Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Țintește în presă!

Loghează-te pentru a putea comenta

Criza leului: manipulare informaţională ca paravan pentru scumpiri?

Смотри на русском языке

Categorie: Țintește în presă!

Cotațiile au atins valori record, astfel că un euro a ajuns să coste pe piața moldovenească și 29 de lei, iar un dolar - 25 de lei. Pe acest fundal, au avut loc valuri de scumpiri.

Există opinii potrivit cărora leul a fost devalorizat artificial pentru a justifica majorarea prețurilor, care însă, nu au fost reduse după ce cursul valutar s-a stabilizat. Alte voci spun că situația este este o consecință a „furtului de câteva miliarde de lei de la Banca de Economii”.

O analiză efectuată de economiştii de la Expert-Grup, care au încercat să ofere unele răspunsuri, a apărut abia la sfârşitul lunii februarie. Concluziile: oferta de valută s-a diminuat din cauza scăderii exporturilor, remiterilor și investițiilor străine directe (pe fondul condițiilor economice și politice dificile din țară și regiune), iar creșterea cererii de valută a putut fi determinată de factori speculativi. Analizând datele secundare, interviurile experților și ale autorităților publice, putem deduce că aceștia (factorii speculaivi - n. n.) pot fi asociați cu tranzacțiile în proporții deosebit de mari de procurare de valută străină operate de către anumite bănci implicate în scheme suspecte, despre care s-a vorbit foarte mult în public în ultimul timp, au notat economiştii de la Expert-Grup.

Doru Petruţi vă invită la dezbaterea „Criza leului: manipulare informaţională ca paravan pentru scumpiri?” şi vă îndeamnă să vă expuneţi opinia, răspunzând la întrebările:

Până la urmă, ce a înțeles publicul? A fost ajutat de presă să înțeleagă ce se întâmplă sau a fost ghidat spre panică?

Cât de insistentă a fost presa în aflarea adevărului în special în zilele când cotațiile valutare au atins apogeul?

Publicul a avut informaţii din partea tuturor actorilor implicaţi şi responsabili de situaţia cu cursul valutar?

Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat

30 Apr 2015, 18:53 #1 0

Nume: Ion Popa

Înregistrat: Dec 2023

Postări: 2

Nu cred că presa ar fi putut să ajute cumva, din moment ce o bună parte este politizată... Iar cu referire la presa independentă, ea nu este suficientă. Pînă la urmă nu presa este de vină în ceea ce s-a întîmplat.

30 Apr 2015, 16:49 #2 0

Ion, înţeleg că presa nu prea v-a ajutat să înţelegeţi ce "nu este curat"!

Înregistrat: Dec 2023

Teme moderate: 2

30 Apr 2015, 15:56 #3 0

Nume: Ion Popa

Înregistrat: Dec 2023

Postări: 2

Din toată istoria aceasta cu furtul miliardelor este cert că au avut de suferit oamenii de rînd, care majoritatea s-au panicat, făcînd cozi la bănci. Panica a fost creată inclusiv de mass media, pentru că din moment ce posturile TV transmit informații diferite în legătură cu același subiect, este clar că „ceva nu-i curat la mijloc”. Iar despre independența presei nici nu are rost să mai spun...
Acum ce urmează mai departe? Urmează o perioadă lungă de stagnare, astfel încît de la sărăcie, ajungem la... sărăcie totală. Dar presupun că trebuie să credem că „Va fi mai bine...”

01 Apr 2015, 15:31 #4 0

Din ce spuneți, am putea înțelege ca presa a fost tot un fel de cetățean care căuta informații, soluții. Putea face oare mai mult pentru cetățeni? Presa în ce film a jucat?

Mulțumesc pentru contribuție

Înregistrat: Dec 2023

Teme moderate: 2

01 Apr 2015, 11:54 #5 +1

Înregistrat: Dec 2023

Postări: 5

Totul a fost o manipulare în masă. Cum altfel responsabilii de furtul miliardelor de lei de la BEM să iasă basma curată din toată schema asta, dacă nu folosindu-se de naivitatea cetățeanului de rînd care s-a panicat că o să-și piardă ultimii bănuți strănși la ciorap (și așa a și fost în multe cazuri)...?
Reieșind din toată povestea asta, presa a încercat totuși să afle unele "adevăruri", dar fără succes... pînă la urmă rezumîndu-se totul la speculații, preziceri, presupuneri...
În toată povestea asta, noi, cetățenii de rînd sîntem actorii care joacă în filmul regizat de politicieni. Sper să nu fim nominalizati la premiile OSCAR!

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta