Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Campania "Semnăm Codul deontologic!"

Campania "Semnăm Codul deontologic!"

Campanie inițiată de Consiliul de Presă din Republica Moldova

 

Normele deontologice sunt liantul de solidaritate între membrii unei bresle și, în același timp, o garanție a calității muncii reprezentanților unei profesii. În cazul jurnaliștilor, respectarea normelor deontologice asigură publicului un produs de calitate, realizat cu profesionalism și care, implicit, exclude manipularea și trucarea faptelor. Într-o perioadă în care tendințele de distorsionare a realității prin intermediul propagandei, războiului informațional sau manipulării sunt extrem de pronunțate, publicul din Republica Moldova așteaptă de la jurnaliști informații verificate și credibile și  o abordare responsabilă, onestă și echilibrată a realității. 

 

Adeziunea redacțiilor la standardele de calitate în jurnalism și asumarea Codului deontologic al jurnalistului reprezintă o dovadă a responsabilității față de public. Noi, jurnaliștii, ne dorim un public informat și fidel, care să aibă încredere în noi, să ne citească articolele și să ne vizioneze/audieze reportajele, să ne furnizeze subiecte, să semnaleze abuzuri și să vadă în presă un partener pentru democratizarea și dezvoltarea societății.

 

Până în prezent, 115 instituții de presă și organizații media și-au asumat Codul Deontologic al jurnalistului din Republica Moldova în redacție nouă, aprobat la 3 mai 2011. Îndemnăm redacțiile care încă nu și-au declarat public adeziunea la normele profesionale, să semneze Codul deontologic, expediind un mesaj de confirmare la adresa electronică a Secretariatului Consiliului de Presă – secretariat@consiliuldepresa.md – sau completând formularul pe care îl găsiți la acest link: http://consiliuldepresa.md/ro/page/lista-semnatarilor

 

Consiliul de Presă încurajează redacțiile semnatare să-și informeze publicul despre acest fapt, afișând pe pagina web a instituției (sau în alt mod, în funcție de platforma media pe care o reprezintă) o mențiune prin care să anunțe că redacția este semnatară a Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.