Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Deontologie și profesionalizare

Loghează-te pentru a putea comenta

Conţinutul vizual de pe site-uri. Cât de important e şi cum îl utilizăm?

Смотри на русском языке

Categorie: Deontologie și profesionalizare

Este un lucru bine cunoscut că, de ceva vreme, cele mai populare știri de pe site-urile cu noutăți sunt cele care conțin și reprezentare vizuală. Mai exact: secvențe video, fotografii sau chiar infografice. De multe ori, însă, redacțiile evită aceste atribute ale presei sau nu le utilizează corect. 

Avem cazuri, de exemplu, în care, ca să ilustreze o știre, jurnaliștii folosesc fotografii străine pe post de imagini-simbol. Într-o știre relativ recentă despre un incendiu produs la o biserică din Chișinău, pe un site a fost plasată lângă text o imagine preluată de pe un portal din România în care se văd flăcări, dar mult mai mari decât cele despre care se scria. Era de fapt o fotografie reală de la un alt incendiu, dar folosită ca poza-simbol. Ulterior am aflat că incendiul despre care era vorba în text nici nu a fost mare și că a ars, mai mult mocnit, o mică parte din imobil. Apare întrebarea: cât de etică a fost utilizarea unei fotografii care a exagerat vizibil informația și, probabil a generat panică? De cealaltă parte, ce soluție avea la îndemână reporterul ca știrea să fie transmisă repede și să aibă şi conținut vizual, deci să fie atrăgătoare pentru utilizator? 

Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnalişti, publicaţie a Asociaţiei Presei Independente, ne spune că ”fotografiile trebuie să reprezinte realitatea cu cât mai multă acurateţe”. 

Riscul ca imaginile să fie folosite impropriu e mai mare în cazul știrilor despre crime, când jurnaliștii, în mod firesc, nu au acces în izolatoarele pentru reținuți sau în localitățile îndepărtate unde au avut loc faptele. Cum procedăm în acest caz?

La fel de importanți sunt parametrii tehnici ai fotografiilor. Într-un regulament al Agenției Reuters, de exemplu, există un punct referitor la modificarea pozelor și la modul cum se utilizează programul Photoshop. De exemplu, nu este permisă inversarea imaginilor, nu se permite manipularea execesivă a culorilor, se interzice utilizarea instrumentului de clonare sau saturare. Un alt ghid, al Organizației ”Reporteri fără frontiere”, recomandă să nu se fotografieze fața victimelor în caz de tortură, pentru ca identitatea persoanei să nu fie recunoscută.

În unele redacții funcționează niște reguli interne referitoare la folosirea fotografiilor și imaginilor video, în altele redactorii responsabili de conținutul online procedează mai mult intuitiv. De aceea ar fi oportun să discutăm despre cum trebuie și cum nu trebuie să procedăm și care sunt recomandările pentru instituțiile de presă online. Ne referim la preluarea și marcarea fotografiilor de pe Internet, utilizarea imaginilor video, inclusiv a celor de amator, la bunele practici în lucrul cu reprezentarea vizuală a subiectelor. 

Anexez mai jos două resurse utile jurnaliștilor: un Ghid al Agenției Reuters referitor la știri și imagini vizuale și un Ghid al Organizației ”Reporteri fără frontiere” și Vă invit să facem un schimb de idei și opinii la acest subiect și să răspundem împreună la întrebările:

Cum ilustrăm conținutul informativ atunci când nu avem imagini de la fața locului? 

Ce rigori respectăm la plasarea fotografiilor sau imaginilor video?

Cum folosim imaginile-simbol? De unde le putem prelua gratuit?

 

Ghid Reuters.pdf
Ghid RSF.pdf

Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat

02 Jun 2015, 10:00 #1 0

Înregistrat: Apr 2024

Postări: 5

E important ca instituțiile de presă să aibă un stil predefinit atunci când utilizează conținut vizual: foto, video, infografice. Mă refer aici la următoarele: logo-ul trebuie să fie permanent în același loc, de aceeași dimensiune, titrele la secvențele video să fie în același stil, același tipaj/stil și pentru infografice. De multe ori, jurnaliștii utilizează diferite stiluri în cazul ilustrării materialelor jurnalistice."

01 Jun 2015, 23:10 #2 0

Pentru ca să animăm discuție vin cu o listă de 3 sugestii pentru jurnaliștii ce activează în mediul online.
1. Imaginile video care însoțesc știrile nu trebuie să depășească 3-5 min. Este deja demonstrat că majoritatea utilizatorilor privesc doar 67% din video dacă acesta este mai lung.
2. Atunci cand plasează imagini video pe site-urile lor de stiri, prin playerul lor, jurnalistii ar trebui să utilizeze un encoder (ex. H.264) care care permite ca secventa video sa porneasca imediat ce utilizatorul a facut click pe butonul Play. Daca secventa intai se incarca la 100%, apoi porneste, sunt șanse de peste 50% ca userul pleaca de pe site inainte sa vada imaginile video. E un cititor pierdut.
3. Unul dintre cele mai utilizate butoane într-un player video pe site-urile de stiri este cel care regleaza volumul. Atunci cand utilizati propriul player, aveti grija ca acesta sa fie vizbil si usor de utilizat.

Înregistrat: Apr 2024

Oraș: Chișinău

Teme moderate: 3

01 Jun 2015, 09:56 #3 +1

Nume: Ana Racu

Înregistrat: Apr 2024

Postări: 34

Foarte bun subiectul, mai ales în condițiile în care acum tot mai mult și mai mult contează imaginea. Îmi aduc aminte vreo 6 ani în urmă, un fost deținut a venit cu o plîngere la Departamentul Instituțiilor Penitenciare care a rugat să luăm măsuri cu un anume post tv, care atunci cînd punea pe post vreo știre din domeniul penitenciar, băgau imagini de arhivă care îl arătau pe acest domn în timpul detenției, plimbîndu-se în una din celule, deși el era de 2 ani la libertate, avea o afacere și cum ii puneau imaginea pe post il sunau clientii sa-l intrebe cum a ajuns dupa gratii. Un caz aproape anecdotic, dar dacă îl analizezi mai bine, acesta prezintă o soartă a unui om, care poate lua o întorsătură super proastă după apariția unei imagini la tv. Și vă dați seama, că nu suferea doar el, dar și familia acestuia. După acest incident, am organizat o vizită în Penitenciarul nr.13 pentru cameramanii mai multor tv-uri și le-am oferit timp să poată capta imagini simbol, gratii, turnuri, ofițeri, scanere, celule, chei - orice poate fi pus pe post ca imagini simbol cînd este invocat mediul penitenciar.

01 Jun 2015, 23:08 #3 0

Ana, bun exemplu. Mersi. Dar dacă și se intampla ca o victimă să fie filmată, e suficientă mascarea ochilor cu un dreptunghi negru în cazul materialelor video? Ce alte recomandări poți face?

Înregistrat: Apr 2024

Oraș: Chișinău

Teme moderate: 3

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta