Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Țintește în presă!

Loghează-te pentru a putea comenta

Ce înseamnă troll și cum îl recunoaștem?

Смотри на русском языке

Categorie: Țintește în presă!

Cei/cele care zi de zi suntem în mediul online și consumăm diverse informații de pe rețelele de socializare, vedem destul de des mesaje care ne dau de bănuit, postate de persoane cu nume ciudate sau cu poze de profil de pe care nu poți distinge clar o față. Ar mai fi și alte semnalmente care ne duc cu gândul la faptul că în spatele acestui profil se ascunde cineva care nu vrea să își dezvăluie adevărata identitate și care are motive să să ascundă. Probabil v-ați dat seama, încerc să vă provoc la o discuție despre trolli sau despre postaci. 

Încercând să înțeleg de unde a venit și ce înseamnă această noțiune, am dat de un articol scris de un doctor în drept din România, Gheorghe Piperea, care spune că troll ar fi „o persoană, de regula anonimă, dar deseori ascunsă în spatele unor porecle (nickname), care își face un obicei din a posta și comenta în spațiul virtual, activitate anume pentru a semăna discordie pe internet și pentru a stârni certuri sau iritare”. Tot acolo se spune că trollii de obicei postează atacuri la persoană, comentarii jignitoare, de regulă, fără legătură cu subiectul, glume de prost gust menite să distragă atenția sau să provoace cititorii la răspunsuri emoționale. Trollul petrece foarte mult timp pe internet, făcând din trolling o ’’meserie’’.

O încercare de a răspunde la întrebările ce înseamnă un troll și care este scopul activității acestuia a făcut și Victor Gotișan într-un articol recent publicat pe Media-azi.md. 

Tot din articole de pe Internet aflu că așa-numiții trolli sau postaci sunt folosiți contra unor sume de bani ca să plaseze necontenit comentarii cu un anumit conținut pentru a crea curente de opinie în online. Există semnale și chiar studii care arată că astfel de persoane sunt folosite în războiul informațional dintre Rusia și Ucraina.

Din experiența proprie am observat că, oarecum de nicăieri, apar trolli la postările în care abordez problema minorităților sexuale, religiei și politicii. Tot ce fac aceste persoane anonime este să comenteze pentru a fi contra. De regulă, critică pe cineva, incită la ură, iscă ceartă.

Mă întreb dacă sunt remunerați pentru asta. Probe, deocamdată nu există. Doar deducții. O postare curioasă pe Facebook la o știre despre Ministerul Agriculturii pe scurt MAIA (foto), ne-a făcut, pe mai mulți, să credem că există oameni care au primit indicația să critice tot ce apare despre Maia Sandu.

Vreau să vă invit să dezvoltăm acest subiect și să vedem cine sunt trolli în spațiul virtual de la noi, să vedem cum pot identificați și cum ne dăm seama că am intrat în atenția unor astfel de persoane.

Îndemn toată lumea care a fost atacată virtual de trolli sau, poate, dimpotrivă, lăudată, să își împărtășească experiența și să răspundem împreună la întrebările:

Cum indentificăm trollii și care sunt scopurile lor?

Poate că au și un rol benefic în sporirea numărului de accesări ale site-urilor?

 

 

05 Jul 2016, 22:35 #1 0

Înregistrat: Jul 2022

Postări: 21

Trollii au apărut relativ recent, când s-a divizat clar clasa politică în ai noștri și ai voștri, cei care-s cu noi și restul, care-s împotrivă. Nu se mai face judecata faptelor, acțiunilor concrete. Se face judecata strictă a persoanelor. Cu atac la persoană, insulte și insinuări. Acești oameni, care deseori nici măcar nu există, mai multe conturi fiind dirijate de o singură persoană, primesc indicația să comenteze absolut tot ce apare la un anumit subiect. Din cele observat de mine, site-urile sunt împărțite între postaci, iar subiectele pe care trebuie să le comenteze le sunt comunicate zilnic. Există postaci care comentează absolut tot ce critică PD-ul, indiferent care ar fi tema, fie că vorbim despre deputatul X sau ministerul Y condus de ministrul Z. Aceștia sunt cei mai mulți. Pentru ei, Moldova a devenit un loc minunat, în care aproape că nu mai e corupție, justiția renaște, iar salvatorul națiunii pe cal alb este știți voi cine. Interesant este că tot ei comentează negativ și la articolele unde sunt dezbătute subiecte precum furtul miliardului sau activitatea CNA sau a Procuraturii Anticorupție în anumite cazuri. Această preocupare pentru subiecte sensibile te duce involuntar la gândul că ar exista o dependență între aceste instituții și PD, din moment ce postacii dirijați să comenteze mereu negativ sunt aceiași. Bineînțeles, e doar o presupunere, dar care nu e lipsită de logică dacă urmărești fluxul de comentarii și autorii lor. Există, de asemenea, postaci care comentează tot ce este contra Platformei DA. Aceștia sunt siguri că ești PD-ist dacă îți exprimi deacordul cu poziția exprimată de ei, exact cum postacii PD-iști sunt siguri că ești verde sau țopist dacă le contestezi argumentele. Cât despre argumente, acestea, bineînțeles, în mare parte, lipsesc. În mare parte adică în 99,9 % din cazuri. Or nu ăsta e scopul lor, să-și argumenteze poziția și să creeze fluxuri de opinie, fie și manipulatorii, dar totuși convingătoare. Scopul lor este să discrediteze anumite idei, să desființeze logica argumentelor valide, să ia în derâdere morala și lista poate continua. Cum ne putem feri de trolli? Nu există o rețetă unică. De obicei, ăștia au în prieteni multă lume, mulți lideri de opinie, au fotografii cu „Basarabia pământ românesc” la poza de copertă și distribuie tot felul de articole. Dacă nu instant, cel puțin în câteva ore,

06 Jul 2016, 22:18 #1 0

Mariana atât de multă informație am primit din comentariul tău și desigur și pentru alții/altele ca mine, care la fel de curînd am început să realizez ce înseamnă troll și care de fapt e scopul lor. Recunosc că în utlima perioadă se cereau în prieteni la mine pe facebook foarte mulți înregistrați cu profil de curând, fără poze, sau doar cu o poză principală și cam toți cu studii USM. Și poate că ai dreptate, mai multe profiluri pot fi dirijate de o singură persoană. Eu învă nu am învățat cum să-i descoper din prima, dar am grijă să blochez sau să nu reacționez la comentariile jignitoare.

Înregistrat: Jul 2022

Teme moderate: 2

01 Jul 2016, 11:59 #2 0

Înregistrat: Jul 2022

Postări: 2

Iată ce mi-a scris un troll în privat după ce am publicat un material video despre discoteca oragnizată pe teritoriul studioului Buciumul, care a fost preluat de către primăria Chișinău pentru a-i restabili activitatea artistică.

03 Jul 2016, 18:34 #2 0

Viorica, această persoană care presupui că ar fi un troll, a mai apărut pe la postările tale sau asta a fost unica dată? Cum ai reacționat după?

Înregistrat: Jul 2022

Teme moderate: 2

28 Jun 2016, 22:22 #3 0

Înregistrat: Jul 2022

Postări: 1

De obicei sunt atenta la cererile de prietenie pe care le primesc. Persoanele care nu au un profil bine structurat,nu au o poza de profil clara ma stradui sa nu le accept. Atunci cind lansez o intrebare sau fac vreun comentariu la vreo postare a cuiva, daca apare cineva care vorbeste agresiv, neadecvat incerc sa nu raspund provocarilor. In cazul cind persoana se regaseste in lista mea de prieteni, daca la indemnul meu de a duce o discutie civilizata, nu se corecteaza,atunci pot exclude acea persoana din lisya mea de prieteni, sau chiar bloca.

30 Jun 2016, 19:02 #3 0

de exemplu eu, accept pe toată lumea în prieteni pe facebook, doar cu timpul deja observ oamenii cum se exprimă sau cum se comportă cu alți utilizatori. Deja apoi decid pe cine să blochez și de fapt așa îmi dau sema când apar trollii.
De exemplu azi am primit o cerere de prietenie dar când să o accept mi s-a arătat că deja e anulată. Am intrat pe profil și am observat aceleași date care în ultimul timp le au așa zișii troli, poză de fată ce învață la USM și fără prieteni sau postări. Deci, de fapt de cele mai multe ori suntem urmăriți de departe și se așteaptă momentul când se poate de intervenit cu atacuri sau comentarii jignitoare.

Înregistrat: Jul 2022

Teme moderate: 2

28 Jun 2016, 00:23 #4 0

Înregistrat: Jul 2022

Postări: 1

În viziunea mea, termenul "Troll" caracterizează peroanele care vin să contra-atace o idee, indiferent dacă au sau nu dreptate. Misiunea lor e să critice și să contracareze o poziție. Deseori sunt folosiți de partidele politice și diferite companii de marketing. Recomand să evitați discuțiile cu asemenea inși.

28 Jun 2016, 21:34 #4 0

Totuși e mai greu de identificat pe cei care au menirea de a încurca subiectul discuției. Oricum nu putem să-i catalogăm pe toți /toate care au păreri diferite ca trolli, dar pentru identificare ar trebui să reținem numele sub care comentează și la ce postări/situri intervine cu contra-atac.

Înregistrat: Jul 2022

Teme moderate: 2

27 Jun 2016, 17:40 #5 0

Înregistrat: Jul 2022

Postări: 1

în cazul nickname-lor cu nume false în rețelele de socializare, mai întâi verific profilul și wall-ul, după care le refuz cererile de prietenie

28 Jun 2016, 21:27 #5 0

și asta este o variantă de protejare, doar că e mai greu de la început să afli de ce persoana și-a acuns identitatea, sau e un noi utilizator pe rețele de socializare

Înregistrat: Jul 2022

Teme moderate: 2

27 Jun 2016, 12:14 #6 0

Nume: Alexandru Alexandru

Sursa: Facebook

Likes: 2

După părerea autorului trollul e ca si un simplu poznas, care are menirea sa-l zadare pe cineva.indeletnicirea trollului,insa,are un impact cu mult mai grav asupra societății.Cu implicarea sa in diverse forme de pacatuire prin trădare,lingurițe,răspândire a minciunilor,ponegrire la comanda-devine un chiler moral de distrugere a tot ce-i sfânt pentru om si societate.Ca stăpânul sa-si menținâ puterea in stat,de dirijare a evenimentelor si influența asupra societății-angagaza si implica,ii cumpara zeci si sute de trolli,de la președinte de partid,deputati(o sumedenie) si jurnaliști,analisti politici pana la simpli scormonitori de rahat mediatic.TROLL-specie zoologica de animal,fără coada si cu poziție statutara: când pe doua,când pe patru labe(înaintea stapanului).Ca si homo sapiens are intelect,dar nu e atașat la VALORI MORALE SI UMANE pe care le cedeaza(își vinde sufletul) in favoarea plăcerile materiale si de moment,de reflex conditionat.Viata trollului,in continuare, e pe drum cu proces inversat,de degradare totala a moralitatii si a constientului.Ca si un animal dresat devine foarte dependent de stăpânul(angajatorul) sau...

26 Jun 2016, 07:54 #7 0

Nume: Viorica Bardas

Sursa: Facebook

Likes: 0

:))))) o, Doamne...

25 Jun 2016, 15:35 #8 0

Nume: Dan Bratu

Sursa: Facebook

Likes: 0

Băi, da proşti ăştea care au scris articolul... Ce are MAIA cu Maia Sandu??? MAIA este Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare..! Iar M. Sandu e tipa politician... Ați supt articolul dat din deget...

23 Jun 2016, 19:51 #9 0

Înregistrat: Jul 2022

Postări: 2

Am avut parte de experiențe cu așa-zișii troli, pe care mai degrabă i-aș numi provocatori, dar am învățat să îi ignor și să refuz cererile de prietenie cu nume false și dubioase în rețelele de socializare.

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta