Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Management și legislație

Loghează-te pentru a putea comenta

Finanțarea presei în campania electorală

Смотри на русском языке

Categorie: Management și legislație

A început o nouă campanie electorală, de data aceasta pentru alegerile locale, și mass-media intră într-o nouă... tranșă de finanțare. Banii electorali sunt văzuți ca o sursă importantă de venit pentru redacțiile ziarelor, televiziunilor, dar și ale edițiilor online.

Publicitatea politică a apărut pe mai multe portaluri media încă înainte de începutul perioadei electorale propriu-zise. Au apărut și primele critici, care vizează în special incompatibilitatea unor instituții media pro-europene cu publicitatea politică a unor partide care militează pentru Uniunea Vamală sau pentru afiliere la regimul liderului rus Vladimir Putin.

Pe de o parte, toate manualele clasice de jurnalism spun că presa trebuie să fie independentă și să fie o afacere profitabilă, vânzând spațiu publicitar oricărui solicitant. Corporațiile media din lume duc o luptă acerbă pentru piața publicitară, și independența lor financiară este uneori o putere supra-politică.

Pe de altă parte, realitățile din Moldova readuc de fiecare dată, de la 1989 încoace, la fiecare campanie electorală, discuția cu privire la moralitatea publicității electorale. Zilele trecute, cineva se indigna pe Facebook că un ziar pro-european și românesc a plasat publicitatea Partidului Socialiștilor, principalul militant pentru Uniunea Vamală. În campania electorală trecută, mai mulți activiști și-au exprimat aceleași nedumeriri privind plasarea publicității lui Renato Usatâi, care critica vectorul pro-european și românismul basarabean, pe site-ul ziarului românesc “Adevărul”.

Dacă privimrapoartele financiare ale partidelor politice din campaniile electorale trecute, observăm că, în fond, partidele au plătit publicitate unor media afiliate sau apropiate ca viziune. Deseori banii electorali merg spre instituţii media care și așa au bugete serioase (de regulă, netransparente) şi care nu neapărat respectă standardele profesionale jurnalistice, în timp ce presa dedicată principiilor etice este ocolită de furnizorii de publicitate, în special în electorală. Iar atunci când o atare instituție media primește o ofertă de a publica mesaje politice ”neetice” apar critici, inclusiv din partea abonaților sau a audienței pe care mizează.

Vă invit să discutăm împreună subiectul ”Finanțarea presei în campania electorală” și să răspundem la întrebările:

În ce măsură succesul unei afaceri mass-media din Moldova depinde de ”protecția” politică?

Cât de corect e să faci publicitate unor partide compromise sau unor entități politice obscure, care nu pot explica de unde au luat banii pentru publicitate?

Cât de liber se simte o redacție să critice un lider politic care plătește mulți bani în electorală?

 

Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat

19 May 2015, 10:05 #1 0

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 7

Să-mi continui gândul intrerup de limita celor 2500 de caractere.

CRED că redacția trebuie să satisfacă cererea oricărui candidat electoral de a se ”publica” în paginile ziarului solicitat. Pentru mine, cititorul ziarului, informați-mă că această publicație este PUBLICITATEA lui plătită. Și eu VOI ȘTI.

Iar, ziarul la viitoarea apariție va investiga de ce unii dintre candidații electorali au mai mulți bani, iar alții mai puțini. etc. etc. etc.

19 May 2015, 09:07 #2 0

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 7

Afacere de succes și ”protecție” politică sunt două noțiuni incompatibile. Nu poți vorbi de succes dacă există necesitatea protecției. Nu există afacere de succes dacă nu se poate întreține singură, adică să se autogestioneze. O afacere de succes există acolo unde există cerere și unde această cerere este satisfăcută.
Cât despre presa scrisă de factură socio-politică, nu pot spune că există sau a existat de la 1989 o afacere de succes în stare ”pură”. Niciun ziar nu a reușit să ajungă la capacitatea de autogestiune, excepție (!) poate Economicescoie obozrenie, dar și acesta este mai mult de factură economică, ceea ce schimbă esența problemei ”politice”.

Dacă vorbim despre cauze. Una dintre acestea a fost discutată în tema propusă de Alina Radu privind distribuția. O altă cauză este cu vechime de la Cantemir citire că moldovenilor nu le place să citească și nu se prea trag la carte. Și a treia, cea mai ”durută” cauză este cea a lipsei publicității în ziare ”pe timp de pace”, adică în afara campaniilor electorale.

Atunci însă când vine campania, ne întrebăm cât de corect e să faci publicitate unor partide compromise sau unor entități politice obscure, care nu pot explica de unde au luat banii pentru publicitate? și cât de liber se simte o redacție să critice un lider politic care plătește mulți bani în electorală?

Aici pot să răspund, exclusiv, în calitate de cititoare de ziare socio-politice cu vechime ”în muncă” de 28 ani. În această calitate AM ÎNȚELES BINE who is who politica moldovenească. În această calitate, AM ÎNȚELES BINE că în marea ziarelor de la taraba chioșcurilor de presă există două ziare care răspund cererii mele de cunoaștere obiectivă a realității moldovenești și menținerii valorilor moral-spirituale românești. Vorbesc de spre Ziarul de Gardă, în primul caz, și despre Literatura și Arta, în al doilea caz. Astfel, nici TV și nici internetul nu-mi mai sunt utile.

De ce v-am relatat această poveste? Ca să se înțeleagă - în Republica Moldova ziarele sunt citite, în exclusivitate de oamenii mai mult sau mai puțin CONȘTIENȚI, indiferent ce ziare citesc. Cel care citește întoteauna este conștient. Cel conștient ȘTIE. Cel conștient ÎNȚELEGE. Astfel că atunci când vine vorba despre publicitate și despre puterea de autogestiune a ziarului, CRED că redacția trebuie să satisfacă cer

17 May 2015, 12:52 #3 0

@ Iulia Marcinschi , e foarte buna ideea ta, dar din pacate Codul Electoral nu permite tratare diferentiata a concurentilor electorali, adica preturile pentru publicitate trebuie să fie egale pentru toţi concurenţii. totdată, nu ştiu cum se va comporta in asemenea cazuri presa controlata de lideri politici + probabil isi vor da propriile partide doar pe gratis la televizor, iar de la celelalte vor cere sume exorbitante. in condiţii de necunoaştere a proprietarilor de presa - probabil e periculos sa permiti o politica de preturi diferenţiate pentru publicitate electorala...

Înregistrat: Jul 2024

Oraș: Chișinău

Teme moderate: 4

14 May 2015, 15:43 #4 +1

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 3

E adevarat ca partidele mici sunt defavorizate (nu discriminate) in orice campanie electorala din cauza resurselor limitate. Pentru asta sunt cai creative si oneste de a te promova. O discriminare a partidelor mici ar fi, de exemplu daca nu ar avea acces la spatiul publicitar din presa, ceea ce nu e valabil in cazul dat. In calitate de politica comerciala, puteti stabili un prag de preturi pentru spatiul publicitar, ceva gen: pentru partide care se lanseaza prima data - x lei, pentru canditati independenti x*1.5 lei, pentru partide inregistrate mai mult x ani - x*2 sau 3 lei. Disclaimer: pragul de preturi este stabilit in calitate de masura afirmativa pentru candidati noi si independenti.
PS: referitor la instituiile care nu-si fac lucrul calitativ (CEC, FISC, CNA si altii), ca jurnalist poate fi facuta o investigatie la tema verificarii finantarii partidelor... daca incepi a face dreptate prin alte cai (discriminand de exemplu), asta deja e samovolnicie...

13 May 2015, 00:46 #5 +1

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 12

Consider ca spatiul de mediatizare trebuie sa fie monitorizat si in masura posibilitatilor (e necesar sa fie strict evaluate modalitatile) asigurata o echidistanta in domeniu. Cred ca cumpararea spatiului publicitar de catre partide politice trebuie interzisa prin lege pur si simplu. Fiindca reclama e reclama, iar politica - politica. Acelasi lucru referitor si la panourile publicitare din orase si marginile drumurilor. Daca acceptam ca politica este o marfa oarecare, de ce sa ne indignam atunci când voturile se cumpara direct si fara ocolisuri precum publicitatea?...

12 May 2015, 11:28 #6 0

Vitalie Sprinceana , in actualele conditii, s-ar putea ca timpul actioneaza corect: are dreptul sa plaseze publicitate inclusiv de la Dodon, are dreptul sa analizeze critic activitatea oricarui poltocian, inclusiv a lui Dodon, si se pare ca asta face. Daca va fi prea critic cu Dodon sau cu oricare alt donator politic de publicitate - s-ar putea totusi sa ramana fara publicitate.
Iar atunci cand zici ca ziarele ar putea impune anumite restrictii privind provenienta banilor platitorilor de publicitate - sincer vorbind, nu am vazut niciun contract de publicitate pana acum, care sa contina o clauza care ar permite sa verificam banii pe care ii plateste cineva si ca sa intelegem daca sunt obscuri si ilegali sau curati ;)
respectiv, ar trebui fiecare institutie care primeste bani sa aiba drept de verificare?

Înregistrat: Jul 2024

Oraș: Chișinău

Teme moderate: 4

12 May 2015, 10:36 #7 +1

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 3

Cred ca nu e vorba de corectitudine atunci cand un ziar/portal decide sa puna publicitate a unui candidat ce are optiuni diferite decat ale ziarului, ci mai degraba de incoerenta politica si lipsa de onestitate. Pentru ca nu e onest sa te plangi pe pro-rusismul lui Dodon (cum face Timpul de dimineata) si sa-ti umpli portalul cu publicitate de la Dodon (cum face tot Timpul de dimineata).
Si cu banii proveniti din surse suspecte e aceeasi chestie - ziarele pot impune anumite restrictii proprii furnizorilor de publicitate electorala - conformitatea cu crezul ziarului, similitudine in mesaje, transparenta banilor etc. Din pacate mass-media nu face asta. Daca ar face-o, parerea mea, ar reusi sa impuna mai mult respect si mai multa credibilitate. Si ceva mai mare marja de manevra in discutiile cu politicienii.

11 May 2015, 17:44 #8 +1

Dar in cazul in care CEC, CNA, Procuratura și alte autoritati de stat care sunt obligate sa monitorizeze legaliatea banilor cheltuiti de partide si de catre politicieni in campanii electorale - nu isi indeplinesc misiunea și, in acelas timp, partidele obscure - aduc tot mai multi bani si cumpara tot mai mult spatiu publicitar in defavoarea partidelor care nu au bani sa investeasca in publicitate, nu e o discriminare pentru aceste entitati politice? Iulia Marcinschi

Înregistrat: Jul 2024

Oraș: Chișinău

Teme moderate: 4

11 May 2015, 17:21 #9 +3

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 3

Refitor la corectitudinea unei publicitati (adica activitati de prestare servicii publicitate) a unui candidat care nu poate explica de unde a luat banii, din punct de vedere a legii, e corect sa i se presteze serviciul de plasare a publicitatii. Ar fi discriminatoriu daca nu i-ar fi prestat un serviciu de publicitate, iar la alti candidati ar fi facuta aceasta publicitate.
Candidatul/partidul are obligatia de raportare organelor competente (CEC) asupra surselor de finantare. Ca sa elimine neintelegerea fata de anumiti cititori (in cazul presei scrise), redactia poate plasa si un mesaj de explicare (disclaimer) a delimitarii politicii editoriale de politica comerciala, dupa cum si o fac unele redactii.

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta