Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Management și legislație

Loghează-te pentru a putea comenta

Jurnaliști atacați în timpul muncii. Scopuri și efecte

Смотри на русском языке

Categorie: Management și legislație

În ultimele luni atacurile asupra jurnaliștilor au devenit atât de numeroase, încât le putem cataloga drept o obișnuință, ceva care să nu mai miră.

«Пошла вон отсюда», «Я вам рот порву», «Мы вас задушим!», ”Am să îți tai gatul”, toate urmate de lovituri cu pumnii, cu mătura, insigare publică la ură. 

Nu am mai auzit atâtea amenințări într-o singură vară, chiar dacă urmăresc viața jurnalistică din Republica Moldova înainte de apariția acestui stat, chiar dacă au existat perioade considerate mai obstructive pentru libertatea jurnaliștilor. De ce se întâmplă acest val de atacuri asupra jurnaliștilor? Cine sunt ei, jurnaliștii și instituțiile mass-media atacate? A degradat oare situația mass-media, au scăzut standardele jurnalistice, sau s-a întâmplat ceva cu standardele de guvernare? Să le luăm pe rând. 

Cine sunt jurnaliștii atacați? Dacă privim atacurile din ultimele săptămâni, dar și din ultimii ani, vedem că e vorba de reporteri și instituții media care analizează critic acțiunile diferiților actori ai guvernării, primari, miniștri, șefi de instituții publice, parlamentari sau rude ale acestora. Ce încalcă jurnaliștii care analizează critic acțiunile demnitarilor și persoanelor responsabile de guvernare la nivel național și local? Legea Presei spune clar că jurnaliștii ”au dreptul  să facă imprimări audiovizuale, să filmeze şi să fotografieze” și să facă publice aceste imagini. De ce, atunci, persoane publice, primari, parlamentari, miniștri sau paznici de la Primărie își permit să amenințe reporterii anume pentru o acțiune consfințită de lege?

Au oare funcționarii publici dreptul de a obstrucționa activitatea jurnaliștilor? Articolul 26 din aceeași Lege a Presei spune că persoanele oficiale poartă răspundere legală dacă ”au zădărnicit activitatea profesională legitimă a jurnalistului” sau ”au exercitat asupra jurnalistului măsuri de constrângere în scopul difuzării sau nedifuzării informaţiei”. Mai mult ca atât, chiar și Codul Penal spune că se sancționează cu amendă sau chiar cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 3 ani, persoana cu funcţie de răspundere care a îngrădit accesul jurnaliștilor. La fel, Codul Contravențional prevede amenzi pentru cei care îngrădesc accesul jurnaliștilor la informații. 

Ce fac organele de drept, atunci când jurnaliștii sunt atacați? Ca să se întâmple aceste pedepse, e nevoie de o constatare a organelor de drept, și în primul rând a polițiștilor. Și aici apar cele mai multe îngrijorări. Pe lângă faptul că cererile adresate anterior de către jurnaliști reprezentanților poliției nu sunt analizate într-un mod adecvat, în cazul ultimelor atacuri asupra jurnaliștilor, polițiștii erau de față și nu au intervenit în niciun fel, sau au manifestat mai degrabă o atitudine protectoare asupra agresorilor decât asupra reporterilor aflați în exercițiul funcțiunii. 

Aici polițiștii sunt prezenți în cazul agresiunilor verbale asupra reporterului de la Radio Orhei, a incitării la ură asupra reporterilor și a îngrădirii posibilității de a lua imagini de la un eveniment organizat de către un funcționar public, fără să intervină. Imaginea de mai sus, inserată în acest text, este o captură video de pe o înregistrare făcută duminică, 5 august 2018, în care apare primarul satului Jora de Jos, r-l Orhei, Marina Tauber, care este și vicepreședintă a Partidului Șor, alungă jurnaliștii Radio Orhei de la o manifestație organizată de formațiunea sa. 

Aici polițiști sunt prezenți în momentul amenințărilor cu răfuiala fizică asupra reporterilor ZdG, fără ca să intervină adecvat.

Cine garantează drepturile jurnaliștilor? În aceste condiții, când reporterii care își îndeplinesc misiunea deontologică de a analiza critic actul Guvernării sunt atacați de către demnitarii criticați, iar organele de drept obligate să protejeze jurnaliștii aflați în exercițiul funcțiunii, nu o fac, apar un șir de întrebări, la care ar fi bine să caute răspunsul nu doar reporterii, ci și guvernanții și întreaga societate:

Trebuie jurnaliștii să dea dovadă de curaj ca să filmeze, fotografieze, să prezinte în presă acțiunile reprezentanților puterii? 

Dacă da, sunt ei protejați ca să își facă munca?

Dacă nu, cine poartă răspundere pentru această situație?

Dacă drepturile jurnaliștilor nu sunt protejate, care ar putea fi consecințele?

Trebuie jurnaliștii să dea dovadă de curaj sau să devină obedienți, ca să nu fie atacați?

Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat

Pagina 1 din 2

«12»

02 Sep 2018, 15:04 #1 +2

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 3

Avem nevoie de jurnalisti independenti mai mult decit oricand. Sper ca fiecare dintre voi sa isi mentina convingerea in corectitudinea alegerii pe care a facut-o: aceea de a lucra intotdeauna in interesul cetatenilor. Daca sinteti atacati, inseamna ca va faceti corect misiunea, inseamna ca deranjati. Sper ca jurnalistii independenti sa reuseasca sa stabileasca o puternica legatura de solidaritate, in primul rand intre ei. Si sper, de asemenea, ca tot mai multi cetateni sa reactioneze prompt, in apararea voastra, atunci cand vi se creeaza impedimente sau sinteti atacati.

02 Sep 2018, 16:38 #1 0

Mulțumim, Elena. Cred că și jurnaliști independenți sunt tot mai puțini, și cetățeni curajoși și determinați nu sunt foarte mulți. Dar așa cum jurnaliștii liberi nu s-au terminat niciodată în orice dictatură a lumii, ba chiar au devenit mai vocali în condiții dictatoriale, sperăm să continuăm, în pofida tuturor dificultăților.
Mesajul pe care îl putem adresa împreună autorităților e că drepturile jurnaliștilor independenți sunt strâns legate de dreptul cetățenilor de a fi informați echidistant.

Înregistrat: Jul 2024

Oraș: Chișinău

Teme moderate: 4

27 Aug 2018, 08:13 #2 0

În timpul protestelor de duminica, 26 august, situatia s-a repetat. Jurnaliștii au fost iarăși bruscați, agresați verbal, fără să li se răspundă respectuos la întrebări.
https://www.facebook.com/europalibera.org/videos/883665395167605/

https://www.facebook.com/reporterdegarda/videos/1827543497324775/

Faptul că organele de drept lasă toate aceste abuzuri fără nicio reacție este foarte grav

Înregistrat: Jul 2024

Oraș: Chișinău

Teme moderate: 4

24 Aug 2018, 00:06 #3 +1

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 10

Din pacate, auzele sunt multiple, iar vinovati sunt nu doar actorii politici, dar si societatea si chiar jurnalistii. Atitudinea agresivă față de jurnaliști este o normalitate nu doar pentru cei care se află la putere, dar și pentru politicienii din opoziție. Eu continuu să cred că principala cauză este că noi, breasla, nu am reușit să ne impunem respectul, să reacționăm prompt și solidar atunci când unul dintre noi este atacat, fie verbal, fie fizic.
Imaginați-vă că la un protest (sau altfle de eveniment) după ce este agresat fără niciun motiv un jurnalist de unul dintre organizatori, ceilalți care sunt prezenți decid să boicoteze evenimentul și să nu facă știri de la el. Ar fi o lecție bună? Eu cred că una foarte bună.
Îmi amintesc de o ședință la Consiliul Superior al Magistraturii, la care venise să protesteze cu echipa lui un lider al opoziție. Abordat ca să ofere nu știu ce comentariu unui jurnalist din holding, politicianul a pornit un atac verbal virulent față de jurnalist. Eram mai mulți jurnaliști de față și toți tăceau. Am intervenit și i-am cerut politicianului să trateze cu respect jurnalistul pentru funcția pe care o are și l-am atenționat că are un comportament total inadecvat.
îmi pare nespus de rău că atunci când este atacat unul dintre colegi noștri, reacțiile vin mai cu seamă din partea ong-urilor de media, nu prea văd printre semnatari nume de jurnaliști sau foarte puține nume de instituții de presă.

În concluzie, în condițiile derapajelor democratice de astăzi din Moldova, nouă, jurnaliștilor, nu ne rămâne decât să depunem maxime eforturi pentru a ne impune autoritatea și pentru a-i face pe actorii politici, cetățenii, oamenii legii, demnitarii să ne respecte.

21 Aug 2018, 13:37 #4 +1

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 1

În țările democratice societatea înțelege că filmarea, fotografierea și reflectarea evenimentelor în presă fac parte din activitatea profesională legitimă a jurnalistului și nu îl încurcă să lucreze, deoarece cunosc beneficiile. În Moldova însă, oamenii vor spune că ai dat dovadă de curaj și tărie de caracter dacă ai apărut cu camera de filmat în perimetrul unui protest, când, de fapt, tu pur și simplu ți-ai făcut munca.
Persoanele publice știu prea bine ce fac atunci când se comportă violent cu jurnaliștii și îngrădesc satisfacerea interesului public. Ei nu își fac griji de legalitatea acțiunilor sale, fiind ghidați prin comenzi fixe, dictate de sus. Verticalitatea e o calitate de care n-au avut parte toți. Problema e că cetățenii, activiștii civici, jurnaliștii imparțiali și independenți rămân în minoritate, sunt agresați și se află, practic, pe cale de disparție.
Atât timp cât răspunderea legală și sancțiunile rămân doar pe hârtie, unica ce poate apăra mass-media autohtonă este vocea acesteia.

21 Aug 2018, 11:51 #5 +1

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 6

Se intampla pentru ca acest fapt se tolereaza. Daca cel care a agresat, fie si verbal un jurnalist, nu neaparat sa i se dea cu matura in cap, ar fi penalizat, i-ar pune un pic la respect, poate. La noi insa institutiile de drept asteapta sa fie sesizate despre un caz sau altul. De obicei sunt agresat jurnalistii care nu convin protestatarilor, daca e vorba de protest, sau cei care critica, investigheaza un subiect, din orice institutie nu ar fi. Este un lucru regretabil, dar atat timp cat acesti indivizi vor fi agreati, ne putem trezi nu doar cu matura in cap.

21 Aug 2018, 12:00 #5 0

Foarte corect. Atitudinile se formează. Probabil e bine ca aceste mesaje să ajungă și la Ministerul de Interne, căci mai multe plângeri adresate de către jurnaliști în atenția MAI au fost ignorate, tărăgănate sau au primit un răspuns formal.

Înregistrat: Jul 2024

Oraș: Chișinău

Teme moderate: 4

21 Aug 2018, 10:15 #6 0

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 3

De foarte multe ori am observat cum jurnaliștii, cameramanii și fotoreporterii sunt atacați în special la proteste. Sunt atacați absolut toți reporterii: pe unii, din motiv că lucrează în instituțiile media afiliată guvernării, iar pe alții din motiv că manifestanții nu cunosc nimic/sau confundă insituțiile media la care activează aceștia cu cele afiliate politic.

20 Aug 2018, 12:29 #7 0

Are dreptate Ana Sirbu. Jurnaliștii care analizează critic actul guvernării sunt supuși agresiunilor cel mai des, și probabil, din acest considerent, organele de drept nu reacționează adecvat, nu elucidează aceste cazuri. Probabil e un interes al puterii, ca acești jurnaliști să fie reduși la tăcere prin agresiuni și lipsă de protecție.

Înregistrat: Jul 2024

Oraș: Chișinău

Teme moderate: 4

20 Aug 2018, 11:30 #8 +2

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 5

Cel mai mult au de suferit jurnaliștii care fac investigații și cei care activează în cadrul instituțiilor independente. Anume acești jurnaliști se află în „zona de risc”, fiindcă sunt echidistanți și critici la adresa tuturor (fără a avea „preferați” - așa cum se cuvine să facă un jurnalist).
Riscuri sunt multe, mai ales în ultima perioadă. Politicienii, dar și oamenii publici, au devenit mai agresivi verbal cu jurnaliștii, care încearcă să relateze corect toate evenimentele.
Unii politicieni și oameni publici, care organizează evenimente sau participă în cadrul lor, preferă să țină cât mai departe jurnaliștii care vor scrie adevărul și să invite presa care îi va lăuda. Acest lucru spune foarte multe despre aceste personaje și scopurile ulterioare ale acestora.
Există riscul ca jurnaliștii independenți, mai ales în perioada electorală, să aibă o multitudine de obstacole de înfruntat: șantaj, agresivitate verbală și fizică, etc. Lucru care deja se întâmplă. Este inacceptabil, dar greu de luptat cu acest „fenomen”. Și mai greu în contextul în care numărul jurnaliștilor independenți este în scădere.
Pe de altă parte, există și jurnaliști care instigă participanții la proteste și nu doar prin intermediul întrebărilor. Au drept scop de a provoca intenționat o anumită persoană și a o pune într-o postură proastă (mai ales când vine vorba de instituțiile media care sunt finanțate de un anumit partid politic și vor să denigreze un alt personaj politic).
Totuși, trebuie să ne susținem reciproc - jurnaliștii care se conduc de Codul Deontologic și cel de Etică. Începe o perioadă grea, dar doar prin susținere reciprocă vom putea „să supaviețuim” trollilor și presei cumpărate.

15 Aug 2018, 15:39 #9 +1

Urmărind unele comentarii, încerc să explic din nou cum funcționează orice stat din lume, inclusiv Republica Moldova:
a) statul trebuie să garanteze securitatea cetățenilor săi în timpul muncii, și nu doar, inclusiv a jurnaliștilor;
b) orice persoană care a îngrădit dreptul la muncă pentru oricine, inclusiv pentru jurnaliști, trebuie determinată să repare situația de către organele statului;
c) orice persoană care a abuzat, lovit, agresat pe oricine, inclusiv pe jurnaliști, trebuie investigată și pedepsită de către organele de drept ale statului;
d) postarea este despre agresiunile recente, foarte numeroase și despre responsabilitatea autorităților publice curente.
e)persoanele care comentează, se presupune că sunt foarte interesate de libertatea mass-media, nu de denigrarea unor persoane anume, nici de promovarea altora.

Înregistrat: Jul 2024

Oraș: Chișinău

Teme moderate: 4

14 Aug 2018, 14:01 #10 0

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 1

De ce despre atacurile lui Nastase asupra oamenilor, nu scrieti niciodata? Si da, corct ati mentionat ”actiunile diferitor persoane de la guvernare, etc.. inafara de Nastase.” Asa ar fi fost mai corect.

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta