Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Management și legislație

Loghează-te pentru a putea comenta

Deputații propun protejarea copiilor de homosexualitate. Ce urmăresc?

Смотри на русском языке

Categorie: Management și legislație

Pe situl Parlamentului a apărut recent un Proiect de modificare și completare a unor articole din Legea nr.30 din 07.03.2013 cu privire la protecția copiilor împotriva impactului negativ al informației (înregistrat cu nr. 86 la 24.03.2017). Proiectul, elaborat și promovat de către fracțiunea Partidului Socialiștilor, este în prezent în stadiu de examinare, fiind expediat spre avizare la diverse instituții și comisii.

Agenda Parlamentului a cunoscut de-a lungul timpului multe idei năstrușnice și provocatoare, transformate în inițiative legislative. Dincolo de proiectele necesare, elaborate ca răspuns la niște necesități și probleme reale, aparatul administrativ din Parlament, Guvern și alte autorități publice, a trebuit să aloce timp, efort și bani pentru a examina inițiative care n-aveau nici în clin, nici în mânecă cu dificultățile stringente ale prezentului.

Proiectul înregistrat cu nr. 86 la 24.03.2017 încearcă să scoată în afara libertății de exprimare informația despre homosexualitate, plasând-o alături și la același nivel cu informația cu caracter pornografic, motivând protecția copiilor față de impactul negativ al informației care se transmite prin diverse canale. Mai mult, proiectul introduce o noțiune nouă – „homosexualitate”, pe care o definește drept „perversiune sexuală care constă în atracția sexuală față de indivizi de același sex; pederastie, inversiune sexuală”.

Subiectul abordat în proiectul de lege nu este nou, dimpotrivă, din toate punctele de vedere este un deja-vu. Indiferent dacă se ajunge sau nu la nivelul de inițiativă legislativă, suntem obișnuiți cu vehicularea conceptului că libera exprimare și libera asociere din jurul ideii de homosexualitate poate atrage și „îmbolnăvi” minorii, respectiv, trebuie să interzicem promovarea în orice formă a fenomenului și să evităm atenția publică din jurul lui.

Nu au trecut prea mulți ani de când s-a adoptat Legea privind asigurarea egalității, a cărei proces de legiferare a fost foarte dificil și a trezit o vâlvă fără precedent. Și deși legea, inclusiv proiectele care au precedat-o, nu oferă nicio protecție specială homosexualilor, și este făcută să apere de discriminare în aceeași măsură pe toți „fără deosebire de rasă, culoare, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie sau convingeri, sex, vîrstă, dizabilitate, opinie, apartenenţă politică sau orice alt criteriu similar”, în perioada dinaintea adoptării Legii se educa foarte multă opoziție față de această lege, prezentând-o drept una care va promova homosexualismul. Această idee se inocula masiv în conștiințele oamenilor, deși majoritatea nu avea idee de textul legii.

Fiind în cunoștință de cauză de numărul mare de oameni care au o atitudine ostilă și dezaprobă homosexualitatea, Vă invit să vă implicați într-o dezbatere în care să ne expunem părerea și să răspundem împreună la întrebările: 

  1. Cât de sincer promovează legislatorii noștri drepturile omului și drepturile copilului prin asemenea proiecte de lege? 
  2. Este oare lupta cu homosexualitatea folosită de politicieni ca instrument de PR și manipulare sau inițiativele și manifestările lor la acest subiect au toată legitimitatea necesară?

Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat

13 Jun 2017, 17:55 #1 0

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 1

În primul rând, textul și argumentarea proiectului de lege contravine principiilor de bază a drepturilor omului – nediscriminarea și egalitatea, prin afectarea în mod negativ a demnității umane a persoanelor de orientare homosexuală. Mai mult ca atât, se notează o înțelegere distorsionată a prevederilor tratatelor internaționale la care Moldova a aderat și la care se face referință în nota informativă a proiectului de lege (în care lipstește o argumentare legală adecvată), și anume: (i) protecția copilului din partea statului; (ii) interesul superior al copilului; (iii) protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzurilor sexuale.

Totodată, în celelalte 2 încercări anterioare (însă eșuate) a socialiștilor de a restricționa drepturile persoanelor de orientare homosexuală prin abrogarea legii 121 privind asigurarea egalității, la fel se argumenta în mod eronat protecția copiilor împotriva așa zisei ”propagare a homosexualității”. Acest fapt dă de înțeles că socialiștii insistă la implementarea anumitor puncte de pe agenda lor politică, indiferent de metoda și strategia aleasă, doar cu scopul de a câștiga/menține interesul și suportul publicului asupra unor tematici irelevante situației și urgențelor actuale din țară. Pe de altă parte însă, chiar dacă proiectul de lege este unul eronat, insistența socialiștilor pe acest aspect poate da roade dacă o intervenție promptă din partea actorilor externi și o monitorizare din partea acestora nu va avea loc cu regularitate. Regret să menționez aceasta, însă în cadrul comisiilor parlamentare și altor organe spre avizare, nu există resursele și cunoștințele necesare pentru a contra-argumenta un proiect de lege lipsit de orice legitimitate. Respectiv implicarea actorilor externi (societatea civilă, Avocatului Poporului pentru Drepturile Copilului, Consiliul pentru Egalitate, organizații internaționale) prin exprimarea poziției și/sau elaborarea de argumentări legale adecvate, este mai mult ca necesară.

În concluzie, partidul socialiștilor își urmează cu orice preț implementarea agendei lor politice, prin manipularea și specularea asupra unor tematici sensibile pentru societate precum promovarea drepturilor LGBT, agendă care nici într-un caz nu contribuie la avansarea protecției drepturilor omului în Republica Moldova.

10 Jun 2017, 16:14 #2 +1

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 2

De acord cu Angela, e o diversiune a unui partid de impostori, care n-au nimic cu socialismul, ci se comportă ca nişte conservatori sau fundamentalişti religioşi. Cel mai pobabil, ei fac asta ca să umple spaţiul mediatic cu fumigene, timp în care mafia din opoziţie şi de la guvernare să mai fure ce se poate, unii cu drapel european la uşă, alţii fluturînd cîrpa roşie pentru nostalgici.
Diversanţii se inspiră de la deputaţii din Duma de Stat a Federaţiei Ruse, despre care observatorii spun că se comportă ca un printer stricat, produce texte de legi una mai aberantă decît alta. Această joacă de-a populismul poate genera o formă nouă de nazism de care nu vom fi bucuroşi şi ne va stoarce de energii decenii la rînd

09 Jun 2017, 16:41 #3 +1

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 6

Legea nr. 30 Cu privire la protecţia copiilor împotriva impactului negativ al informației, la articolul 3 alin. (1) lit. j) stipulează: (1) se consideră informaţie cu impact negativ asupra copiilor informaţia accesibilă public: j) care relatează batjocorirea sau înjosirea unui om ori a unui grup de oameni în legătură cu originea etnică, apartenenţa naţională, rasială, sexuală, în legătură cu boala, starea socială, limba vorbită, religia practicată, convingerile sau opiniile împărtăşite. Astfel, modificările propuse se contrazic cu prevederile normei legale, iar efectul acestor modificări nu poate fi altul decât încurajarea agresivităţii şi violenţei, care, conform prevederilor aceleiași legi, este informaţie cu impact negativ asupra copiilor.

08 Jun 2017, 17:26 #4 +1

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 5

Citesc dintr-un studiu despre atitudini fata de diverse grupuri (STUDIU PRIVIND PERCEPŢIILE şi ATITUDINILE faţă de EGALITATE în Republica Moldova, Chișinău, 2015):

„În discuțiile de grup cele mai respinse grupuri de persoane au fost: LGBT, ex-deținuții și persoanele cu dizabilități mintale, respondenții considerând că aceștia sunt cei mai periculoși pentru securitatea lor; datele au fost confirmate de IDS (vezi Figura 3). Participanții din ambele focus grupuri nu ar dori să aibă în calitate de vecini persoanele cu dizabilități mintale. Tinerii resping ex-deținuții, iar persoanele peste 30 de ani sunt îngrijorate mai mult de „posibila influență” a grupul LGBT asupra copiilor.”

Initiatorii proiectului consolideaza deci fricile sociale fata de anumite grupuri si asa stigmatizate. In loc sa contribuie pozitiv la o armonie sociala intre grupuri.

08 Jun 2017, 21:55 #4 0

Petru, mulțumesc pentru intervenții foarte relevante și argumentate. Bănuiala mea este că autorii sunt suficient de informați ca să înțeleagă că acest proiect încalcă drastic drepturile omului, însă, în același timp, sunt conștienți de percepția populației, pe care ai menționat-o în cadrul citatului din studiu, și joacă pe ea indiferent de aspectele morale și legale ale problemei. De fapt, nu le pasă de problema morală și legală, le pasă doar de "audiența" pe care și-o atrag...

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 3

08 Jun 2017, 12:25 #5 +1

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 1

Homosexualitatea nu este o boala, deviatie sau perversiune, ci o forma a sexualitatii umane. Limitarea homosexualilor in drepturi pe motiv de identitate homosexuala este un act de discriminare si o incalcare a standardelor internationale in domeniul drepturilor omului. Avansarea proiectelor de lege care au ca scop "protejarea impotriva promovarii homosexualitatii" in forma in care acest lucru se intimpla in Moldova vine in contradictie cu standardele universale in domeniul drepturilor omului.

08 Jun 2017, 22:11 #5 0

Slava, îți mulțumesc pentru rezumarea esenței problemei de care vorbim. După mine faptul că se încalcă standardele universale in domeniul drepturilor omului este un aspect ușor de prezumat și cercetat, și cred că și deputații socialiști au suficienți consultanți care să le-o spună suficient de explicit. Și, totuși, asemenea proiecte revin periodic pe agenda legislativului...

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 3

07 Jun 2017, 15:19 #6 +1

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 5

PS:
E adevărat că socialiștii moldoveni, față de alți actori ultra-conservatori, sînt și mai perfizi, pentru că ei folosesc acest subiect pentru a deturna atenția și discuția dinspre lucruri extrem de grave și urgente (cum ar fi corupția la nivel înalt, tranzacții ilicite, trafic de influență, lipsa unui model de dezvoltare viabil, scheme de tot soiul de îmbogățire pe spatele poporului, controlul mediatic de către grupuri de interese etc. etc.). Nu în ultimul rînd, aceștia neglijează cu bună știință probleme extrem de acute cu care se confruntă familiile – de tot felul -, probleme de ordin social, economic și socio-cultural și juridic, cum ar fi violența domestică, violurile, opresiunea de gen, atunci cînd nu se opun direct unei reglementări adecvate pentru prevenirea lor.

07 Jun 2017, 14:44 #7 +1

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 5

Legiuitorii „socialiști” (de rînd cu alte grupuri ultra-conservatoare) distorsionează puternic discuția despre drepturile LGBT (inclusiv dreptul la informare corectă despre și de către această comunitate în mass-media și în spațiul public).
E un fenomen general, inclusiv și mai ales în societatea noastră, că discuția despre LGBT este mereu o direcționată în albia unei discuții despre sexualitate, sex, corp și uzurile sale. Una din revendicările de bază ale mișcării LGBT este posibilitatea de a forma cupluri / familii cu drepturi depline. Dar asta este exact contrarirul pretenției ultra-conservatorilor de toate culorile, care asociază voit homosexualitatea (și LGBT) cu perversiunile sexuale etc. Dupa mine, unul din interesele acestui discurs și actiuni ultra-conservatoare (inclusiv acest proiect de lege), care pretinde să „apere” „familia tradițională” și copiii de păcătoși, perversiune, este de a menține LGBT în sfera sexualității fără familie (și deci în sfera ilegitimității) reducînd tot ce ține de LGBT la SEXualitate. Asocierea distorsionată a cuvintelor homosexual și homosexualitate, cu sexul și sexualitatea; la fel, uzul unor expresii comune cum sint „minorități sexuale”, reduc mereu fenomenul LGBT la sex și la sexualitate. Or, la fel ca si pentru ceilalti oameni (heterosexuali și ceilalți), interesele cuplurilor LGBT depășește cu mult problema sexului și sexualității, deși, evident – ca pentru toata lumea -, nici asta nu este neglijabilă. Semantizarea fenomenului LGBT exclusiv cu sexualitatea – și denegarea oricăror altor trăsături ale cuplurilor LGBT, similare cu cele ale oricăror cupluri, are drept scop și consecință stigmatizarea comunității LGBT pe criteriu moral (într-un cadru de moralitate bigotă). În plus, controlul spațiului public și informațional de informații echidistante despre și dinspre LGBT urmărește, în mod aparent paradoxal, să mențină persoanele LGBT sub lupa unui control social / public exacerbat, prin care fiecare gest, acțiune, discurs care vine din această zonă să fie penalizat.
E adevărat că socialiștii moldoveni, față de alți actori ultra-conservatori, sînt și mai perfizi, pentru că ei folosesc acest subiect pentru a deturna atenția și discuția dinspre lucruri extrem de grave și urgente (cum ar fi corupția la nivel înalt, tranzacții ilicite, trafic de influență, lipsa unui model de dezvoltare viab

07 Jun 2017, 13:10 #8 +2

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 3

Încă un proiect nul și populist. Intră în contradicție cu alte legi și angajamente asumate de Republica Moldova. Cei care au propus modificările sunt la curent cu definițiile specialiștilor de la Organizatia Mondială a Sănătății despre homosexualitate? cu precădere despre faptul că homosexualitatea nu e nici perversiune, nici deviere, nici boală. Sper să fie profesionistă cel puțin comisia parlamentară protecţie socială, sănătate şi familie.

05 Jun 2017, 15:33 #9 +3

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 1

Este deja a treia încercare a partidului care se numește "a Socialiștilor" de a promova această lege. O dată deja a fost chiar votată dar anulată peste o lună. Este ca o bucată de stofă roșie pentru a sustrage atenția de la alte lucruri importante care se întâmplă. De fiecare dată când apare o tensiune - se propune acest proiect de lege.

07 Jun 2017, 11:19 #9 +2

Da, Angelica, este o observație foarte bună: foarte des apar știri, de regula, distractive, care să sustragă atenția de la lucruri cu adevărat importante, dar grave care se întîmplă. Sigur, scenariile se fac undeva în spate și foarte ascuns, dar e destul de evident că metoda se aplică cu succes.

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 3

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta