Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Management Media

Loghează-te pentru a putea comenta

Merită să facem jurnalismul o activitate licențiată?

Смотри на русском языке

Categorie: Management Media

Acum câțiva ani am fost contactat de un jurnalist italian care încerca sa dezvolte o rețea de știri in fostul spațiu sovietic, inclusiv România. I s-a părut interesantă Republica Moldova pentru că jurnaliștii de aici ar fi putut comunica pentru un spațiu întins, datorita polivalenței lingvistice, dar şi, probabil, din cauza salariilor nu prea mari. Dar nu asta mă face să amintesc de el, ci faptul că mi-a cerut să-i ofer dovada faptului ca dispun de licență. Diploma de absolvire a Facultăţii de Jurnalism și Științe ale Comunicării nu a fost suficientă. Omul vroia sa știe dacă am dreptul de liberă practică sau poate că aceasta era dovada integrității profesionale. Aşa cum deja intuiți, acea rețea nu a mai fost creată. De ce? Nu pot să vă spun. Discuțiile au încetat acolo unde au început. 

De fiecare dată când mă gândesc la calitatea jurnalismului moldovenesc, îmi roieşte în memorie un episod dintr-un film american. Daca am reţinut bine, e vorba de Camera de Ştiri (NewsRoom), în care un magnat de presă refuză sa publice o ştire falsă în favoarea unui politician. Explicaţia e halucinantă. Publicul este cel care îi plăteşte afacerea. Când va înţelege că îl minte, îl va abandona. Din respect sau din frică, un patron de presă ştie că veniturile sale sunt direct proporţionale cu nivelul său de corectitudine. Şi încă un aspect. Cândva, la începuturile carierei mele, am avut plăcerea să-l cunosc pe Richard Openhamer (sper că am ortografiat corect) de la BBC World Traning. De la el am reţinut un principiu năucitor – daca un jurnalist laudă prea mult, ori e prost, ori e corupt, şi în ambele cazuri trebuie concediat. Şi acum puneţi aceste două situații alături şi comparaţi-le cu realitatea noastră. E exact invers. Patronii de presă manipulează publicul, iar jurnaliştii sunt excesiv de laudativi (păstrând excepţiile).

În 2009 mulţi au zis – gata, s-a sfârşit. Lecţiile au fost învăţate, tragem linie şi mergem mai departe. Ei iată că nu a fost tocmai aşa. Noua putere a avut nevoie şi ea de „jurnaliştii laudativi” şi încet, încet, aceştia au infectat toată presa până au compromis-o. Tabloul este dezolant. Jurnalismul s-a transformat într-o profesie periculoasă pentru societate, care manipulează şi creează adevăruri false. Cum rezolvam problema? Prin licenţiere. Orice jurnalist trebuie să dispună de o licenţă de liberă practică, oferită de o instituţie profesională cu prestigiu şi recunoscută internaţional. Redacţiile vor putea angaja doar jurnalişti care dispun de licenţă, sub ameninţarea legală de închidere a redacţiei. Jurnaliştii fără licenţă pot activa în cadrul redacţiilor doar pe post de colectori de informaţie, dar nu pot semna articole sau emisiuni în nume propriu, până la obţinerea licenţei. În felul acesta, vom curăţa breasla de propagandişti şi vom reda profesiei menirea sa adevărată – de a oferi publicului informaţie corectă, operativă şi imparţială. 

O să vă întrebaţi dacă mai există o asemenea practică  undeva. Există. Licenţa de activitate e legitimaţia de jurnalist, care îţi oferă o groază de posibilităţi în Europa şi nu doar. Şi se oferă de organizaţiile profesionale. E timpul să revenim la normalitate şi să curăţim breasla de oportunişti. 

Credeţi că e prea dur, sau birocratic? Ce părere aveţi?

 

 

Pagina 1 din 2

«12»

16 Sep 2016, 12:41 #1 0

Înregistrat: Dec 2018

Postări: 4

Ioane, care venin este cel mai periculos? Cel de scorpion, de păianjen, ori poate cel de viperă?
Nici pe departe!!! Există otravă mult mai frecvent întâlnită şi mult mai tare, otrava informaţională!!!
Contra ei omenireai nu a descoperit antidot. Odată pătrunsă în creierul uman, afectează grav raţiunea, poate chiar viaţa.
Consider că, licenţa trebuie să fie obligatorie pentru jurnaliştii din R. Moldova. Toţi jurnaliştii trebuie să depindă, în primul rând, de o organizaţie (uniune) a jurnaliştilor profesionişti, dar nu de tipul Consiliului Coordonator al Audiovizual. La Prima încălcare a Codului de deontologie să fie retrasă licenţa. Numai aşa s-ar putea curăţi breasla de oportunişti.

10 Aug 2016, 20:32 #2 0

Nume: Androne Mihai

Sursa: Facebook

Likes: 0

In Romania jurnalistii si vedetele nu sunt licentiate, dovada ca unii, sau unele nici nu stiu sa vorbeasca gramatical, nemaivorbind de deontologia profesiei!Ca ce legatura este intre deontologia profesiei de ziarist, si cetatenii Gadea, sau Badea, sau Ghita, si cate mii vor mai fi prin judetele tarii!

09 Aug 2016, 20:48 #3 0

Nume: Tanase Tiberiu

Sursa: Facebook

Likes: 0

Sa cooperam

09 Aug 2016, 13:42 #4 0

Nume: Mihaela Filotei

Sursa: Facebook

Likes: 0

09 Aug 2016, 08:41 #5 0

Nume: Ion Şiman

Sursa: Facebook

Likes: 3

Cu siguranță. Și proștii, care nu au nimic comun cu jurnalismul se dau vedete jurnalistice. Se compromite meseria cu pretinși jurnaliști și cu jurnaliști vînduți la pucoc.

08 Aug 2016, 08:57 #6 0

Nume: Precup Florin

Sursa: Facebook

Likes: 1

cu informatii si date reale ,adevarate sigur ca merita ...!

06 Aug 2016, 13:14 #7 0

Nume: Tamara Gheorghiu

Sursa: Facebook

Likes: 5

merita sa faci jurnalism dupa ce inveti gramatica lb.romane, citesti car de mult sa iti imbogatesti cunostintele si apoi dupa ce termini liceul, facultatea specifica, poti fi ..Prea multi analfabeti pe situl de furnalism !

06 Aug 2016, 12:43 #8 0

Nume: Bebe Toma

Sursa: Facebook

Likes: 0

In România?! Glumiti?! Care "institutie de prestigiu,recunoscutã international"??? Mai "prestigioşi" decât Antena3 ?? Recunoscuti, "para medaliati si premiati "şi de "mama americanilor ori englezilor???" O lume vândutã şi cumpãratã!!

11 Aug 2016, 11:55 #8 0

Nu e vorba de o instituie media, ci de o organizatie profesionala afilita international, care poate emite legitimatii acceptate oriunde in lume. Schimbarile de fac greu, dar si mai greu e sa le impui.

Înregistrat: Dec 2018

Teme moderate: 3

05 Aug 2016, 12:14 #9 0

Înregistrat: Dec 2018

Postări: 19

Cu, sau fara licenta eu cred ca un jurnalist trebui sa fie in primul rand responsabil si corect, dar in ultima perioada aceste criterii sunt mai putin importante deorece poti face bani mai multi facand propaganda si manipulare. Reprosam cuiva la un moment dat acest lucru si mi-a raspuns ca are un credit ipotecar de achitat si copii de crescut.

05 Aug 2016, 15:42 #9 0

Sunt 10 porunci pe care orice crestin ar trebui sa le respecte. Sunt cunoscute de 2000 de ani. Au disparut intre timp puscariile, sau oamenii le respecta intocmai? Privite separat de sistemul judiciar aceste porunci nu sunt decit niste principii benevole. Ceea ce responsabilizeaza si obliga cu adevarat sunt doar legile. Moralitatea a fost subsituitta deja de absolutismul drepturilor omului. Dar asta nu ne impiedica sa fim rationali si sa cautam soltuii corecte pentru situatii complicate

Înregistrat: Dec 2018

Teme moderate: 3

04 Aug 2016, 16:07 #10 0

Nume: Constantin Dimitrenco

Sursa: Facebook

Likes: 1

doamne fereste. e superprostie. va hotari cineva care poate fi jurnalist si care nu? stalinism

05 Aug 2016, 11:22 #10 0

Agenda politica falsa, manipulare, propaganda, justitie televizata, alte multe multe aspecte murdare - acestea nu sunt STALINISM? De ce avocatii au nevoie de licenta? De ce medicii raspund pentru malpraxis? Cu ce sunt jurnalistii care manipuleaza si aduc la puterea oameni pe care ii detestam apoi sunt mai buni decit cei care au nevoie de activiate licentiata? Viata este o permanenta evolutie. Trebuie doar sa stim sa ne adaptam. Jurnalistica trebuie practicata de oameni onesti si buni profesionisti. E loc si pentru amatori, dar ei se pot asocia pe cluburi de interese.

Înregistrat: Dec 2018

Teme moderate: 3

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta