Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat
17 Oct 2021, 13:13 #1 0
Valul IV Covid-19 în Moldova. Posibiii factori: neîncrederea în sistemul medical și elitele politice din țară; nivelul jos de educație generală; mesaje distructive ale unor cadre medicale. Cum să ieșim cu mai puține pierderi din acest dezastru?
08 Oct 2021, 13:39 #2 0
Sigur că ar fi bine ca redacțiile să aibă reporteri specializați, inclusiv pe domeniul sănătății, dar, din păcate, nu toate își permit acest lucru. În prezent și jurnalismul se confruntă cu o mare criză de cadre, ca și medicina de altfel, iar formarea unui jurnalist bun specializat pe un anumit domeniu durează mult, ani de zile. Din aceste motive cred că, dacă există bună intenție din ambele părți (jurnalist și medic) pot ieși materiale foarte bune și utile publicului chiar dacă jurnalistul nu este neapărat specializat pe medicină. Trebuie doar puțină deschidere din partea medicilor și străduință + multă documentare a jurnalistului pentru a înțelege subiectul despre care scrie.
11 Oct 2021, 10:55 #2 0
Multumesc pentru comentariu. Sustin ideea necesitatii colaborarii constructive medic+jurnalist.
29 Sep 2021, 11:57 #3 0
Stimati prieteni! Vaccinarea in RM stagneaza. Care este opinia Dumneavoastra? Care este cauza acestui fenomen in tara noastra? Ce ar trebui sa intreprinda autoritatile pentru accelerarea procesului de vaccinare?
26 Sep 2021, 14:14 #4 +1
Problema este că oamenii au fost bombardați de informații false din diverse părți, unele cu autoritate. Probabil vă aduceți aminte anul trecut când Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova, critica restricțiile de slujire pe timpul stării de urgență, transmițând mesaj enoriașilor să nu se vaccineze împotriva Covid-19. În acea adresare se promovau teorii ale conspirației despre ciparea prin intermediul vaccinului, Bill Gates și rețele 5G etc.
Mulți oameni au crezut și mai cred în astfel de minciuni. Din păcate am întâlnit și aleși locali care promovau aceste teorii prin localitate. Totul depinde de modalitatea cum se comunică...Aici e treaba autotităților să se mobilizeze și să comunice mult, iar rolul nostru al jurnaliștilor să aducem informația cât mai aproape de public...
28 Sep 2021, 17:23 #4 0
Pe timp de pandemie doar transparența și încrederea pot fi la baza unei comunicări eficiente.
25 Sep 2021, 19:09 #5 +1
Profesionalism și calitate. Or aceste sunt sinonime. Să fii comunicator în condiții de pandemie este o responsabilitate enormă, dar și un rosc. Pandemia ne-aluat prin surprindere, nepregîtiți. Totul este nou și pare nociv, inclusiv și vaccinarea. Trebue să dai dovadă de insistență , cunoștințe profunde, analiză, sinteză, obiectivism i în final de curaj în comunicare.
Ași dori să cunosc, totuși, care este problema în comunicare cu cetățenii din RM la subiectul vaccinării.
24 Sep 2021, 19:57 #6 +2
Calitatea jurnalismului in sanatate si modul de abordare a evenimentelor de sanatate publica s-a imbunatatit enorm din 2009, de cand am avut epidemia de gripa. Chiar si din 2015 - cand au reaparut cazurile de rujeola - am evoluat mult. Jurnalistii inteleg mai bine ce intrebari sa puna, inteleg logica vaccinarii si stiu sa formuleze mesaje pertinente si clare.
Totusi, e mult prea putin. Da, doar jurnalismul specializat va avea viitor. Domeniul sanatatii este extrem de complicat si cu o opinie „din afara” poti doar distruge. Asta s-a intamplat si la „case mai mari”. Multa lume are impresia gresita ca intelege domeniul Sanatatii, dar nu este deloc asa.
De pe alta parte, avem medici si experti din sistem care refuza sa comunice cu jurnalistii pe motiv ca nu au „studii medicale”. Cred ca aceasta este o alta problema serioasa care trebuie discutata in context. Cum motivam comunitatea medicala si experii din acest domeniu sa fie deschisi comunicarii? Eu scriu despre domeniul sanatatii deja de un deceniu si n-as fi invatat mai nimic daca oameni valorosi din acest sistem nu si-ar fi impartit cunostintele cu mine.
28 Sep 2021, 17:09 #6 +1
Cadrele medicale, medicii deseori refuză să comenteze și din motivul fricii să nu fie interpretată eronat opinia sa. Până la urmă mai persistă omul sovieticus în noi.
24 Sep 2021, 18:58 #7 +1
Specializarea jurnaliștilor este necesară, o spun din propria experință. Este la modă ca jurnalistul să le cunoască pe toate, în practică, însă, cei care scriu pe un anumit segment devin buni. Totul depinde și de instituția media la care muncește jurnalistul și pe ce domenii pune accent. Pentru ca și jurnaliștii să se simtă mai bine, ar trebui să existe mai întâi institutii media specializate, cum e Anticoruptie.md de exemplu, dar și o pregătire la facultate pentru diferite subiecte: politic, economie, medicină etc.
24 Sep 2021, 18:45 #8 +1
As vrea sa mă expun la ultima întrebare, parerea mea e că jurnalismul are viitor doar prin specializare. Fiecare jurnalist începător trebuie să facă de toate până își găsește ceea ce îi place- economie, justiție, social, securitate, însă putini o fac, de aceea la noi jurnalismul se considera o profesie a tinerilor pentru că mulți după reporterie se “pierd” in profesie, pentru că le pare ca nu mai e Ok la o vârsta mai înaintată sa fie reporteri. Cred ca e greșit, cu cât mai multă experinta are un jurnalist cu atit e mai valoros și pentru asta e nevoie să te specializezi. Astfel și calitatea întrebărilor, subiectelor abordate va fi mai bună! Redacțiile trebuie neaparat să încurajeze reporterii să scrie mai mult din domeniul care le place și le reușește, da, nu vor furniza atât de multe subiecte la zi, dar vor fi mai prețioase!
28 Sep 2021, 17:18 #8 +1
Exact! Doar prin supraspecializare și analiza profundă a unui fenomen putem avansa in comunicare.