Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Deontologie și profesionalizare

Loghează-te pentru a putea comenta

Scurgerea intenţionată de informaţii. Cum gestionăm astfel de situaţii?

Смотри на русском языке

Categorie: Deontologie și profesionalizare

Am participat, prin 2005, la Istanbul, la un seminar despre tacticile aplicate în jurnalismul de investigaţie. Trainerul ne explica ce îl deosebeşte pe un jurnalist de investigaţie de un jurnalist clasic. Sunt cinci cerinţe care fac diferenţa, dar una, care a stârnit polemici atunci, mi s-a băgat în cap şi stă acolo ca un soldat care mă face să filtrez tot ce mi se spune. „Toate probele care stau la baza investigaţiei jurnalistice sunt rezultatul eforturilor de documentare ale jurnalistului”. Este a patra cerinţă din cele cinci enunţate de trainerul nostru. Polemica a început după ce un jurnalist din Armenia a relatat un caz care i s-a întâmplat – când cineva interesat, aflând că jurnalistul investighează o privatizare ilegală, a făcut în aşa fel încât jurnalistul armean, „în rezultatul eforturilor proprii de documentare”, să dea de o „informaţie-bombă” care viza subiectul, dar care, în realitate, i-a fost plasată pentru a-i deturna ancheta în cu totul altă direcţie.

La vreo lună după aceea, am comis şi eu cel mai grav rateu din cariera mea de jurnalist – în goană după senzaţional, m-am pomenit folosit de oamenii din anturajul ex-preşedintelui comunist Voronin pe post de „cutie de rezonanţă”. O singură dată s-a întâmplat şi vă rog de mă iertaţi! Vă mai amintiţi de controversele care apăruseră la un moment dat între Voronin şi şeful RAO „ES”, Anatoly Ciubais, în legătură cu arestul lui Valeriu Pasat (care era consilierul lui Ciubais)? Atunci am dat cu capu-n bară şi tot atunci mi-am dat seama că cineva din serviciile secrete de la Chişinău (nu sunt paranoic!) mă cunoaşte aproape la fel de bine ca mama. A avut grijă ca o sursă, care până atunci îmi furnizase zeci de informaţii-bombă care se dovedeau a fi veridice, să-mi plaseze informaţia precum că fiul preşedintelui Voronin, Oleg, ar fi fost răpit la Moscova, lăsând să se înţeleagă că ar avea legătură cu Pasat şi Ciubais. Am folosit acea informaţie într-o ştire scrisă pentru o agenţie de presă din Rusia, care a fost preluată şi de alte media. Evident, imediat a izbucnit forfota, iar peste două zile ştirea a fost dezminţită. A fost o lovitură grea pentru mine, care m-a învăţat minte – m-a învăţat să analizez ceea ce mi se întâmplă şi să am încredere totală doar în mama şi tata.

Apoi am citit „Psihologia Maselor”, l-am citit pe Volkoff şi m-am tratat de naivitate. Observ, de cele mai multe ori în tăcere, cum colegi jurnalişti cad în plasa manipulatorilor şi se transformă, inconştient, în cutiile lor de rezonanţă. Cu riscul de a-mi aprinde paie în cap, o să îndrăznesc să spun că, în opinia mea, a venit timpul să ignorăm chiar şi unele evenimente (conferinţe de presă sterile) fără consistenţă, organizate de unii doar de dragul apariţiei la televizor. De ce unii îşi pierd timpul organizând astfel de evenimente cu invitarea jurnaliştilor? Pentru că presa amplifică importanţa mesajului transmis de manipulator. În acest fel, presa acţionează ca o cutie de rezonanţă mărind impactul mesajului iniţial pentru publicul larg.

Dar imaginaţi-vă care ar putea fi consecinţele lansării şi tirajării unor informaţii manipulatorii despre prăbuşirea sistemului bancar… Oamenii se vor grăbi să-şi retragă banii şi, astfel ar distruge băncile… Cam asta se întâmplă acum la noi. Sau cum au mai fost cazuri când un anumit profesor de peste Prut se apuca să prevestească cutremurele de mare intensitate, iar unii ajunseseră să doarmă prin boscheţi de teamă să nu le cadă tavanul în cap. Presa, mai ales cea scrisă, a dat apă la moară acelui personaj care a ţinut prima pagină a ziarelor din România mai mult de o săptămână. E cumplit, cred eu, când dispare minima responsabilitate în presă. E lucru ştiut - panica poate avea consecinţe dramatice. Dar ca să trag, totuşi, un pic de jăratec la turta mea, ca jurnalist care a greşit o dată, o să spun aşa: „Nu putem avea o presă mai bună decât societatea!”.

În general, viaţa mea profesională a fost plină până acum de peripeţii – unele hazlii, altele tragice. Totuşi, astăzi vă invit să vă daţi cu părerea despre amploarea fenomenului denumit: „Scurgerea intenţionată de informaţii” în presa din Moldova. Eu, personal, am câteva întrebări:

Cum credeţi, ce-ar fi trebuit să fac eu, ca ziarist, în cazul descris mai sus, despre presupusa răpire a lui Oleg?

La facultate, profesorii ne-au învăţat să relatăm cât mai exact realitatea. Dar ce facem cu faptele prin care se urmăreşte manipularea maselor, deturnarea, prin crearea de false iluzii, a cursului politicii externe, de exemplu? Le oglindim sau, ignorându-le, protejăm societatea de acest atac informaţional? E corect să le ignorăm?

La câţi dintre voi le-ar ajunge curaj să recunoască de câte ori aţi acceptat calitatea de cutie de rezonanţă 1) pentru bani; 2) ca să nu vă pierdeţi slujbele?

 

Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat

Pagina 1 din 2

«12»

16 Jul 2015, 19:40 #1 0

Înregistrat: Aug 2022

Postări: 18

"Ştitile astea fierbinţi" de eri şi astăzi preluate din comunicatele şi conferinţa de presă CNA, în mare parte personal le interpretez ca fiind manipulare şi iată de ce...
Practic niciuna din instituţiile de presă (dacă greşesc să mă corectaţi vă rog) care sau grăbit să vină cu "bombele" despre reţineri şi FBI nici n-au pomenit măcar despre încercarea de a verifica cei cu agenţii ăştea secreţi din SUA care au apărut ca din senin. Doar Europa Liberă a intervenit către ambasada SUA după explicaţii. Şi schemele de spălare a banilor bine şi frumos desenate din timp, în care cât nu m-am uitat, dar tot mare brânză n-am văzut (o fi eu mai prost ca alţii) şi care dacă o fi el chiar aşa demultişor trebuiau să intereseze BNM şi CNA. Lumea probabil ca şi mine îşi tot pune întrebări şi oare cine ar fi trebuit să caute răspunsuri?
N-o fi având eu dreptate, dar foarte uşor se lasă manipulate majoritatea mediilor de la noi, că doar n-o fi toate cumpărate... Ce ziceţi dnlor granzi ai mass-media moldoveneşti?

15 Jul 2015, 15:29 #2 0

Înregistrat: Aug 2022

Postări: 50

Vitalie, si despre astfel de "scurgeri" de informaţii ce să credem?

http://deschide.md/ro/news/social/16601/EXCLUSIV--Probe-eliminate-din-dosar-pentru-protejarea-lui-O-Balan.htm

15 Jul 2015, 15:48 #2 +2

O sa raspund printr-un alt exemplu (ca sa nu deconspir cumva numele viitorului pretendent la functia de ministru de interne care, asa cum scrie in acest material "a pus la dispozitie redactiei" inregistrarile audio):

Candva, demult, a venit la mine un om (ajuns astazi om mare), mi-a povestit despre o schema de trafic de femei: femeile erau luate la bordul avioanelor in calitate de insotitoare de bord, iar odata ajunse la destinatie.... Mi-a dat si niste documente omul...

Numai ca mie mi s-a aprins becul, pentru ca in saptamana in care mi s-a servit acea informatie (si el miza pe faptul ca o s-o public imediat) urma sa aiba loc un fel de concurs pentru functia de sef al Administratiei de Stat a Aviatiei Civile si, asa cum am inteles, omul mare isi dorea tare sa ajunga in functia respectiva...

Eu am luat acea informatie... Ea mi-a servit ca o baza buna pentru o investigatie mai mare, pe care am publicat-o peste vreo 6 luni.

Iata asa un raspuns netraditional si... eu nu am idee cine isi doreste tare sa fie ministru de Interne in guvernul care se plamadeste pe furis.

Înregistrat: Aug 2022

Teme moderate: 4

01 Jul 2015, 15:43 #3 +1

Înregistrat: Aug 2022

Postări: 26

am citit comentariul tau - sa stii ca nu ma socheaza, ofertele sunt si mai mari. Problema insa e alta - sunt foarte, dar foarte putini care lupta cu mizeria, si o facem pe cont propriu, cu riscul de a ramane fara serviciu. Si mai grav este insa faptul ca majoritatea sefilor (de redactii) accepta, iar unii si aproba (tacit sau deschis) aceasta mizerie. Motivul - daca o sa vina un profesionist o sa ne dea afara pe toti. Cind ii intreb de ce te temi sa fii concediat daca te consideri un profesionist - raspuns zero((( Concluzia - lumea nu se teme de reforme - lumea nu le vrea.
P.S. apropo reforma nu inseamna neaparat concediere, dar nu inteleg de ce pentru unii acesti termeni sunt sinonime.

01 Jul 2015, 16:06 #3 +1

E trist ceea ce ne spui. Cel mai grav e ca asa e pe toate segmentele, nu doar in jurnalism, și nu doar la TRM. Așa a fost peste tot, inclusiv în România, dar e important sa reziste măcar câțiva piloni, pentru ca atunci cand se va produce ceea ce scriu cărțile (la trezire mă refer) să avem deja baza pusă.

Înregistrat: Aug 2022

Teme moderate: 4

01 Jul 2015, 15:29 #4 0

Înregistrat: Aug 2022

Postări: 18

Sigur ca este nesar să plătești bine un angajat, dar integritatea și profesionalismul nu se măsoară cu banii, ai confirmat-o chiar tu Vitalie și nu odată!

01 Jul 2015, 14:53 #5 0

Înregistrat: Aug 2022

Postări: 18

Ii dau dreptate dlui Adrian Petcu cu referinta la investigatii pe cont propriu in radio sau televiziune.
Dar, in radio si in televiziune, poate si in alte redactii mari care isi propun sa aiba propriile materiale de investigatie, devine deja problema redactorului sef mai curand. Daca ai o echipa de jurnalisti, apoi trebuie sa-i organizezi intro echipa in care fiecare isi are rolul sau. Doar atunci poti reusi multe. Am avut mica experienta proprie in acest sens, unde cinci reporteri faceau ce nu reuseau alti concurenti radio si tv. Nu totdeauna banii conteaza desi sunt necesari si ei!

01 Jul 2015, 15:12 #5 +1

Depinde si de confortul jurnalistilor. Poti sa ``mobilizezi`` si cu tancul un jurnalist cu un salariu de 2-3 mii de lei. El are alte ganduri - cum sa se descurce, sa-si hraneasca familia. Jurnalistii integri trebuie platiti asa cum se cuvine si ei vor rasturna munti!

Înregistrat: Aug 2022

Teme moderate: 4

01 Jul 2015, 14:39 #6 0

Înregistrat: Aug 2022

Postări: 26

scuze daca am fost prea sincer. O zi frumoasa. Cind se limpezeste situatia la noi sunt dispus sa discut detaliat orice subiect care va contribui la imbunatatirea jurnalismului in Moldova.

01 Jul 2015, 14:47 #6 +1

Urmarim si noi ce se intâmplă la TRM. Eu am o poveste aparte, legată de o ofertă de a lucra la această instituție într-o funcție interesantă. Păcat că oamenilor care muncesc acolo li se plătesc salarii mizere de 2-3 mii de lei, în timp ce nacialnicilor de acolo, li se propun, pentru loialitate, „salarii” de 3000 de dolari la plic (plata in avans pentru 4 luni), din partea unui partid si un Jeep cadou. Nu cred ca este corect! Eu am refuzat oferta cu ceva timp în urmă. Soluția ar fi să schimbați lucrurile din interior, inclusiv să vă revoltați pașnic din interior...

Înregistrat: Aug 2022

Teme moderate: 4

01 Jul 2015, 14:37 #7 +1

Înregistrat: Aug 2022

Postări: 26

Salut Vitalie. este o tema foarte interesanta, la zi asi spune. E bine ca ti-ai recunoscut vina - esti demn de lauda, dar totodata ai facut ceea ce erai obligat sa faci - sa dezminti informatia. Cit priveste investigatiile - reporterii de la radio nu au timp sa se ocupe de asta - suna BANAL dar asta e realitatea. Cu un salariu de 3 mii de lei si norma de 2 subiecte pe zi (subiecte de la evenimente) nu reusesti fizic sa realizezi un fapt. O spun cu mare amaraciune. Cei care se aventureaza sa faca o investigatie la radio o fac pe cont propriu, sau acele mini-investigaii sunt deseori incomplete, pricina fiind aceeasi - lipsa de timp dar si zero motivatie. Si ca sa fiu mai sincer, acum ma intereseaza ce se intimpla la TRM in primul rind. Constat cu stupoare, greata, ura... ca e un proces ce seamana leit cu ce se intimpla in Moldova la nivel de tara - mizerie si ignoranta totala.

01 Jul 2015, 14:21 #8 0

Înregistrat: Aug 2022

Postări: 18

Stirea cu prezicatorul de cutremure...
Vitalie Vovc propune: "un jurnalist bun ar fi spus nu "profesorul cutare prezice", dar "profesorul cutare prezice, dar stiinta astazi este incapabila de asa ceva (cu o trimitere - doua la texte serioase la acest subiect"".
Eu unul totdeuna ziceam si mai si spun si astazi (mai rarut :)) - dute si cauta si alti specialisti sa comenteze stirea "bomba"! Jurnalistul, cat de bun n-ar fi, nu poate sa le cunoasca pe toate, prin urmare obligatia lui e sa caute sursele necesare in functie de tema propusa. Cam asa vad eu lucrurile.

01 Jul 2015, 14:38 #8 +1

Mi-am amintit de Universitate, când Dl Tabuci ne băga cunoștințe jurnalistice în cap la „Unda Liberă”. Ah, ce viață! Acum, lecția asta deja o cunosc.

Înregistrat: Aug 2022

Teme moderate: 4

01 Jul 2015, 14:08 #9 +1

Înregistrat: Aug 2022

Postări: 1

Cu un singur punct nu sunt de acord, Vitalie Călugăreanu . Spui că „nu putem avea o presă mai bună decât societatea”. Am auzit des aceeași sintagma folosita și pentru clasa politică. Fals! Și jurnaliștii, și politicienii ar trebui să fie elita societății, nu o miniatura a ei. Un jurnalist ar trebui sa depaseasca media statistica in ceea ce priveste instructia, cultura, corectitudinea, responsabilitatea.

01 Jul 2015, 14:42 #9 0

Mai întâi jurnaliștii ar trebui să vrea să facă parte din elită. Deocamdată acceptă să fie târâți prin noroaie de politicieni și oligarhi în ultimul hal - da-da, la fel cum acceptă să fie umilită în același fel și SOCIETATEA.

Înregistrat: Aug 2022

Teme moderate: 4

01 Jul 2015, 14:07 #10 0

Înregistrat: Aug 2022

Postări: 18

Hai sa bag si eu cativa banuti... :)
Referitor la stirea cu Oleg, odata ce-ai intrebat: asi fi cautat si alte surse printre apropiati, la noi nu e mare problema la acest capitol, care ar fi putut sa-mi confirme sau sa-mi infirme vestea. Sa presupunem ca nu am gasit alta(e) sursa(e) in timp util. In acest caz asi fi dat stirea ca zvon neconfirmat dintr-o singura sursa, doar atat. Asi fost primul oricum si n-ar fi indraznit nimeni sa-mi reproseze ceva sau poate si mi-ar fi reprosat ca umblu cu zvonuri. N-ai cei face, asa e viata de artist. :) Ar fi fost manipulare? Probabil da! Asi fi ramas cu remuscari? Probabil da! Asi fi invatat ceva din acel caz, sigur ca da! Totul depinde de postura pe care ti-o propui. Daca e sa iti doresti sa fii jurnalist de investigatie, atunci cred ca n-ai dreptul la greseli, desi nu esti scutit de aceasta. Asa ca in cazul tau Vitalie cred ca e Ok!

01 Jul 2015, 14:26 #10 +1

Daca ar fi fost pe atunci retele de socializare - precis ca o bagam ca zvon :) , dar nu erau. Pe atunci abia gustam din investigatii (în paralel cu 100 de alte treburi pe care trebuia să le fac). În privința remușcărilor... Știți, azi simt ca am scăpat de ele, datorită acestui forum. Parcă am fost la popa, m-am spovedit :). Si nu oriunde, dar în breaslă... Și ma simt ca nou :)

Înregistrat: Aug 2022

Teme moderate: 4

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta