Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Țintește în presă!

Loghează-te pentru a putea comenta

Nu mai avem emisiuni propagandistice rusești retransmise. Impresii?

Смотри на русском языке

Categorie: Țintește în presă!

Sunt aproape 4 luni de când modificările “anti-propagandă” operate la Codul audiovizualului au intrat în vigoare. Noile reglementări ar urma să protejeze spațiul informațional al Republicii Moldova de tentativele de dezinformare sau de informare manipulatoare din exterior și să nu admită provocări cu caracter mediatic. Asta înseamnă că programele informativ-analitice, marca Kiseliov și altele, nu mai răzbat deja în spațiul nostru informațional. Ne simțim oare mai în siguranță? Desigur că e devreme să facem unele bilanțuri, dar să vedem ce avem în loc. 

După o privire aruncată pe programul zilei la una dintre televiziunile „atinse” de această lege vedem ușor cu ce a fost umplut spațiul informațional, vidat de emisiunile propagandistice. La RTR, de exemplu, în cea mai mare parte a zilei se difuzează seriale de producție rusească. Din ele moldovenii află viața și moravurile rusești sub toate formele - de la viața pe front, lupta pentru Rusia și activitatea polițiștilor până la scene din „glubinca” țării. O bună parte din ele, daca tinem cont de mesajele promovate, au totusi o pronunțată componentă ideologică. 

Și la NTV o parte din timp este ocupat, în această perioadă, de un serial, „Ciujoi”, iar la REN TV regăsim în program celebra emisiune „Voennaia Taina”, pentru o ediție a căreia, ce conținea falsuri și informații manipulatoare, CCA a penalizat postul în anul 2015. 

Mă întreb dacă cei obișnuiți cu aceste posture tv sunt, astfel, într-adevăr protejați de propagandă. Or, filmele, devenite acum mai multe, și programele de divertisment transmit și ele, de multe ori, mesajele propagandei oficiale. 

În cazul altei televiziuni, Pervâi Kanal, jurnalele rusești au fost înlocuite cu ediții de știri locale care, nici ele, nu sunt străine de elementele manipulării și propagandei, doar că e prezent „specificul local”. 

Predilecția pentru astfel de filme și emisiuni difuzate de posturile rusești este determinată și de faptul că limba rusă este vorbită de majoritatea populației și factorul lingvistic influențează preferințele direct.

Una peste alta, un nou sondaj Barometrul Opiniei Publice, dat publicității recent, la 14 mai, arată că televiziunea rămâne principala sursă de informare a populației - 77 %, chiar dacă încrederea în produsele de televiziune este mai scăzută decât consumul - 38%. Ne întrebăm, firesc, dacă publicul a resimțit cumva schimbările menite să o protejeze de propagandă. 

Până se vor face măsurări mai sofisticate în acest sens si sper ca se vor face,  vă propun să discutăm subiectul în cadrul acestei dezbateri. 

Care sunt  primele dvs. impresii de după interzicerea programelor propagandistice?  

Avem mai puţină propagandă în spaţiul media?

A rezolvat cel puţin parţial modificarea Codului Audiovizualului această problemă sau sunt inradacinate, dictate de alte? 

Mai suntem sau nu influenţaţi de apanajul propagandistic străin?

Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat

03 Jul 2018, 09:59 #1 0

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 24

S-a mimat reducerea propagandei externe, pentru a face loc celei interne, care a fost fățișă și evidentă în perioada electorală privind alegerea primarului de la Chișinău. Guvernanții vor folosi arma propagandei ori de câte ori vor cer cerși votul de la alegător.03 Jun 2018, 17:28 #2 0

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 2

Publicul este influentat de ceea ce vede si aude, mai ales cind spalatul de creiere este pus in seama unor profesionisti. Chiar daca emisiunile respective nu sunt transmise, foarte multi doritori le urmaresc pe internet, partea buna ca virstnicii care nu stiu sa utilizeze internetul nu le pot vedea si ar putea fi influentati mai putin, desi ei au niste mecanisme inradacinate care nu accepta alte opinii decit cele promovate de unele posturi din Rusia.

03 Jun 2018, 18:08 #2 0

Draga Dorian,
merci pentru comentariu. Ati formulat o opinie interesanta, care se bazeaza deduc si pe niste observatii personale. Este adevarat generatiile mai in virsta sunt mai "atasate" oarecum de posturile rusesti dat fiind posedarea acestei limbi la un nivel avansat si faptului ca au trait o buna parte din viata totusi in URSS si asociaza foarte mult fosta URSS cu Rusia. Nu e de bine, nu e de rau, este un fenomen social care trebuie luat in calcul si analizat pentru a intelege felul de a gindi si de a actiona a diferitor categorii de public.

Nume: Ana Racu

Înregistrat: Jul 2024

Teme moderate: 4

17 May 2018, 23:31 #3 0

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 2

Multi mai duc dorul stirilor rusesti, s-au obisnuit cu un anumit flux de stiri. una e bine ca pensionarii au inceput a folosi internetul si macar asa pot avea acces la alte surse de informatie. in mare parte e inca devreme de simtit schimbarea, dar unele concluzii pot fi trase, oamenii au inceput sa caute surse alternative de informatie

17 May 2018, 19:01 #4 0

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 1

Este la moldoveni așa o zicală, "Porcul glod găsește". Cei care caută conținut media pro rusesc cu siguranță că îl găsesc pe internet, cablu sau satelit. Mai mult ca atât, cunosc persoane care fiind în țări civilizate de ani buni, "caută cu lumânarea" fel de fel de surse de a fi manipulate, le place la moldoveni să fie manipulați. În ziua de azi, când avem internet până și în cuptorul cu microunde e complicat să te lupți cu propaganda. Eu personal îmi dau seama că o oarecare știre sau postare este manipulatoare doar după felul în care este redată. Dacă pe lăngă oarecare informație mi se mai spune și cum să o interpretez, atunci cu siguranță că e fake news.

Ce ține de posturile TV rusețti, nu le mai privesc de prin 2009-10, iar pe cele autohtone de prin 2012-13.

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta