Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Management și legislație

Loghează-te pentru a putea comenta

Pozele preluate de pe Facebook: cerem acordul persoanei sau nu?

Смотри на русском языке

Categorie: Management și legislație

Tot ce se referă la imaginea unei persoane este reglementat de două instituții ale dreptului: dreptul de autor și dreptul la viața privată. Imaginile aparțin autorului cu drept de proprietate și, de regulă, pot fi utilizate sau folosite doar cu acordul autorului. Imaginea unei persoane îi aparține persoanei care este pe această imagine și, la fel, poate fi utilizată, de regulă, cu acordul ei. Legislația în vigoare stabilește clar că este interzisă obținerea unui venit pe contul imaginilor făcute de persoane terțe fără acordul acestora. Legislația permite folosirea imaginilor fără acordul autorului numai în scopuri științifice.

În același timp, imaginile persoanelor sunt protejate de dreptul la viață privată și,  ca regulă, nu pot fi folosite de terți decât cu acordul persoanei din imagine. De asemenea, persoanele care exercită funcții de stat sunt mai puțin apărate de acest drept, cu cât mai înaltă este funcția acestei persoane. În toate cazurile când decidem folosirea unei imagini trebuie să examinăm următoarele elemente: 

- dacă utilizarea imaginii reprezintă o ingerință în viața privată a persoanei,

- dacă există ingerință, trebuie să verificăm dacă aceasta este justificată.

Justificarea ingerinței se verifică conform unui triplu test: 

a) dacă este prevăzută prin lege;

b) dacă urmărește un scop legitim; 

c) dacă este necesară într-o societate democratică. 

Ca regulă generală, orice folosire a imaginii unei persoane reprezintă o ingerință în viața ei privată. Pentru a putea justifica această ingerință, subiectul care a folosit imaginea trebuie să urmărească unul dintre scopurile legitime, de exemplu: securitatea societății, securitatea statului, ordinea publică, exercitarea dreptului de a informa publicul privind informații de interes comun și alte interese legitime. Toate aceste ingerințe în viața privată a unei persoane trebuie să fie în conformitate cu legea. Cu alte cuvinte, subiectul care folosește imaginea trebuie să aibă acest drept conform unei legi adoptate în modul stabilit, de exemplu, Legea presei. În afară de asta, ingerința în viața privată trebuie să fie necesară într-o societate democratică și să fie proporțională cu scopul legitim urmărit. La verificarea necesității și proporționalității trebuie să ținem cont de toate circumstanțele situației, de subiectul, obiectul și corespunderea acțiunilor subiectului cu scopul urmărit. De exemplu: preluarea unei imagini de pe Facebook a unei persoane particulare făcută de un terț trebuie să fie efectuată cu acordul prealabil al autorul imaginii și acordul persoanei care este în imagine. Această regulă este una generală și se aplică pentru toți cei care preiau imagini făcute publice pe rețelele de socializare. Conform legii privind drepturile de autor, numai autorul are dreptul de a răspândi, folosi, înstrăina imaginile făcute de acesta. Folosirea neautorizată în scopuri de profit a imaginilor făcute de terți se pedepsește conform legii. 

Conform art. 13 al Convenției Europene a  Drepturilor Omului, persoana, ale cărei drepturi sunt afectate, poate cere stoparea violării dreptului, repararea prejudiciului și atragerea la răspundere a persoanei care îi încalcă dreptul. Această regulă este mai flexibilă atunci cînd vorbim despre politicieni de rang înalt sau alte persoane care reprezintă puterea statului. 

În fiecare caz aparte, persoana care intenționează să preia o imagine de pe rețelele de socializare trebuie să facă o analiză detaliată asupra regulilor menționate mai sus. Persoana care preia poze din rețele de socializare fără acordul autorului și al persoanei din imagine este obligată să consulte legea cu privire la apărarea drepturilor de autor și legislația privind protecția vieții private.

Acestea fiind spuse și având în vedere că Facebook pare să devină o primă sursă de fotografii, mai ales pentru media online, vă invit la o discuție pe această temă: 

V-ați gândit vreodată că persoana din imagine poate pretinde să retrageți poza? 

Ați avut asemenea cazuri? Cum ați reacționat?

Ați cerut vreodată acordul persoanei înainte de a-i prelua poza de pe o rețea de socializare sau v-ați gândit că preluarea dintr-o sursă deschisă este permisă?  

 

 

 

Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat

04 Dec 2015, 09:11 #1 0

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 6

Rezultă că chiar și în cazul în care ai făcut publice pozele pe o rețea de socializare, și oricine are acces să le vadă, acestea nu pot fi folosite de alte surse fără acord?

04 Dec 2015, 22:16 #1 0

Da exact, persoana daca a publicat pozele aceasta nu înseamnă că ea permite să fie preluate și transmise mai departe pozele ei, astfel că pentru preluarea pozelor trebuie să aveți acordul persoanei. Însă există excepții, iar aceste excepții trebuie analizate de la caz la caz, trebuie să analizăm, unde, cine, cum în ce circumstanțe, interesul public, persoana publică sau privată etc.

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 3

03 Dec 2015, 12:54 #2 0

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 65

Inga, multumim pentru resursa. In conditiile in care nu scrie nicaieri negru pe alb cum si in ce conditii putem lua poze din surse deschise, cum e Facebook-ul, e bine sa ne raportam la practicile institutiilor de presa care formeaza, de fapt, standardele, in jurnalism.

03 Dec 2015, 12:05 #3 0

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 7

Au fost cazuri cand unii jurnalisti de la noi special isi deschideau conturi false si se faceau prieteni cu anumite persoane publice pentru a avea acces la fotografiile lor si a le prelua fara voie.

03 Dec 2015, 12:00 #4 0

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 7

Eu cred ca in astfel de situatie este important sa tinem cont si de experienta unor institutii media internationale cum ar fi BBC. http://www.bbc.co.uk/editorialguidelines/guidance/social-media-pictures

Chiar dacă imaginile personale au fost plasate într-un spațiu public, asta nu întotdeauna ne dă dreptul să le preluăm pentru publicare. Instituțiile mass-media internaționale consideră că orice individ plasează informații și fotografii despre viața sa privată cu scopul de a comunica cu un anumit cerc de persoane acceptate și nu mizează pe publicarea și difuzarea largă a acestor date personale. Iată de ce este important ca jurnalistul să urmărească interesul public și să anunțe intenția de a public și să anunțe intenția de a prelua informația și a o publica sau difuza.

”• The ease of availability of pictures on social media and personal websites does not remove our responsibility to consider the sensitivities in using them, balancing these with any public interest the pictures may serve.
• What was the original intention in publication? The publication of a picture on a personal website or social networking site does not necessarily mean the owner of that picture intended it to be available for all purposes and circumstances - or understood that it could be.
• Is it likely that the individuals in the picture will have consented, either explicitly or tacitly, to its publication and public accessibility on the internet?
• We have a responsibility to consider the impact our re-use of a picture to a much wider audience may have on those in the picture, their family or firends - particularly when they are grieving or distressed.”

03 Dec 2015, 14:12 #4 0

Sunt deacord cu d-ra, cert este că presa poate să nu aibă cunoștință în domeniul dreptului, dar e bine să aibă un jurist care să le dea consultanță și să analizeze fiecare caz concret, astfel ca să nu prejudiciem drepturile de autor și dreptul la viață privată a persoanelor. Cert este că dreptul la viața privată nu este un drept absolut, doar că orice ingerință trebuie să treacă triplul test, altfel va fi considerat o încălcare ne justificată din partea celor care au preluat pozele fără acordul persoanei.

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 3

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta