Forumul mass-media 2018: Jurnaliștii nu pot fi agresați pentru că își exercită meseria
Forumul Mass-Media din Republica Moldova, aflat la a patra ediție, și-a ținut lucrările la 29 și 30 noiembrie, la eveniment înregistrându-se circa 200 de persoane. În sesiunea de deschidere, invitații Forumului – ambasadori străini, experți din țară și de peste hotare au discutat, alături de reprezentanții colectivelor redacționale, despre situația presei din țara noastră. Ambasadorii prezenți la Forum au subliniat importanța susținerii instituțiilor media și a excluderii presiunilor și atacurilor la adresa jurnaliștilor.
Harlem Désir, Reprezentant pentru Libertatea Presei al OSCE: ”Situația presei și condițiile în care activează jurnaliștii constituie un subiect important și prezent în agendele oficialilor. Avem multe cazuri de intimidare și agresare a jurnliștilor. Trebuie să asigurăm securitate jurnaliștilor pentru ca ei să-și poată exercita meseria corect și să informeze cetățenii. Jurnaliștii nu pot fi agresați pentru că își exercită meseria.”
E. S. Peter Michalko, Ambasador, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în R. Moldova: ”Vreau să mulțumesc tuturor jurnaliștilor care își fac meseria onest. În relațiile sale cu Republica Moldova, Uniunea Europeană acordă o atenție deosebită mass-mediei. Așa cum am menționat și la ediția Forumului din anul trecut, consider că dispariția presei scrise rămâne o problemă majoră. Avem nevoie de instituții puternice de supraveghere pentru a ne bucura de o presă liberă și calitativă. Nivelul de implementare a legislației media, la fel este o problemă stringentă. Consiliul Coordonator al Audiovizualului este responsabil de asigurarea unui mediu bun pentru mass-media.”
E. S. Lucy Rebecca Joyce, Ambasadoarea Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord în R. Moldova: ”O presă liberă și independentă este foarte importantă pentru democrația unui stat. Transparența în R. Moldova și încrederea în mass-media este scăzută. Din acest considerent, Ambasada Marii Britanii susține proiecte de dezvoltare a unei medii puternice. În acest an au fost lansate cinci platforme media, care vor contribui la informarea obiectivă a cetățenilor.”
E. S. Derek J. Hogan, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în R. Moldova: ”Eforturile dvs. de a ameliora situația mass-mediei din R. Moldova sunt cu adevărat motivaționale. Știu că fiecare din cei prezenți aici înțeleg că o medie independentă și puternică este parte esențială a unei democrații sănătoase, responsabilizează autoritățile și informează cetățenii. Vom continua să monitorizăm cu mare atenție cazurile de intimidare a jurnaliștilor și vom oferi asistență acestui sector, astfel încât toți cetățenii Republicii Moldova să aibă acces la o varietate de voci și păreri.”
Jurnaliști și experți media au discutat despre condițiile în care activează jurnaliștii și au menționat problemele cu care se confruntă în exercitarea meseriei. Viorica Tataru, reporteră la ”Ziarul de Gardă”: ”Condițiile în care activăm noi, jurnaliștii, reprezintă o adevărată provocare. Fiecare ieșire în teren, fiecare material la care lucrez reprezintă o provocare. Provocare este atunci când mi se interzice accesul într-o instituție publică și încerc să le amintesc angajaților de acolo că este dreptul meu de a mă afla acolo și de a avea acces la informații, provocare este când mi se interzice să filmez în spațiu public și trebuie să opun rezistență la propriu ca să mi se permită, provocare e atunci când poliția, carabinerii, serviciul de pază sunt deranjați de prezența jurnaliștilor și trebuie convinși că și noi, la fel ca și ei, ne facem munca.”
Dumitru Sliusarenco, jurist Promo-LEX a precizat că R. Moldova dispune de suficiente pârghii legale pentru protejarea jurnaliștilor, problema este aplicarea acestora și voința autorităților de a investiga și de a lucra la aceste cazuri. ”Nu vreau să spun că toate autoritățile sunt controlate politic, dar, din păcate, cazurile ridică semne de întrebare despre obiectivitatea și dorința autorităților de a rezolva aceste caz, care percep drept inamici jurnaliștii care își fac onest meseria și încearcă să scoată la lumină informații ascunse despre politicieni sau autorități.”
Unul din panelurile de discuții din cadrul Forumului au abordat subiectul legislației mass-media din R. Moldova. Potrivit invitaților panelului moderat de Tatiana Puiu, proiectele de lege cu privire la mass-media conțin acțiuni bune, dar acestea nu au primit aviz pozitiv din partea Parlamentului. Eugeniu Rîbca: ”Legea publicității care este astăzi în vigoare, datează din 1997 și este învechită. Ne-am propus o lege nouă care să susțină mass-media din R. Moldova, să instituim transparența pe piața publicității și să reglementăm publicitatea politică. Din păcate, politicienii, parlamntarii văd un pericol în acest proiect de lege, chiar dacă unii nu l-au citit până la capăt. Din păcate, astăzi, Comisia parlamentară economie și buget a scos de pe ordinea de zi acest proiect de lege și va fi discutată după alegerile din februarie.” Petru Macovei, directorul executiv al API: ”Dacă statul vrea să îmbunătățească situația mass-mediei trebuie să investească. Țările europene investesc bani pentru îmbunătățirea sistemului media, oferindu-le diverse facilități. La noi, multe redacții închiriază săli în instituții publice, iar tarifele pentru chirii s-au majorat considerabil.”
Discursurile oficialilor și panelurile cu participarea experților media pot fi urmărite online aici.
În cele două zile de Forum au avut loc trei master-class-uri și șase ateliere ale unor experți din străinătate și din R. Moldova inclusiv: Arturas Morozovas, co-fondatorul platformei multimedia Nanook.lt (Lituania), Mykhailo Koltsov, DW Akademie (Ucraina), Dan Tăpălagă, co-fondatorul site-ului independent G4Media.ro (România), Urmo Soonvald, redactor-şef al cotidianului Eesti Päevaleht şi al Agenţiei Delfi (Estonia) și Dmitri Kukuškin, redactor-şef Delfi în rusă (Estonia), Yevgenia Albats, jurnalistă de investigaţie, redactoră-şefă a revistei „The New Times” (Rusia), Daniel Rzasa, Teaching Fellow, CEE, Google News Lab, Lennart Gerwers, DW Akademie (Germania), Petru Macovei, directorul executiv al API, Ion Bunduchi, director executiv APEL. Toate atelierele și master-classurile pot fi urmărite online la rubrica Galerie Video de pe pagina www.mediaforum.md.
În cadrul Forumului au fost premiați jurnaliștii și jurnalistele care au scris despre subiecte sensibile la gen, precum și cele mai bune investigații ale anului 2018.
În a doua zi a Forumului, Angela Vacaru, Manager programe, Internews în Moldova a prezentat studiul național: "Percepția populației despre mass-media în Republica Moldova". Puteți accesa aici studiul în varianta română și rusă.
Lucrările Forumului s-au încheiat cu prezentările concluziilor trasate în urma panelurilor de discuții și adoptarea unei rezoluții care conţine principalele solicitări adresate autorităţilor pentru crearea unui cadru mediatic calitativ, în beneficiul întregii societăți.
O galerie foto de la eveniment găsiți pe pagina noastră de facebook.
Forumul mass-media 2018 este organizat de Consiliul de Presă din Republica Moldova, în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociaţia Presei Electronice (APEL). Desfăşurarea Forumului mass-media 2018 este finanţată de Programul Mass-Media al Fundaţiei Soros-Moldova şi co-finanţată de Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) DW Akademie (Germania), UN Women Moldova și Guvernul Suediei.
Pentru informaţii suplimentare: tel.: (022) 210602 (persoană de contact – Diana Lungu, coordonatoare comunicare).