Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Management și legislație

Loghează-te pentru a putea comenta

Codul de conduită al radiodifuzorilor – îl respectăm sau îl modificăm?

Смотри на русском языке

Categorie: Management și legislație

Deja de 9 ani, posturile de radio și televiziune din Republica Moldova au un Cod de conduită, a cărui respectare este obligatorie, chiar dacă nu are caracter de lege. Documentul impune tuturor radiodifuzorilor norme care, dacă ar fi respectate, ne-ar garanta, nouă consumatorilor, un spațiu mediatic salubru și o informare corectă. Codul de conduită al radiodifuzorilor obligă proprietarii să aibă grijă ca în programele posturilor să fie relatat adevărul; să fie asigurată imparțialitatea și echilibrul, să nu  fie favorizate unele părți în defavoarea altora, să nu discrimineze, să nu încurajeze discursul de ură sau apelurile la violență etc.

Reieșind din aceste prevederi, dar și din cele ale Codului Audiovizualului, ar trebui să avem un spaţiu informaţional sănătos, lipsit de informaţii toxice şi falsuri mediatice. Nimic imposibil, doar că realitatea, de multe ori, este alta.

În ultimii doi ani, 2015 şi 2016, monitorizările făcute de Consiliul Coordonator al Audiovizualului au atestat multiple derogări de la prevederile Codului de conduită al radiodifuzorilor. Mai frecvente s-au dovedit a fi cele de la art. 1, care spune: „Radiodifuzorii au datoria primordială de a relata adevărul, indiferent de consecinţele ce le-ar putea avea asupra lor…”; de la art. 2: „Radiodifuzorii au obligaţia de a face o distincţie clară între fapte şi opinii astfel încât acestea să nu fie confundate …”; art. 4 „Informarea […] trebuie să urmărească asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor …”; art. 7, care face referinţă la radiodifuzorii ce distorsionează intenţionat informaţia; art. 9 – despre respectarea principiului prezumţiei nevinovăţiei, precum şi art. 16, care  stabileşte norme privind dreptul fiecărei persoane la propria imagine. 

Ultima campanie electorală a însemnat noi derapaje de la normele de conduită. Unele posturi de televiziune nu doar că au favorizat unii candidați în pofida tuturor reglementărilor, dar au și transmis ştiri false, reportaje care incită la ură şi discriminare, au folosit tertipuri de montaj şi fapte amestecate cu opinii. 

De altfel, respectarea Codului de conduită al radiodifuzorilor este unul dintre indicii licenţei de emisie (articolul 25, Codul Audiovizualului), ceea ce înseamnă că acest document este obligatoriu pentru fiecare radiodifuzor, iar pentru nerespectarea lui, postul este sancţionat. Apar, firesc, câteva întrebări: De ce totuși nu ne putem lăuda cu o conduită înaltă a radiodifuzorilor? Să fie problema în prevederi sau în sancțiuni? Sau în buna credință?

Vă invit să medităm împreună asupra câtorva aspecte: 

  1. Cum credeți, numărul mare de derogări arată că normele Codului sunt restrictive sau dimpotrivă? 
  2. Este necesară o revizuire a documentului?

 

 

 

 

Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat

14 Mar 2017, 22:21 #1 0

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 2

Mulțumesc pentru întrebare Olga! Eu n-am să enumăr completările sau modificările care după mine ar fi benefice la imbunătățirea Codul radiodifuzorului, dar am să încerc să punctez careva idei:
1)Securizarea spațiului audiovizual;
2) Acordarea atenției principiului egalității dintre femei și bărbați și combaterea prejudecăților care contravin acestui principiu;
3) Materialele jurnalistice despre figurile politice nu trebuie să includă reflectarea normalității comportamentului vieței zilnice a acestora, dacă aceasta servește la formarea opiniei publice în chestiuni de interes general sau la dezbateri de interes general etc.

16 Mar 2017, 14:54 #1 0

Elena, ai atins subiecte foarte sensibile şi actuale, în special cel ce ţine de securizarea spaţiului informaţional. Cred eu, am putea iniţia o discuţie separată la această temă.

Înregistrat: Jul 2024

Teme moderate: 2

06 Mar 2017, 21:35 #2 0

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 9

Am trecut de câteva ori peste Codul de conduită. Mie la fel mi s-a creat impresia că e un fel de neclaritate/confuzie: parcă e lege, dar parcă e şi document deontologic. Eu l-am înţeles ca un set de reguli etice.

Poroblema majoră aici e lipsa bunei credinţe şi ne-conştientizarea faptului (de unii, a se citi – proprietarii media) că media în R. Moldova este cea care informează societatea despre ceea ce este cu adevărat de interes public ( dar nu manipulează sau lustruieşte imaginea cuiva, etc.). Anume când se va înţelege acest lucru, vom putea vorbi despre un spaţiu/sector media corect care se conduce de norme legale şi etice sănătoase. Acuma sincer şi cu mâina pe inimă, uni şmecheri – sigur se ştiu cine-s aştia – nu dau doi bani pe chestiile de etică, sau norme legale.

Apropo, articolele din Cod enunţate de tine şi care cel mai des sunt încălcate, anume asta ne demonstreză, e vorba despre:
a) lipsa a bunei credinţe din partea instituţiilor mass media,
b) media în R. Moldova nu este pentru a informa (misiunea nr. 1), ci de a fi la cheremul cuiva,
c) mass media este mijloc de a acumula dividente (de obicei, politice).

Nu ştiu dacă e corectă comparaţia, dar e cam aceeaşi situaţie ca şi în cazul Codului Deontologic al Jurnalistului. Este un document perfect. Problema e că cei care nu vor să îl respecte, nu în respectă. Şi, nu prea ai ce le face. nu prea e respectat... de mulţi, mulţi. Campaniile electorale sunt un exemplu clar care ne demonstrează aceasta.

Referitor la cele 2 întrebări.
1. Numărul mare de derogări nu arată că normele Codului sunt restrictive, ci doar simplul fapt că avem nişte instituţii media care nu respectă nişte norme universal valabile ale jurnalismului. Or, e simplu ca bună ziua că un jurnalism corect este unul care: corect, transparent, respectă interesul public şi drepturile omului, etc. etc. etc.
2. Revizuire? Revin, e vorba despre bună credinţă. Dacă te crezi jurnalist/media corectă, pur şi simplu ar fi suficient să respecţi cele menţionate în Cod şi... e cam suficient.

16 Mar 2017, 14:09 #2 0

Mulţumesc pentru intervenţie, Victor!

Probabil, unii au şi uitat ce înseamnă „bună-credinţă” şi care este, de fapt, misiunea firească a unei instituţii media. Chiar şi aşa, nu putem lăsa lucrurile să degradeze. Sunt sigură că un efort consolidat poate da roade şi chiar îmi doresc să ajungem în acel moment în care să vorbim doar despre un jurnalism făcut cu bună-credinţă şi în interesul consumatorului de media.

Înregistrat: Jul 2024

Teme moderate: 2

28 Feb 2017, 23:19 #3 0

Mulţumesc, Elena!

În opinia ta, care ar fi completările sau modificările necesare pentru îmbunătăţirea documentului?

Înregistrat: Jul 2024

Teme moderate: 2

26 Feb 2017, 19:45 #4 0

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 15

Codul radiodifuzorului se declară a fi un document cu norme deontologice. În acelaşi timp, nerespectarea lui se sancţionează la fel ca nerespectarea oricărei norme legale. Deci, până la urmă, Codul este un document cu norme juridice, nu etice şi nu ar mai trebui sa-l raportăm la conceptul de norme etice.

Poate că şi această fuziune de concepte în acelaşi document contribuie la nerespectarea lui: parcă e lege, dar parcă e şi document deontologic, deci cu puterea unei recomandări... Cum credeţi?

28 Feb 2017, 22:59 #4 0

Dragă Olivia, mulţumesc pentru intervenţie.

S-ar putea să existe anume această abordare, atunci când se evită respectarea prevederilor Codului de conduită. Şi dacă este aşa, cred că e una intenţionată. Pentru că, da, Codul însumează norme de conduită, dar el este un document obligatoriu pentru fiecare radiodifuzor, adoptat printr-o decizie de reglementare, şi nu drept o recomandare. Fiecare dintre radiodifuzori cunoaşte acest fapt şi nu ar trebui să lase loc de interpretări, atunci când vine vorba despre conduita profesională.


Înregistrat: Jul 2024

Teme moderate: 2

23 Feb 2017, 10:53 #5 0

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 2

Salut inițiativa de punere în discuție al Codului de conduită al radiodifuzorului. În opinia mea nu cred că prevederile acestui Cod sunt restrictive, deoarce acestea au menirea de a proteja consumatorul de programe iar radiodifuzorul este obligat să respecte aceste norme, iar pe de altă parte sunt de părere că prevederile Codului sunt prea generale în cazul aplicării unor sancțiuni. Dacă este necesară o revizuire a documentului? Da, este necesară nu doar o revizuire ci chiar completarea acestuia deoarece protecția consumatorului de programe este o prioritate majoră în domeniul audiovizualului.

28 Feb 2017, 23:23 #5 0

Mulţumesc, Elena!

În opinia ta, care ar fi completările sau modificările necesare pentru îmbunătăţirea documentului?

Înregistrat: Jul 2024

Teme moderate: 2

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta