Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Consiliul de Presă din Republica Moldova vă salută pe pagina MediaForum – o platformă online de comunicare şi schimb de opinii, informaţii/date şi experienţă între profesioniştii din domeniul mass-media şi consumatorii de presă. 

Alege tema care te interesează şi participă la discuţii!

Смотри на русском языке
media_forum_cod.jpg
Ne pare rău, dar perioada de votare pentru candidații la Premiul Național de Etică și Deontologie profesională jurnalistică a expirat.

În zilele următoare, Consiliul de Presă va publica lista finaliștilor concursului.

Deontologie și etică

Cine plătește, totuși, ceaiul jurnalistului?

În cel puțin trei redacții din Chișinău care și-au trimis reporteri în Turcia, la Clinica „Medical Park”, în legătură cu investigația RISE, au avut loc polemici dure legate de etică.

Смотри на русском языке

Profesionalizare Media

anonim

Moderatoare: Elena Robu

Cum influențează migrația jurnaliștilor calitatea jurnalismului din țară?

O estimare pe care am făcut-o cu ocazia scrierii acestui text arată că în ultimii ani, cel puțin 60 de jurnaliști de televiziune, radio, online și presă scrisă au părăsit țara.

Смотри на русском языке

Management Media

anonim

Moderator: Mihail Sirkeli

Очередной предвыборный год. В чем нуждаются местные СМИ, чтобы не «продаться»?

В условиях новой избирательной системы, важно чтобы местные СМИ обеспечивали своевременное и всестороннее информирование населения и сохраняли свою независимость от политического влияния.

Смотри на русском языке

Legislație Media

anonim

Moderatoare: Tatiana Puiu

Publicitatea în media: obligaţii legale de marcare versus practicile curente

În lipsa unor reguli de reglementare foarte clare, practicile arată că cititorii deseori nu sunt anunțați că articolele pe care le citesc sunt plătite sau urmăresc un scop comercial.

Смотри на русском языке

Țintește în presă!

anonim

Moderatoare: Ana Racu

Nu mai avem emisiuni propagandistice rusești retransmise. Impresii?

Sunt aproape 4 luni de când modificările “anti-propagandă” operate la Codul audiovizualului au intrat în vigoare.

Смотри на русском языке
premiu_etica.jpg 2018 presa.png

Spot video Media Forum

Proiectul www.mediaforum.md -
este realizat cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova

Se discută activ la tema:
"Очередной предвыборный год. В чем нуждаются местные СМИ, чтобы не «продаться»?"
Ultimul comentariu:
Lilia Zaharia
Da, presa locală este foarte vulnerabilă din cauza mijloacelor financiare insuficiente, dar și condițiilor grele de supraviețuire: scumpirea hârtiei pentru ziare, distribuția lor etc.

În campania electorală însă candidații își amintesc de raioanele și satele de unde își trag rădăcinile, vin în vizită la hramuri, praznice, iar o parte din jurnaliști, din păcate, le cântă osanale acelor politicieni.
Cel mai bun examen de integritate și echidistanță a presei locale este atunci când un demnitar din regiune (primar, președinte de raion etc) este vizat într-o investigație jurnalistică, iar mass-media locale și regionale se solidarizează și preiau, integral, acel articol pentru a-și informa corect publicul. Indiferent de culoarea politică a demnitarului…
Din păcate însă, multe din investigații sunt preluate doar la nivel național (deși autorii au lucrat minuțios la colectarea tuturor documentelor), iar mass-media locale și regionale trec indiferente de ilegalitățile comise de demnitar. Motivul? Pentru a nu-l supăra că e din raionul nostru, pentru că primăria, Consiliul raional etc nu va mai publica articole promoționale și alte zeci de motive care stau în calea integrității jurnalistice…

Da, este adevărat, avem modele mass-media locale corecte, care știu a monitoriza gestionarea banului și bunurilor publice, iar demnitarilor li se cere socoteală, indiferent de culoarea politică a lor…