Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Deontologie și profesionalizare

Loghează-te pentru a putea comenta

Există norme de conduită a jurnaliștilor și comunicatorilor pe Facebook?

Смотри на русском языке

Categorie: Deontologie și profesionalizare

Pentru un jurnalist rețelele de socializare înseamnă nu doar comunicarea cu prietenii, dar și posibilitatea de a-și promova articolele, de a dialoga cu sursele sau de a găsi idei pentru viitoarele materiale. Dincolo de asta, jurnaliștii sunt și lideri de opinie într-o comunitate, de aceea postările lor pot influența mersul lucrurilor într-un domeniu sau altul. 

Fiecare jurnalist are simpatii sau antipatii politice, idei sau percepții pe care nu le reflectă în materialele pe care le scrie. Pe rețelele de socializare devenim însă simpli cetățeni care au dreptul să își exprime opinia la orice subiect. Unde este mijlocul de aur? Face publicul distincția între opinia jurnalistului, exprimată pe rețele, și conținutul materialului pe care acesta îl semnează? În ultimul timp apar semnale că unii jurnaliști au fost sancționați sau avertizați de șefii lor pentru postări. De exemplu, un cunoscut jurnalist de la noi a scris pe Facebook că ar fi fost avertizat de conducerea postului din cauza unei postări. Și asta în condițiile în care comportamentul jurnaliștilor pe Internet nu este reglementat de nici un document, iar dreptul la libera exprimare este consfințit de Constituție.

Nu știu dacă vreo redacție de la noi are un cod de etică în care să fie prevăzut comportamentul angajaților pe rețelele de socializare. Astfel de coduri există deja de mai mulți ani în Occident. Un exemplu este Agenția France-Presse (AFP), care le-a cerut jurnaliștilor activi pe rețelele de socializare să respecte codul deontologic al agenţiei şi valorile promovate de aceasta - independenţă, echilibru şi imparţialitate. Între altele, jurnaliştii sunt obligați  să adopte "o poziţie de neutralitate în ceea ce priveşte domeniul lor" şi să nu afecteze imaginea generală de agenţie imparţială a AFP.

În acest context, avem sau nu nevoie de un cod de etică referitor la utilizarea rețelelor de socializare? Dacă da, cum ne putem asigura că acesta nu va îngrădi dreptul jurnaliștilor la libera exprimare sau nu va încuraja cenzura? Respectăm etica deontologică și pe rețele sau ne detașăm de statutul de jurnalist atunci când facem postări pe Internet? 

În opinia mea, un jurnalist trebuie să țină cont de prevederile codului de etică și în mediul virtual. Nediscriminarea, respectarea prezumției nevinovăției și neinstigarea la ură sunt câteva principii de bază pe care un jurnalist trebuie să le respecte oricând. Este frustrant să citești postări în care limbajul licențios e la el acasă, iar argumentele pentru acuzarea unor persoane concrete lipsesc. 

În cazul comunicatorilor, situația e și mai delicată, mai ales când aceștia reprezintă o instituție de stat, plătită din bani publici. Este firesc ca oamenii să fie nedumeriți și chiar revoltați atunci când, în timpul orelor de serviciu, un comunicator publică rețete, impresii despre timpul de afară sau poze de la petrecerea din ajun. Soluția ar fi ca cei care lucrează pentru o instituție publică să aibă două conturi separate pentru rețelele de socializare. Unul ar fi destinat pentru mesaje oficiale și promovarea instituției în care lucrează, iar cel de-al doilea – pentru comunicarea personală cu prietenii. 

Haideți să discutăm împreună acest aspect al muncii noastre: comportamentul jurnaliștilor și comunicatorilor pe rețelele de socializare.

1. Codul de etică profesională trebuie respectat doar în activitatea profesională sau și în cazul postărilor de pe rețele? 

2. Avem sau nu dreptul să ne afișăm în mediul on-line simpatiile politice sau alte detalii care vin în contradicție cu etica profesională? 

3. Ar trebui jurnaliștii să facă o diferențiere între informațiile de interes profesional și cele care țin de viața lor privată?

 

 

Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat

31 May 2017, 09:54 #1 +1

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 7

Codul de etică profesională trebuie respectat NU doar în activitatea profesională. Deseori, în baza postărilor personale de pe rețelele de socializare se face ”radiografia” omului. De aceea, este bine să ținem cont de acest aspect, mai ales dacă suntem jurnaliști. De comunicatori, cred, nici nu trebuie de pomenit. E de la sine înțeles, simpatiile politice trebuie să stea pe policioară, atât timp cât ești plătit din bani publici. Și da, e tragic când comunicatorii își expun păreriel personale pe paginile instituțiilor.
Până la urmă, ține de fiecare dintre noi să aleagă ce și cum postează. Noi vom fi cei care vom suporta consecințele, indiferent că suntem comunicatori sau jurnaliști. ”Sursele” de informații ne urmăresc pe rețelele de socializare și ar fi bine să nu le speriem cu postările noastre. 

01 Jun 2017, 08:14 #1 0

Bine punctat, Olga. Jurnaliștii trebuie să respecte Codul de etică profesională și pe rețelele de socializare. Întrebarea este cum să ajungem la situația în care oamenii din breaslă să țină cont de asta.

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 3

25 May 2017, 16:17 #2 0

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 2

Rețelele de socializare au devenit instrumente oficiale de comunicare atît a jurnaliștilor, instituțiilor media, cît și a instituțiilor publice. Astfel poți mai simplu și rapid să comunici ce ai de spus și să obții anumite comentarii, păreri, etc. O normă de conduită trebuie să existe din partea tuturor, fie pe o pagină web oficială, fie pe o rețea de socializare. Norma de conduită ar putea fi inpusă și cerută chiar de utilizatori, anume sub presiunea lor s-ar putea de schimbat spre bine anumite lucruri. Dar, o rețea de socializare ar putea într-o zi să ”pice” așa că nu puneți prea mare preț pe ea.

13 May 2017, 14:22 #3 +1

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 7

Și la noi în țară și peste hotarele ei, deseori, oameni publici se rățoiesc la jurnaliști pentru că cei din urmă nu respectă viața lor personală și le invadează spațiul profesional și personal. Atunci jurnaliștii repejor sar cu gura pe ei și le aduc aminte că ei și-au ales statul de om public și, na, asta e. Viața lor e de interes public. Aici limita între profesional și personal e foarte ștearsă. Acest lucru e actul și în cazul jurnaliștilor care, până la urmă, tot oameni publici sunt. Astfel, rețelele de socializare nu mai sunt pentru „interese personale”. Astfel, cu siguranță jurnaliștii ar trebui să țină cont de codul de etică profesională și în cazul postărilor pe rețelele de socializare, având în vedere că mulți au mii de prieteni și urmăritori.
Să ne aducem aminte cum o deputată a fost ridiculizată de presă pentru fotografiile aproape în pielea goală și cu mesaje ce nu-i fac cinste înscrise pe ea. Normal că greu iei în serios un astfel de om când ajunge în funcție. Același lucru pot să spun și despre jurnaliștii care transmit mesaje serioase de pe ecran, din paginile de ziar, etc. apoi apar în chiloți cu șnur pe facebookuri.
Apoi, orice politician e criticat de jurnaliști când se mută din cuib în cuib de la un partid la altul, cică nu sunt serioși, căută bani grei, le pasă doar de câștigul personal, etc. De acord! În același timp, pot să spun același lucru și despre jurnaliștii care la serviciu au o față, iar în rândul miilor de „prieteni” pe online îmbracă altă față!
Rețelele de socializare sunt de multă vreme un job pentru unii cu un câștig bine merci, sunt mediu de comunicare cu miile și milioanele, mediu de manipulare, etc. Respectiv, oricine postează pe online ar trebui să gândească bine la ce scrie, afișează acolo.
Spre regret, viața noastră a tuturor indiferent de profesie s-a complicat mult cu apariția rețelelor de socializare și, în general, dezvoltarea mediilor și gadgeturilor de comunicare. Acum nu mai comunicăm, ci ne bombardăm reciproc cu informație trebuincioasă și tot mai multă informație de umplutură.

01 Jun 2017, 08:12 #3 0

Natalia, sunt de acord cu tine. Și jurnaliștii, și comunicatorii ar trebui să aibă mare grijă de reputația lor profesională și să nu se compromită prin comentariile și postările pe care le fac. Asta, bineînțeles, dacă chiar le pasă de reputația lor. De aceea e bine că calculezi de două ori ce plasezi pe rețelele de socializare și ceea ce ții doar pentru tine și cei apropiați.

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 3

13 May 2017, 10:29 #4 0

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 24

Desigur că în calitate de jurnalist trebuie să-ți moderezi postările și să ții cont că rolul tău este de a informa publicul și nu de a le impune propriile păreri.
Dar, uneori, văzând ilegalitățile care se comit fără ca demnitarii să fie frustrați, ca și cetățean îți vine greu să te abții.
Este o luptă interioară, însă jurnalistul trebuie să își păstreze echidistanța, indiferent de situație.

La fel și comunicatorii. Unii comunicatori de la noi folosesc rețelele de socializare pentru a disemina informația care trebuie să ajungă la public.

Spre regret, unii comunicatori de la instituții publice importante postează pe paginile de socializare informații care duce lumea în derivă cum ar fi: ce preferințe culinare are pisica sa și de ce câinele a năpârlit așa devreme, iar peste câteva minute, același comunicator, printr-o altă postare ne informează despre persformanțele angajaților acelei instituții sau despre proiectele implementate cu succes.

Nu e vorba aici doar de un singură instituție, această practică de îmbinare a vieții personale cu cea profesională se răspîndește, trecând abuziv de cele mai multe de linia această roșie.

În opinia mea, despre soacre, bărbați, câini, șobolani - să se facă un blog aparte.
13 May 2017, 01:03 #5 0

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 40

Reţelele de socializare sunt un mijloc foarte bun pentru a ne promova articolele. Cât despre comentarii acide, simpatii... nu, nu e treaba unui jurnalist să se bage în polemici de acest fel. Cel puţin mi-aş dori ca şi în Republica Moldova jurnaliştii să comenteze echilibrat, fără să-şi manifeste simpatiile politice. Aici sunt de acord cu Victor. Mi-aş dori ca regulile AFP, cele ale Europei Libere sau Reuters etc să fie aplicabile şi la noi. Şi totuşi, trăim vremuri grele, iar presa e un instrument în mâinile celor care îşi doresc puterea.

12 May 2017, 23:07 #6 +1

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 21

Cred că ar trebui să împărțim în două categorii diferite jurnaliștii și comunicatorii. În primul rând, pentru că cei din urmă sunt plătiți din banii publici, respectiv ar trebui taxați atunci când în timpul serviciului stau pe rețelele de socializare în alte scopuri decât cele de serviciu. În era digitalizată în care suntem însă, mulți comunicatori conversează deseori cu jurnaliștii anume pe Facebook, viteza de reacție fiind mult mai mare. Acești comunicatori ar trebui încurajați să continue această practică, pentru că în acest caz au de câștigat cu toții. Dacă însă un angajat pe comunicare din vreo instituție de stat scrie postări personale, like-uiește sau comentează postări străine care nu au tangență cu domeniul său de activitate, acesta trebuie sancționat.

De partea cealaltă sunt jurnaliștii. Aceștia au o libertate mai largă, dar și ea este limitată prin statutul pe care-l dețin. După mine, un jurnalist are dreptul să-și expună propriile convingeri pe rețelele sociale, însă acest lucru trebuie făcut foarte atent, pentru a nu aduce daune redacției în care activează, prin transfer de imagine. Este însă absolut inadmisibil ca un ziarist să folosească limbaj licențios în mediul virtual, să insulte sau să jignească membrii comunității online, să fie agresiv în exprimare, apărându-și punctul de vedere sau să atace verbal persoane care au o altă opinie decât a lor. În societatea polarizată în care trăim, mediul virtual este deosebit de intoxicat de propagandă, manipulare și diseminarea falsurilor. Postacii nu întârzie să provoace, inclusiv jurnaliștii. În această situație consider că cei din urmă trebue pur și simplu să ignore aceste mesaje și să nu toarne apă la moara celor care au făcut din provocare o meserie.

În altă ordine de idei, setările de confidențialitate cred că ar fi o idee bună pentru a separa ideile pe care un jurnalist ar vrea să le împărtășească cu publicul larg de postările pe care ar vrea să le vadă doar un grup restrâns de persoane.

10 May 2017, 16:17 #7 0

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 4

Sunt de acord că jurnaliștii trebuie să păstreze echidistanța și pe rețelele de socializare și să nu își exprime deschis preferințele politice. Dar, uneori, e destul de greu să te abții să nu comentezi mai tăios în legătură cu unele acțiuni, declarații sau postări ale unor politcieni, care sunt și ei destul de activi pe rețele. Este, însă, clar că opiniile părtinitoare exprimate public pot afecta credibilitatea jurnalistului, de aceea e mai corect să nu și le facă publice. În același timp, și jurnalistul este cetățean care are dreptul la libera exprimare, astfel încât ar trebui menținut un echilibru între acest drept și echidistanța jurnalistică.
Referitor la comunicatorii din instituțiile de stat, mulți dintre ei și-au transformat paginile personale de pe Facebook în locuri de plasat comunicate de presă. Cred că este o idee bună delimitarea vieții personale de cea profesională, dar ca și în viața de zi cu zi, și pe Facebook acest lucru se pare că este mai dificil de făcut :)

10 May 2017, 19:45 #7 0

Bine punctat, Natalia! E greu să te abții să faci comentarii tăioase mai ales când ceea ce se întâmplă în jur te afectează în mod direct. Totuși, părerea mea e că este bine să calculăm bine înainte de a face o postare tendențioasă pe rețelele de socializare.

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 3

09 May 2017, 13:37 #8 0

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 17

Cred că ce a făcut AFP ar trebui să fie aplicabil în toate redacțiile, iar jurnaliștii să fie echilibrați și echidistanți atunci când postează pe rețele de socializare. Deși, sunt conștient că majoritatea jurnaliștilor de la noi nu ar susține o astfel de practică, pentru ca mulți, foarte mulți, își expun punctele de vedere și chiar afinitățile politice pe rețele de socializare :)

10 May 2017, 19:39 #8 0

Victor, sunt de acord cu tine. Ar fi tare frumos sa urmăm exemplul AFP. În același timp, mă gândesc că dacă ar exista o astfel de inițiativă ar susține-o, probabil, cei care și așa respectă etica profesională.

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 3

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta