Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Țintește în presă!

Loghează-te pentru a putea comenta

Au jurnaliștii dreptul să protesteze sau își pierd credibilitatea dacă o fac?

Смотри на русском языке

Categorie: Țintește în presă!

Mie îmi plac foarte mult protestele, încă din copilarie. Sentimentele pe care le trăiești aflându-te în piață, nici nu mă încumet să le compar cu altceva. Mii de persoane, în mare parte străini unul pentru altul, peste cel mult o oră devin o familie, unită. Chiar și astăzi, trecând printre protestatari, retrăiesc sentimentele pe care le aveam în anii 1989-1991, dar și pe 7 aprilie 2009. Iar să porți și o legitimație de jurnalist în timpul protestului îți dă parcă un aer de superioritate asupra celorlalți “făuritori de istorie”.

Dar ce sunt protestele pentru jurnaliști? Eu aș zice - mană cerească, din mai multe motive:

- nu trebuie să cauți evenimente – te găsesc ele pe tine chiar atunci când este blocat transportul public și tu întârzii la serviciu;

- e foarte interesant, dar și util, să urmarești ce face toată presa noastră: liberă, total liberă, și, cum zic moldovenii noștri, OLEACĂ liberă, în perioada protestelor – o plăcere (sadică) în cazurile în care îi asculți pe marii comentatori dându-se cu părerea, tu știind din start adevarul (propriu);

- fiecare caută un “exclusiv” în stilul politicii editoriale pe care este obligat să o respecte și, de obicei, găsește ceea ce caută;

- alții vor scrie editoriale necontenit, zilnic, de fiecare dată amintind că ANUME EI au scos lumea la proteste;

Un capitol aparte sunt jurnaliștii din presa “de bulevard”. Aici începe adevărata distracție la capitolul ingeniozitate. Nu am să uit niciodată că primul lucru în cadrul unui live de la protest este să dai o cifră “foarte corectă” a numărului de protestatari. Cifra poate varia în funcție de imaginația sau de capacitatile de orator ale organizatorului sau jurnalistului.

Cel mai greu îi vine presei care duce în spate (că altfel, deocamdată, nu mă pot exprima) calificativul de mass-media publică. Mergi la protest, realizezi subiectul, știind din start că nu ai să împaci (niciodată) pe toată lumea. Nu poți să strigi, așa ca să-ți mai curăți plămânii, “JOS!!!!!!!!!”, că de, esti jurnalist “public” și trebuie să fii independent și echidistant în toate, chiar și în afara orelor de serviciu, chiar și pe rețelele de socializare, chiar și la o petrecere… și tot așa, de nu ții cu tot dinadinsul să devii subiect de știre.

Ei bine, sper ca ați reușit să zâmbiți un pic. A fost o introducere în tema pe care mi-au sugerat-o colegii în contextul protestelor din PMAN.

De fapt, vreau să inițiem o discuție pornind de la urmatoarele întrebări:

Poate un jurnalist să protesteze alături de cei aflați în piață?

Va rămâne jurnalistul credibil dacă se alătură protestatarilor?

Cum poate influența un jurnalist, prin exemplul propriu, opinia publică? (E vorba de proteste, nu ați uitat?!)

 

 

Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat

Pagina 1 din 4

«1234»

08 Oct 2015, 23:13 #1 +3

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 2

Era iunie 2009. Emotiile de dupa proteste inca proaspete. Asteptarile mari. Ma intorceam de acasa si luasem o masina de ocazie. La volan un chirurg. Amabil, cult, pro-democrat. Se legase o discutie intre noi. Vorbele curgeau garla despre saracie, cenzura, nedreptate. La un moment dat omul ma intreaba unde lucrez. "La Radio Moldova", zic. Pauza... Nu a mai scos o vorba pana am ajuns la Chisinau. Inainte sa cobor se intoarce si injura de mama focului pe toti cei care muncesc la TRM. Tocmai eu-cea care am luptat pentru libertatea de exprimare cu metodele pe care le aveam la indemana. De la un om la care te-ai astepta in ultimul rand!!! M-am gandit - oare ce-ar face omul daca pe masa de operatie i-ar ajunge un... comunist, socialist sau oricine preferintele politice ale caruia nu l-ar aranja. L-ar injura?! Ori l-ar trata mai rau decat pe unul dintre ai sai?
Cand e vorba de lucru, nu ne impartim in ai nostri si restul. Ne impartim in jurnalisti si public, doctori si pacienti, profesori si elevi. Munca intelectuala presupune ca omul are aceeasi atitudine, comportament, la lucru sau in alta parte.
Si apoi se mai intampla azi sa iesi in strada pentru o cauza, iar maine sa profite cineva de ea si peste cativa ani sa regreti ca ai luptat pentru una, dar te-ai ales cu alta. Am trait-o cu totii de mai multe ori.
Jurnalistul are puterea cu mult mai mare de a influenta soarta unui popor decat de a participa la proteste. El informeaza oamenii despre asta. Unul dintr-o multime. Este un privilegiu care merita valorificat deplin.

08 Oct 2015, 13:42 #2 +1

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 2

Asadar,"a fi sau a nu fi"-aceasta-i intrebarea?! Cum ar raspunde batrinul Shakespeare nu stiu,dar cu siguranta l-ar inspira realitatea noastra si l-ar motiva sa scrie o tragicomedie. Sa participi sau nu la proteste,mitiguri etc daca esti jurnalist? Cred ca da.Pentru ca esti om, cetatean,bugetar/unii/,iti indeplinesti onest meseria,astepti salariul modest...si ai un avantaj-esti sau poti fi bine informat,nu te lasi manipulat si analizezi la rece situatia pe care unii de la proteste o "infierbinta" . Poti si trebuie sa mergi " la fata locului",sa vezi" pe viu" ce se intimpla si sa-ti faci meseria profesionist,in cazul in care trebuie sa relatezi,sa pregatesti secvente. Iar daca domeniul socio-politic nu e segmentul tau,deschizi seara cumintel TV sau Radioul si vezi/asculti/ ce-ti propun colegii de breasla, indiferent unde lucreaza. Ei uneori, din pacate ,filmul bate viata,adica ce-ai vazut tu si ce vor sa vada colegii,din pacate este diferit. In loc de PS. Sa ne amintim de sfatul pe care il dadea tinerilor gazetari I.L.Caragiale " Cinste si gramatica"! Si ar ma fi ceva referitor la subiectul discutat. Credeti ca e logica intrebarea" trebuie sa citesc si sa merg la teatru daca nu scriu pe teme de cultura"?!

05 Oct 2015, 16:00 #3 +1

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 1

Echidistanta! De asta trebuie sa tina cont FIECARE jurnalist. Sa reflecte evenimentele intr-un mod impartial. Eu, personal, ziarist fiind, nu pot, din punct de vedere etico-deontologic, sa-mi expun parerea mea proprie radioascultatorilor (in cazul meu). Eu redau evenimentul asa cum este. Citez comentariile si analizele politicienilor, comentatorilor, etc., asa cum ele sunt. Nu-mi permit sa intervin, desi in multe cazuri as face-o...
Si cum zicea pe timpuri, apropo, tot vremuri “fierbinti”, renumitul Mozart: “ În faţa nedreptăţii sorţii, nu protestez decât creând.” Presupun ca este un citat perfect la acest subiect.

05 Oct 2015, 14:55 #4 +1

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 3

În ultima perioadă am ocazia să particip tot mai des la manifestații de protest. Sunt acolo nu pentru a scanda ci pentru a reflecta ce scandează cetățenii. Părerea mea este ca noi, jurnaliștii facîndu-ne bine munca putem schimba lucrurile în țară. Din păcate jurnaliștii nu se alătură protestelor, poate, din motive că suntem mai aproape de acei care se cred ,, revoluționari ,, sau poate că vedem pe viu lucrurile și nu de la micele ecrane la unele postruri TV unde sunt zombați oamenii. Îmi pare rău că se manipulează pentru interese personale, iar în final țăranul este cel care suferă. Sunt jurnaliști care plîng de pe scena din piață și spun că totul este atît de rău, dar lacrimile lor adună bani grei în propriul buzunar. Un bun jurnalist este cel care spune ce vede și ce aude nu ceea ce crede că e bine pentru el sau ce i se impune.

01 Oct 2015, 23:17 #5 +1

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 1

Fiecare dintre noi are dreptul să protesteze,nu cred că jurnaliștii ar trebui să facă o excepție,pentrucă ei sînt cei responsabili de transmiterea corectă chiar și în cazul unui protest.De ce și-ar pierde credibilitatea???Nu vad nici un motiv pentru care jurnaliștii să nu mai fie credibili pentru societate,pentrucă la un protest nimeni nu este întrebat ce profesie are sau unde este angajat.

01 Oct 2015, 22:01 #6 0

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 4

Părerea mea este, că fiecare persoană are dreptul la opinie. Indiferent de funcția pe care o ocupă, este cetățean a acestei țări cu drepturi și obligații depline. Iar jurnalistul, ca persoană care reprezintă fața societății, trebuie să fie echidistant și corect în vorbele și faptele sale, deoarece de aici pornește totul, dacă presa dezinformează poporul, în țară începe să fie haos. La fel și aceste proteste încep de la dezinformarea oamenilor, deoarece observăm că la un post de TV, radio sau online se spune una, iar la alt post aceeași idee se interpretează în favoarea cuiva, și de aici pornește neîncrederea poporului în presă și în conducerea țării.
Eu cred, că un jurnalist, care în primul rînd se respectă pe sine și este loial țării sale, trebuie să apere interesele societății, dar nu azi se lasă mituit de un partid, și îl mărește și îl prea mărește, iar mîine își schimbă pozitia de partea celui care-l plătește mai mult pentru manipularea oamenilor în favoarea lui. Dacă te consideri într-adevăr patriot a acestei țări și îți pasă de ceea ce se petrece în jurul tău, trebuie să pui accent pe onoare și demnitate, scoțind acel noroi și neadevăr din adincîncime, dar nu să arunci vorbe în Piața Marii Adunări Naționale și să te dai în spectacol în fața cuiva.

Mulțumesc.

02 Oct 2015, 10:45 #6 +1

Interesant si acest puncct de vedere ale tinerilor jurnalisti. Am observat un lucru la ei - nivelul de adrenalina creste, in comentarii, atunci cand e vorba de protest. Protest si sa nu participi la acesta - nici nu-si imagineaza asa ceva. Jurnalistii sunt forta motrice a societatii - asta intrezaresc eu in comentariile tinerilor.
Stiti in ultimii ani am observat o noua modalitate a reflectarii protestelor. Mai accentuat in cazul maidanului din Kiev. Jurnalistii au trait alaturi de protestatari mai multe luni, au dormit, au marsaluit au mancat...DAR nu i-am vazut, auzit sa strige, sa scandeze. Da, e vorba de adevarati profesionisti (unii din ei decedati) care, chiar si pe campul de lupta (in asta s-a transformat protestul mai tarziu) au ales sa fei profesionisti. Vorbesc de colegii nostri ucraineni. Ei au avut un mod aparte "de a protesta" prin a fi la serviciu non-stop, prin a fi vocea protestatarilor.
Multumesc.

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 3

01 Oct 2015, 10:44 #7 0

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 3

Pe parcursul celor 24 de ani de Independenţă Republica Moldova a fost bulversată de mai multe proteste de amploare. Toate au fost generate de nemulţumirea populaţiei faţă de nivelul de trai şi posibilităţile reduse de dezvoltare. Nu ştiu de ce, dar o mare parte din aşa zisele revoluţii s-au soldat doar cu beneficii pentru clasa politică, iar poporul….. Exemple sunt multe, cel mai elocvent pentru mine fiind protestele din aprilie 2009, atunci cînd politicienii de la putere s-au schimbat şi schimbările s-au oprit aici. În această situaţie mă întreb şi eu ce trebuie să facă jurnaliştii, să iasă la proteste alături de popor sau să caute adevărul despre acestea şi despre cei care le-au iniţiat ascunzîndu-se în spatele oamenilor disperaţi. Optez pentru cea de a doua variantă.

01 Oct 2015, 10:58 #7 +1

Ca jurnalisti suntem practic obligati sa optam pentru a doua varianta. Altfel riscam sa ne descalificam.
Totusi jurnalistii participa la proteste, doar ca o fac intr-un fel anume, specific lor. Faptul ca nu-i vezi strigand alaturi de multimea disperata nu inseamna ca sunt indiferenti. Si aici atentie maxima - a nu se confunda obligatiunile de serviciu cu opiniile personale. Acel jurnalist care stie sa le delimiteze este un adevarat profesionist.
Mai sunt si altele dar o sa vorbim despre anumite procedee mai tarziu.
Multumesc.

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 3

30 Sep 2015, 22:00 #8 0

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 2

"Jurnalistul - cainele de pază al societății sau cainele cu botniță?"- cuvintele care reflectă felul lui de a fi, al unui jurnalist, dacă este cu adevărat și dacă nu, i se atribuie a doau parte a propozitiei. Precum merge liderul unui partid la alegerile parlamentare și se votează pe el însuși , căci este și el cetățean și are voie să participe la acele alegeri, așa și un jurnalist are dreptul deplin de a participa la mitingurile cu caracter cică "patriotic", asta desigur dacă cu adevărat se susține patriot, e și devotat gestul...însă asta dacă se întîmplă nicidecum în Moldova și nicidecum fiind cumpărat cu 50 de lei.
Dacă e să pomenim despre perturbările sociale "moldovenești" și că fiecare al 2-a cetățean deja cunoaște scopurile pe undeva adeverite pe undeva mai puțin ale acestor mitinguri și să-și ia reportofonul acel "mare ziarist" și să meargă în piață să protesteze și totodată să interpreteze opinile protestanților pe propriul plac...ce-i care cunosc deja situație și "cine și în echipa cui este" oare cum îl vor privi?
Chiar dacă încă este fantomă afiramția că mass-media este a 4-a putere în stat , dar specialistul în jurnalistică reflectă total acea a patra putere și este fața cetățeanului, acelui cetățean care vine seara acasă, conectează TV și ascultînd știrile vrea să le dea crezare, el chiar le dă.
Asistînd odată la o conferință de presă,, un reprezentant din mass-media europeană și-a exprimat părerea prin viu grai față de mass-media din MD și că presa din MD nu este total transparentă, căci, defacto nu li se permite să fie așa.
În concluzie, pot consemna faptul că un jurnalist care este și un om cu demnitate, pe lîngă codul deontologic după care se conduce trebuie să aibă viță de patriotism, cu credință, speranță(căci moare ultima), cu mintea lucidă și de fiecare dată de partea adevărului, poate nu va cîștiga prea multe din asta dar cu siguranță va deveni dezirabil pentru "masa" căreia îi slujește. Mergeți la proteste sincere și neprevăzute pentru cei care le organizează.

30 Sep 2015, 19:36 #9 0

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 3

Protest !!! Aceasta înseamnă că în societate ceva nu merge bine, nemulțumire oamenilor e prea mare ca să stea liniștiți pe casele lor. Un semn de intrebare totusi . Cum procedam noi, jurnalistii , în baza rolului pe care il avem in societate, o societate care non- stop se vrea informata. Deci , cine protesteaza si pentru ce , ce cred autoritatile ? Intrebari la care un journalist trebuie sa raspunda impartial, corect , fara a manipula opinia publica în subiectele sale , cu citarea tuturor opiniilor. Daca este un protest regizat de cineva din umbra , cu atit mai mult . In afara orelor de serviciu , atunci cind nu este obligat sa se conformeze cerintelor deontologice , sfinte pentru orice reporter, cun journalist poate sa-si exprime nemultumirea alaturi de protestatari, în cazul in care gindeste la fel. Este dreptul sau, in calitate de cetatean al aceste tari , stipulat in legislatia nationala si internationala.

30 Sep 2015, 14:18 #10 +1

si finalul, tot de Alexandr Petcov
Ну а если так уж хочется о чем-то возмущаться прилюдно, то сдай, как сдают партийные билеты, свой пропуск в газету, радио или ТВ, и иди махать лозунгами и флагами.

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 3

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta