Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Management și legislație

Loghează-te pentru a putea comenta

Cum îmbunătățim comunicarea în pandemie ?

Смотри на русском языке

Categorie: Management și legislație

Ninel Revenco, Președinta Consiliului Național de Experți în Imunizare

Curând, se vor împlini doi ani de la debutul pandemiei. Cu toate acestea, în continuare apar titluri noi, articole și postări, care ne arată că nu am avansat foarte mult în a înțelege ce ni se întâmplă și mai ales în a conștientiza pericolele unor percepții eronate.  

Continui să cred că nu suntem și nu ar trebui să fim în tabere adverse atunci când vorbim despre infecția COVID și metodele de combatere, inclusiv vaccinarea. Suntem în aceeași barcă și eforturile fiecăruia contează. Ba mai mult, trebuie să vâslim în aceeași direcție, în același ritm.

În acest context, vreau să le mulțumesc echipelor de reporteri, ziariști, moderatori, care ne-au fost și ne sunt alături în acest drum. Întrebările, comentariile și reacțiile de orice gen ne-au fost utile în procesul de comunicare. Ne-au arătat în timp unde ar fi loc de mai bine și unde este necesar de fortificat capacitățile.  

Dar sunt și aspecte care rămân mereu actuale și dureroase - veridicitatea datelor trebuie să rămână o exigență în activitatea fiecăruia. Nu de puține ori în această perioadă, unele cazuri individuale au devenit știri virale. Doar că, în medicină, povestea, cazul individual, nu este cel mai potrivit instrument pentru a face o radiografie reprezentativă a situației reale.

De fiecare dată ne raportăm la statistici care definesc cu adevărat o tendință, o dinamică a unui fenomen. Suntem perfect de acord că un singur caz redat pentru cineva înseamnă o lume întreagă, o realitate dureroasă, cu care toți empatizăm. Pe de altă parte, pentru restul societății, o poveste individuală, neîncadrată în tabloul general, poate fi un generator de panică și anxietate.

Pentru a evita astfel de situații, ar fi bine ca în relatarea unor subiecte sensibile, să fie cântărită și verificată minuțios orice informație înainte de publicare. Iar produsul final – textul, relatarea video - să reflecte realitatea.

Sfatul meu pentru jurnaliști este simplu: nu vă axați doar pe accente care sporesc audiența sau produc doar accesări. Or, ne pierdem în acest proces și deviem de la obiectivul comun - să depășim împreună această pandemie. 

Poate ar fi binevenit să avem specialiști media cu o inițiere mai profundă în sfera medicală. Astfel, jurnalistul va avea cunoștințe și competențe mai ample pentru realizarea sau editarea materialelor ce țin de domeniul medical.

Am mai observat că presa preia în mod normal știri din afara țării, scrise într-o altă limbă, iar traducerea poate fi uneori incorectă sau informația expusă eronat în limba română. Nici aici nu excludem necesitatea verificării suplimentare a sursei inițiale. Boom-ul informațional ar trebui folosit în folosul comunității, dar nu în detrimentul ei.

În concluzie, eu sunt sigură că toți ne dorim să revenim la o activitate liberă, fără restricții, riscuri sau frici. Cu toții ținem la drepturile noastre și vrem să vorbim la trecut despre această perioadă grea. Când anume va fi posibil acest lucru, depinde doar de noi. Ca să grăbim revenirea la normalitate, nu ne rămâne decât să mergem în aceeași direcție, în același ritm, muncind împreună.

Vă îndemn să facem un schimb de opinii despre cum ar fi bine să comunicăm reciproc, ca să ne facem înțeleși de societate și să evităm, pe cât putem, greșelile.

  • Ce ar trebui să schimbe autoritățile de Sănătate în comunicare, pe timpul pandemiei?
  • Ce lecții ați învățat dumneavoastră, ca profesioniști media, în urma experiențelor din pandemie?
  • Ce părere aveți despre ideea specializării jurnaliștilor, mai ales pe sănătate? Au posibilitatea redacțiile să facă acest lucru?

 

​Sursa foto: Pharmacy Practice News

Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat

17 Oct 2021, 13:13 #1 0

Valul IV Covid-19 în Moldova. Posibiii factori: neîncrederea în sistemul medical și elitele politice din țară; nivelul jos de educație generală; mesaje distructive ale unor cadre medicale. Cum să ieșim cu mai puține pierderi din acest dezastru?

Înregistrat: Dec 2023

Teme moderate: 1

08 Oct 2021, 13:39 #2 0

Nume:

Înregistrat: Dec 2023

Postări: 0

Sigur că ar fi bine ca redacțiile să aibă reporteri specializați, inclusiv pe domeniul sănătății, dar, din păcate, nu toate își permit acest lucru. În prezent și jurnalismul se confruntă cu o mare criză de cadre, ca și medicina de altfel, iar formarea unui jurnalist bun specializat pe un anumit domeniu durează mult, ani de zile. Din aceste motive cred că, dacă există bună intenție din ambele părți (jurnalist și medic) pot ieși materiale foarte bune și utile publicului chiar dacă jurnalistul nu este neapărat specializat pe medicină. Trebuie doar puțină deschidere din partea medicilor și străduință + multă documentare a jurnalistului pentru a înțelege subiectul despre care scrie.

11 Oct 2021, 10:55 #2 0

Multumesc pentru comentariu. Sustin ideea necesitatii colaborarii constructive medic+jurnalist.

Înregistrat: Dec 2023

Teme moderate: 1

29 Sep 2021, 11:57 #3 0

Stimati prieteni! Vaccinarea in RM stagneaza. Care este opinia Dumneavoastra? Care este cauza acestui fenomen in tara noastra? Ce ar trebui sa intreprinda autoritatile pentru accelerarea procesului de vaccinare?

Înregistrat: Dec 2023

Teme moderate: 1

26 Sep 2021, 14:14 #4 +1

Înregistrat: Dec 2023

Postări: 24

Problema este că oamenii au fost bombardați de informații false din diverse părți, unele cu autoritate. Probabil vă aduceți aminte anul trecut când Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova, critica restricțiile de slujire pe timpul stării de urgență, transmițând mesaj enoriașilor să nu se vaccineze împotriva Covid-19. În acea adresare se promovau teorii ale conspirației despre ciparea prin intermediul vaccinului, Bill Gates și rețele 5G etc.
Mulți oameni au crezut și mai cred în astfel de minciuni. Din păcate am întâlnit și aleși locali care promovau aceste teorii prin localitate. Totul depinde de modalitatea cum se comunică...Aici e treaba autotităților să se mobilizeze și să comunice mult, iar rolul nostru al jurnaliștilor să aducem informația cât mai aproape de public...

28 Sep 2021, 17:23 #4 0

Pe timp de pandemie doar transparența și încrederea pot fi la baza unei comunicări eficiente.

Înregistrat: Dec 2023

Teme moderate: 1

25 Sep 2021, 19:09 #5 +1

Profesionalism și calitate. Or aceste sunt sinonime. Să fii comunicator în condiții de pandemie este o responsabilitate enormă, dar și un rosc. Pandemia ne-aluat prin surprindere, nepregîtiți. Totul este nou și pare nociv, inclusiv și vaccinarea. Trebue să dai dovadă de insistență , cunoștințe profunde, analiză, sinteză, obiectivism i în final de curaj în comunicare.
Ași dori să cunosc, totuși, care este problema în comunicare cu cetățenii din RM la subiectul vaccinării.

Înregistrat: Dec 2023

Teme moderate: 1

24 Sep 2021, 19:57 #6 +2

Înregistrat: Dec 2023

Postări: 4

Calitatea jurnalismului in sanatate si modul de abordare a evenimentelor de sanatate publica s-a imbunatatit enorm din 2009, de cand am avut epidemia de gripa. Chiar si din 2015 - cand au reaparut cazurile de rujeola - am evoluat mult. Jurnalistii inteleg mai bine ce intrebari sa puna, inteleg logica vaccinarii si stiu sa formuleze mesaje pertinente si clare.

Totusi, e mult prea putin. Da, doar jurnalismul specializat va avea viitor. Domeniul sanatatii este extrem de complicat si cu o opinie „din afara” poti doar distruge. Asta s-a intamplat si la „case mai mari”. Multa lume are impresia gresita ca intelege domeniul Sanatatii, dar nu este deloc asa.

De pe alta parte, avem medici si experti din sistem care refuza sa comunice cu jurnalistii pe motiv ca nu au „studii medicale”. Cred ca aceasta este o alta problema serioasa care trebuie discutata in context. Cum motivam comunitatea medicala si experii din acest domeniu sa fie deschisi comunicarii? Eu scriu despre domeniul sanatatii deja de un deceniu si n-as fi invatat mai nimic daca oameni valorosi din acest sistem nu si-ar fi impartit cunostintele cu mine.

28 Sep 2021, 17:09 #6 +1

Cadrele medicale, medicii deseori refuză să comenteze și din motivul fricii să nu fie interpretată eronat opinia sa. Până la urmă mai persistă omul sovieticus în noi.

Înregistrat: Dec 2023

Teme moderate: 1

24 Sep 2021, 18:58 #7 +1

Înregistrat: Dec 2023

Postări: 1

Specializarea jurnaliștilor este necesară, o spun din propria experință. Este la modă ca jurnalistul să le cunoască pe toate, în practică, însă, cei care scriu pe un anumit segment devin buni. Totul depinde și de instituția media la care muncește jurnalistul și pe ce domenii pune accent. Pentru ca și jurnaliștii să se simtă mai bine, ar trebui să existe mai întâi institutii media specializate, cum e Anticoruptie.md de exemplu, dar și o pregătire la facultate pentru diferite subiecte: politic, economie, medicină etc.

24 Sep 2021, 18:45 #8 +1

Înregistrat: Dec 2023

Postări: 3

As vrea sa mă expun la ultima întrebare, parerea mea e că jurnalismul are viitor doar prin specializare. Fiecare jurnalist începător trebuie să facă de toate până își găsește ceea ce îi place- economie, justiție, social, securitate, însă putini o fac, de aceea la noi jurnalismul se considera o profesie a tinerilor pentru că mulți după reporterie se “pierd” in profesie, pentru că le pare ca nu mai e Ok la o vârsta mai înaintată sa fie reporteri. Cred ca e greșit, cu cât mai multă experinta are un jurnalist cu atit e mai valoros și pentru asta e nevoie să te specializezi. Astfel și calitatea întrebărilor, subiectelor abordate va fi mai bună! Redacțiile trebuie neaparat să încurajeze reporterii să scrie mai mult din domeniul care le place și le reușește, da, nu vor furniza atât de multe subiecte la zi, dar vor fi mai prețioase!

28 Sep 2021, 17:18 #8 +1

Exact! Doar prin supraspecializare și analiza profundă a unui fenomen putem avansa in comunicare.

Înregistrat: Dec 2023

Teme moderate: 1

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta