Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Țintește în presă!

Loghează-te pentru a putea comenta

De ce sunt periculoase știrile false?

Смотри на русском языке

Categorie: Țintește în presă!

Știrile false au ajuns să facă parte din realitatea noastră cotidiană. Multitudinea de minciuni care au fost spuse la televizor în timpul campaniei prezidențiale de anul trecut nu mai lasă îndoială că o parte din instituțiile media nu sunt atât de integre cum se prezintă. Ne amintim cu toții despre știrea, care s-a dovedit a fi falsă, referitoare la cei 30.000 de refugiați sirieni care ar fi venit în Moldova în cazul în care Maia Sandu ar fi ajuns președinte. Mulți dintre moldoveni au recunoscut că l-au votat pe actualul președinte din frica venirii refugiaților, astfel încât argumentele electorale au căzut în fața manipulării informaționale. Știrile false reprezintă un fenomen care nu își pierde din actualitate nu doar la noi. Există mai multe opinii potrivit cărora președintele Donald Trump a manipulat elecoratul prin falsuri, dar și că președintele Vladimir Putin a manipulat ucrainenii prin știri pentru a anexa Crimeea.  

Dar cât de toxice și nocive pot fi considerate știrile false? Cei mai vulnerabili consumatori sunt cei care au credința că tot ce se spune în presă este adevăr pur. Acestea sunt  în special persoane în etate care încă nu au uitat timpurile sovietice când tot ce scria ,,Pravda’’ și se difuza la unicul post de televiziune era, în ochii lor, adevăr incontestabil. Astfel, știrea cu cei 30.000 de refugiați a lovit în primul rând în cei care nu au avut la timp o sursă de informare alternativă care să le dezvăluie minciuna. Este greu de spus dacă mai pot fi găsite argumente pe înțelesul celor de o anumită vârstă pentru a-i lumina că nu tot ce se spune la televizor este adevărat...

Tinerii nu ar trebui să creadă că sunt protejați de falsuri doar pentru că nu mai citesc ziarul și din ce în ce mai puțin privesc televizorul. Se observă clar că rețelele de socializare au devenit prima sursă de informare pentru noua generație, astfel că știrile false s-au înfiltrat rapid și în lumea virtuală. Pe Facebook, Odnoklassniki sau Vkontakte circulă destul de lejer orice informație, fie ea veridică sau nu, pe care tinerii se grăbesc să o distribuie sau să îi dea un ,,like’’.  Oare cât de des ne-am oprit, înainte să distribuim acea informație, ca să ne gândim dacă nu cumva am găsit o știre falsă care ar trebui trecută cu vederea?

Dacă noi conștientizăm că știrile false doar intoxică percepția noastră asupra lumii, atunci logic ar fi ca aceste știri să fie interzise. Însă jurnaliștii care scriu falsuri niciodată nu vor recunoște că dezinformează oamenii! Astfel, putem conta doar pe un ochi sceptic care să nu creadă în tot ce vede. 

Ne-am dori să știm care este opinia voastră asupra știrilor false:

Ați putea recunoaște, dintr-un flux mare de știri, care dintre ele sunt veridice și care miros a falsitate?  

Cât de mult vă afectează pe voi știrile false la nivel cotidian?

Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat

26 Apr 2017, 12:32 #1 0

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 12

Si eu foarte des dau peste stiri care cred ca sunt false. Cei drept vad asta in presa mondena dar si in politica nu este mai mult adevar. Imi este greata uneori sa vad ce circula pe Internet si cel mai des nici nu bag de seama. Deja nici ma intereseaza stirile asa de tare. Eu cred ca statul cumva trebuie sa lupte cu stirile false.

26 Apr 2017, 10:16 #2 0

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 6

Sanctionarea pentru stiri false este o idee interesanta, dar cine ar avea dreptul moral sa o faca? (1) Statul prin CCA. Dar aici apare problema integritatii institutionale - cit de independent si apolitic este CCA? Mai mult ca atit CCA-ul nu are atributii in monitorizare sau reglementarea stirelor de provinienta online (ponderea carora este tot in crestere). (2) Sectorul privat, in special IT companiile care detin motoare de cautare si platforme online (Google, Facebook etc.) O modalitate de sanctionare este prin schimbarea algoritmilor de cautare si sortare a informatiei, dar fake news este si o sursa de venit pentru aceste companii, asadar nu stiu daca putem sa asteptam o schimbare calitativa in acest sens. (3) Societatea civila. Problema societatii civile ca instrument de control al calitatii media este ca nu are atributii de sanctionare. O posibilitate este crearea si mentinerea unui rating de credibilitate a surserlor de stiri - dar pentru persoanele care privesc si cred aceste surse, lista prezentata de ONG-uri nu v-a avea nici un efect

25 Apr 2017, 21:18 #3 0

Marin Danu, interesant exemplu cu copacii de spaghetii, nu l-am stiut, este foarte interesant si elocvent. Stirile false nu sunt decit niste glume sau zvonuri care nu au mare efect , altceva este daca politicul se implica si atunci falsurile prind adevar in mintea multora. Dar cum crezi daca acele institutii media ar fi sanctionate dur pentru stiri false - ar fi vreo diferenta ?

Înregistrat: Jul 2024

Teme moderate: 4

25 Apr 2017, 19:50 #4 0

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 6

Stirile false doar ca o colectie de informatii eronate sunt inofensive. Ele capata putere atunci cind devin adevar pentru un grup indejuns de mare de oameni care au capacitatea de a actiona politic. Gluma BBC precum ca pasta creste pe copaci a fost luata in serios de oameni care intrebau de unde se poate de cumparat asa copacei. Dar gluma nu a avut un aport politic sau social. Alta treaba nautati de genul 30000 sirieni care are capacitatea sa influenteze preferintele de vot al cetatenilor, sau si mai rau sa provoace un conflict armat.
La intrebarea cum putem sa ne protejam de fake news, nimeni indiferent de cit de media-sofisticat nu ar fi nu poate sa fie sigur ca nu a consumat stiri false - la momentul de fata sunt prea multe si prea diferite sa le poti verifica sau chiar intelege pe toate.

24 Apr 2017, 16:38 #5 0

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 4

Stim, tare multe stiri care nu sunt adevarate se plimba pe Internet si distrag atentia de la probleme reale.Oamenii sunt dezamagiti si pleaca peste hotare. ce sa facem ? oleaca mai atenti , ce privim , ce citim. Una nu inteleg , cum nu le este rusine, cum de nu au soviste jurnalistii istea care inventeaza toate bazaconiile estea. Banii ochiul dracului. Dupa cum se vede am uitat de morala , nu ne temem , nu s pedepse.

22 Apr 2017, 12:58 #6 0

Irina, aveti dreptate ca stirile ne regleaza intr un fel anume ritmul vietii si respectiv daca dam peste stiri false - asta ne face rau. Scoala ar trebuir sa aiba un rol mai activ in educarea copiilor in sensul ca nu tot ce se spune e adevarat la stiri. Cum credeti, nu ar strica niste ore de educatie mediatica in scoli ?

Înregistrat: Jul 2024

Teme moderate: 4

22 Apr 2017, 08:15 #7 0

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 4

Știrile false devin inofensive, dacă nu le dăm mai departe. Din păcate, ele circulă la fel de liber precum curenții de aer. Trebuie să avem filtrele instalate și curățate pentru că odată o părere creată, devine foarte greu să ne-o mai schimbăm.
Ce importanță au știrile în viața noastră? Cum ne raportăm noi, publicul, la ele? E nevoie de un ghid al utilizatorului.
Adevărul e că ne aflăm într-un apăsat deficit al empatiei și că mașinăria care produce știri reglează ritmul mersului nostru zilnic.
Școală, educație, cultură...

20 Apr 2017, 12:13 #8 0

Victor, intradevar aptitudinea oamenilor nostri de a recunoste falsurile din media este in foarte redusa. Efectul negativ in acest sens este ca cetatenii refuza sa mai urmareasca presa anume ca au pierdut increderea ca se poate de vazut ceva buna la TV sau citi pe Internet. E bine ca macar o parte din moldoveni totusi gindesc critic, si ar fi bine sa ii molipseasca si pe ceilalti.

Înregistrat: Jul 2024

Teme moderate: 4

19 Apr 2017, 16:10 #9 0

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 3

Personal consider că atât ştirea despre sirienii Maiei Sandu cât şi cea precum că mulți l-au votat pe actualul Preşedinte al RM din cauza probabilității de invadare a RM cu refugiați, sunt irelevante în aceeaşi măsură. Publicul este hrănit cu neadevăr şi plasat în situația de a alege între diferitele aspecte ale neadevărului divizat pentru ca să nu fie afectate interesele persoanelor care dețin putere de decizie pe teritoriul RM.

19 Apr 2017, 16:04 #10 0

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 1

Raspuns la cele 2-a intrebari, recunoasterea falsului din "marea" de informatie aruncata in mass media tine de aptitudinea omului, mai simplu zis, cit de citit este omul, a distinge o minciuna de adevar, se face consider eu, prin intelegerea in primul rind a scopului care-l urmareste un ziar sau o televiziunea, prin cunoasterea patronului ecestei televizuni sau ziar, injectarea cu falsuri a fost e tehnica de manipulare in masa de-a lungul secolelor... lucru bine stiut, cineva zicea odata,> cine conduce informatia conduce lumea !!!
Cit tine de a doua intrebare, ma afecteaza enorm stirile infecte, uneori refuz sa mai citesc stiri online sau sa privesc posturi de televiziune,numai din motivul asta, ca vad cu se incearca sa manipuleze populatia cu stiri false , p-u a urmari scopuri meschine personale !, pace pe mosia lui don corleone de Grozesti!!!

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta