Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Deontologie și profesionalizare

Loghează-te pentru a putea comenta

Cadouri pentru jurnaliști. Când și de ce (nu) le acceptăm?

Смотри на русском языке

Categorie: Deontologie și profesionalizare

„Jurnalistul nu acceptă cadouri în bani, în natură sau orice alte avantaje care îi sunt oferite pentru influenţarea actului jurnalistic. Se permite acceptarea de materiale promoţionale cu valoare simbolică pentru informare, uz redacţional sau personal”, spune Codul Deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. 

Cu alte cuvinte, jurnalistul nu are dreptul să primească niciun fel de privilegii, tratamente speciale, cadouri sau favoruri care ar putea să-i compromită integritatea și să stârnească dubii asupra imparțialității sale. 

Activez în presă de aproape nouă ani, perioadă în care am fost pus de mai multe ori în situația de a accepta sau nu anumite cadouri. De câteva ori, recunosc, am primit anumite atenții, după publicarea unor articole, deși, nu mi-am dorit și nu am solicitat acest lucru. Vara trecută, de exemplu, un personaj dintr-un sat, la câteva săptămâni după ce am scris un articol despre cum luptă cu justiția pentru a redobândi o bucată de pământ, a venit la redacție cu o căldare plină cu căpșuni și cireșe. Deși i-am explicat omului că nu trebuia să facă acest gest, el a lăsat „cadoul” la redacție. Anii trecuți, am mai fost “protagonistul” unei situații asemănătoare. După ce am scris un articol despre o mamă care lupta pentru onoarea și dreptatea fiicei sale, abuzată sexual de trei indivizi, femeia a venit la redacție cu o sticlă de tărie. Cred că acea sticlă a stat în frigiderul redacției vreo doi ani. Și da, la sfârșitul anului trecut, de la o importantă personalitate din România, am acceptat un pix cu însemnele instituției pe care o reprezenta. Cam atât! 

Deși aceste atenții nu au influențat în niciun fel actul jurnalistic, există momente când mă gândesc la ele și dacă, împreună cu redacția, trebuia sau nu să le accept(ăm). Așa că, la subiect, las discuția deschisă, iar orice părere este binevenită.

Sunt însă și alt fel de cadouri și alt fel de propuneri în activitatea unui jurnalist, venite înainte de a scrie un text, unele mult mai tentante. Nu voi scrie aici despre zvonurile care circulă la acest subiect, însă cu siguranță, «atențiile» acceptate de jurnalist înainte de scrierea unui text trebuie privite diferit, pentru că ele chiar te pot influența. De asta, eu prefer, de fiecare dată, să-mi achit consumația atunci când ies cu sursele la o întâlnire, iar dacă cineva face aluzii înainte de a publica un articol că „asta nu va fi pe degeaba”, îi spun din start că așa nu merge, sau chiar refuz să mai scriu la subiectul propus de el. 

Au fost și cazuri mai speciale, să se le zicem așa. Nu cu foarte mult timp în urmă, cineva mi-a propus să-mi achite o călătorie pentru a face un interviu cu un om important, care nu se afla în Republica Moldova. I-am spus, evident, că o asemenea abordare nu este corectă și că o asemenea propunere nu va fi acceptată de niciun jurnalist care vrea să fie integru. Felul cum a primit răspunsul meu acel om m-a făcut însă să cred că au fost oameni din presă care au acceptat astfel de propuneri. 

Există însă și situații, banale la prima vedere, care însă, privite mai profund, pot fi interpretate ca mici cadouri care, uneori, pot influența un jurnalist. De exemplu, evenimentele organizate de diverse asociații obștești, unele afiliate politic, iar uneori chiar și de instituții de stat, care anunță jurnaliștii, în invitația la eveniment, că vor avea parte de „fourchette” sau de alte mici atenții. Poate, în aceste condiții, jurnalistul să scrie un articol, absolut echidistant și, chiar dacă subiectul nu este unul problemă, să-l trateze corect, criticând, dacă este cazul? Sau se va lăsa influențat de acea masă copioasă și de micile atenții? 

…Şi dacă reporterul scrie un articol critic despre evenimentul în cauză, iar pe rețelele de socializare apar poze în care el servea din bucate și băuturi, discutând relaxat cu ”sponsorii” evenimentului, va fi afectată sau nu imaginea lui? Problema este similară cu cea în care instituțiile statului pun la dispoziție transport pentru grupuri de jurnaliști pentru diverse deplasări, dar și cu cea în care acestea oferă premii, cu diverse ocazii, jurnaliștilor. De exemplu, pentru reflectarea în presă a imaginii acelei instituții!

Poate oare, după asta, un jurnalist, să fie critic în adresa acelei instituții și să critice, dacă i s-a părut ceva în neregulă în acea deplasare, sau, cu acea instituție?

Mă adresez către comunicatori: cum procedați cu jurnaliștii care refuză astfel de propuneri? Îi puneți în «lista neagră»?

Ce trebuie să facă și cum ar trebui să procedeze un jurnalist, fiind pus într-o asemenea situație, de a merge în deplasare plătită de o instituție de stat, condusă de un demnitar afiliat politic? 

Poate un jurnalist să fie echidistant atunci când acceptă călătorii din contul unor instituții, mai ales afiliate politic, în scrierea articolului? 

Dar atunci când beneficiază de fourchette-uri cu alcool de după evenimente, diurne etc.? 

Cât de corect este, din punct de vedere deontologic, ca un jurnalist să primescă orice fel de cadouri, înainte sau după publicarea unui articol? 

Ce cadouri poate accepta un jurnalist? Când? 

Cadoul primit înainte de a scrie un articol poate fi considerat act de corupție? 

 

Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat

20 Apr 2016, 20:05 #1 0

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 7

Victor Moșneag, e foarte dificil cazul ăsta cu cireșele :)

Asta chiar e o temă interesantă pentru a fi dezbătută/discutată în acest context al cadourilor pentru jurnaliști. După părerea mea, voi ați procedat corect atunci spunându-i că nu trebuia, dar dacă omul totuși a lăsat cireșele, ce mai poți face? Fie le mănânci, fie le lași să se strice :)

Acum te provoc eu pe tine: cireșe pentru jurnaliști vs un curcan pentru medic (cum se întâmpla acum câțiva ani). Care e mai mită? :) Sunt situații comparabile sau sunt diferite? Dacă-s diferite, de ce?

21 Apr 2016, 14:16 #1 0

Anatolie, sunt multe diferente intre medici si jurnalisti. Cu siguranta, ce fac ei, medicii, e mult mai important si util. Dar, in contextul discutiei noastre, o diferenta care conteaza e ca medicii lucreaza la stat, marea lor majoritate, jurnalistii nu.

Dar, parerea mea e ca nici daca te duci la medic cu un curcan, peste o luna dupa ce te-a salvat si te-a facut bine, nu cred ca asta e coruptie/mita. Si aici conteaza, daca dai ca ti se cere sau daca dai pentru ca vrei sa-i multumesti...

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 5

20 Apr 2016, 11:24 #2 +1

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 2

Îmi amintesc de perioada în care lucram intens la teza de licenţă și aveam sub lupă "Moldova Suverană". Se răzbuna Conţiu într-un editorial, povestind despre nesimţirea unui proprietar de local, care l-a tras pe sfoară. Conţiu se învoise să scrie despre cât de gustoși sunt tocmagii în acest local, după publicare urmând să primească un festin regesc în acest local. Articolul a apărut, dar fără marcaj publicitar. Autorul nu a mai avut însă parte de bucatele promise, vărsîndu-și indignarea într-un articolaș veninos. Cam tot ce apărea în "Moldova Suverană" era demn de Codul deontologic al Jurnalistului, dar "editorialul" respectiv era atât de patetic ... Autorul povestea fără ocolișuri despre un "tarif" neîncasat.

20 Apr 2016, 11:42 #2 0

Anna, nu știu dacă e adevărat sau nu, dar, cu siguranță există și astăzi asemenea practici în multe redacții din Chișinău, iar din păcate, acestea îi afectează pe jurnaliștii corecți. De multe ori oamenii care aud asemenea istorii, că un jurnalist primește „un festin regesc” sau alte atentii pentru a scrie un articol, cred că toți fac la fel și că orice articol care apare, în special când este criticată o persoană, este la comanda unuia sau altuia. Și încearcă să demonstrezi contrariul și să spui că tu ești diferit și că ai scris corect. Puțini te vor crede.

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 5

20 Apr 2016, 10:54 #3 +2

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 23

Vreau să amintesc despre un caz care a subminat dramatic "buna intenţie"a unor instituţii de a oferi reporterilor transport+masă+beneficii pentru a scrie despre ceva anume. Cu nişte ani în urmă Ministerul Apărării a organizat o călătorie pentru un grup de jurnalişti la poligonul de la Bulboaca, ca să vadă, să afle, să scrie, să promoveze. Reporterilor li s-a oferit mâncare, băutură, informaşie şi chiar posibilitatea de a trage din arme.
În acea zi pe poligon a fost împuşcat mortal un om. TOŢI jurnaliştii au luat apă în gură şi au tăcut despre aceasta (cel puţin nu am văzut texte scrise de ei). Lista jurnaliştilor prezenţi nu a fost făcută publică. Criteriul de selectare a reporterilor nu a fost făcut cunoscut.

Deci pentru un şaşlîk TOŢI reporterii au acceptat să tacă despre un omor.

Asta trebuie să ne dea de gândit: când instituţii publice sau private oferă transport-cazare-masă-diurnă-alte facilitpăţi pentru a ne informa şi a scrie, cît de liber se simte reporterul şi cît de condiţionat este acest gest? Dacă aceste călătorii se organizează cu cheltuieli de bani publici: sumele cheltuite, criteriile de selectare şi lista reporterilor selectaşi trebuie făcute publice.

Aici e link la întâmplarea despre care nu a scris niciun reporter prezent acolo:
http://www.zdg.md/134/investigatii/

20 Apr 2016, 11:54 #3 0

@ dna Radu,
eu cred că astăzi, o istorie similară nu mai este posibilă, pentru că s-ar găsi măcar cineva care să relateze despre subiect. Măcar unul. Poate sunt prea optimist. Dar, despre instituțiile publice care oferă facilități pentru jurnaliști, iar tu ca jurnalist ulterior trebuie să scrii echidistant și critic chiar ulterior, cu siguranță e o temă care poate fi discutată foarte mult. Pe de o parte, jurnalistul nu poate fi echidistant. Sunt sigur de asta. Dacă ar încerca să fie, data viitoare cu siguranță nu ar mai ajunge în lista cu beneficiari. Dar, pe de altă parte, aceste călătorii pot fi singurele în care un jurnalist poate vedea ceva din interior, poate ajunge în locuri în care nu o poate face oricine. Nu mă refer la călătorii în străinătate ci, de exemplu, la puncte vamale, penitenciare sau alte locuri unde accesul nu este atât de liber...

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 5

20 Apr 2016, 01:39 #4 +1

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 7

Din punctul meu de vedere totul e foarte simplu si răspunsul poate fi doar unul: NU accepți "cadouri" de niciun fel nici înainte de a scrie, nici după. Da, pierzi atunci o cutie cu ciocolate, o sticlă cu tărie, 100 de lei sau o mie de euro, dar, pe termen lung, câștigi mult mai mult păstrându-ți integritatea și numele nepătat.

În scurta mea activitate jurnalistică de până acum am avut două ocazii când aș fi putut face bani în afara salariului. În primul caz un artist destul de cunoscut de la noi a venit la redacție să-mi povestească despre problemele cu justiția ale unui amic de-al său italian, însă stabilit la Chișinău. Deși inițial mi se părea că ar putea fi un subiect interesant, faptul că artistul mi-a zis la un moment dat că "asta nu va fi pe degeaba" și-mi tot făcea din degete semnul "banilor" , m-a dezgustat și m-a determinat să nu scriu deloc despre amicul său.

În al doilea caz, un nene, care fusese eroul (pozitiv) unui articol, m-a sunat să-mi mulțumească pentru articol si să mă întrebe cum poate să-mi mulțumească si altfel. Am simțit că omul chiar credea sincer că așa e bine si corect, doar că i-am tăiat-o eu scurt că dacă insistă punem capăt "prieteniei" imediat și a înțeles. După aceea chiar am mai comunicat cu el și mi-a mai dat câteva "ponturi" bune care m-au ajutat la un alt subiect.

Moldova e o țară mică și e foarte probabil ca un personaj care ți-a "mulțumit" azi cu 100 de lei pentru că ai scris de bine despre el, mâine să comită ilegalitate iar tu, ca și jurnalist, să nu știi dacă să scrii despre el si de data asta sau nu. Și dacă totuși scrii, vei putea fi sută la sută corect si imparțial?

20 Apr 2016, 07:57 #4 0

Anatolie, cred că ai dreptate. Un jurnalist nu trebuie să accepte niciun fel de cadou, pentru a nu fi dator nimănui, niciodată. Ce faci însă dacă, la fel ca în cazul meu, omul vine cu o căldare plină cu cireșe și căpșuni? :) Îl alungi?

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 5

13 Apr 2016, 14:16 #5 0

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 40

Victor, presupun că în spaţiul nostru există mulţi jurnalişti care ar putea povesti situaţii similare cu cele descrise de tine mai sus :) "Mulţumirile" de acest fel sunt populare pe aici, atât printre simpli cetăţeni, cât şi printre înalţi funcţionari sau businessmeni, iar uneori oamenii, chiar dacă au cele mai bune intenţii, pot fi foarte insistenţi. Depinde şi de jurnalist... Îmi amintesc că acum câţiva ani am avut o situaţie asemănătoare cu un om de afaceri. Am realizat un interviu care, apropo, nu-l avantaja. Nu ştiu de ce a decis să aducă la redacţie un cadou şi a insistat mult să-l acceptăm. Într-un final l-a lăsat şi a plecat. Am decis atunci împreună cu şefii să-l dăruim un copil, pentru că se întâmpla în ajun de Crăciun şi am scris despre asta în ziar. Nu ştiu dacă a fost cea mai fericită soluţie, dar copilul cu nevoi speciale a fost fericit!

14 Apr 2016, 10:42 #5 0

Anastasia, ai dreptate. Cu siguranță mulți jurnaliști ar putea să povestească cazuri despre cum li s-a mulțumit după publicarea unui articol. Sunt mai puțini cei care ar putea spune/recunoaște că au primit mulțumirile înainte de a-l publica sau că l-au publicat pentru că au primit acele mulțumiri :)

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 5

12 Apr 2016, 16:46 #6 0

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 21

O singură dată mi s-a sugerat că persoana despre care urma să scriu nu va rămâne datoare și atunci am renunțat să mai scriu. Ce poate accepta un jurnalist? Greu de zis. Unele instituții de presă au oficializat astfel de mulțumiri, adăugând o rubrică pe site-urile lor - „donează”, tocmai pentru ca cetățenii recunoscători pentru munca onestă a jurnaliștilor să le poată susține activitatea. Astfel de donații sunt anonime și astfel, nu pun în situație jurnaliștii.

13 Apr 2016, 07:53 #6 0

Multumesc pentru mesaje. Ideea cu donatiile e interesanta, dar nu stiu cat de realizabila in Moldova, unde, oamenii nu cred ca sunt gata sa doneze bani presei, fara a obtine nimic in schimb, eventual doar articole de calitate.

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 5

12 Apr 2016, 14:16 #7 0

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 3

La întrebările de la final se poate de adăugat și tema jurnaliștilor care „cer servicii”, sau dau de înțeles că ar accepta „mulțumiri”.

12 Apr 2016, 15:48 #7 0

Cristina, cei care „cer servicii” pot fi numiti jurnalisti? Tinând cont de solidaritate, care există și în jurnalism, la fel ca și în alte profesii, cum putem ajuta oamenii să facă diferența dintre un jurnalist corect și unul care cere și acceptă cadouri, și aici mă refer la bani sau bunuri materiale?

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 5

12 Apr 2016, 14:10 #8 0

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 3

Căpșunele și pixuri e ok, în special dacă sunt oferite după ce apare materialul. Mai rău cu darurile „otrăvite” acceptate de jurnaliști înainte de publicarea materialului.

12 Apr 2016, 12:48 #9 0

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 21

Trăim în Moldova, țara în care oamenii nu sunt obișnuiți să-și facă dreptate gratis, pentru că ani la rândul au fost trași în țeapă de tot felul de funcționărași. Le înțeleg uimirea când află că ești gata să le aperi interesul de cetățean care luptă (s-ar părea) cu morile de vânt absolut dezinteresat, mânat fiind de un singur lucru – datoria de jurnalist. Din facultate știm că orice fel de cadouri, mici atenții sau recunoștința exprimată, doamne ferește, în bani, sunt interzise. Și atunci le explicăm oamenilor că jurnaliștii, la fel ca medicii, pompierii, salvamarii sau învățătorii sunt plătiți din salarii pentru a-și face onest datoria, iar orice tentativă de a spune mulțumesc în vreun fel material nu face decât să mențină un sistem vicios din care nu mai putem ieși și tocmai pe care vrem să-l distrugem.
Pe de altă parte, sunt persoanele interesate în „stimularea” jurnaliștilor înainte de redactarea articolului. În acest caz cine sunt cei mai expuși unor astfel de tentații? Jurnaliștii de bulevard care scriu pentru consumatori cu IQ-ul de două cifre? Puțin probabil. Mai des sunt expuși anume jurnaliștii (cel puțin aparent) integri, care au o anumită greutate în breaslă și de a căror credibilitate vor să se folosească cei cu interese ascunse. Iată de ce este măgulitor să fii momit cu diferite sume cu nuștiucâte zerouri sau alte beneficii, iar satisfacția e cu atât mai mare cu cât spui „NU” și adaugi un punct la respectul de sine, or nicio onoare nu poate fi cumpărată cu excursii exotice, iar jurnalistul fără onoare încetează să mai fie jurnalist.

12 Apr 2016, 15:46 #9 0

Mariana, tie ti s-a propus vreodata un cadou/atentie, inainte sau dupa scrierea unui articol? Ce poate accepta un jurnalist si de la cine?

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 5

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta