Campania împotriva plagiatului „PLAGIATUL este FURT!” a fost iniţiată de Consiliul de Presă din Republica Moldova cu scopul de a sensibiliza comunitatea jurnalistică privind cazurile de plagiat în mass-media (preluare neautorizată a conţinutului editorial). Codul deontologic al jurnalistului interzice plagiatul: Articolul 2.4 Jurnalistul respectă dreptul de autor. Preluarea fără cost a materialelor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne, dar fără a depăşi jumătate din articolul sau ştirea preluată. În mod obligatoriu, în aceste cazuri, trebuie citată sursa şi autorul informaţiei, iar în cazul portalurilor informaţionale trebuie indicat şi linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord încheiat cu deţinătorul drepturilor. Cu toate acestea, cazurile de plagiat sunt reclamate frecvent Consiliului de Presă, iar unii jurnalişti şi instituţii mass-media ignoră bunele practici jurnalistice de respect pentru munca colegilor şi asigurarea drepturilor de autor.
Plagiatul în mass-media este tot un furt intelectual, iar cei care recurg la astfel de fapte neetice trebuie să fie sancţionaţi de breasla jurnalistică. În campania „PLAGIATUL este FURT!” vă propunem să semnalăm fiecare caz de plagiat, în speranţa că oprobriul public îi va determina pe plagiatori să revină la normele deontologice de preluare a materialelor jurnalistice.
Semnalează un caz de plagiat,completând formularul de mai jos.
După verificare, cazurile vor fi publicate pe pagina web Mediaforum.md, iar Consiliul de Presă le va da apreciere deontologică.
Ultimul caz de plagiat semnalat: |
Portalul Moldova Curată vs Noi.md: furt de conținut |