Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Management și legislație

Loghează-te pentru a putea comenta

Presa de nișă. Între provocări și dezamăgiri stau cititorii „calitativi”

Смотри на русском языке

Categorie: Management și legislație

A fi sau a nu fi?... Cam asta-i întrebarea asociată cu noțiunea de presa de nișă din Republica Moldova. Unele media sunt „pe culmi”, altele stau în umbră. Nu doar conținutul ar fi motivul, ci publicul targetat, interesele cititorilor pentru domenii concrete, sursele reticente, lipsa promovării din cauza resurselor limitate etc.

Chiar dacă, înainte de a dezvolta un site de nișă, analizezi piața și vezi ce lipsește, nu ai succes garantat. Să te afirmi acolo unde sunt deja zeci de media nu e simplu. E nevoie de timp, de conținut calitativ, de profesionalism, de echidistanță și transparență. Doar asta îl convinge pe un cititor să revină, să se informeze de la tine și să vorbească despre tine. 

În aproape un an de când am lansat portalul pentru juriști bizlaw.md, am înțeles câteva lucruri:

Afirmare pe piața media. Este dificil să ieși la lumină când în fața ta stau zeci de mass-media, care deja au crescut și sunt mult mai înalte decât tine. E ca și cum ai fi cel mai mic din clasă și ai sta în ultima bancă. Trebuie să depui efort dublu ca să ieși în față;

În schimb, capeți un public specializat și buuuun! Cititori puțini, dar calitativi. Numărul cititorilor unui site de nișă este cu mult mai mic decât cel al portalurilor generaliste. Chiar dacă generezi conținut  bun, acesta va fi citit doar de cei interesați și avizați într-un domeniu. În schimb, majoritatea cititorilor sunt fideli; 

Capcana știrilor care „aduc trafic” este o provocare constantă. În timp ce colegii tăi se bucură de mii de vizualizări la știrile cu rețineri, declarații tăioase sau situații haioase, tu trebuie să „stai drept” și să nu deviezi de la conținut; 

Resurse limitate. Este, poate, cea mai mare provocare a unei prese specializate: să supraviețuiască de sine stătător financiar;

Puține vizualizări = puțină publicitate. Mass-media supraviețuiește din publicitate/advertoriale. Dar, publicitatea vine acolo unde sunt mulți cititori, ceea ce este mai puțin caracteristic pentru presa specializată;

Promovarea. Un site de nișă nu se face doar cu jurnalişti şi textele lor. E nevoie de multă promovare și creativitate. E mult mai dificil să vinzi un site specializat decât unul generalist. Clienţii sunt mai greu de convins, conținutul publicității nu întotdeauna se potrivește cu specificul site-ului etc.;

Jurnaliști specializați. Este foarte dificil să găsești jurnaliști pricepuți într-un anumit domeniu. Presa specializată cere știri aprofundate, documentate, scrise corect pe “limba nişei”, dar și pe înțelesul tuturor. Din păcate, în Moldova jurnaliștii specializați pot fi numărați pe degete. Deci, nu ne rămâne decât, așa entuziaști cum suntem, să învățăm din mers și din greșelile pe care le facem.

Cu zeci de provocări în față, unele echipe au demonstrat că poate exista presă de nișă și la noi. Nu știu exact cum stau la capitolul „bani”, dar reușesc să se mențină. Mă refer la e-sanatate.md, mold-street.md, bani.md, autoblog.md…

Altele, însă, deși au pornit specializat, s-au generalizat pe drum sau aproape „au murit”, cum, de exemplu, s-a întâmplat cu portalul contabilsef.md, al cărui conținut e format acum doar din preluări de la alte media.

Acum, după ce am împărtășit cu voi durerile și bucuriile presei de nișă, vă invit să vă expuneți părerile inclusiv la capitolul calitatea jurnalismului specializat de la noi.

Cât de necesară credeți că este presa specializată pentru publicul din Republica Moldova?

Cât credeți că va mai trece până când media de nișă va deveni punct de reper pentru un anumit domeniu?

Ce sfaturi ați da entuziaștilor care intenționează să lanseze un site specializat?

Ce așteptări aveți de la un site de nișă?

Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat

19 Apr 2017, 14:38 #1 0

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 23

Presa de nisa poate avea succes si in Moldova daca va publica continut calitativ , dar trebuie sa o faca macar vreo 6 luni , poate si mai mult. Eu de exemplu cind gasesc un site specializat care nu umbla dupa trafic, vad ca am gasit ceva bun si ma tin de el. De exemplu , daca ma intereseaza politica, e tot mai usor sa citesc in romana decit in alte limbi. Dar din moment ce vad ca dispare continut de calitate , uit repede de acel site.

18 Apr 2017, 21:36 #2 0

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 2

Rolul presei este și de a educa, iar presa de nișă asta face, pe anumite segmente. Cei care caută informații de specialitate cu siguranță evită "știrile exclusive" și intră acolo unde se oferă informații de calitate. Publicul trebuie crescut și obișnuit cu știri "sănătoase". Din moment ce pui accent pe calitate și nu pe cantitate, vine și fidelitatea. Azi intră să vadă, mâine să citească, poimaine să se documenteze și tot așa. Produsul bun întotdeauna o să fie apreciat.

18 Apr 2017, 20:32 #3 0

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 1

Atunci când scrii pentru un public specializat nu îți permiți să trișezi. Știi că oamenii care te citesc cunosc domeniul și nu vor mai avea încredere în tine dacă faci gafe. În același timp presa de nișă are misiunea de a ”traduce” informațiile dintr-un anumit domeniu pentru publicul larg. Asta îmi place cel mai mult la bizlaw.md de exemplu, oamenii primesc informații utile, care să le ușureze viața. Cât privește viitorul acestui segment media, eu cred că în dezvoltarea lui abia urmează. Exista un număr semnificativ de consumatori media care s-au îndepărtat de instituțiile generaliste și le caută pe cele de nișă sau tematice. Aceștia sunt în general oamenii ocupați, care nu au timp pentru pâine și circ.

11 Apr 2017, 22:50 #4 0

Anna Smolnitchi , ai dreptate. Publicul trebuie obișnuit cu articole de calitate. E nevoie de timp și nu numai. Totul depinde de conținut: calitate, noutate, profesionalism. Cum ai spus, nu e ușor să educi un public obișnuit cu ”picanterii”, dar nu cedăm. Luptăm pentru publicul nostru :) Deja se observă tendința de a citi doar ceea ce te interesează, nu laolată.

Dle Oleg Efrim, cred că fiecare jurnalist ”ne nișă” vrea să-și satisfacă cititorul, să-i ofere anume ceea ce nu găsește în altă parte. BizLaw e gata să ofere ce are mai bun cititorilor săi, dar să intrige și pe alții la lectură.

Victor Ursu, ai dreptate. Nu e ușor deloc. Scopul nu e de a face bani, ci de a oferi un produs calitativ. Ne-am asumat acest risc. Peste ani, cine știe, poate va aduce și venit :)

Iulian Pașatii, încercăm să devenim competitivi. Credem că vă ”alimentăm” așteptările. Promitem să fim mai buni, dar pentru asta avem nevoie de voi - cititori și experți în drept :)

Înregistrat: Jul 2024

Teme moderate: 1

04 Apr 2017, 23:58 #5 0

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 1

Există trei avantaje competitive incontestabile prin care presa de nișă câștigă teren în fața presei generaliste: (1) fidelitatea publicului-țintă datorită caracterului specializat al sursei media, (2) calitatea înaltă a publicațiilor grație focusării pe o anumită tematică și, respectiv, (3) credibilitatea mai mare a conținutului difuzat.

Anume calitatea și credibilitatea presei specializate determină necesitatea acesteia pentru publicul din Republica Moldova și nu numai.

04 Apr 2017, 11:19 #6 0

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 1

Presa de nișă e e buna când poți face bani or, în Republica Moldova cam slab

04 Apr 2017, 10:23 #7 0

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 1

Presa de nișă are și un plus de valoare comparativ cu site-urile generaliste de știri: sunt adevărate biblioteci, cu materiale, care pot fi actuale și la multă vreme de la momentul când au fost scrise. Când oamenii au să obosească să citească aceleași știri pe toate portalurile, au să înceapă a căuta altceva. Este important să existe oameni gata să le ofere cititorilor ce își doresc. Cei care plasează publicitate, nu pot să nu cunoască avantajele unui grup poate mai mic, dar mult mai targetat de cititori a unui site de nișă.

04 Apr 2017, 09:46 #8 0

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 1

Eu cred că nicidecum, dar nicidecum nu trebuie să cedezi! Dimpotrivă, „presa de nișă” să atragă cititori noi, să îi crească. Cititorii Ea.md, sincer vorbind, uneori mă sperie. Am impresia că unii doar lucruri picante caută, ca apoi să îmi demonstreze că mă grăbesc să îi judec. Le place să „consume” și știri bune, utile, de calitate. Publicul trebuie obișnuit. Sunt ca acei copii mici, pentru prima oară la cineva în ospeție. Au nevoie de timp ca să se obișnuiască. Intră o dată întâmplător, iar a doua stau să citească mult, a treia aoră răsfoiesc ce ai postat în trecut. Mie îmi plac biz-ul. Foarte mult! Mersi pentru știri curioase și utile!

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta