Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Campanie împotriva plagiatului

Loghează-te pentru a putea comenta

Fii primul care comentează

Ziarul de Gardă vs bloknot-moldova.md și point.md: furt de conținut

Смотри на русском языке

Categorie: Campanie împotriva plagiatului

 

La 14 iulie 2016 Ziarul de Gardă a publicat investigația „Casa de milioane a familiei Bețișor”. Materialul a fost tradus în limba rusă de către portalul bloknot-moldova.md și publicat în aceeași zi la ora 11.07 cu titlul „Расследование: Дом на миллионы семьи Бецишор”. Articolul tradus conține întreg textul de pe Ziarul de Gardă, fără să fie citată sursa și fără link. De asemenea, angajații portalului bloknot-moldova.md au tradus și un alt material la acest subiect, publicat de ZdG la 7 iulie. De această dată au făcut trimitere la publicație și au pus link activ. La finalul întregului material tradus, drept autor apare cuvântul „Источник”, care face trimitere la ZdG.

Același conținut tradus și publicat de bloknot-moldova.md a apărut o oră mai târziu și pe portalul point.md. În text nu s-a făcut nici o trimitere la Ziarul de Gardă. La final, drept sursă a fost indicat: „Перевод Блокнот-Молдова”, cu link la articolul tradus pe www.bloknot-moldova.md, și zdg.md, cu link la pagina generală a Ziarului de Gardă. 

Acest caz în care conținutul a fost preluat neautorizat de către cele două publicații ne-a fost comunicat de către autorul investigației, Victor Moșneag. „Pentru a nu știu câta oară, cei de la point.md și acum de la bloknot-moldova.md fură un material jurnalistic încălcând cele mai elementare norme etice. Iau mai mult decât se permite, fără să ceară acordul nostru și nici măcar nu indică sursa corect. În acțiunile lor se vede intenție clară de a fura”, a declarat Victor Moșneag.

Notăm că, printr-o înștiințare plasată la finalul fiecărui articol de pe pagina zdg.md redacția explică în ce condiții poate fi preluat conținutul: „Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia”.

Aceleași condiții de preluare a materialelor jurnalistice le prevede și Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova, care permite preluarea fără cost a materialelor jurnalistice doar în limita maximă de 500 de semne, dar fără a depăşi jumătate din articolul sau ştirea preluată. „În mod obligatoriu, în aceste cazuri, trebuie citată sursa şi autorul informaţiei, iar în cazul portalurilor informaţionale trebuie indicat şi linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord încheiat cu deţinătorul drepturilor”, mai prevede pct. 2.4 al Codului Deontologic.

Vrei să semnalezi un caz de plagiat?

SEMNALEAZĂ

Loghează-te pentru a putea comenta