Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Țintește în presă!

Loghează-te pentru a putea comenta

Ce așteaptă consumatorul: să citească în știri ce a văzut pe Facebook?

Смотри на русском языке

Categorie: Țintește în presă!

Uneori, citind știrile, am impresia că citesc banda de pe Facebook. Cutare a comentat atentatul, altcineva s-a lăudat cu o achiziție nouă, iar un al treilea i-a dat o replică unui adversar politic. Toate făcute din emanațiile cuiva pe Facebook. Nu-i vorbă, nu cred că jurnaliștii ar trebui să ignore rețelele ca surse de informații, doar că de multe ori acestea sunt singura sursă. Cum rămâne cu verificarea informației sau cu permisiunea luată de la persoana respectivă ca să fie citată? 

Astăzi rar moldovean care nu are un cont pe Facebook sau pe altă rețea de socializare. De ce ar citi seara știri care reproduc postările văzute deja pe parcursul zilei? Nu vreau să țin lecții presei, aș vrea doar să sondez opinia consumatorilor: cât de satisfăcuți sunteți de nivelul unei astfel de prese?

Unii autori de pe online mi-ar putea răspunde că asta e preferința cititorului - să citească kankan, știri ușoare, pentru care nu are rost să faci eforturi jurnalistice adevărate. O fi, nu neg, dar îmi îmintesc de un gând al jurnalistului Moise Guran din România despre informarea corectă și rețelele de socializare: „Lucrul cu adevărat periculos e că ai sentimentul că vezi ceea ce îţi place şi ajungi să îţi placă ceea ce e, de fapt, fals.” 

Ca să fiu obiectivă, trebuie să iau în calcul și o altă fațetă a problemei. Unii politicieni s-au făcut destul de comozi în relația cu presa „aruncând” declarații pe rețea, de unde se așteaptă să fie preluate. Astfel evită confruntarea directă cu jurnaliștii și întrebările „surpriză”. 

Sunt și cazuri în care de pe Facebook sunt preluate „prostii”, intenționat sau nu, care, ulterior, se transformă în știri false sau dezinformări. 

Presa este așa cum e ea, agresivă, obiectivă, manipulatoare… dar o consumăm zilnic. Noi suntem cei care decidem ce citim și de ce avem nevoie. Desigur, tot noi suntem cei care putem cere mai mult de la presă pentru a ne informa  corect.

Mă opresc aici cu argumentele și vă invit să îmi spuneți ce credeți voi despre jurnalismul de pe Facebook?

Consumați așa ceva? 

Nu aveți senzația de deja vu? 

Credeți că Facebook ar putea înlocui, într-o zi, presa profesionistă? 

Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat

06 Jun 2017, 23:50 #1 0

Înregistrat: Dec 2023

Postări: 1

Desigur ca oricine ar dori sa afle ceva mai nou, care nu apare pe facebook si apoi la stiri. Jurnalistii din ziua de azi toata informatia o gasesc pe net si tot aceasta informatie o distribuie la TV. Ei din potriva ar trebui sa caute ceva mai exclusiv prin sate sau orase, ceva care intr-adevar sa captiveze atentia oamenilor si sa demonstreze ca ei lucreaza nu stau toata ziua si primesc salariu in zadar. Mai bine deja la stiri ar spune asa :
-Buna ziua doamnelor si domnilor, astazi vom urmari lenta de pe facebook si vom vedea ce se mai intimpla nou prin țară. Si cam asa va fi precis peste citiva ani.

09 Jun 2017, 18:46 #1 0

Ai dreptate Dorynuța, și cât de des am văzut declarațiile, reproșurile si replicile politicienilor pe Facebook iar asta vedem seara la tv; oare nu s-au acomodat așa și jurnaliștii și politicienii?
Ar trebui să cerem mai mult de la ei

Înregistrat: Dec 2023

Teme moderate: 2

06 Jun 2017, 21:13 #2 0

Înregistrat: Dec 2023

Postări: 1

Eu toata informatia o gasesc pe facebook, deoarece nu sunt in tara, dar selectez stirile, nu vreau sa citesc toate prostiile scrise de cei care sunt platiti de cineva ca sa compromita, Diez e principala mea sursa

05 Jun 2017, 23:23 #3 +1

Înregistrat: Dec 2023

Postări: 12

excelent subiect! felicitari! banda stirilor trebuie cumva umpluta... a produce continut calitativ costa... si bani si resurse. un continut calitativ presupune si autori sa echipe inalt profesioniste. resursele, prin definitie, sunt limitate... iata si ne pomenim cu stiri de genul "X a spus ca ... la care Y a raspuns ca samd." daca mai pui ca exista o cmpetitie acerba pentru întâietatea "stirii"... dar ce enervant e folosirea conditionalului... cutare "ar fi zis", altcineva "ar fi declarat"...

06 Jun 2017, 21:05 #3 0

Vitalie, si cumva facebookul a ajuns o platforma comoda pentru persoanele publice care se fac comozi asa fara a da explicatii fata in fata cu jurnalistul, scriu o postare pe facebook si asa se spala pe maini fiind siguri ca informatia va fi preluata si se va face o stire

Înregistrat: Dec 2023

Teme moderate: 2

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta