Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat
04 Dec 2015, 09:11 #1 0
Rezultă că chiar și în cazul în care ai făcut publice pozele pe o rețea de socializare, și oricine are acces să le vadă, acestea nu pot fi folosite de alte surse fără acord?
04 Dec 2015, 22:16 #1 0
Da exact, persoana daca a publicat pozele aceasta nu înseamnă că ea permite să fie preluate și transmise mai departe pozele ei, astfel că pentru preluarea pozelor trebuie să aveți acordul persoanei. Însă există excepții, iar aceste excepții trebuie analizate de la caz la caz, trebuie să analizăm, unde, cine, cum în ce circumstanțe, interesul public, persoana publică sau privată etc.
03 Dec 2015, 12:54 #2 0
Inga, multumim pentru resursa. In conditiile in care nu scrie nicaieri negru pe alb cum si in ce conditii putem lua poze din surse deschise, cum e Facebook-ul, e bine sa ne raportam la practicile institutiilor de presa care formeaza, de fapt, standardele, in jurnalism.
03 Dec 2015, 12:05 #3 0
Au fost cazuri cand unii jurnalisti de la noi special isi deschideau conturi false si se faceau prieteni cu anumite persoane publice pentru a avea acces la fotografiile lor si a le prelua fara voie.
03 Dec 2015, 12:00 #4 0
Eu cred ca in astfel de situatie este important sa tinem cont si de experienta unor institutii media internationale cum ar fi BBC. http://www.bbc.co.uk/editorialguidelines/guidance/social-media-pictures
Chiar dacă imaginile personale au fost plasate într-un spațiu public, asta nu întotdeauna ne dă dreptul să le preluăm pentru publicare. Instituțiile mass-media internaționale consideră că orice individ plasează informații și fotografii despre viața sa privată cu scopul de a comunica cu un anumit cerc de persoane acceptate și nu mizează pe publicarea și difuzarea largă a acestor date personale. Iată de ce este important ca jurnalistul să urmărească interesul public și să anunțe intenția de a public și să anunțe intenția de a prelua informația și a o publica sau difuza.
”• The ease of availability of pictures on social media and personal websites does not remove our responsibility to consider the sensitivities in using them, balancing these with any public interest the pictures may serve.
• What was the original intention in publication? The publication of a picture on a personal website or social networking site does not necessarily mean the owner of that picture intended it to be available for all purposes and circumstances - or understood that it could be.
• Is it likely that the individuals in the picture will have consented, either explicitly or tacitly, to its publication and public accessibility on the internet?
• We have a responsibility to consider the impact our re-use of a picture to a much wider audience may have on those in the picture, their family or firends - particularly when they are grieving or distressed.”
03 Dec 2015, 14:12 #4 0
Sunt deacord cu d-ra, cert este că presa poate să nu aibă cunoștință în domeniul dreptului, dar e bine să aibă un jurist care să le dea consultanță și să analizeze fiecare caz concret, astfel ca să nu prejudiciem drepturile de autor și dreptul la viață privată a persoanelor. Cert este că dreptul la viața privată nu este un drept absolut, doar că orice ingerință trebuie să treacă triplul test, altfel va fi considerat o încălcare ne justificată din partea celor care au preluat pozele fără acordul persoanei.