Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Țintește în presă!

Loghează-te pentru a putea comenta

Pot jurnaliștii neonești să devină onești într-o bună zi?

Смотри на русском языке

Categorie: Țintește în presă!

Profesia de jurnalist este tratată diferit în Moldova, deoarece nu toate instituțiile media au aceiași percepție a noțiunii de ,,integritate jurnalistică’’. Unii cetățeni o consideră o profesie onorabilă și cinstită însă alții o blamează și îi văd pe jurnaliști ca pe niște oameni compromiși, exact ca politicienii noștri. În societatea noastră devin tot mai vizibile acele posturi TV sau portaluri on-line care sunt bine finanțate de anumiți patroni care, la rândul lor, ,,dau comanda’’ de știri și emisiuni. Metaforic vorbind, jurnaliștii devin niște marionete docile în mâinile unor manipulatori iscusiți, iar publicul larg este spectatorul  unui show de prost gust. 

Ne-am putea întreba de ce jurnaliștii ajung să își facă meseria neonest și astfel intră în jocul murdar al politicienilor? Orice jurnalist ar trebui să aibă o reputație de apărat, deoarece anume o reputație bună te apără când instituția la care lucrezi se duce la fund, iar cariera ta de jurnalist trebuie să continue.   

Câți dintre noi își amintesc de postul NIT TV, care fost o televiziune apropiată Partidul Comuniștilor? Atâta timp cât comuniștii s-au aflat la guvernare acest post a servit nestingherit mai degrabă intereselor de partid decât celor ale spectatorilor. Însă, după cum se cunoaște, odata cu schimbarea guvernării în Moldova, postul a dispărut de pe micile ecrane în anul 2012  pentru nerespectarea pluralismului de opinii.  Unii jurnaliștii au reușit să se reorienteze spre alte televiziuni sau ziare, iar alții nu. Constantin Starîș, cea mai memorabilă figură de la NIT, nu a supraviețuit jurnalistic colapsului și astăzi nu îl mai vedem la televizor. 

Dar cine își amintește faptul că Iurie Roșca a avut o controversată carieră politică, a fost adeptul curentului unionist și un înverșunat anti-comunist? Astăzi Roșca este jurnalist la postul de televiziune NTV Moldova, moderator al emisiunii ,,MegaFon’’ și un promotor activ al „identității moldovenești”. Este încă un exemplu că pentru unii, jurnalismul nu e decât continuarea unui altfel de a face politică fără scrupule. 

Actualmente, s-au îmbunătățit condițiile de activitate pentru jurnalismul onest. La prima vedere, au apărut mult mai multe job-uri pentru jurnaliști, iar mass-media a devenit mult mai diversificată decât acum 10 ani. Aparent, jurnaliștii ar trebui să-și facă munca onest și cinstit, însă acest lucru nu se întâmplă. Dimpotrivă, jurnalismul are de suferit de pe urma „profesioniștilor” care acceptă să manipuleze opinia publică prin știri trunchiate sau false. 

Acești ,,jurnaliști de buzunar’’ ar mai fi în stare să se întoarcă la o presă de calitate, ar mai putea face jurnalism onest? Dar cine îi va crede? Este foarte greu de spus și eu cred ca depinde de la caz la caz. Un lucru pare sigur: beneficiul financiar este crucial pentru cei care sunt gata să facă ,,pact cu diavolul’’, iar obligația de a prezenta adevărul s-a transformat în obligație față de patron. 

Vă invit să discutăm acest subiect. 

Mai pot fi reabilitați jurnaliștii neonești ? 

Dacă da, în ce măsură și-ar putea recâștiga credibilitatea în ochii opiniei publice?

Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat

Pagina 1 din 2

«12»

19 May 2017, 13:34 #1 0

Marian, multumesc pentru comentariu. La ceea ce ma gindesc acum este ca undeva 80 % din piata de media si de publicitate se concentreaza in maineile unor oameni care nu prea doresc binele acestei tari. Astfel ca pentru jurnalistii ,, de buzunar'' calitatea produsului pe care il livreaza nu este in topul prioritatilor. Intradevar tot ce ne ramane este sa speram ca o data cu venirea altor lideri poltici se va aduna suficienta forta pentru a face curatenie in jurnalism.

Înregistrat: Dec 2023

Teme moderate: 4

18 May 2017, 21:10 #2 0

Înregistrat: Dec 2023

Postări: 2

Vlad, ai atins o tema foarte sensibila, dar pertinenta! Descrierea deja explica unele 'anomalii' ale societatii noastre. In primul rand, in spatiul public din RM unii reusesc sa se spele destul de rpede dupa ce au slujit cuiva, e cazul mai multor jurnalisti dar si comentatori si politicieni. Mai ales daca adopti trendul preferat in societate, de ex. a fi jurnalist la un post cool pro european si echidistant sau a fi comentator pr-european, echilibrat dupa ce ai fost euro-sceptic sau chiar pro-rus. Asta mai greu o sa o schimbam. Cand judecam jurnalistii care se vand trb sa ne gandim si la contextul economico-financiar. M-m echidistate de multe ori au probleme la acest capitol, Casa-Media, nu au 'filantropi' in spate, etc. Si apoi, la ele pot lucra doar o parte din jurnalisti. Dar ce sa faca un jurnalist cu o experienta medie care trb sa-si hraneasca familia? Da, atunci el face 'pact cu diavolul' si trb sa stim aceste nuante cand il judecam. Dar cred ca o mare parte din jurnalistii care azi aservesc m-m oligarhului sau ale 'ambasadorului Moscovei la Chisinau' cu sediu la presedentienu, fac asta din convingeri profunde, ci din necesitate de a castiga un ban, de a avansa in cariere, a-si face imagine, etc. Suntem oameni si avem slabiciunile noastre. Si cred ca ei ar putea reveni la normal, cand in Moldova vor fi mai multe m-m echidistate care ofera slarii decente. Si aici UE ar trb sa se implice mai mult. Eu sunt optimist si cred in societatea noastra care are nevoie de o niste lideri curati si patrioti! Succes Vlad si asteptam noi subiecte!

18 May 2017, 09:34 #3 0

Irina, orice meserie isi are riscurile sale pentru sanatate. Iata in meseria de jurnalist mai degraba exista riscul de ati pierde credibiliatatea , daca esti neonest. Astfel inevitabil va deveni mai ingust cercul de institutii unde vor putea lucra. Acesti jurnalistii probabil un nivel mai ridicat de rezistenta la stres in sensul in care ei deja nu observa ca manipuleaza oamenii.

Înregistrat: Dec 2023

Teme moderate: 4

16 May 2017, 22:17 #4 0

Înregistrat: Dec 2023

Postări: 4

Nu prea cred că jurnaliștii neonești pot fi reabilitați. Mai degrabă se vor lăsa de meserie, decât să recunoască că au greșit. Dar ceea ce mă miră este cum rezista ei atâta șirului de minciuni pe care le publica. Îmi este greu sa îmi imaginez.

16 May 2017, 13:36 #5 0

Vasile, jurnalistii neonesti au fost si ei cindva onesti odata insa se vede ca banii te trag in alta parte . Intradevar, cei ce sustin o presa de calitate trebuie de sustinut mai mult. Cei neonesti mai tirziu sau mai devreme cred ca o sa intilneasca soarta lui Staris.

Înregistrat: Dec 2023

Teme moderate: 4

15 May 2017, 14:30 #6 0

Înregistrat: Dec 2023

Postări: 12

In orice profesie sunt oameni profesionisti numai ca ei trebuie sustinuti. Jurnalistii neonesti au grija numai de buzunarul lor. Cred ca deja multi inteleg ca nu tot ce se scrie pe Internet este adevarat si lumea mai filtreaza informatia.

15 May 2017, 10:03 #7 0

Înregistrat: Dec 2023

Postări: 4

Jurnalistii sunt si ei oameni au nevoie de bani ca sa traiasca insa nici nu trebuie sa se injoseasca asa cum o fac cei cumparati ,,din cap pina in picioare''. Aspru nu vreau sa judec pe nimeni , toti avem slabiciuni. Dar noi oamenii trebuie sa ne informam corect, sa aflam adevarul. Cu noi cum ramane ? Se pare cum era pe vremea sovietica putin ce s-o schimbat. Si atunci ne minteau si acum , cum se spune mai nou, ne manipuleaza.

10 May 2017, 19:56 #8 0

Stela Cazacu , ai mentionat foarte poet si liric despre moralitatea umana. Din pacate in jurnalism de multe ori oamenii se conduce de valori materiale decit de cele spirituale . Desigur pentru multi jurnalisti neonesti aceste elucidari filosofice sunt absolut straine . Asta e lumea in care traim.

Înregistrat: Dec 2023

Teme moderate: 4

10 May 2017, 14:15 #9 0

Înregistrat: Dec 2023

Postări: 3

Nu prea cred că jurnaliștii neonești mai pot fi reabilitați, cel puțin nu în Moldova. Este deja întărit în caracterul lor deprinderea de a se vinde pentru bani, pentru siguranță, pentru carieră, pentru bunăstarea familiei. Relevant la această temă este citatul:
„Fii atent la gândurile tale, pentru că ele vor fi cuvinte. Fii atent la cuvintele tale, pentru că ele vor fi fapte. Fii atent la faptele tale, pentru că ele vor deveni obiceiuri. Fii atent la obiceiurile tale, pentru că ele vor deveni caracterul tău. Fii atent la caracterul tău, pentru că el va fi destinul tău.” (Talmud)
Nu este o scuză să-ți vinzi sufletul, valorile, țara prin difuzarea de informații mass-media false pentru o situație materială mai bună. Întotdeauna există ieșire din orice situație, indiferent cît de dificilă este.
Un jurnalist e onest de la bun început sau niciodata. Și apoi, cum poți avea încredere într-un jurnalist care ani la rînd publică falsuri și care apoi declară că spune adevărul, că este un jurnalist independent, chiar dacă într-un final el spune adevărul?
În acest context, mi-am adus aminte de povestea ciobanului mincinos care a păcălit de două ori țăranii că vine lupul, iar a treia oară, cînd lupul într-adevăr a venit, țăranii nu l-au mai crezut.

10 May 2017, 13:14 #10 0

Doina Pantaz-Sîrbu , intradevar concluzia si altor raporte cu privire la starea jurnalismului in Moldova este lipsa de resurse financiare pentru institutiile media. Desigur, pe linga bani, jurnalistii onesti trebuie sa se simta confortabil, in siguranta cu meseria lor , nu sa stea ca pe baricade in acest razboi informational.

Înregistrat: Dec 2023

Teme moderate: 4

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta