Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Deontologie și profesionalizare

Loghează-te pentru a putea comenta

Prezentatorul de știri: între cititul de pe prompter și emoții „subiective”

Смотри на русском языке

Categorie: Deontologie și profesionalizare

Cap vorbitor”! „Cititor de prompter”! Cam așa cred oamenii despre prezentatorii de știri. Și, în unele cazuri, părerile lor sunt justificate. Atât timp cât ei văd în fața lor un om îmbrăcat și aranjat la patru ace, care spune textele fără să clipească măcar, cel mai des îl admiră și... cam atât.

Însă, dincolo de ecran, emoțiile sunt la ordinea zilei. Totuși, nu despre acest tip de emoții este dezbaterea noastră. Ci despre acele emoții firești care, în anumite situații, strecurate printre cuvinte, pot fi tălmăcite ca fiind „subiective”.  

Să răscolesc puțin prin experiența mea de prezentatoare de știri.

Am pășit în jurnalism acum 24 de ani, iar de 20 de ani prezint știri (trei – la radio, iar ceilalți – la TV). Pentru că în același timp eram și reporter de teren, etichetările oamenilor mă deranjau. Mă consideram o jurnalistă cu acte în regulă. Stăteam de vorbă cu oamenii, aflam povești de viață, le ascultam nevoile și ceream socoteală de la funcționari. Zi de zi, cot la cot cu ceilalți colegi din echipa de știri. Iar seara, aranjată profesionist, intram în studio și prezentam atât știrile scrise de mine, cât și ale colegilor. Pe vremuri, mă străduiam să fie totul ca la carte, fiecare gest să fie calculat, chiar dacă uneori părea nefiresc. Unde ridic mâna, când fac pauza, cum schimb poziția capului și altele. Eram preocupată și de stilul vestimentar, care trebuia să fie sobru, în culori închise.  

Metamorfoza s-a produs lent. Experiența miilor de știri făcute, a sutelor de ședințe și a discuțiilor cu oamenii, mi-au dat curaj să-mi creez propriul stil de prezentare. Unul mai lejer, unul în care să-mi permit să trec prin mine fiecare cuvânt și să nu-l las să iasă sec. Unul, în care să pot să strecor și fraze pe care nu le găsesc pe prompter.  

Așa că acum, după 20 de ani, sunt situații când zâmbesc la unele intro-uri (așa se cheamă textele pentru prezentatori). Într-un singur jurnal, pot fi sarcastică, revoltată, afectată… În funcție de subiect, lista poate continua. Mi se reproșează, uneori, că din cauza acestor stări trădez subiectivism, or Codul Deontologic spune clar că știrile trebuie să fie obiective, iar faptele să fie separate de opinie. Apropo, legislația media nu definește rolul și misiunea unui prezentator, așa că fiecare poate veni cu propria interpretare. Sunt, practic, de acord cu replicile oamenilor, pentru că aceste „accente nevinovate” pot arunca o doză de subiectivism. Însă, asta se întâmplă doar dacă prezentatorul nu este de bună credință, cum se spune printre juriști. De exemplu, dacă se observă că are preferințe pentru un anumit personaj sau altul. Dacă și știrile care urmează sunt, în esența lor, neobiective și neechidistante.

În ultimul timp, vedem că unele companii IT dezvoltă prezentatori de știri roboți. O fac stângaci, așa ca și toți începătorii. De altfel, și mie mi s-a întâmplat să aud această etichetare, de-a lungul anilor. Nu, eu nu sunt un robot. Sunt om, am emoții și da, le arăt atunci când cred eu că este cazul.

De când sunt „pe piață” am urmărit zeci de tineri/tinere care au devenit prezentatori/prezentatoare. Cu anii, unii s-au șifonat și asta pentru că nu au mai investit în propria personalitate, probabil pentru că au mizat mai mult pe aspectul fizic. Însă telespectatorii se plictisesc, la un moment dat, de roboței aranjați, și vor să vadă în fața lor un om care pare să-i înțeleagă.  

Prezentatorul de știri nu poate fi orice persoană care dă bine la ecran și are o dicție perfectă, ci trebuie să fie, în primul rând, un bun jurnalist. Uitându-mă în urmă, am ajuns la concluzia că prezentatorul este obligat să știe și să înțeleagă știrea. Să fie tot timpul informat, să deschidă coduri, să calce mai des prin redacție pentru a vedea ce știri produc reporterii. Să știe temele fierbinți ale momentului: ce înseamnă vot mixt, comisie rogatorie, ce este o asumare de răspundere, azil politic etc. Prezentatorul este obligat să pătrundă în esența știrii, pentru a o putea oferi profesionist telespectatorilor. Iar această lipsă de cunoștințe nu o acoperă nici stratul gros de machiaj sau ținutele sobre.  

Regulamentul intern de la TV8 încurajează prezentatorul să-și redacteze și să-și scrie textele. Din cauza multor alte activități, nu prea fac acest lucru. Însă, ori de cate ori constat că editorului i-a scăpat ceva, discut cu el știrea. Sau, de la caz la caz, cu autorul știrii. Se întâmplă situații când discut unele modificări chiar în timpul jurnalului, fie să schimb unele expresii în timp ce prezint. Mai sunt situații când analizăm scăpările la ședință sau imediat după încheierea jurnalului.

De-a lungul carierei am mai înțeles că un prezentator poate oricând dăuna jurnalului de știri, mai ales atunci când acțiunile sale stârnesc critici sau îi pun la îndoială obiectivitatea. În cazul meu, căsătoria cu un politician a fost un motiv serios pentru a mă despărți de pupitrul știrilor. Dar pot și alte situații, cum ar fi încălcarea ordinii publice sau acceptarea unor favouri valoroase de la diferite personaje, cu scopul de a influența conținutul materialelor etc. Atunci când conștientizezi că imaginea ta poate afecta integritatea unei redacții întregi, e timpul să te retragi pentru ca jurnalul, la care muncește o echipă numeroasă, să nu aibă de suferit.

Vă provoc să discutăm la acest subiect, să vedem dacă rolul unui prezentator se rezumă doar la a citi de pe prompter:

 

  1. Credeți că un prezentator sau o prezentatoare poate fi considerat/ă jurnalist/ă?
  2. Credeți că prezentatorii care își exprimă (direct sau indirect) emoțiile în timpul jurnalului de știri procedează corect, din punct de vedere al Codului Deontologic?
  3. Ar fi mai bine ca jurnalele de știri să nu aibă prezentatori (gen Euronews)?
  4. În ce se măsoară „termenul de valabilitate” al unui prezentator de știri?

 

08 Jul 2019, 18:12 #1 0

Înregistrat: Jan 2020

Postări: 4

Salut Angela! De acord, e omeneste si pentru un prezentator sa scape cite o greseala, e inevitabil. Mie imi sar in ochi acele greseli de gramatica care tin de necunoastere. Aici nu dau iertare.
Cit despre visul de vedeta, repede se spulbera daca nu e munca si perseverenta.
Avem acasa prezentatori buni numarati pe degete care stiu pretul unei munci facute corect.

08 Jul 2019, 17:08 #2 0

Înregistrat: Jan 2020

Postări: 4

3. Prezentatorul este imagine dar ar trebui sa fie una care are continut nu doar forma. E ridicol sa vezi la tv" buze ambulante" care citesc stiri sau sprincene de diva si decolteuri care te duc gindul numai nu la subiectul stirii. Telespectatorul trebuie sa fie atras de ceea ce spui, ca sa fie interesat sa urmareasca subiectul cap-coada.
Urmaresc cu admiratie posturi tv din afara si vad fete de prezentatori care au ajuns la o virsta unde machiajul nu mai ascunde ridurile virstei, dar cu cita credibilitate transmit informatia.
E firesc sa fie emotii atunci cind este prezentata stirea dar acestea trebuiesc dozate in asa fel ca sa oferim posibilitatea telespectatorului sa-si faca propria parere fara ca prezentatorul sa-i induca subtil opinia lui.

Scrierea textelor, rutina zilnica in ceea ce priveste exercitiile pentru dictie, autodezvoltarea continua, cititul de literatura sunt esentiale pentru un prezentator. Altfel, "se prafuieste" si isi pierde rolul.
Sunt pentru prezentatori scoliti, care au trecut experienta pe teren, sunt responsabili si constienti de informatia pe care o transmit.

08 Jul 2019, 15:12 #3 0

Înregistrat: Jan 2020

Postări: 4

Dupa ani buni in care am fost reporter in mai multe redactii, ajunsesem sa prind curaj si sa particip si la un concurs pentru functia de prezentator de stiri( rar sau chiar deloc sa auzi in Moldova concurs pentru asa functie). Veneau cu zecile de parca era anuntat concurs pentru fete-chipuri frumoase.
Am intilnit prezentatori diferiti: unii veniti la tv pentru ca arata fizic bine si sticla ii va accepta orice ar scoate pe gura altii constienti de munca grea pe care trebuie sa o faca.
1. Ca sa ajungi sa fii prezentator de stiri la tv trebuie intii de toate sa treci etapa in care sa fii reporter, sa faci munca pe teren, sa "culegi" stirea de la mai multe surse, sa cunosti eroii stirii, sa traiesti emotii si sa intelegi toate piesele care alcatuiesc un subiect de stire. Toata aceasta experienta vine sa-ti dezvolte abilitati necesare unui prezentator. Sa fii credibil in fata publicului, sa fii constient de ceea ce prezinti si sa poti interveni in situatii de urgenta(ex: breaking news, cind iti cade prompterul, se stinge lumina sau alte situatii neprevazute).
Or, la noi pe piata mediatica, sunt si prezentatori care nu inteleg ceea ce prezinta, incurca nume de persoane, citesc textul mecanic, fara intonatia necesara la semne de punctuatie etc.
Prezentatorul prin felul cum prezinta introul stirii determina si interesul telespectatorului fata de un subiect sau altul. Este de responsabilitatea prezentatorului sa prezinte intr-o maniera profesionista stirea care este munca de o zi sau mai multe a unei echipe(reporter, cameraman, editor, regizor si altii).
2. Un prezentator este obligat prin natura meseriei sa cunoasca foarte bine limba pe care o vorbeste, sa citeasca zilnic si sa fie prieten cu dex-ul, sa verifice un cuvint si de zeci de ori daca e necesar.
Din pacate, inca, pentru unii prezentatori e firesc sa fie "doisprezece si douasprezece grade Celsius" sau "ora doisprezece si douasprezece", ce importanta are ca e Donald Tusk sau Task?am citit si am plecat. Simtul unei limbi corecte este primordial pentru un prezentator, in felul asta educam publicul. Sa stii sa-ti redactezi introul, sa adaptezi frazele dupa maniera proprie de prezentare ca intr-un final sa iasa un text impecabil.

08 Jul 2019, 17:23 #3 +1

Salut, Natalia. Da, sunt de acord cu ce scrii. Dar mai cred ca toti o luam candva de la zero. Si ca trebuie sa intelegem ca si prezentatorii fac greseli. Pentru ca nu au fost atenti, pentru ca i-a scapat o greseala mecanica. E important sa nu creada ca gata, daca a ajus la televizor si-l vede lumea, e buricul pamantului. Uneori acest vedetism ii face pe unii sa ramana acolo de unde au pornit.

Înregistrat: Jan 2020

Teme moderate: 1

01 Jul 2019, 13:59 #4 0

Înregistrat: Jan 2020

Postări: 3

„Termenul de valabilitate” al unui prezentator de știri se măsoară cu siguranță în cumulul de experiență, care îi oferă cu certitudine mai multă credibilitate, ori fețele perfecte de păpușă care abia de pot intredeschide buzele, induc o stare de scepticism și monotonie.

08 Jul 2019, 17:27 #4 0

Salut, Tatiana. Cand mi-am inceput cariera se spunea ca nu oricine poate face tv. Ca e nevoie sa fii neaparat "frumoasa/frumos". Telegenic. Si multa lume a luat in sensul direct al cuvantului aceata cerinta. Cu timpul am inteles ca nu e nevoie sa fii frumos/frumoasa asa cum credeam eu la 20 de ani. Ci ca e nevoie de carisma. Cati prezentatori si prezentoare avem care au cucerit lumea fiind altfel decat frumusetile clasice! Eu ca tv-ul iubeste in primul rand oamenii sinceri.

Înregistrat: Jan 2020

Teme moderate: 1

01 Jul 2019, 13:32 #5 0

Înregistrat: Jan 2020

Postări: 1

Poziţia de prezentator implică cooperare nu doar cu redacţia şi producătorul dar şi legătură srânsă cu publicul şi telespecatorii care te urmăresc. Prezentatorul de calitate trebuie să ştie ce le vorbeşte oamenilor,să cunoască regulile de puctuaţie, ortografie şi să exprime clar cuvintele pe care le rosteşte. Fiecare ştire trebuie trecută prin sine urmărind ochii a mii de telespecatori care te privesc în acel moment. Deşi nu e obligatoriu, eu totuşi cred că "un prezentator bun ar trebui să îşi scrie singur măcar introurile" pentru a înțelege clar esența celor relevate.Din păcate pe piața mediatică din RM sunt mulți prezentatori care citesc textul cu două minute înainte de a ieși pe sticlă, necunoscând semnificația multor cuvinte.

01 Jul 2019, 12:05 #6 0

Înregistrat: Jan 2020

Postări: 2

Am avut norocul să fac parte din echipa ProTV în perioada 2009-2011. Atunci am văzut cum toți prezentatorii făceau, la greu, și munca pe teren. Și atunci am realizat cât este de important să scrii și să povestești despre personajele din știrile tale, sunt alte emoții, trăiri. Și alta este să fii cititor/cititoare de prompter, cum se întâmplă în multe redacții în ultimul timp. Da, cunosc și prezentoare care, la moment, prezintă doar știri, dar ele au în spate zeci de ani de muncă pe teren și asta este altceva. Așa că, un sfat, pentru cei/cele care vor să devină prezentatori/prezentatoare „Nu fugiți de munca pe teren”.

01 Jul 2019, 12:02 #7 0

Înregistrat: Jan 2020

Postări: 2

În multe redacții occidentale, prezentatorul e vârful piramidei profesionale. Ca să ajungi "pe sticlă", trebuie să fii reporter, editor, documentalist, producător, etc-etc - ca abia în final să ajungi să poți prezenta, să ai onoarea de a fi "fața" unei întregi redacții. Ar fi fost bine și la noi să fie așa, dar din păcate nu ne ajunge, știți ceva nu ne ajunge :)

27 Jun 2019, 14:59 #8 0

Înregistrat: Jan 2020

Postări: 3

Și emoțiile ... ele trebuiesc controlate, cu siguranță. În cazul în care însă ochii și buzele trădează un zâmbet firesc la o știre pozitivă, nu cred că e cea mai gravă încălcare a normelor deontologice și nu presupune cel mai mare pericol de persuasiune și subiectivism. Dimpotrivă, prezentatorul/toarea insuflă viață acelei informații, trăiește știrea și telespectatorul/toarea o percepe mai bine. Un fel de multimodal storytelling

27 Jun 2019, 14:38 #9 0

Înregistrat: Jan 2020

Postări: 3

Sincer, nouă ne lipsesc pe piața mediatică prezentatori/toare „cu greutate”, adică ȘI cu experiență de jurnalism practic, despre care vorbea Angela în articol. Sunt foarte puțini oameni care înțeleg ce vorbesc și știu cum să transmită informația de pe sticlă. Dacă, să fie după mine, aș accepta în astfel de posturi doar persoane “călite” de breaslă. Mi-i greu să mă pronunț cât de “jurnaliști” sunt cei care își petrec timpul între cabina de machiaj și studio, și care au făcut numai acest lucru de când se știu în televiziune. Pentru mine, ca jurnalistă, au puțină credibilitate, mai ales că știu în unele cazuri cum au ajuns să fie prezentatori/toare.

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta