Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Campanie împotriva plagiatului

Loghează-te pentru a putea comenta

Fii primul care comentează

Portalul Moldova Curată vs Noi.md: furt de conținut

Смотри на русском языке

Categorie: Campanie împotriva plagiatului

La 5 octombrie 2018, portalul Moldova Curată a publicat articolul ”Curtea de Conturi a găsit nereguli la plata unor lucrări prestate Ministerului Agriculturii de către firma șefului de cabinet al ministrului finanțelor”. În aceeași zi, pe portalul Noi.md, a apărut știrea ”Firma șefului de cabinet al ministrului finanțelor, luată la ochi de Curtea de Conturi”.

Portalul Moldova Curată a semnalat acest caz. În sesizarea către MediaForum.md autoarea articolului a notat: ”Informația din articol este sintetizată și prezentată în format de știre, fără să se menționeze că faptele au fost descoperite de către portalul Moldova Curată sau că informația este preluată de pe acest portal. Singura mențiune a acestui portal este în propoziția în care este prezentată opinia Ministerului Agriculturii. Se spune că Ministerul ”a explicat pentru Moldova Curată”. În alineatul următor, fraza ”La rândul său, șeful de cabinet al ministrului Finanțelor, Iurie Cicibaba, ne-a confirmat că deține o cotă ...”, preluată din articol, face cititorul să înțeleagă că sursa a făcut confirmarea pentru Noi.md, ceea ce o inducere în eroare. Portalul respectiv nu are nicio atribuție la realizarea acestei știri. La furtul de conținut, da”.

Codul Deontologic al jurnalistului din Republica Moldova conține prevederi clare referitoare la preluarea conținutului jurnalistic. Trimiterea la sursă se face clar și explicit prin link activ: ”Preluarea fără cost a materialelor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne, dar fără a depăşi jumătate din articolul sau ştirea preluată. În mod obligatoriu, în aceste cazuri, trebuie citată sursa şi autorul informaţiei, iar în cazul portalurilor informaţionale trebuie indicat şi linkul direct la sursă” (Art. 2.4)

Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat

Vrei să semnalezi un caz de plagiat?

SEMNALEAZĂ

Loghează-te pentru a putea comenta