Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Deontologie și profesionalizare

Loghează-te pentru a putea comenta

Cum influențează migrația jurnaliștilor calitatea jurnalismului din țară?

Смотри на русском языке

Categorie: Deontologie și profesionalizare

Plecarea masivă a cetățenilor R. Moldova peste hotare a afectat și breasla noastră, a jurnaliștilor. O estimare pe care am făcut-o cu ocazia scrierii acestui text arată că în ultimii ani, cel puțin 60 de jurnaliști de televiziune, radio, online și presă scrisă au părăsit țara. O cifră aproape șocantă. Prea mulți care au reprezentat puterea a 4-a în stat au fost nevoiți să plece. Cine știe câți mai sunt acum pe bagaje. 

Acest exod al jurnaliștilor peste hotare, dar și din profesie, unii alegând comunicarea sau PR-ul, nu are cum să nu afecteze calitatea jurnalismului. Cu o mass-media tot mai controlată politic, acasă rămân tot mai puțin jurnaliști care respectă Codul Deontologic, care își asumă niște responsabilități civice și care sunt în serviciul cetățeanului. Nu avem dreptul să judecăm deciziile pe care le luăm fiecare dintre noi. Unii plecăm pentru că ne este tot mai greu să ne facem meseria corect și onest. Alții părăsesc jurnalismul și se angajează în PR pentru că dau de salarii mai mari. Aceste decizii sunt strict individuale. Dar cred că oriunde am fi, putem fi utili și contribui la schimbarea mentalității societății noastre și la democratizarea țării.

Majoritatea jurnaliștilor plecați de acasă nu se mai regăsesc în profesie și sunt nevoiți să ia totul de la zero. Unii dintre colegii de breaslă cu care am discutat spun că motivele plecării lor au fost mai degrabă personale decât profesionale. Am cules câteva opinii:

Svetlana Manole, reporter ProTV, stabilită în Franța: 

Nu mi-am dorit niciodată să plec din țară, deoarece mă simțeam bine, îmi plăcea enorm ceea ce făceam și simțeam că sunt perspective de creștere profesională, câștigam atât cât să îmi ajungă de trai și nu eram persoana care să se plângă pe greutăți. Am venit în Franța din motive personale, soțul meu având o cariera sportivă în Franța de peste 15 ani”.

Alecu Mătrăgună, prezentator JurnalTV, stabilit în Canada:

Am plecat din Moldova acum 3 ani împreună cu familia, pentru că am avut nevoie de o schimbare. Am revenit la vechea mea pasiune, medicina. Ce-i drept parțial, aștept să intru în stagiul pentru imagistică medicală. A trebuit să reiau totul practic de la zero”.

Larisa Durbală, reporter Jurnal TV, stabilită în Marea Britanie:

Am decis să plecăm pentru a oferi nouă și copiilor noștri șansa de a ne dezvolta și a crește într-o societate democratică. Nu e usor să lași tot și să pleci, dar a fost cea mai bună soluție. Acum suntem în proces de recunoaștere a actelor de studii obținute la Chișinău și din toamnă va urma o reprofilare a jurnalistei Larisa Durbala”.

Marina Pânzaru, reporter TV7, stabilită în Portugalia:

Am plecat din Moldova pentru că eu cred că într-o țară europeană familia noastră va avea mai multe oportunități, iar copilul nostru va crește într-un mediu pozitiv, va avea un trai decent, o carieră pe potrivă. Deocamdată sunt în căutarea unui loc de muncă. În paralel, merg la cursuri de portugheză și scriu articole pe blogul personal”.

Alexandru Popescu, reporter Radio Europa Liberă, stabilit în Marea Britanie:

E cumva o poveste obișnuită la mine, ca și la mulți alți moldoveni plecați. Și motivele sunt aceleași. Momentan, muncesc în restaurantul unui hotel aproape de locul în care trăiesc. Nu avem nici așteptări mari, nici planuri, nici regrete, nici senzații de dor. Pur și simplu trăim aici fără vreun gând de întoarcere. Aici suntem mai acasă decât în Moldova. Poate că nu am renunțat la jurnalism, însă cu siguranță nu mai doresc să fac jurnalism full-time”. 

Nina Cotorobai, reporter TVC 21, stabilită în Italia:

Am plecat din Moldova din motive personale, urmându-mi soțul. Aici, mă ocup de comunicare (PR) în cadrul unui centru educativ. La moment sunt împlinită profesional și nu m-aș întoarce în jurnalism. Însă nu am închis definitiv această poartă”.

Eu sunt de mai bine de jumătate de an în Franța, însă nici o clipă nu am încetat să informez oamenii despre ceea ce se întâmplă acasă și în diasporă. Toată activitatea mea de 15 ani în jurnalism este concentrată acum pe blogul www.elenarobu.md. Cum e să faci jurnalism de la distanță? Blogul este o platformă mult mai liberă și mai deschisă pentru exprimarea liberă. Publicul are nevoie de explicații suplimentare ale unor informații pe care le vede la televizor sau pe internet, pentru că avem în mare parte o mass-media toxică, plină de manipulări, dezinformări, minciuni.

Celor care ne reproșează că am părăsit țara pot să le spun că jurnalismul astăzi nu are hotare. Fiind la distanță, pot fi utilă țării prin a oferi exemple de sisteme care funcționează în alte țări. Un asemenea jurnalism însă nu îmi oferă deocamdată un venit lunar, toată activitatea mea pe blog fiind pro bono. Din păcate, nu există granturi care să susțină blogurile personale, aici ar fi o chestiune de gândit pe viitor.

Vă provoc aici, în comentarii, la o discuție sinceră despre ce îi determină pe jurnaliști să plece din țară, să o ia de la zero în străinătate? 

Afectează asta jurnalismul din țară?

Nu mai este profesia atractivă? 

E mai predispus jurnalismul nostru pentru exod decât în alte țări?

Are Moldova, în general, nevoie de jurnaliști?

Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat

29 May 2018, 16:28 #1 0

Înregistrat: Dec 2023

Postări: 1

Meseria de jurnalist este una interesanta, insa din pacate salariul mic face aceasta profesie neatractiva. O alta problema este presa aservita. De multe ori reporterii sunt pusi in situatia ca trebuie sa faca anumite stiri, reportaje, pentru ca asa a fost ”ordinul” de sus. Ma refer aici la posturile tv care de considera “independente”.
Situatia din tara este in alt motiv sa lasi totul si sa pleci. Vazand si scriind zilnic despre nedreptatile care sunt in toate domeniile , iti vine sa lasi totul si sa pleci.

27 May 2018, 23:23 #2 0

Un mesaj la tema de la Cristina Ungureanu:
Nu mi-as fi dorit vreodata sa plec de acasa de linga ai mei. Am plecat din Moldova acum un an si 6 luni. Au fost mai multe motive, dar principalul - sa-i ofer copilului un viitor mai bun. Nu a fost usor la inceput, dar nu mai greu ca acasa. Am luat-o de la zero intr-o tara libera si cu multe oportunitati. Nu pot sa zic ca am renuntat la jurnalism. O parte din mine mai spera ca voi reveni, doar ca e nevoie de ceva timp. Jurnalismul este o profesie atractiva, doar ca in Republica Moldova este practic imposibil sa-ti faci meseria echidistant si impartial. Jurnalismul din Republica Moldova nu este afectat de plecarea jurnalistilor din tara, dar de functionarii publici din tara noastra si de politica pe care o duc. Succes celor de acasa!

Înregistrat: Dec 2023

Teme moderate: 2

25 May 2018, 11:42 #3 +1

Înregistrat: Dec 2023

Postări: 40

Piața mass-media este afectată mai mult ca niciodată de migrația jurnaliștilor. Tot aud colegi care spun că au bagajele pregătite de plecare. Zău, migrația jurnaliștilor ia amploare, iar asta e... strașnic! Șefi de redacții spun că aproape că nu mai ai cu cine lucra și pe cine angaja. Problema e că pleacă reporteri de la puținele instituții de presă care fac jurnalism de calitate.

25 May 2018, 13:53 #3 0

Bine spus, Anastasia! Dar mă gândesc și la facultățile de Jurnalism, ele ce oferă? Vin tineri jurnaliști în redacții sau pleacă înainte să guste această pâine?

Înregistrat: Dec 2023

Teme moderate: 2

11 May 2018, 18:19 #4 0

Un comentariu la tema, cules de pe Facebook, de la Vik Hank:
Elena, foarte frumos că ai început să vorbești despre asta, din păcate ceilalți jurnaliști preferă să vorbească foarte puțin despre acest fenomen de breaslă. Sau să zicem deschis, preferă să tacă, sunt reduși la tăcere zi de zi sau nu urmăresc interesul de a prezenta publicului adevărul, pentru că asta nu aduce bani. Realitatea este, din păcate cu mult mai drastică decât o prezinți tu. Iar cifra de 60 este una infim de mică, asta dacă iei în calcul că reporterii, cameramanii, producătorii și întreg aparatul administrativ care deobicei stau după cortinele produselor mediatice sunt și ei jurnaliști. Un întreg arsenal de oameni simpli care lucrau intelectual pentru ca această putere, pe care o numesc inconștient unii "A patra putere" compusă din e agenții de știri, radiouri, televiziuni și presă scrisă să funcționeze. Sunt la sigur peste câteva sute care au plecat din sistem, poți să vorbești eventual cu Vitalie Călugăreanu el este mai documentat a făcut mai recent o estimare proprie ;)
Mult succes!
Trăiască Nația

Înregistrat: Dec 2023

Teme moderate: 2

11 May 2018, 01:21 #5 +1

Înregistrat: Dec 2023

Postări: 2

Jurnalismul din Moldova suferă așa cum suferă și orice altă breaslă afectată de exodul neîntrerupt de creieri. Evident că unii jurnaliști plecați au luat cu ei și unghiurile de abordare, și stilistica cu care puteau trata un subiect de actualitate. Probabil că unele ziare, posturi TV sau de radio să devină mai puțin diverse, colorate sau interesante pentru audiență. Probabil că unele întrebări incomode nu vor mai fi adresate funcționarilor publici veniți în fața microfoanelor. Dar se poate întâmpla că să vină din urmă alți oameni de media tineri care să-și facă meseria profesionist. Deci totul e lăsat în voia sorții. Jurnaliștii sunt și ei oameni cu așteptări sau frici iar decizia asumată de a pleca, este una cât se poate de naturală.

11 May 2018, 18:16 #5 0

Ar fi bine, Alexandru, sa vina in locul nostru tineri jurnalisti, motivati sa informeze echidistant si impartial publicul. Dar ma tem ca in conditiile de azi jurnalismul de calitate nu mai este atractiv pentru tineri, poate doar cititul de pe promter si purtatul de microfoane

Înregistrat: Dec 2023

Teme moderate: 2

10 May 2018, 13:12 #6 0

Foarte bine punctat, Larisa Durbala! Dar cum crezi, faptul ca am plecat atatia jurnalisti, afecteaza calitatea presei de acasa? In general mai are nevoie societatea de jurnalisti?

Înregistrat: Dec 2023

Teme moderate: 2

09 May 2018, 22:57 #7 +1

Înregistrat: Dec 2023

Postări: 3

Jurnalismul este o profesie interesanta. Neatractiva este Republica Moldova, acasa iti pierzi viata daca nu dai mita, acasa avem un sistem educational la pamant si tot acasa avem institutii de stat care distrug tot ce a mai ramas bun in Moldova. Iar in acest caz Republica Moldova are de pierdut, Moldova pierde generatii intregi, pierde viitorul, din pacate.

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta