Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Deontologie și profesionalizare

Loghează-te pentru a putea comenta

Este posibil să faci jurnalism corect într-o instituție controlată politic?

Смотри на русском языке

Categorie: Deontologie și profesionalizare

sursa foto: unimedia.info

Libertatea presei: scop sau utopie?

Am fost întotdeauna sincer cu studenții mei de la ȘSAJ, cărora le predau cursul de Jurnalism TV - an de an le spun același lucru: nu vă așteptați ca viitorii voștri angajatori să vă ofere libertatea deplină de a vă manifesta, fără să vă impună condiții sau restricții. Această libertate este, ca să-l citez pe fostul președinte Timofti, „ceva ce nu avem, deși ar fi fost frumos să fie”. Orice instituție media este înainte de toate o investiție, de cele mai multe ori - una foarte costisitoare. Este puțin probabil ca cineva să investească milioane de euro doar pentru a le crea unor jurnaliști niște locuri de muncă și a le pune la dispoziție o platformă de autoafirmare, fără a institui anumite reguli de joc. Pentru a nu trăi un permanent sentiment de neîmplinire și de frustrare profesională, le recomand studenților să aleagă să se angajeze în instituții media, politica editorială a cărora corespunde cu propriile lor convingeri și valori.

Presă controlată - atribut al politicii

„Neindependența” presei nu este un specific pur moldovenesc. Particularitatea pieței mediatice de pe Bâc este însă alta - cele mai multe dintre instituțiile media din Moldova nu sunt create / întreținute de fondatorii / finanțatorii acestora ca niște afaceri, cu scopul obținerii de profit din publicitate, așa cum se întâmplă în lumea civilizată. La noi este aproape de neconceput ca patronul unei instituții de presă să nu aibă afilieri sau interese politice, iar asta îi transformă pe jurnaliști în infanterie pe câmpurile de luptă ale unui război care nu este al lor. În astfel de instituții nu există doar restricții, care să nu le permită angajaților să prejudicieze interesele financiare și politice ale patronului. Jurnaliștii sunt înrolați pentru a promova ideologia și acțiunile partidului pe de o parte și de a-i critica și discredita pe oponenții politici. Cu alte cuvinte, intrate pe mâna politicienilor, instituțiile media devin organe propagandistice, dar și arme contra adversarilor.

Cine nu acceptă - pleacă

Mie personal mi s-a întâmplat de mai multe ori în viață să trebuiască să aleg între a-mi păstra locul de muncă sau a accepta să fac ceva, ce contravine propriilor mele convingeri și principii. De fiecare dată fără ezitări am ales să plec... Și în 2002, când NIT-ul relativ neutru până atunci, a intrat sub controlul comuniștilor, și în 2004, când aceiași comuniști au instaurat cenzura la Teleradio Moldova, și în 2010, când Prime a fost transformat în organ propagandistic al PD-ului. Ispita de a deține instrumente de influențare a conștiinței colective a fost întotdeauna prea mare pentru politicienii moldoveni, indiferent de culoarea acestora. Imediat ce și-a putut permite, fiecare dintre ei a procedat la fel ca și oponenții și predecesorii săi, pe care chiar el îi critica înainte de asta pentru manipulare și utilizarea presei în scopuri politice.

Cine? Unde? Ce face?

Trebuie sau nu să îi judecăm pe jurnaliștii care acceptă să facă târgul cu propria lor conștiință, înrolându-se cu bună știință într-o anumită „armată” din lupta politică? Eu nu mă consider în drept să-i acuz, deși aproape zilnic le fac astfel de reproșuri în postările mele pe facebook. În primul rând, eu mi-am putut permite să renunț la funcții și salarii, pentru că nu rămâneam „în drum” și știam că nu voi muri de foame, nici eu și nici familia mea - întotdeauna am avut mai multe surse de venit (toate din muncă), ceea ce m-a avantajat să-mi pot permite abandonurile motivate politic. În al doilea rând, contează nu doar pentru cine lucrezi, dar și ce accepți să faci în schimbul salariului sau al onorarului pe care-l primești.

Eu am lucrat la NIT-ul lui Boris Birshtein, la PRO TV-ul lui Adrian Sârbu, la Jurnal TV, pe vremea când postul era finanțat de Victor Țopa, la Prime, care îi aparține lui Vladimir Plahotniuc. Pe lângă prestigioasele Reuters, Associated Press, CNN, BBC, ARD, am avut colaborări cu Antena 1 și Antena 3 ale lui Voiculescu, cu Realitatea TV România, la începuturile acesteia, pe vremea când îi aparținea lui Prigoană, cu 1+1 al lui Kolomoiskiy, cu 5 канал al lui Poroșenko, cu LifeNews și chiar cu Первый Канал... Dar niciodată nu am făcut nimic de care să-mi fie rușine. Știu, am cules multe reproșuri pentru că prima apariție publică a lui Vladimir Plahotniuc s-a produs în emisiunea pe care o moderam la postul de televiziune care îi aparține lui. Cei care au urmărit acea emisiune și nu vorbesc doar din auzite știu, că i-am avut invitați și pe Mihai Ghimpu, și pe Vlad Filat, și pe Serafim Urechean, și pe Dorin Chirtoacă, și pe Vitalia Pavlicenco, și pe Anatol Șalaru... Nu l-am menajat pe Plahotniuc mai mult decât am făcut-o cu orice alt invitat, l-am întrebat și de a doua sa cetățenie, și de avionul său privat, și de implicarea în atacurile raider și în scheme de monopol, și de relațiile sale cu Vladimir și cu Oleg Voronin... Cum a ales să răspundă intervievatul - nu îmi este imputabil mie. În plus, la acel moment Vladimir Plahotniuc era om de afaceri, care (chiar în acea emisiune) declara că nu este deloc interesat de politică.  Iar a doua zi după ce (jumătate de an mai târziu) s-a anunțat că el a fost inclus pe lista electorală a Partidului Democrat, eu am întrerupt orice fel de colaborare cu postul Prime.

Motivația

De ce acceptă jurnaliștii acest pact cu diavolul? Motivațiile diferă de la caz la caz. Unii au rămas să lucreze în aceleași instituții, doar că instituțiile și-au schimbat radical profilul. Cu siguranță nu toți cei, care s-au angajat la televiziunea de știri Publika TV în momentul lansării acesteia de către Sergiu Toader și echipa de la Realitatea TV (în spatele cărora stătea Sorin-Ovidiu Vântu, dar asta e altă poveste), visau să ajungă să facă propagandă pentru PD. La fel cum nu toți cei care lucrau la ziarul FLUX pe vremea regretatului Constantin Tănase și-au dorit neapărat să ajungă mai târziu să lucreze la foaia volantă a lui Iurie Roșca și a PPCD-ului. Nici angajându-se la Vocea Basarabiei sau la Noroc FM, oamenii nu se așteptau că într-o zi vor ajunge filială a Partidului Liberal, iar peste puțin timp - colegi cu cei de la GMG și vor trebui să joace după aceleași reguli.

Există o categorie de jurnaliști, care, deși detestă ceea ce sunt nevoiți să facă la locul de muncă, sunt nevoiți să accepte orice, pentru că sunt legați de credite, leasinguri sau ipotecă și nu își pot permite pierderea unei surse stabile de venit.

Cu siguranță, sunt și jurnaliști care prestează la organele de presă afiliate partidelor din convingeri - ei cred cu sinceritate în cauza pentru care luptă și își privesc meseria ca pe una dintre metodele de a instaura în țară regimul pe care ei îl consideră corect. Unii dintre acești jurnaliști au fost răsplătiți de patronii lor nu doar cu bani și funcții, dar chiar și cu locuri în parlament.

A treia categorie este cea mai lipsită de scrupule - mercenarii. Aceștia sunt dispuși să slujească pe oricine, sunt gata să promoveze de la o zi la alta mesaje, valori și idei diametral opuse, în funcție de necesitățile celui care plătește. Așa au ajuns foști mari unioniști să lucreze azi pentru socialiști, așa foști redactori-șefi la comuniști azi ne propovăduiesc integrarea europeană.

 

Aceasta este viziunea mea subiectivă, bazată pe experiență personală și observații făcute de-a lungul anilor. Vă invit la o discuție, în care să încercăm să răspundem la câteva întrebări:

- Cum își poate face un jurnalist corect meseria într-o instituție controlată politic?

- Este posibilă scoaterea mass-media din Moldova de sub influența politicului?

- Unde și cum ar putea să profeseze, dacă într-o bună zi toți jurnaliștii ar refuza să mai lucreze pentru presa de partid? Are presa independentă capacitate de absorbție pentru a oferi o alternativă?

Pagina 1 din 2

«12»

16 Apr 2019, 08:00 #1 0

Înregistrat: May 2024

Postări: 5

Nu, nu poți face jurnalism corect într-o instituție controlată politic. Am activat într-o astfel de instituție câteva luni, când abia urma să fie procurată instituția media.
A durat puțin timp până când nu s-au implicat în activitate mea. Am plecat de acolo în ziua când mi s-a spus să modific un titlu în favoare unui politician (proprietarul acestei instituții).
Din propria experiență și gândind logic, nu ai cum să faci un material politic echidistant și nu doar.

15 Apr 2019, 13:25 #2 0

Înregistrat: May 2024

Postări: 2

Bine ar fi să avem o autoritate, care ar sancționa jurnaliștii care fac propagandă, mai exact redacțiile.

15 Apr 2019, 19:26 #2 0

Nu cred că este posibilă sancționarea instituționalizată a propagandei, aceasta ar fi interpretată drept imixtiune în politica editorială și atentat la libertatea de opinii și de exprimare.

Înregistrat: May 2024

Teme moderate: 1

12 Apr 2019, 19:02 #3 0

Înregistrat: May 2024

Postări: 1

Прежде всего ТВ, онлайн-порталы, газеты — это бизнес. Как и в любом бизнесе выживает сильнейший. Независимым изданиям непросто оставаться на рынке. Несмотря на то, что мы живем в эпоху видеоблогинга, инстагармеров, подкастов, блогов и всевозможных медиа каналов, где любой может не только высказываться, но и пытаться продвигать свой продукт в массы, будь то политический или развлекательный контент. Возможно создание онлайн и ТВ платформ, совместных youtube каналов, которые смогут объединить независимых журналистов и общественных деятелей, в данной ситуации действительно может работать.
Так или иначе все имеет свою цену. Кто-то согласен просто «продавать свои услуги», кому-то тяжело следовать своим принципам в силу как вы говорите, кредитов, ипотек и других финансовых составляющих. Мы живем в таком мире, и тем более в такой стране, где крайне тяжело оставаться верным своим принципам и идеям. И это касается не только журналистов. Каждому рано или поздно придется выбирать: действовать по соображениям совести или нет.

15 Apr 2019, 19:29 #3 0

Юлия, зритель действительно по-немногу перебирается в интернет, однако нельзя сказать то же самое о рекламных бюджетах крупных рекламодателей, которые позволили бы самофинансироваться независимым онлайн СМИ.

Înregistrat: May 2024

Teme moderate: 1

12 Apr 2019, 13:36 #4 +1

Înregistrat: May 2024

Postări: 2

Din păcate, consider că, într-o insituție controlată politic, nu poți face jurnalism echidistant în niciun domeniu, fie el divertisment, social, cu atât mai mult, politic. Pentru că, deși pare că divertismentul n-are treabă cu politicul, cred că ușor pot fi manipulați oamenii atunci când aduci pe scenă un artist care te promovează subtil.

Dar există și o categorie de jurnaliști rămași în Republica Moldova, care încă mai cară după ei credite și ipoteci. Și aici sunt de acord cu Dorin, aceștia, deși detestă ceea ce sunt nevoiți să facă la locul de muncă, acceptă orice, pentru că au familii, leasinguri sau ipotecă. Dar cu un mare dar în față. Vreau să cred că e posibil să-și păstreze coloana vertebrală și că acei jurnaliști nu susțin și nu promovează munca lor "controlată politic".

Altfel, e cam greu să reziști și cred că, practic, este imposibil. Chiar dacă jurnalistul scrie corect, cu siguranță, textele vor fi reeditate. Și aici, accepți ori nu accepți.

12 Apr 2019, 15:46 #4 0

Mariana, majoritatea mercenarilor din presa noastră sunt oameni suficient de inteligenți pentru a înțelege că sunt folosiți, dar confortul asigurat de job-ul stabil, salariul mare și primit la timp este mai important decât principiile sau bunul nume.

Înregistrat: May 2024

Teme moderate: 1

10 Apr 2019, 18:10 #5 +1

Înregistrat: May 2024

Postări: 3

Dorin, foaaarte actual subiect și dureros, din păcate. Dureros pentru că schilodirea minții unui om e la fel de gravă ca operația făcută “după ureche” sau judecarea unui caz după interese sau “banii din plic”. Cum ziceai, nu cred că putem să-i judecăm. Probabil trebuie să depunem (la breaslă mă refer și la jurnaliștii care își fac onest meseria) mai mult efort pentru a promova gândirea critică printre oameni. E o metodă, cred eu, eficientă împotriva jurnaliștilor de curte și manipulărilor pe care le răspândesc. Tu ce părere ai?

10 Apr 2019, 23:48 #5 0

Diana, eu sunt total de acord - mai bine spun ce cred pe propria mea pagină de facebook, decât să-mi compromit numele, sonorizând idei străine.

Înregistrat: May 2024

Teme moderate: 1

10 Apr 2019, 13:37 #6 0

Înregistrat: May 2024

Postări: 3

Poate dacă faci altfel de jurnalism ... de divertisment, spre exemplu. Deși, acolo tot pot apărea unele întrebări. În rest, e cam greu să te ții în barcă atunci când în jurul tău îs numai valuri. Să reziști este practic imposibil. Dacă nu pleci tu cu deontologia ta, te pleacă ei prin diverse metode ... Sau condiționezi din start ca să te lase să-ți faci meseria onest. Însă nici asta nu e pe mult timp. Așa că, alegi cum să plutești în barcă, cu vâsle sau fără ...

10 Apr 2019, 14:53 #6 +1

Oxana, nu ține asta cu condiționatul, ți-o spun din proprie experiență. Eu și condițiile colaborări le stabilisem foarte exact, și asigurări de neimixtiune primisem, și în divertisment o dădusem, sperând că acolo nu-și va întinde tentaculele politicul. Degeaba! La noi propaganda se face din topor, angajatorul te consideră sclav pe simplul motiv că EL îți plătește ție salariu, în mintea lui tu ești OBLIGAT să execuți tot ce ți se cere. Asta a și făcut lista de instituții lăsate în spate din CV-ul meu atât de lungă.

Înregistrat: May 2024

Teme moderate: 1

04 Apr 2019, 21:18 #7 +3

Înregistrat: May 2024

Postări: 65

Raspund la intrebarea pusa. ”Jurnalistii buni” nu uită de deontologie când vin să lucreze la politicieni. Unii dintre ei speră că nu vor trebui să încalce deontologia, cel puțin nu foarte des și nu flagrant, iar alții pur și își asumă asta. Atât. Despre sursele de alternativă. Desigur să facă jurnaliștii singuri, fără implicarea politicului sau businessului - chiar să se coalizeze toți câți sunt în țară, investindu-și economiile - un canal TV care ar concura cu cele finanțate de politic este ireal. Dar pot fi pornite afaceri media mai mici. Surse: donații, granturi, poate ceva publicitate. Știu că se câștigă bani puțini din asta, mai ales la început. Dar avem exemple chiar în Moldova de astfel de afaceri care au reușit și se mențin :).

04 Apr 2019, 11:57 #8 +2

Înregistrat: May 2024

Postări: 65

1. Pai hai sa meditam pe seama unor exemple concrete. Stiu un cunoscut si bun jurnalist care a lucrat in institutii care stiu ce e deontologia nu din teorie. S-a dus la Holdingul PD anuntand ca va face (si a facut o vreme) doar emisiuni in care vor fi dezbatute teme sociale si de interes public, fără implicare politică. Formula (sau iluzia) a funcționat o vreme, apoi apar momente politice tensionate sau chiar campanii electorale, când e important ca în emisiuni să fie prezenți anume reprezentanți ai partidului sau să fie ”lobbată” intens o schimbare socială/reformă dorită de guvern sau, dimpotrivă, să fie combătut ceva ce guvernării nu-i place. Tema e socială, nu e politică directă, dar sunt promovate în cel mai direct mod interesele politice și invitații în studio tot depind nu de ce vrea realizatorul emisiunii... Asa a ajuns jurnalistul respectiv să nu se simtă confortabil și chiar auzisem că avea gânduri să plece, dar, așa cum scrie și în textul de mai sus, momentul alegerii nu e vesnic. Trebuie să îl folosești la timp... Acum mă îndoiesc că l-ar ajuta.
2. Răspunsul la întrebarea a treia. 1. Dacă observați, presa neangajată anunță zilnic posturi vacante. Nu are cine munci. 2. Dacă nu ar exista capacitate de absorbție, există posibilitatea fondării unor noi instituții de presă. Au făcut-o unii în România, Nesweek, Dan Tapalagă cu G4Media.ro... tot dintr-o pornire de a da publicului altceva decât se vede pe la Antene. Da, nu-i usor, dar vorbim de alegere. Alegem usor și compromitător sau... continuați!

04 Apr 2019, 17:12 #8 +1

Mulțumesc pentru opinie, Viorica. Totuși, ce îi face pe acei jurnaliști buni să uite de deontologie atunci când se angajează la instituții media politizate? Instituțiile independente au într-adevăr aproape în permanență posturi vacante, doar că se așteaptă mai degrabă la un semi-voluntariat. Cât despre crearea unor instituții de alternativă - care ar fi sursele de finanțare din care ar putea să existe?

Înregistrat: May 2024

Teme moderate: 1

04 Apr 2019, 11:46 #9 +1

Înregistrat: May 2024

Postări: 10

Nu poți face jurnalism într-o instituție controlată politic. Nu ai cum să-ți păstrezi integritatea și etica din moment ce știrile se fac după rigorile și legile partidului și nu ale Codului deontologic. Argumentele ”nu am unde să mă duc; am de întreținut familia” sunt doar niște scuze. Soluții sunt întotdeauna. Acum jurnaliștii au posibilități să colaboreze cu orice instituție media de calitate din țară și din afară. Trebuie să decizi dacă vrei să fii jurnalist sau portavoce a partidului. E simplu!

04 Apr 2019, 17:18 #9 0

Diana, ți-o spun din proprie experiență - posibilități de colaborare cu instituții din străinătate nu sunt atât de multe. Modova nu este o țară generatoare a unui volum mare de informații vandabile în exterior. Instituțiile media internaționale interesate de știri de aici deja au corespondenți locali.
Înregistrat: May 2024

Teme moderate: 1

04 Apr 2019, 11:44 #10 +1

Înregistrat: May 2024

Postări: 1

Nu putem numi jurnalist un om angajat politic. Fie ești jurnalist, fie propagandist al ideilor cuiva (pierzând dreptul de a purta numele de jurnalist. O cale de mijloc nu există.

04 Apr 2019, 17:28 #10 0

Total de acord

Înregistrat: May 2024

Teme moderate: 1

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta