Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Deontologie și profesionalizare

Loghează-te pentru a putea comenta

Care este rolul bloggerilor în Republica Moldova?

Смотри на русском языке

Categorie: Deontologie și profesionalizare

Eu și jurnalista Violeta Colesnic, soția mea, nu ne mai înțelegem! La făcut cadouri nu ne mai înțelegem. Odată i-am dăruit o cruce de marmură (mică, de vreo 20 cm – apropo, foarte frumoasă) și era să iau cu ea în cap. Anul trecut, ea s-a răzbunat și mi-a făcut, cu ocazia zilei mele de naștere, blog: calugareanu.md.

În zilele următoare trebuie să decid dacă îl mai păstrez sau nu. Vine ziua de plată. Nu l-am exploatat prea mult în 2015. Nu că nu aș fi avut despre ce scrie și nici nu din lipsă de timp. Pur și simplu (pentru interfață) mi-am dat seama că „blogger” a devenit între timp cuvânt de ocară – ceva identic cu troll. Unii, la proteste, îi numeau „zoinițe”. Mi-a trecut pofta de a face parte din această comunitate. Mai ales că eu nu știu să fac bani din blogging. Mă refer la bani din trafic, publicitate etc., nu la scrierea materialelor plătite de către partide cu 50 de euro/postarea, pentru a crea realități virtuale, ficțiune. La început mi s-a părut bună ideea de a avea un blog, pentru că, activând în domeniul jurnalismului, aflăm informații sută la sută adevărate, dar imposibil de documentat ca să le pot propune instituțiilor media pentru care lucrez. Într-un fel, îmi părea rău să se piardă niște informație prețioasă, care, împachetată bloggerește, era „gustoasă”.

Dar începură să apară bloggeri aserviți pe bandă rulantă. Am mai zis, în interiorul unui partid, care plătește cei mai mulți bloggeri, aceștia sunt numiți „găinari”, iar în alt partid se numesc „șopârle”, adică niște indivizi care răspândesc minciuni și contribuie la crearea unei realități paralele false. Umilitor! Am încetat să mai scriu pe blog. Vroiam să mă „spăl” de calitatea de blogger rapid și subit.

Într-o noapte, însă, am navigat pe câteva bloguri ale colegilor din România. A fost ca și cum mi-aș fi tras o palmă. Am văzut bloguri foarte îngrijite. Conform statisticilor, sunt peste 80.000 de bloguri în România, din care doar vreo 5.000 sunt active. Acestea luptă pentru o cotă importantă din piața de publicitate și, evident, țin la conținut ca să aibă vizualizări. Unii bloggeri își utilizează platformele ca instrumente de democratizare și accesează fonduri străine. La noi totul e-n slujba partidelor.

Acum stau și mă gândesc: dacă banii sunt factorul determinant pentru acești bloggeri aserviți de la noi, poate să le organizăm niște training-uri la care să le arătăm cum pot accesa bani curați sau cum pot face bani din publicitate?

E posibil oare să faci bani din publicitate având un blog în Moldova?

Se știe că pentru a deveni blogger, nu e neapărat să fii jurnalist profesionist, cu facultate. Poate ar trebui să profesionalizăm segmentul acesta, să-l reglementăm cumva, să-i responsabilizăm pe bloggeri? Cum?

Cam cât câștigă lunar un blogger aservit din Moldova (eu vă pot spune cu siguranță că cinstit nu câștiga nici 1 euro pe an)?

Aș vrea să polemizăm, în cele ce urmează, la această temă, foarte «urgentă» pentru mine, pentru că trebuie să iau o decizie - dacă păstrez cadoul de anul trecut al Violetei sau i-l dau înapoi.

Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat

20 Jan 2016, 15:37 #1 +1

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 2

E o falsă impresie că bloggerii sunt cumpărați și scriu murdării.
Da, sunt cumpărați unii, însă ei mai degrabă sunt trolleri care și-au tras blog, nu invers.
În http://blogosfera.md moldovenească sunt mult mai mulți bloggeri. Cei pe zona politicului sunt foarte puțini.
Impresia mea că e că jurnaliștii dernjați de fenomenul bloggurilor, special umflă oaia și ponegresc blogginul.
Jurnaliștilor le este contraindicat să aibă blogguri, ei au platforma lor de exprimare, bloggingul este pentru specialiștii din varii domenii.

Ieșiți din lumea artificială creată și abonați-vă la bloguri normale.
https://www.blogupp.com/directory/ro

28 Jan 2016, 13:54 #1 +1

Pe mine ma deranjeaza tot ce e minciuna si manipulare si intoxifica spatiul public, indiferent ca e scris de un blogger sau de un jurnalist. Urmariti ce scriu bloggerii moldoveni, incercati sa sesizati cum isi schimba mesajele la 180 de grade in functie de directia din care vine "kapika" (vorba unui coleg din Romania venit cu slujba in Moldova). Nu zic ca bloggingul in general e nociv! Chiar mi se pare o pista foarte buna de a lansa semnale de alarma atunci cand presa controlata se face ca nu vede pericole. Dar cand 15-20 de bloggeri actioneaza concertat pentru a conferi credibilitate unor falsuri, cred ca e grav si cred ca astia nu se numesc bloggeri.

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 4

20 Jan 2016, 13:29 #2 +1

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 12

Vitalie, voi fi categoric: daca ai raspuns la vreo una din intrebarile puse, lasa-te de blogging. Am cinci ani de retea (blogging, daca doresti). Si am sa-ti spun doar un lucru: eu PLATESC pentru ca sa nu apara publicitate pe pagina mea! Esenta insusi a blogului este posibilitatea de a scrie liber. Iar banul (sub orice forma) este o forma de aservire. Deci nu, nu trebuie profesionalizata, nu trebuie regulamentata nici într-un fel! Timpul si calitatea le aleg pe toate. Dar este doar opinia mea, desigur :) !

28 Jan 2016, 14:11 #2 +1

``Esenta insusi a blogului este posibilitatea de a scrie liber``. Cu asta ai spus tot. Si sunt de acord. Astept sa dispara prostii care platesc bloggerilor ca sa manipuleze. Sper sa se intample in viata aceasta. Daca nu, dupa reincarnare, ma fac blogger...

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 4

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta