Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Țintește în presă!

Loghează-te pentru a putea comenta

Numirea noului premier - cine și cum a reflectat? Cine a manipulat?

Смотри на русском языке

Categorie: Țintește în presă!

Știu din sondaje că majoritatea moldovenilor privesc televizorul și că tot mai mulți au acces la internet și nu-l folosesc doar pentru convorbiri prin skype cu rudele plecate. Volumul de informații pe care ni-l oferă TV-ul și internetul depășește cu mult capacitatea noastră de a consuma. Dar este oare această informație cea potrivită și este cu adevărat informativă

Am acceptat să moderez această rubrică vrând să vă provoc să… criticați presa. Fără îndoială că ați avut nu o dată momente în care ați vrut să închideți, enervați, televizorul pentru că simțeați că ceea ce auziți și vedeți nu e adevărul curat sau ați renunțat să mai intrați pe unele site-uri tocmai pentru că nu mai tolerați să citiți neadevăruri sau jumătăți de adevăr. 

De exemplu, nebunia din ultimele zile, dar și de anul trecut, și de acum 5 sau 15 ani cu desemnarea premierului, cum ați urmărit-o, cum v-a fost relatată? Ce ați vrut să aflați, să vă comunice jurnaliștii și ce ați primit? 

Cu siguranță vă amintiți cazuri în care ați citit titluri deocheate, ați observat comentarii ale prezentatorilor sau opinii ale reporterilor care trădează părtinire. Cum ați reacționat la un asemenea comportament al presei? Cum percep manipularea cei din preajmă, colegii, familia?

V-aș mai întreba de unde vă informați în mod curent, cum alegeți sursele de informare, aveți un canal preferat pe youtube, tv, radio? Nu vă temeți că vă poate păcăli? Doar știm că mare parte dintre posturi, chiar și bloguri sau ziare tipărite sunt controlate de cei cu bani și care, cel mai des, au interes politic.

Invit să participe la această dezbatere toată lumea care a observat greșeli, cu intenție sau fără, comise de jurnaliști. Vă invit să țintiți în presă și să încercăm împreună să scoatem la iveală cazuri concrete de gafe jurnalistice comise în special la relatarea evenimentelor din lunile decembrie și ianuarie legate de numirea candidaturilor la funcția de premier. 

Care dintre sursele de informare vi s-a părut mai credibilă? 

Care dintre ele v-a oferit informația complet și echidistant și la care ați observat falsuri, inexactități sau chiar minciuni?

Cum vă dați seama că o informație este tendențioasă sau manipulatoare?

 

Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat

29 Jan 2016, 10:31 #1 +2

Înregistrat: May 2024

Postări: 1

Mass media nostra poarta o mare parte din vina pentru haosul care se petrece in tara asta. Manipulari peste tot televizor, presa, radio, internet.

Am impresia ca jurnalistii nostri sunt niste handicapati mintal care nu-si dau seama ce fac, pentru niste ruble in plus is gata sa-si tradeze nu numai meseria dar si propria mama.

Eu cred ca trebuie de facut mult mai mult in directia aceasta pentru a depista si a arata public acele stiri cu caracter manipulatoriu si fals.

Trebuie lansat un proiect aparte in mediul online in care sa chemam specialisti care sa analizeze stirile dubioase si sa se expuna daca stirea nu este fake sau incalca alte reguli de care trebuie sa se conduca un jurnalist adevarat.

Astfel am putea educa simplii cetateni sa depisteze falsurile si in plus ceilalti jurnalisti vor fi mult mai atenti cand vor sti ca sunt monitorizati.

Eu sunt gata sa ofer sprijin pentru dezvoltarea aplicatiei , dar este nevoie de jurnalisti care vor dori sa se implice in acest proiect.

28 Jan 2016, 15:21 #2 +3

Înregistrat: May 2024

Postări: 3

Cred că toată lumea știe că cea mai puțin echidistantă televiziune a fost PublikaTV care a relatat tendențios toate evenimentele legate de desemnarea candidatului la funcția de Prim-ministru.

Exemple sunt mii.
Iată primele 2 știri care le-am găsit la ei pe site din vremea respectivă:
http://www.publika.md/vrem-guvern-acum-cetatenii-ii-cer-sefului-statului-sa-desemneze-candidatul-pentru-functia-de-premier-video_2496521.html
1. În primul rând ei au făcut o știre pe baza a câtorva persoane care au declarat că vor să fie desemnat cât mai curând un prim-ministru
2. Nu au prezentat și poziția sau părerea altor oameni care au altă opinie, deci au prezentat poziția unui cerc restrâns. Ne mai vorbind de faptul că au început știrea cu „Oameni din toată ţara îi cer preşedintelui”. Se duce intenționat lumea în eroare ca să se creeze impresia că toți sunt de aceiași părere.
3. Fiind jurnaliști, ei nu puteau să nu cunoască că în perioada respectivă foarte multă lume susțineau „eforturile” lui Timofti de a respinge candidatura PD. Era plin facebook-ul de mesaje de încurajare către Președinte. Deci, jurnaliștii de la Publika conștient au prezentat lucrurile doar dintr-un unghi, în folosul vădit al proprietarului postului TV și anume Vlad Plahotniuc, membru PD.

http://www.publika.md/ion-sturza-recunoaste-ca-a-spus-minciuni-la-adresa-curtii-constitutionale-_2492981.html
Alt caz de manipulare. În primul rând fostul candidat la funcția de prim-ministru, Ion Sturza a întrebat cine de la Curtea Constituțională a fost dus la București cu un avion privat, iar apoi, într-o altă postare a declarat că a aflat că nu a fost cu avionul ci cu un transport de teren. Dar nu a „recunoscut că a mințit”. El din start, din prima postare a menționat că își cere scuze dacă e doar o speculație.
1. Publika manipulează intenționat direct din titlu.
2. Publika nu oferă nici o dovadă a celor spuse în știre, nu prezintă un screenshot al postării, dar interpretează în mod eronat.
3. Face trimitere la bloggeri, când defapt doar 1 blogger a scris despre acest eveniment. Cu toate acestea ei crează impresia că mai mulți bloggeri au scris despre asta. „Unii blogeri au criticat postarea lui Sturza, considerând că acesta ar trebui să-și ceară scuze de la magistrați.”

Și așa exemple sunt mii. Practic toată activitatea postului tv PublikaTV, Prime și Canal 3 au o activitate concertată de

18 Jan 2016, 20:06 #3 +2

Înregistrat: May 2024

Postări: 4

Cu siguranța , ba poate chiar as fi si îndoctrinata. Un alt exemplu este o știre pe care am vizualizat-o astazi http://pan.md/gagauziya/syirbu-pohvalil-voronina-za-slova-o-tom-chto-gagauzyi---idiotyi-video#.Vpy9Yl5l2WE.facebook pe care am si distribuit-o din impuls, ulterior mi-am pus problema daca într-adevăr Voronin a zis asa ceva, am dat un search ca sa găsesc asta Voronin a numit idiot, doar ca nu o națiune ci o singura persoana. Este si frustrant ca suntem expuși unor astfel de jocuri,am șters imediat postarea. Pe viitor am sa ma informez ținând permanent cont ca as putea fi dusa in eroare, am o lista de bloggeri pe care ii citesc si in care pot avea incredere, deși nici ei nu sunt obiectivi tot timpul.

18 Jan 2016, 18:44 #4 0

Înregistrat: May 2024

Postări: 1

Să înțeleg că, dacă ai fi privit un singur post tv, ai fi fost condamnată manipulării? De data asta rețelele de socializare, o blogeră ageră te-au ajutat, dar pe viitor cum ai de gînd să eviți dezinformarea?

18 Jan 2016, 15:23 #5 +2

Înregistrat: May 2024

Postări: 4

Este greu sa-ti dai seama de manipulările unui post -TV , sau orice alta sursa Media sau chiar literară,pentru ca aceasta inseamna un exercitiu analitic, pentru care unii nu au nici timp nici dorința, iar unii poate chiar nu au nici suspiciunea ca ar fi ceva in neregula. Si eu am aflat despre acea știre denaturata de la bloggerița Diana Guja, care a distribuit si a criticat fapta lor.

18 Jan 2016, 14:50 #6 0

Înregistrat: May 2024

Postări: 1

E foarte bun exemplul și greu de explicat de ce Jurnal TV își desconsideră spectatorii, doar ei ar fi vrut să știe și ”răspunsul” la adevărata întrebare! Mulțumesc, Mariana (și Diana)! Cum credeți că reacționează publicul care vede de la alt post că, de fapt, aceasta a fost reacția ministrei la alt subiect?

18 Jan 2016, 11:46 #7 +2

Înregistrat: May 2024

Postări: 1

Exemplu rușinos de manipulare: #1" target="_blank">http://www.jurnaltv.md/ro/news/2016/1/14/fusu-pusa-in-incurcatura-de-o-intrebare-10184724/#1

Și înregistrarea netrunchiată pentru comparație: https://www.privesc.eu/arhiva/65166

(via Diana Guja)

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta