Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Țintește în presă!

Loghează-te pentru a putea comenta

Cât de mult contează sondajele de opinie?

Смотри на русском языке

Categorie: Țintește în presă!

Unul din motivele pentru care se efectuează sondajele de opinie este interesul pe care îl manifestăm faţă de opiniile celor din jur, iar singura modalitate ştiinţifică de a afla care sunt opiniile oamenilor sunt sondajele. Rezultatele sondajelor sunt preluate de către instituțiile de presă și devin astfel surse constante de știri. Cât de corect preia presa aceste informații și cum le utilizează?

Sondajele de opinie ar trebui să respecte rigorile ştiinţifice şi să asigure reprezentativitatea necesară. Codul Internațional al cercetărilor sociale și de piață, adoptat de către Societatea Europeană de Cercetare a Opiniei și a Pieței (ESOMAR) și Camera Internațională de Comerț (ICC) în 1976 și valabil și astăzi, prevede că sondajele trebuie să se desfășoare în conformitate cu legislația națională și internațională, ele trebuie să respecte principiile etice și să nu compromită acest tip de cercetare. De asemenea, Codul stabilește că sondajele se bazează pe participarea voluntară a persoanelor și că în cursul lor nu vor fi folosite date cu caracter personal care ar putea fi preluate și utilizate în alte scopuri.

În Republica Moldova, instituţiile mass-media acordă spaţii semnificative sondajelor în cadrul ştirilor cotidiene, jucând rolul de vehicul şi apărător al opiniilor populaţiei. Pe de altă parte, nu există o cultură, o educaţie a cifrelor, iar oamenii adesea spun că nu cred în sondaje pentru că ele nu coincid cu părerilor lor, că sunt manipulate sau plătite de diverşi politicieni, că datele sunt false, că ei nu au fost niciodată întrebaţi etc. Apare întrebarea: suntem o societate care discută, respectă opiniile altora sau doar reacţionează la opiniile care nu convin? Cât de des auzim argumente care să facă trimitere la studii, cercetări, statistici, adică să pornească de la realităţi profesionist cercetate?

Modul în care instituțiile de presă preiau informațiile din sondaje depinde de profesionalismul jurnaliștilor, de politica editorială, dar și de alți factori. Care sunt aceștia? În final, întrebarea care apare este dacă sondajele sunt necesare oamenilor sau instituțiilor de presă.

Doru Petruţi vă invită la dezbaterea „Cât de mult contează sondajele de opinie?” şi vă îndeamnă să vă expuneţi opinia referitor la modul cum sunt măsurate opiniile moldovenilor și la experienţele voastre trăite în raport cu sondajele din ultimii ani, răspunzând la întrebările:

Sondajele determină populaţia să gândească într-un anumit fel sau ele scot la iveală realităţile?

Ce spuneţi despre modul în care instituțiile de presă prezintă rezultatele aceluiaşi sondaj de opinie?

Cum „consumăm” informația din sondaje? Căutăm sursa primară de date, ascultăm ştirile, ascultăm analiştii care interpretează datele sau toate la un loc?

 

 

 

ICCESOMAR_Code_English_.pdf

Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat

Pagina 1 din 2

«12»

12 Jun 2015, 08:50 #1 +3

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 5

Doru, mulţumesc pentru răspus. Este excelentă această idee de a crea o arhivă de date sociale. Mă gîndeam şi eu acum ceva timp să propunem un proiect - o bază de date de istorie orală. Acum însă mă gîndesc că o bază de date sociale, cu date "calitative" (interviuri, poveşti de viaţă, memorii inedite etc.), dar şi cu date cantitative, care să permită, cum spuneai o analiză longitudinală, ar fi o resursă nepreţuită în RM. Mai ales dacă acest "tezaur" de date ar fi şi accesibil publicului şi cercetătorilor.
Chiar acum cercetez nişte documente, rapoarte în atenţia CC al PCM din anii 1989-91, unele din ele descriu cu amănunte date obţinute prin sondaje de opinie în legătură cu stările de spirit ale populaţiei în contextul schimbărilor vertiginoase din epocă. Unele sînt făcute doar printre membrii de partid, altele pe populaţia generală a RSSM, dar toate par făcute "ca la carte". CC al PCM a comandat mai multe sondaje la vremea ceea pentru a putea înţelege şi administra mai bine populaţia, care părea că merge în toate părţile: unii vroiau limbă, alfabet, alţii vroiau în URSS cu orice preţ, alţii independenţă, alţii unirea cu România. Aceste sondaje aveau deci, pentru partid, rostul de a cunoaşte şi a stăpîni într-un fel. Dar pentru noi ele au o valoare euristică, ca să zic aşa. E curios să vezi cum aceste percepţii evoluează - rapid - de la un an la altul. Din păcate aceste documente nu fac referinţă şi la o bază de date, care să permită o analiză mai minuţioasă a rezultatelor, dar ar fi interesant să le caut, poate în arhiva Insitututului care a realizat aceste sondaje (la Academie?). Sper cu vreo ocazie apropiată să pot vorbi puţin mai mult despre ce am găsit deocamdată în legătură cu aceste sondaje.

11 Jun 2015, 11:10 #2 +1

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 5

Intervin cam tîrziu pe acest forum în legătură cu tema propusă pentru dezbatere de Doru Petruţi.
Deşi sînt un adept al metodelor calitative (interviu aprofundat, observaţie, analiza de conţinut a discursurilor etc.), consider că sondajele de opinie sînt o sursă foarte preţioasă pentru orice cercetător al societăţii (sociolog, piholog social, politolog, istoric etc.) în scopuri academice, de cercetare. Dar ele pot fi - şi trebuie - citite de asemenea şi de "ne-specialişti" pentru a ne ajuta sa ne poziţionăm în raport cu ce crede şi simte lumea, percepţii şi opinii evaluate în mod metodic. Şi astfel să fim mai reflexivi.
În arhive am descoperit recent un dosar cu o serie de sondaje despre stările de spirit ale moldovenilor (locuitorilor RM) în 1989-1991 şi m-am bucurat foarte mult. Chiar dacă fiabilitatea sondajelor respective ar putea fi chestionată (această îndoială metodologică există şi astăzi vizavi de multe sondaje), aceste sondaje de opinie mi-au dat o imagine despre ce credeau moldovenii la sfîrşitul epocii sovietice, ce viitor îi doreau ţării lor, cum se poziţionau vizavi de schimbările curente din epocă etc. La fel, sondajele făcute în RM începînd cu sfîrşitul anilor 1990 vor rămîne o sursă extem de preţioasă pentru istorici, sociologi şi alţi curioşi în privinţa percepţiilor şi "mentalului" colectiv al populaţiei din această ţară.
Consider, totodată, că este mare nevoie ca aceste baze de date statistice despre percepţiile, opiniile, reprezentările oamenilor să fie completate cu cît mai multe interviuri aprofundate cu cît mai mulţi oameni, făcute în mod periodic şi repetat. Aşa vom avea şi o imagine mai "calitativă" şi aprofundată asupra acestor lucruri. Desigur, aceste interviuri trebuie făcute şi ele metodic, după un ghid de interviu bine elaborat şi cu operatori de interviu bine instruiţi. Aceste date, calitative, combinate cu cele cantitative (sondajele) vor rămîne pentru deceniile (şi cine ştie, poate secolele) următoare o comoară de cunoaştere inepuizabilă.
Le urez multă determinare în continuare realizatorilor de sondaje de opinie. Fac un lucru mare, pentru care se cade să le mulţumim.

11 Jun 2015, 12:54 #2 0

Petru, iţi mulţumim pentru punctul de vedere exprimat. Citind ceea ce ai scris, mi-a revenit ideea de a găsi finanţare pentru crearea unei arhive de date sociale în Rep. Moldova. Foarte greu pot fi identificate datele socio-politice, mai ales dacă se doresc analize longitudinale. Ai cumva vreo sursă (link) cu referire la date de sondaje dinainte de 1990? Sau ne-ai putea spune cum pot fi ele găsite (bibliotecă, arhive personale etc.)?

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 2

04 Jun 2015, 09:43 #3 0

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 2

26 May 2015, 10:25 #4 0

Nume: Ana Racu

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 34

Datele din unele sondaje sunt prezentate tendențios . Unele date sunt scoase din context si plasate in sustinerea unei sau alte opinii. Uneori cu bună credință, alteori din ignoranță.

26 May 2015, 11:58 #4 0

Ana, care este soluţia? Cine şi cum ar putea regla această situaţie? Cine ar putea stabili dacă datele din sondaje sunt prezentate sau nu tendenţios? Cine să dea un asemenea verdict?

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 2

26 May 2015, 10:21 #5 0

Nume: Ana Racu

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 34

din păcate unele instituții media prezintă tendențios constatările din sondaje. uneori o fac cu bună credință, alteori o fac și din ignoranță, cînd se scot din context anumite date care favorizează o opinie sau alta.

19 May 2015, 18:02 #6 0

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 1

Consider ca sondajele ce se fac si info ce se publica sunt 2 lucruri foarte diferite,cele publicate sunt mai mult pentru manipulare si pentru a determina anumite persoane sa creada sau sa faca anumite lucruri,iar sondajele reale sunt pentru orientarea si planificarea actiunilor ulterioare ale clientilor.Dar in general,sondajele sunt un element indispensabil democratiei si pluralismului de opinie.

20 May 2015, 10:25 #6 0

Andrei, stii multe persoane care dupa ce au aflat rezultatele sondajelor de opinie sa isi schimbe marca de iaurt, compania de telefonie mobila sau chiar optiunea de vot? Crezi ca opiniile se schimba atit de usor in Rep. Moldova sau aceste procese sunt mult mai complexe decit utilizarea unor sondaje? Si daca chiar ar fi asa, daca cifrele de sondaj ar schimba atit de mult, pai nu ar fi mai usor ca fiecare marca sau politician sa isi fabrice sondaje in care au 70% voturi si imediat dupa aceasta 70% sa consume acel iaurt si sa voteze acel politician?

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 2

19 May 2015, 15:37 #7 0

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 2

Eu cred ca sondajele pot motiva populatia sa gindeasca intr-un anumit fel si chiar sa scoata la iveala anumite realitati, dar in dependenta de tematica sondajului si de sinceritatea respondentilor. Experienta mea de operator la call centru ... mi-a demonstrat ca majoritatea oamenilor interogati aduc un mesaj unde persista cu siguranta realitatea actuala. Eu cred ca poporul nostru se confrunta cu insuficienta de comunicare..mai ales batrinii...si sondajele sunt o metoda foarte buna de a ajunge la sufletul oamenilor si le permite sa-si exprime pozitia strict confidential. Sondajele sunt ca un izvor stari in lumea actuala.


19 May 2015, 15:06 #8 0

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 5

Cred că reglementarea ar fi o soluție, doar că mai întîi trebuie să facem ordine în sistemul judiciar ca nu cumva să ne întîlnim cu situații în care schemele murdare sunt în joc. Pînă nu va fi ordine la în acest sistem, nu vom fi corecți și nu vom înțelege corect!

19 May 2015, 15:18 #8 0

Mulţumim pentru contribuţie

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 2

19 May 2015, 15:03 #9 0

Şi atunci care ar fi soluţia, Rodica Florescu ? Să fie reglementat sau monitorizat modul în care se prezintă rezultatele sondajelor de opinie în mass media?

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 2

19 May 2015, 14:08 #10 +1

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 5

După mine, sondajele se realizează pentru a scoate la iveală realitățile ce ne înconjoară, dar din păcate nu întotdeauna se întămpla asta. Înclin să cred acest lucru pentru că instituțiile media care prezintă rezultatele sondajelor uneori (des) nu țin cont de realitatea datelor, ci manipulează cu acestea opinia publică, prezentînd la ecrane doar ceea ce le convine sau... îi convine proprietarului politician... Au fost situații cînd un anumit post TV a prezentat cifre care să-i (l) pună în lumină pe anumiți actori politici, modificîndu-le. Și dacă e să răspund și la întrebarea cum "consumăm" informația din sondaje, atunci părerea mea e că eficiența va fi mai mare dacă vom analiza și sursa primară de date, vom privi știrile și vor asculta și ce spun analiștii politici. Toate la un loc ne vor ajuta să avem un tablou bine conturat la acest capitol ca pînă la urmă oamenii să decidă ce să creadă și ce nu, în care sursă să aibă încredere și în care nu.

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta