Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Campanie împotriva plagiatului

Loghează-te pentru a putea comenta

Fii primul care comentează

Ziarul de Gardă vs Actualitati.md: preluare fără permisiune și fără link activ

Смотри на русском языке

Categorie: Campanie împotriva plagiatului

 

În seara zilei de 14 iunie 2016, pe pagina web a Ziarului de Gardă a fost publicat un reportaj video realizat de Ghenadie Brega, cu titlul „A început tăierea copacilor pe bulevardul central din Chișinău”.  Reportajul include două secvențe video filmate la fața locului, care conțin și un interviu cu un specialist din cadrul Preturii Centru, responsabil de lucrările de defrișare. Secvențele sunt însoțite de două texte, unul dintre care are următorul conținut: „Auto­ri­tă­țile muni­ci­pale au înce­put tăie­rea masivă a arbo­ri­lor care pre­zintă peri­col public de pe bule­var­dul cen­tral al Chi­și­nă­u­lui. Deși lucră­rile au dema­rat spre seară, repre­zen­tan­ții Pre­tu­rii Cen­tru spun că nu știu exact câți copaci vor fi defri­șați”. 

A doua zi, la ora 11.05, portalul actualitati.md a publicat un articol cu titlul „Noaptea trecută pe bd. Ștefan cel Mare a început defrișarea în masă a copacilor”. În text se spune: „Autoritățile municipale fără a înștiința pe nimeni au demarat defrișarea în masă a arborilor de pe bulevardul central al capitalei, relatează Actualități.md”. Autorul nu indică sursa acestei informații și nu însoțește textul cu o imagine de la fața locului. În text, este amintit faptul că „anterior s-a vorbit despre defrișarea a circa 400 de arbori de pe bulevardul central” și că „președintele fracțiunii PSRM din CMC Ion Ceban a precizat că din cei 400 de arbori care se intenționează a fi defrișați doar 26 sunt bolnavi sau bătrîni". De asemenea, textul include și informație de backround referitoare la subiectul defrișării copacilor de pe străzile din Chișinău.

Textul de pe actualitati.md este insoțit de una dintre secvențele video din reportajul publicat de Ziarul de Gardă. „Am publicat aseară, 14 iunie, ora 22.30, un reportaj video pe www.zdg.md, care a fost preluat de portalul www.actualitati.md fără a fi indicată sursa reportajului și fără a pune link viu spre articolul Ziarului de Gardă. Consider că acest lucru este un furt intelectual”, susține autorul articolului, Ghenadie Brega, care a semnalat acest caz în cadrul campaniei împotriva plagiatului de pe MediaForum.md.

Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat

Vrei să semnalezi un caz de plagiat?

SEMNALEAZĂ

Loghează-te pentru a putea comenta