Forumul Mass-Media, aflat la a treia ediție, și-a început lucrările marți, 14 noiembrie, la care s-au înregistrat peste 200 de persoane. În prima zi, invitații Forumului, alături de participanți au discutat situația presei din Republica Moldova. La discuții au participat oficiali și experți naționali și internaționali. Sesiunea de discursuri a Forumului a demarat cu mențiunea din partea oficialilor internaționali că o presă liberă este unul din cele mai importante elemente în asigurarea unui stat democratic puternic. Excelențele lor au subliniat importanța susținerii instituțiilor media din țară și reducerea presiunilor și atacurilor la adresa jurnaliștilor.
”Lăsați presa să-și facă munca, fără presiuni din partea statului și atacuri. Trebuie să fim de partea jurnaliștilor, să-i protejăm, în special când investighează cazuri de interes public” a îndemnat E. S. Julia Monar, Ambasadoarea Germaniei în R. Moldova. ”Pentru ca un stat să devină prosper este necesară existența presei libere, care să-și poată realiza scopurile și rolul. Pluralismul de opinii este important pentru un jurnalism calitativ. Nu vom tăcea dacă vor apărea obstacole pe piața media. Vom avea totul în vizor și vom discuta cu partenerii noștri”, a menționat E.S. Peter Michalko, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. ”Este mai important ca oricând să susținem presa independentă din Moldova, jurnaliștii reprezintă un detaliu foarte important al unei democrații puternice. Din acest considerent, ambasada susține proiectele media din Moldova”, a dat asigurări E.S. Stela Ronner-Grubaciuc, ambasadoarea Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldovei. ”O presă independentă este pilonul de bază al unei guvernări puternice. Este de datoria autorităților să protejeze presa independentă și să asigure pluralismul de opinii pentru a avea o societate informată. Trebuie să oferim mai multă susținere instituțiilor media pentru a asigura independența acestora și liberalizarea pieței media, precum și depolitizarea instituțiilor media publice”, consideră E.S Luccy Rebecca Joyce Obe, ambasadoarea Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord în R. Moldova. Oficialii străini au dat asigurări că vor susține în continuare dezvoltarea mass-mediei din țara noastră.
Președintele Parlamentului, Andrian Candu a sugerat jurnaliștilor să servească adevărul și societatea și să fie mai solidari. ”Presa trebuie să fie în serviciul societății. În Parlament a fost creat un grup de lucru cu 8 subgrupuri care să lucreze asupra dezvoltării mass-media prin elaborarea unui nou Cod al audiovizualului, o nouă lege privind publicitatea, presa scrisă și online, o lege împotriva propagandei și dezinformării. În Chișinău lucrurile stau cât de cât bine. Presa locală se confruntă cu provocări, inclusiv la nivel de digitalizare, unde sunt costuri foarte mari. Așteptăm propuneri pentru dezvoltarea presei locale”, a declarat președintele Parlamentului.
”Forumul mass-media este o platformă de discuții prin intermediul căreia încercăm să găsim soluții pentru două mari probleme – constrângerile la care sunt supuși jurnaliștii și calitatea conținutului jurnalistic. Jurnaliștii trebuie să fie câinii de pază ai democrației, însă, deseori, în condițiile și realitățile țării noastre acest lucru este mai greu de realizat. Este misiunea Parlamentului să gestioneze situația astfel încât să stimuleze calitatea jurnalistică. Consider că avem două tipuri de probleme: reale și artificiale. Cele reale sunt concentrarea mass-mediei, situația cu Poșta Moldovei, situația financiară foarte gravă a presei din R. Moldova. Aceste probleme trebuie soluționate împreună cu Parlamentul. Accesul la informații este o problemă artificială pentru că dacă s-ar dori, accesul la informații și secretizarea datelor s-ar rezolva imediat. Sunt probleme inventate ca să se distragă atenția de la probleme reale cu care ne confruntăm de mai mulți ani”, este de părere Petru Macovei, directorul executiv al API.
Știrile false, manipularea informației și încrederea în mass-media au fost discutate de către experți internaționali și din țară. ”De ce vorbim despre știrile false? Pentru că afectează populația, care devine dezorientată și își pierde încrederea în media. Doar 5% din populația R. Moldova consideră că mass-media este liberă”, a menționat Daniel Kaddik, director de proiect la Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate. Rita Rudusa, directoarea Centrului Baltic pentru Excelență în Media a îndemnat jurnaliștii să nu uite că nu sunt pe câmpul de luptă și că ”noi trebuie să devenim ambasadori ai jurnalismului, să explicăm audienței care sunt principiile după care ne ghidăm, care este rolul nostru și să analizăm critic înainte de a distribui o informație”. Viorica Zaharia, președinta Consiliului de Presă este de părere că ”reprezentanții puterii răspund la ce întrebări vor, cui vor, la canalele la care se simt confortabil. În fiecare zi depistăm mostre de știri false. Știrea despre venirea sirienilor în R. Moldova cea mai rușinoasă știre din istoria jurnalismului moldovenesc”. Deputatul Lilian Carp consideră că ”avem o clasă politică sub așteptările transparenței. Politicienii au politizat instituțiile mass-media pentru a apărea în lumină pozitivă și a-și denigra opozanții. Avem două holdinguri mari, unul al PDM și unul al PSRM, care generează știri false pentru a manipula audiența. Presa de la noi e ca un geam, care în ultima vreme devine tot mai murdar și la cetățeni ajunge tot mai puțină lumină”.
În cea de-a doua parte a zilei au avut loc trei master-class-uri ale unor experți din străinătate, pentru profesioniştii media din TV și radio, online şi presa scrisă, inclusiv doi experţi ai Akademiei Deutsche Welle din Germania, Andrey Gurkov şi Mirko Lorenz, dar şi editorul unui ziar de succes din Polonia, Piotr Piotrowicz. La sfârșitul primei zile a Forumului, vor avea loc două evenimente de tip „side event”, la tema fact checkingul-ului (verificării declarațiilor şi a faptelor), cu expertul din România, Ovidiu Vanghele, şi a crowdfunding-ului (atragerea finanţărilor) pentru media, cu experta din Israel, Linor Goralik. Acestea pot fi urmărite pe pagina oficială a Forumului la rubrica Galerie Video.
În a doua zi a Forumului, jurnalistul american Kevin Z. Smith va face o prezentare la tema viitorului jurnalismului, iar ulterior vor avea loc patru ateliere, moderate de experţi media din R. Moldova, în cadrul cărora vor fi dezbătute problemele în activitatea profesională a jurnaliștilor, şi un atelier special la tema monetizării site-urilor de ştiri şi informaţii, moderat de expertul Ilya Krasilshchik, fondatorul platformei Meduza.io (Letonia)
La ultima sesiune a Forumului mass-media 2017, va fi aprobată o rezoluţie și eventuale completări la “Foaia de parcurs” pentru dezvoltarea mass-mediei din Republica Moldova. Documentele aprobate vor fi transmise autorităților moldoveneşti, reprezentanţelor şi ambasadelor străine, organizaţiilor şi experţilor europeni şi internaţionali care monitorizează dezvoltarea democratică a Moldovei, altor persoane şi instituţii interesate.
Pagina web oficială a Forumului mass-media 2017 este platforma online www.mediaforum.md unde a fost creată o pagină specială - http://mediaforum.md/event/2017 care se actualizează continuu cu informaţii relevante, inclusiv lista speakerilor și a experților, agenda Forumului etc.
Pentru informaţii suplimentare: tel.: (022) 210602 (persoană de contact – Diana Lungu, coordonatoare comunicare).
Forumul Mass-Media este organizat de Consiliul de Presă din Republica Moldova, în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociaţia Presei Electronice (APEL). Desfăşurarea Forumului mass-media 2017 este finanţată de Programul Mass-Media al Fundaţiei Soros-Moldova şi co-finanţată de Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania), DW Academie (Germania) şi Ambasada SUA în Republica Moldova.