Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Deontologie și profesionalizare

Loghează-te pentru a putea comenta

Categorie: Deontologie și profesionalizare

Urmăresc de ieri revolta de pe Facebook după ce TV8 a publicat știrea despre prezența Violetei Ivanov la funeraliile mamei sale. La ce reacții am citit, m-am gândit că la această televiziune s-a produs vreo catastrofă similară celei din septembrie anul trecut.

Am privit știrea difuzată la ora 17.00. Din fericire, nu s-a produs nici o catastrofă. S-au produs probabil frustrarile cuiva legate de TV8. Dar înainte să expun argumente, precizez că nu sunt „fana” acestei televiziuni, iar în 2019, când Consiliul de Presă i-a acordat Premiul Național de Etică, eu nu am votat pentru ei. Cred însă că oamenii de acolo merită niște argumente și, până la urmă, poate niște scuze, întrucât, cel puțin din ce știu până în acest moment, sunt atacați pe nedrept.

Dincolo de zarva generală, nu am înțeles ce s-a criticat concret. Faptul că în general s-au dus să filmeze? Faptul că au filmat printre gard? Sau, poate, dimpotrivă, că nu au filmat totul? Sau faptul că nu s-au băgat cu microfonul la Marina Tauber să întrebe cât a dat pe buchetul de trandafiri adus la funeralii? Desigur, ultima întrebare e o exagerare, dar o folosesc deliberat, poate vă ajută la înțelegerea situației.

Începem cu decizia de a filma. Istoria unei foste deputate aflate în arest căria îi moare mama și al cărei șef de partid a declarat că posibil să nu-i fie permisă plecarea la funeralii este categoric un subiect de interes public. Oamenii n-ar fi înțeles de ce presa, a doua zi, nu le spune nimic despre faptul dacă a ajuns sau nu fosta deputată la înmormântarea mamei, dacă i-a fost respectat acest drept, dacă a fost escortată și păzită sau doar supravegheată discret etc.

Pe teren. Vedem oameni filmați de departe, care nu-și pierd cunoștința de durere, care nu sunt în ipostaze degradante sau indecente, care nu se feresc de cameră, dar care trec în liniște fără să protesteze. Violeta Ivanov se vede în imagini de departe, aproape că nu i se deslușește fața, cum se sprijină de umărul soțului ei și, putem deduce, plânge. Nu se aude sunetul plânsului, nu se deslușește nimic din discuții. Sunt imagini pe care le putea vedea oricine trecea în acel moment pe lângă biserică. Vă întreb unde și ce linie roșie a fost trecută în acest caz? Codul Deontologic spune că jurnalistul este dator să respecte dreptul la viață privată și demnitate al presoanelor și să nu profite de starea de vulnerabilitate a oamenilor pentru a-și face materialele. Alte prevederi care ar putea fi aplicate la situația noastră nu avem. Nu găsesc nici în text, nici pe imagini, vreun moment care mi-ar arăta-o pe fosta deputată în ipostaze ce i-ar leza demnitatea și dreptul la viață privată. Dacă reporterul s-ar fi dus pe urmele ei în biserică, așa cum fac pe coridoarele instanței la procesele ei de judecată și o întreabă de trei ori același lucru, dacă ar fi filmat-o cum se aprope de sicriu, cum se prăbușește de suferință etc., asta da, ar fi lipsă de respect pentru viața privată. Ea însă a fost filmată afară, în curtea bisericii, iar colegii ei de partid (probabil și ea), care au venit să discute cu echipa de filmare, știau că se filmează de departe și nimeni nu a cerut oprirea filmării.  

S-a afirmat că e filmat cu camera ascunsă, printre gratii. Ce se vede din imagini este o focusare de la o distanță mare, de dincolo de gardul bisericii. Nu cred că cineva s-a gândit că tocmai asta poate fi o manifestare de decență – poarta bisericii era deschisă, iar echipa nu a intrat pe ea ca să filmeze de aproape.

Știu, sună a avocat al TV8. Sunt avocatul tuturor jurnaliștilor care vor filma funeralii în acest fel. De departe, fără băgat la participanți, fără pus microfon cu de-a sila, fără „hai spuneți-ne măcar două cuvinte”, fără fețe umflate de plâns etc. Un alt indiciu că jurnaliștii au acționat cu decență este că nimeni, iarăși, din ce știu până acum, nu am văzut să spună, să scrie pe Facebook – familia, colegii sau alte persoane - că s-au simțit lezate de modul cum jurnaliștii i-au deranjat și chinuit la înmormântare. Au sărit cu criticile alți jurnaliști...

Ce am analizat mai sus a fost știrea difuzată la TV. Bănuiesc că, poate, reacțiile negative de pe Facebook au fost generate de secvența video de 5 secunde plasată pe site-ul TV8. Imaginile au fost marcate cu „Exclusiv”, ceea ce, într-adevăr, induce ideea de spectacol și jubilare pe nenorociri. Asta, de acord, este o greșeală. În rest, în acele imagini o vedem pe dna Ivanov cum se îmbrățișează cu rudele. Atât.

Admit că voi fi atacată și eu după publicarea acestui text. Dar prefer să răspund cu răbdare și argumentat la eventuale critici decât să stau să văd cum o redacție, tocmai atunci când (din câte înțeleg) a vrut să acționeze cu decență, este blamată.

Sper că veți înțelege acest text așa cum mi-aș dori – că salut polemica și criticile, dar cu argumente. Mi-aș mai dori ca jurnaliștii și publicul să fie la fel de activi și la alte subiecte, nu doar la cele despre deputați, dar și atunci când, de exemplu, o femeie în vârstă mutilată în bătaie de fiu este filmată și arătată din spital fără nici o protecție, plină de vânătăi și cu maxilarul deplasat; atunci când se filmează funeralii ale copiilor-victime ale infracțiunilor, iar oamenii se îneacă de plâns; sau atunci când din abuzuri sexuale asupra copiilor se face show cu actori în studio. Haideți să reacționăm la toate. Așa presa va deveni mai calitativă.

După regulile acestei platforme, la final ar trebui să pun niște întrebări, ca să generez o dezbatere. Întrebări nu am.

Săriți cu argumente.

Sursa foto: Captură TV8.md

Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat

12 Feb 2022, 13:35 #1 +1

Înregistrat: May 2024

Postări: 25

Eu nu am cautat sa vad subiecte cu inmormantarea mamei fostei deputate. Nu am avut nevoia asta. Am stiut ca o sa mearga la inmormantare, insotita de gardieni. Era lesne de inteles ca asa va fi. Pentru aceasta familie e o tragedie. Portalul nostru Anticoruptie.md a dat stire doar ca a murit mama fostei deputate, care se afla in arest. Atata timp cat subiectul va suscita interesul public, presa va acorda atentie unor astfel de subiecte. Daca nu va da o media, va da alta. Depinde deja cum jurnalistii isi fac munca. Decent, storcand lacrimi sau senzational pentru a obtine audienta. Aici se face diferenta. Eu cred ca este bine ca se discuta despre faptul ca s-a filmat la o inmormantare. Asta inseamna ca breasla noastra si publicul larg, consumator de media, pune pe cantar anumite aspecte legate de deontologie. Eu cred ca e de bine. Chiar daca poate uneori anumite medii sunt mai criticate sau criticate pe nedrept. TV 8 i se acorda mai multa atentie acum si nu lipseste critica. Nu este atat de rau. TV-ul i se acorda atentie, este sub lupa consumatorului de media si asta o va face sa fie din ce in ce mai buna, tocmai ca pentru orice greseala va fi criticata. Eu apreciez ca in societate se discuta despre deontologie, despre comportamentul jurnalistilor. Asta inseamna ca oamenii inteleg ca presa nu poate sa faca orice, asa cum ar vrea muschiul cuiva. Si pun presiune si cer ca jurnalistii sa-si faca munca onest si profesionist. Eu nu intru in fondul problemei, pentru ca nu am vazut materialul jurnalistic, desi poate ar trebui, pentru ca am un curs de deontologie la ULIM. Ii dau dreptate Viorica-i ca e un subiect de interes public si pentru public ar fi fost interesant sa vada daca fosta deputata a ajuns la inmormantare. Pana aici cred ca este interes public si este normal ca jurnalisti sa comunice despre asta. Restul este viata privata. Si jurnalistii ar tebui sa o respecte.

11 Feb 2022, 14:30 #2 +1

Înregistrat: May 2024

Postări: 10

Salut. În opinia mea, tragedia acestei situaței este în faptul că presa din Moldova, probabil și în alte părți, vânează senzaționalul, uitând de aspectul uman. Nu vreau să fiu avocata deputatei, care trebuie să-și asume consecințele situației, dar ea acolo își deplângea mama, era un om ca oricare altul din noi, care are dreptul la intimitate, dreptul de a-și lua rămas bun de la mama decedată. Nu pot exista argumente precum că s-a dorit a arăta cum funcționează legea pentru unii vs alții, sau alte argumente care să justifice penibilul situației. Media trebuie să se angajeze să respecte și să promoveze respectarea limitelor și normelor umanității, desigur puatea exista o știre pe subiect, dar nu una în care să punem pe față vulnerabilitatea deputatei. Or, tind să cred că interesul pentru raiting a depeșit deontologia.

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta