Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Deontologie și profesionalizare

Loghează-te pentru a putea comenta

Jurnalist de redacție sau freelancer?

Смотри на русском языке

Categorie: Deontologie și profesionalizare

Să vă povestesc cum am ajuns să fac muncă de freelancer în Moldova. Probabil totul a început de la un videoblog, pe care mi-l făcusem acum vreo zece ani, unde publicam știrile mele de la TV7. Era o nimica toată să încarc pe blog imagini video, dar conta enorm pentru diaspora noastră, dar și pentru jurnaliștii străini interesați de Moldova. Pe atunci televiziunile de la Chișinău încă nu publicau video pe site-uri, așa că blogul era o oportunitate rară.

Prima experiență de freelancer am avut-o la începutul verii lui 2007. Regimul de la Tiraspol anunțase eliberarea deținutului politic Andrei Ivanțoc, iar televiziunea Prima TV din București mi-a solicitat imagini de la frontiera separatistă, acolo unde urma să se întâmple totul. După asta, am reușit să obțin un contract de freelancer cu Prima TV, iar peste jumătate de an am semnat cu trustul românesc Intact, care deține televiziunile Antena 1 și Antena 3.

Timp de câțiva ani am făcut știri și reportaje despre Moldova pentru jurnalele de știri din România. În mare parte, subiectele coincideau cu ceea ce transmiteau televiziunile de la Chișinău – scandaluri, proteste, inundații, tragedii, bizarerii etc. Scriind aceste rânduri pentru MediaForum, am înțeles că freelancing-ul m-a ales pe mine și nu invers. Aveam doar 5 ani de presă, nu mă așteptam încă la o asemenea evoluție. Chiar dacă abia ieșisem de pe băncile facultății, eram bine mersi la TV7, aveam deja un măr de la CJI. Dar acum îmi dau seama că această experiență m-a ajutat să ies din tiparele jurnalistice cu care eram obișnuit la Chișinău. Intrasem într-o zonă de confort, iar freelancing-ul m-a ajutat să mă desprind. Nu voi întra în foarte multe detalii, o să mă opresc doar la două aspecte care cred că merită atenție – cel editorial și cel financiar.

Despre schimbarea tiparului jurnalistic am pomenit deja. Voi adăuga că atunci când scrii pentru o redacție din străinătate, începi (trebuie!) să vezi lucrurile cu alți ochi. Străinii (chiar și românii) nu știu și nu sunt interesați de tot ce se întâmplă în Moldova, așa că trebuie să găsești un miez de poveste care să stârnească interesul lor. Cât mai scurt, fără detalii de prisos cu care suntem obișnuiți în Moldova. Dacă nu știi să îți vinzi bine subiectul, nu ai nicio șansă. Această presiune permanentă îți dezvoltă niște capacități în plus. Vorbind în termeni mai moderni, este un upgrade de care are nevoie orice jurnalist.

Bineînțeles că și banii sunt un factor care face diferența în freelancing. Chiar dacă înseamnă liber profesionist, adică neangajat, este totuși o afacere din care trebuie să trăiești. Uneori, un singur reportaj TV pentru o redacție străină iți poate aduce mai mulți bani decât un salariu mediu de jurnalist la Chișinău. Deci, teoretic, un jurnalist începător ar putea supraviețui numai cu 1-2 materiale pe lună. Pentru gabariturile Moldovei ar fi o performanță, având în vedere că în televiziunile noastre reporterii fac și câte 3-4 știri pe zi.

Și pentru că trebuie să provoc o dezbatere, o să vă întreb următoarele:

1. Ce a împiedicat sau împiedică în continuare să se dezvolte fenomenul de freelancing în jurnalismul moldovenesc?

2. Poate freelancingul să fie o salvare pentru redacțiile de știri din Chișinău, care acuză o lipsă acută de relatări din provincie?

3. Cum poate fi stimulată activitatea de freelancing în jurnalismul moldovenesc?

Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat

16 May 2016, 16:55 #1 +1

Înregistrat: Apr 2024

Postări: 5

1. Cred că e un fel de mentalitate mai veche – jurnalistul trebuie să se afle permanent în redacție. De asemenea, nu cred că în jurnalismul autohton se poate trăi din banii primiți pentru un material sau altul. Spre exemplu, în Germania, datorită faptul că mass-media regională e puternic dezvoltată, un freelancer poate să își vândă un material la mai multe redacții, iar, pe de altă parte, redacțiile sunt bucuroase ca au subiecte la un preț mai mic decât a întreține un jurnalist în state.

2. Da, poate. Mai rămâne doar să avem subiecte de știri și articole interesante sau de interes din partea unor redacții. Poate în viitor.

3. Totul se bazează pe criterii de funcționalitate economice: dacă există cerere, va exista și ofertă. Dar, atâta timp cât mass-media națională se limitează doar la ceea ce se întâmplă în politica de la Chișinău, freelancerii moldoveni vor prefera să lucreze pentru mass-media străină.

16 May 2016, 17:21 #1 0

Simion, nu este un secret ca in Moldova lucrurile se petrec cu un ritm mult mai lent decat in alte tari. Ramane sa numaram anii pana cand va ajunge si la noi aceast mentalitate a nemtilor.
Relatia freelancer-redactie poate functiona si invers. Adica redactiile sa le ceara freelancerilor anumite subiecte. Insa, se intampla foarte rar asa ceva.
Relatia presei cu politicul este prea emotionala, moale fiind spus. Probabil asta este piedica cea mai serioasa.

Înregistrat: Apr 2024

Oraș: Chișinău

Teme moderate: 1

16 May 2016, 14:53 #2 +2

Înregistrat: Apr 2024

Postări: 65

Sa iti permiti luxul de a fi freelancer inseamna in primul rand sa fii un profesionist foarte bun. Faptul ca cineva, de regula, din afara, te solicita in permanenta sa oferi materiale de buna calitate inseamna ca tu, ca jurnalist, ai o reputatie foarte buna in toate privintele: calitate, deontologie, operativitate, responsabilitate etc. In Republica Moldova sunt foarte putini astfel de jurnalisti. Cunosc si oameni care sunt incadrati intr-o redactie locala, dar fac freelancing pentru institutii straine. Si aceasta formula mi se pare potrivita. Eu cred ca pe masura ce calitatea jurnalismului in Republica Moldova va creste, vor aparea tot mai multi freelanceri.

16 May 2016, 17:16 #2 +1

Bineinteles, Victoria. Profesionalismul este cel mai important criteriu. Este practic cartea de vizita a fiecarui jurnalist. Nu este o exceptie nici pentru freelanceri. Din pacate, in Moldoval se constientizeaza mai putin posibilitatile acestui fenomen. Atat de catre redactii, cat si de catre jurnalisti.

Înregistrat: Apr 2024

Oraș: Chișinău

Teme moderate: 1

16 May 2016, 13:10 #3 +1

Nume: Ion Surdu

Înregistrat: Apr 2024

Postări: 4

Cred că între a fi freelancer sau ziarist angajat într-o redacție nu există vreo deosebire. Textele se scriu după aceleași reguli, îndeplinesc aceleași funcții. Rezultatul final e același - produsul mediatic.

Metoda o alege fiecare după personalitatea care zace în el: dacă nu-ți place să vii la redacție la o oră anumită, fiind deja informat, să propui un subiect etc. (să lucrezi după un ritm, vorba ceea, pentru că asta este, orice s-ar spune - este un ritm), atunci ai o înțelegere cu o redacție (care te acceptă și o accepți) ca să te plătească la bucată.

Important e ca articolele (reportajele TV/radio) să fie interesante, să-și găsească cititorii și să respecte regulile jurnalistice.

Mai cred că într-o redacție e bine să existe oameni angajați permanent și un om-doi (în funcție de capacitatea fizică) care să fie, să-i zicem, freelancer. Important bani să fie pentru salarii :)

16 May 2016, 17:00 #3 +1

Asa este, Ion. In redactie sau freelancer, rigorile jurnalistice raman aceleasi. Insa, dupa cum bine stim, realitatea din majoritatea redactiilor noastre este un pic diferita la capitolul deontologie. De asta ziceam, ca poate freelancingul ar fi o optiune pentru cei care nu sunt de acord cu politica editoriala din anumite redactii. Merci pentru parere.

Înregistrat: Apr 2024

Oraș: Chișinău

Teme moderate: 1

16 May 2016, 12:10 #4 +1

Înregistrat: Apr 2024

Postări: 26

Vreau sa raspund in special la a doua intrebare daca poate sau nu freelancingul sa salveze redactiile de stiri din capitala. Raspunsul este un DA foarte ferm. Este ceva necesar pentru o redactie, dar nu intotdeauna posibil, caci si aici e vorba de bani. Persoana care sta in afara Chisinaului trebuie sa traiasca din acea activitate. La Radio Moldova avem cativa corespondenti in teritoriu - au ramas putini din mai multe motive, dar in special cel financiar. Modalitatea de colaborare cu un corespondent netitular (asa ii spunem noi freelancingului) este benefica pentru toate partile: angajator, reporter si in primul rand ascultatorul.
- Fiecare dintre cei care locuiesc la tara se bucura atunci cand aude ceva la radio despre satul lui - castigam audienta
- angajatorul suporta cheltuieli mai mici
- netitularul poate munci nestingherit in baza mai multor contracte, avand propriul grafic de munca si creatie
In linii generale o redactie de stiri trebuie sa aiba un "schelet" - cativa angajati de baza, si restul freelanceri - acesta este urmatorul pas in jurnalistica din MD.

16 May 2016, 13:14 #4 +1

Adrian, nu in zadar am pus aceasta intrebare, daca redactiile din Chisinau pot fi "salvate" de articolele freelancerilor din provincie. Am fost acolo de nenumarate ori si am vazut cate subiecte pot fi gasite in sate si orase. Te lovesti de ele la fiecare pas. Doar ca trebuie niste determinare ca sa te apuci de ele. Probabil asta lipseste acolo in provincie. Meseria o mai inveti, dar determinarea trebuie sa o ai. In rest, subscriu la tot ce ai scris.

Înregistrat: Apr 2024

Oraș: Chișinău

Teme moderate: 1

16 May 2016, 11:10 #5 +1

Înregistrat: Apr 2024

Postări: 1

Sa fii, astazi, jurnalist liber profesionist,- cred,- este o mare binecuvantare. Si, mai ales, sa fii si platit de cineva dinafara pentru munca ta. Desi, daca poti vorbi pre gura patronilor TUTUROR TV din Moldova,- poti fi remunerat regeste si aici. Dar deja nu te mai poti considera un jurnalist echidistant. Nu mai dispui de un cod moral integru. Nu pot da cu parul in cap jurnalistilor care, chipurile, au o morala deficitara, ca vezi bine, se vand pentru un salariu. Dar nici nu toti au nororcul sa fie "angajati" de sefi straini cu cele mai bune intentii. Nu ii inteleg pe cei "vanduti" sefilor de partide politice, dar nici nu ii blamez. Am trecut si eu prin masinaria cenzurii ani la rand prin diverse institutii media, dar nu am acceptat manipularea ideologica si, pur si simplu,- am plecat de acolo. Nu vreti sa stiti ca am avut din cauza asta momente in viata cand lucram in 4 (patru) locuri ca sa pot sa "adun" pentru minimul necesar. Ma deranjeaza, poate, mai tare ca astazi se face un jurnalism,- de obicei,- de imprumut (copy paste); dar mai agramat; mai primitiv si mai rautacios. Si, inca mai iau si bani pentru aceasta. Avem si jurnalisti, mintea carora nu ii da afara din casa, in schimb acestia pot da spatiu de emisie ... gurii ... oricat de tare pot ... Daca de altceva nu ii duce IQ ... Ca, important e,- (nu, nu,- macar, oameni sa fie) ci ... BANI sa iasa ... cat mai multi ... In concluzie, vreau sa adaug (fara sa flatez: spun doar ceea ce stiu); cunosc, totusi, un jurnalist liber profesionist: competent; modern; cu dexteritate in vorbire si scriere a repotajelor sale. Iata de la el sa invete si altii,- ca sa se poata considera jurnalisti TARE BUN!! Asa poate se schimba lucrurile si la noi. Ii spune PETRU TERGUTA!!! Succes tuturor celor care vor sa fie ca el, - sa poata transmite si ei materiale netrucate si aranjate (dupa voia boierului) ... in strainatate!!!

16 May 2016, 13:03 #5 0

Multumesc, Luminita.
Ma voi rezuma doar sa spun ca se poate face jurnalism de calitate. Mai greu, dar se poate!

Înregistrat: Apr 2024

Oraș: Chișinău

Teme moderate: 1

11 May 2016, 23:33 #6 +1

Înregistrat: Apr 2024

Postări: 2

Se vede cu ochiul liber că freelancingul în jurnalism e în fașă aici, în republica unui singur oraș, unde e vremea limbuților de curte.
Cât despre liberii profesioniști din provincie, cunosc destul de bine un reporter radio ajuns la o vârstă respectabilă, care dă impresia că își face meseria mai mult pentru a-și ucide timpul decât pentru monedele pe care le câștigă din asta, de unde și subiectele „subțiri”. Mai știu un freelancer din provincie care scrie pentru un ziar din Iași. E mai puțin accesibil, întrucât subiectele sale sunt pentru un public mai restrâns. În rest, e liniște. Cei care au dispărut sunt acum prin Chișinău, acolo unde redacțiile de știri din capitală își extrag majoritatea subiectelor din „țarcul presei”, amenajat cu grijă de Putere.
Cum ar putea fi stimulată activitatea de freelancing mai cu seamă în provincie? Probabil prin anumite proiecte inițiate de redacții. Capitala să caute în provincie subiecte care nu se răsuflă în două zile, iar autorii acestora să fie motivați să facă treabă nu doar de dragul meseriei.

16 May 2016, 11:43 #6 0

Ion, ceea ce spui tu este partea trista a adevarului. Republica unui singur oras sau redactia unui singur oras. In carierea mea, odata cu iesirile periodice in teritorii, am cunoscut cativa corespondenti locali. Din pacate, trebuie sa spun ca la varsta lor pareau depasiti de evenimente. In mare parte, erau niste purtatori de microfon. Se simte nevoia de sange proaspat, care sa se adapteze mai usor la cerintele pietei informationale.
Iti dau dreptate cand spui ca cei care au reusit sa invete meserie s-au refugiat la Chisinau. Am patit-o la Comrat acum vreo 6 ani, cand am instruit echipa unei TV locale, iar imediat dupa asta au plecat in-corpore , majoritatea la televiziunile din Capitala.
In ceea ce priveste "subiectele din tarcul presei" si "limbutii de curte", poate ca freelancingul ar fi o alternativa serioasa la acest mod de a face jurnalism?!.
Cat despre stimularea freelancingului de catre redactii, cred ca acest fenomen este activ deja, doar ca nu la cote prea mari. Probabil nu ar refuza nimeni un subiect bun din provincie, daca ar fi realizat profesionist.

Înregistrat: Apr 2024

Oraș: Chișinău

Teme moderate: 1

11 May 2016, 19:43 #7 +1

Înregistrat: Apr 2024

Postări: 1

Petru, tu te numeri printre puținii norocoși, care ai lucrat pentru redacții outsider. Televiziunile sau publicațiile din occident nu prea dau năvală de a avea aici corespondenți. Dacă vorbim de relatările din provincie, redacția NTV Moldova are doi corespondenți buni din Găgăuzia. În rest, nu e ușor să găsești un freelancer bun. Cred că valul de freelancing abia urmează.

16 May 2016, 11:22 #7 0

Vera, ai dreptate. Televiziunile straine nu prea se inghesuie sa aiba corespondenti permanenti in Moldova. Cel putin nu din acei care sa fie angajati full-time. Moldova nu este o piata interesanta pentru publicul international. Rar cand se intampla ceva demn de atentia opiniei publice internationale. De aceea nu prea se justifica financiar sa platesti lunar un corespondent care sa iti livreze o stire la cateva luni. Eu am fost corespondent permanent, dar platit la bucata, adica eram platit strict pentru ceea ce livram. Insa tocmai aici intervine notiunea clasica de freelancer. Sa nu fii angajat nicaieri, dar sa cauti subiecte interesante si sa convingi redactiile ca merita sa il cumpere de la tine.
Cat despre partea a doua a comentariului tau, cea despre corespondentii din provincie - din pacate, asa este. Nivelul de profesionalism al jurnalistilor din provincie nu se ridica nici macar la asteptarile redactiilor din Chisinau. Si spun asta in cunostinta de cauza. In 2009, inainte de lansarea Jurnal TV, am cautat doi corespondenti, unul pentru Nord si altul pentru Sud. A fost o misiune imposibila. Cu mici exceptii, redactiile de acolo se rezuma doar la stiri despre sedintele consiliilor locale si a primariilor. Si nici de acolo nu dau mare lucru. Spun asta in cunostinta de cauza, pentru ca am fost la multe televiziuni locale si m-am convins de felul in care se iau deciziile acolo. Toti se cunosc intre ei, si nu prea se incumeta sa faca stiri despre probleme, pentru ca afecteaza interesele unui cunoscut etc. Mai exista mici exceptii, dar sunt atat de putine incat devin aproape irelevante.

Înregistrat: Apr 2024

Oraș: Chișinău

Teme moderate: 1

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta