Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Campanie împotriva plagiatului

Loghează-te pentru a putea comenta

Ziarul de Gardă vs point.md: furt de conținut

Смотри на русском языке

Categorie: Campanie împotriva plagiatului

La 7 iulie 2016 în ediția tipărită a publicației Ziarul de Gardă și pe pagina web zdg.md a fost publicat articolul "Cariera, averea și dosarele Adrianei Bețișor". În aceeași zi, pe portalul point.md a apărut un articol cu un coținut similar, doar că în limba rusă: "Журналисты узнали о состоянии и уголовных делах Адрианы Бецишор". Articolul nu este semnat. Se face trimitere o singură dată la Ziarul de Gardă, fără link activ, iar la finalul articolului este plasată și o secvență video preluată de la Ziarul de Gardă. Sub video și text scrie "jurnal.md" cu link activ, de unde cititorul poate înțelege că materialul a fost preluat de pe juranl.md. Acest link, dacă este accesat, face legătura cu pagina jurnal.md și nu la un articol anume.  

Cazul a fost semnat de autorul articolului din Ziarul de Gardă, Victor Moșneag, care  spune că nu ar fi pentru prima dată când portalul point.md "fură conținut fără măcar să indice sursa" și că ar fi atenționat administratorii acestuia de mai multe ori. "ZdG permite să fie preluate (fără un acord prealabil) maxim 500 de semne, cu indicarea sursei și cu link direct la articol. În această preluare ambele prevederi sunt încălcate", ne-a scris Victor Moșneag.

Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat

07 Jul 2016, 20:32 #1 0

Înregistrat: Dec 2023

Postări: 13

din păcate am observat foarte des asta printre jurnaliști. Cum am mai spus-o de fiecare dată, avem foarte puțini jurnaliști adevărați care muncesc, mulți dintre ei stau și așteaptă să apară informații și articole făcute de alții ca ei doar să le preia de-a întregul și la final să bage un link activ de unde au preluat. Păi eu dacă citesc articolul acolo la ei, la sigur nu voi mai intra pe linkul acela la final sa il mai citesc o data. De asta si ZDG a scris clar ca se permite maxim 500 de semne si cu link activ. Totuși unde e etica, bunul simț, respectul față de colegii tăi :/?

Vrei să semnalezi un caz de plagiat?

SEMNALEAZĂ

Loghează-te pentru a putea comenta