Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat
23 Sep 2021, 12:04 #1 0
Aș începe cu lipsa încrederii cetățenilor în instituțiile statului. Acolo este problema. În ceea ce privește independența presei, oamenii trebuie să înțeleagă că pentru informații de calitate trebuie să plătească. Dacă nu o vor face ei, o vor face alții (poate nu chiar bine intenționați). Este o practică care funcționează în lume - plătești pentru ceea ce crezi și susții ceea ce contează.
În ultimii 10 ani presa a evoluat foarte mult în abordarea subiectelor de sănătate publică. Am avut epidemia de gripă din 2009 și apoi cazurile de rujeolă din 2015. Presa este mult mai pregătită, problema este alta. Presa nu poate educa ceea ce statul nu a făcut. E ca și cu școala - școala nu poate compensa cei 7 ani de acasă pierduți.
Și vreau să mai spun că încrederea în presă se va consolida chiar mai mult. Oamenii vor înțelege foarte curând că rețelele sociale nu înseamnă jurnalism în sine. Și nu, nu oricine poate face jurnalism. Deja ne întoarcem la mai puțin, dar mai calitativ.
21 Sep 2021, 15:23 #2 0
Cred că acest subiect ar trebui examinat și prin prisma mai largă a încrederii cetățenilor în mass-media din Republica Moldova. În condițiile în care în ultimii ani majoritatea presei a acționat ca armă politică, s-a vândut și s-a cumpărat, încrederea oamenilor în presă și în jurnaliști a scăzut mult. O demonstrează și toate sondajele (chiar dacă și în ele nu se poate avea încredere). Încrederea în mass-media ca instituție a căzut de pe locul doi, pe cinci-șase.
Așadar, cum ne putem aștepta ca cetățenii să urmeze sfaturile și recomandările transmise de specialiști prin intermediul presei, dacă nu au încredere în presă?
17 Sep 2021, 10:12 #3 0
Așa este. Nu am fost învățați să gândim critic, să ne selectăm corecte sursele, să înțelegem unde informația prezentată este fără substrat factologic. Iar asta confirmă - a câta oară - că avem nevoie de educație - educație media, educație sanitară etc. Și atunci sunt convinsă că cei care distribuie falsuri pur și simplu ar rămâne fără această bază critice de susținători.
16 Sep 2021, 16:44 #4 0
Din practica pe care o avem cu această campanie STOP FALS, publicul nu este atât de înverșunat ca să se împotrivească vaccinării.
Este doar neinformat. Încă nu avem acea cultură a selectării informației, iar acest fenomen, să credem ce se spune la TV sau radio nu va fi dezrădăcinat prea curând. Nu am avut educație media în familie, nu avem discipline bine-structurate de dezvoltare a gândirii critice, nu avem instituții ale statului care să sancționeze minciuna în media etc.
16 Sep 2021, 16:01 #5 0
Mulțumesc, Elena Cioina! Într-adevăr, nu puteam cere de la Republica Moldova foarte multe, având în vedere contextul economic. Dar tare mă tem că nu, nu ne vom învăța lecția. De ce cred asta? Însuși sistemul de finanțare al Sănătății în sine stimulează la soluționarea cazurilor complexe în sistemul spitalicesc. Cât mai complex cazul, cu atât costă mai mult. Asta e bine, dar când vorbim de promovarea modului sănătos de viață, atunci mecanismele de stimulare lipsesc. Și nici măcar nu are rost să vorbim despre indicatorii de performanță pentru Asistența Medicală Primară, pentru că ei nu sunt îndepliniți, iar raportarea nu corespunde cu realitatea. Din FAOAM plătim 7 lei pentru promovare pe cap de locuitor. Putem mai mult? Cât de mult putem? De ce nu schimbăm nimic? Tu ai scris mult despre sistemul de sănătate publică și cum acesta a fost distrus și mai mult după reformă. Actuala conducere are șansa să schimbe ceva. Să vedem dacă se vor folosi de ea.
16 Sep 2021, 15:51 #6 0
Senzația, după ce citești textul tău, și nu doar, că autoritățile din această țară nu sunt vizionare. Noi am avut epidemii anterioare, care au fost și contagioase și mult mai letale decât Covid-ul, dar asta nu ne-a făcut să gândim în perspectivă și după priorități. Am respirat ușor că a trecut MERS-ul pe lângă, gripa aviară și altele și ne-am culcat pe urechea că altele vor fi la fel. Am continuat și mai continuăm să investim în tratamentul bolnavilor și nicidecum nu în prevenirea maladiilor. Întrebarea e, crezi că ne învățăm lecția și schimbăm accentele și abordarea față de oameni ca să evităm ulterioare tragedii provocate de alte pandemii?