Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat
19 Apr 2017, 15:42 #1 0
Autocenzura este determinata de cit de multa libertate acorda politicul celor care fac meseria de jurnalisti. Din momentul in care apare sentimentul de frica , atunci putin din jurnalisti se vor gindi ca isi pot asuma toate consecintele. In Moldova eu as zice ca situatia nu atit de grava in comparatie cu alte tari ex-sovietice , insa nici mult progres nu am facut. Solutia ar fi - solidaritatea jurnarnalistilor fata de tentativele de limitarea libertatii. Orice regim politic simte presiune fata de o breasla consolidata de jurnalisti.
11 Apr 2017, 11:29 #2 +1
Anastasia are dreptate, nu cred că există jurnalist care nu a încercat să se autocenzureze măcar o dată în viaţă. Mai ales, după 2009, când toţi aşteptau să fie implementate reformele promise de politicieni, care criticaseră până atunci intens guvernarea comunistă. Autocenzura dispărea pe măsură ce politicienii erau incapabili să-şi controleze acţiunile şi ideile şi apăreau tot mai multe documente care indicau lipsa lor de integritate şi bun-simţ. În 2013, când am scris un articol intitulat „Ghimpu continuă practicile comuniste”, am auzit reproşuri din partea unor jurnalişti că îi critic pe „ai noştri” şi aprobarea unui comentator politic opinia căruia conta pentru mine.
Dar o astfel de autocenzură doar poate încuraja practicile reprobabile ale unor funcţionari publici ori politicieni. Autocenzura se strecura uneori şi din teama că nu va exista alternativă credibilă la următoarele alegeri la vechile partide aşa-zise „proeuropene” şi că vor câştiga partidele proruse. Până la urmă, libertatea de exprimare presupune discernământ şi bun-simţ. Autocenzura apare şi cred că e firească doar atunci când rişti să depăşeşti aceste limite.
07 Apr 2017, 09:23 #3 +1
Deci da, reieșind din cele menționate mai sus, și această problemă, ca și oricare alta, trebuie discutată cu superiorii, cu echipa, și e foarte bine când se ajunge la un numitor comun. Mult mai delicată mi se pare situația când trebuie să treci peste propriile tale convingeri sau temeri ca să nu te mai autocenzurezi.
Cred că jurnalistul care ține la propria reputație va fi în continuare insistent și curajos, trecând peste restricții de orice fel, așa ca să se simtă că-și face pe deplin meseria, iar dacă și-a permis mici compromisuri uneori, asta nu trebuie să devină o normă în munca sa.
06 Apr 2017, 10:37 #4 +1
Eu cred că toată lumea știe că acest fenomen există și ar trebui să discutăm mai mult despre el. În afară de factorul economic și cel politic, mai este ceva care îi determină pe unii jurnaliști să renunțe la anumite teme sau subiecte. Este vorba de frica de eventuale procese de judecată sau de amenințările din partea protagoniștilor unor investigații jurnalistice. Totodată, mulți colegi renunță la teme mai complicate din teamă că nu vor putea obține informația de care au nevoie sau pentru că nu au experiență pentru a putea investiga un caz.
06 Apr 2017, 15:31 #4 0
Ai dreptate, Natalia. Fenomenul este mult mai complex, iar în unele cazuri, într-adevăr jurnaliștii se autocenzurează de teamă că nu vor putea obține informații sau că este periculos să scrii despre un anumit subiect. O soluție pentru aceste cazuri ar fi discuții cu redactorul-șef sau alți colegi.
05 Apr 2017, 23:12 #5 +1
Pun pariu că această dilemă a avut-o aproape fiecare jurnalist de la noi. Să nu uităm şi faptul că Republica Moldova este o ţară mică, iar asta explică multe :) Dar, mă rog, asta nu este o scuză pentru cei care vor să facă jurnalism onest, de calitate. În mod normal, atunci când un reporter simte că este cazul să se autocenzure, problema ar trebui discutată cel puţin cu un superior: editorul sau redactorul-şef.