Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Țintește în presă!

Loghează-te pentru a putea comenta

Știrile politice: între ce vrea publicul și ce oferă patronul?

Смотри на русском языке

Categorie: Țintește în presă!

Știrile politice sunt una dintre cele mai solicitante categorii de știri pe care le pot oferi instituțiile media. Interesul față de politică este foarte mare și asta poate fi observat atât în abordarea numeroaselor subiecte de acest gen în buletinele informative, cât și în discuțiile cotidiene ale oamenilor. Ținând cont de caracterul politizat al multor televiziuni, portaluri media și ziare, acestea au sarcina zilnică de a lustrui imaginea patronului care finanțează aceste resurse mass-media. 

Aproape orice reportaj din jurnalele de știri TV începe cu cele mai proaspete declarații ale unui sau altui lider politic, de exemplu unde a călătorit șeful statului ori prim-ministrul, cine au fost demnitarii cu care s-au întâlnit și ce decizii au luat la nivel înalt. Aceste știri ne creează impresia că suntem informați și suntem la curent cu ceea ce se întâmplă în viața politică. 

Însă dacă liderii politici dețin controlul asupra televiziunilor, ziarelor, portalurilor on-line - de ce ei ar divulga adevăratele lor intenții politice? Adică într-adevăr ar trebui să-i credem pe cuvânt atunci când fac declarații de presă și participă la talk-show-uri? Să ne amintim, de exemplu, de Silvio Berlusconi, un politician în vogă ceva timp în urmă, proprietar al unei rețele de televiziune private, Mediaset, care i-a asigurat o imagine favorabilă și 8 ani în postura de prim-ministru al Italiei. Oare italienii erau informați obiectiv despre viața politică a prim-ministrului Berlusconi în timp ce priveau televiziunile acestuia sau mai degrabă consumau informațiile dorite de patron? Răspunsul este la suprafață!

În Republica Moldova știrile politice ne ocupă aproape tot timpul dacă suntem utilizatori activi ai rețelelor de socializare. Involuntar sau nu aflăm despre conflictele ideologice dintre politicienii de stânga și cei de dreapta, care dintre liderii politici riscă să ajungă la închisoare sau care sunt averile nedeclarate ale vreunui demnitar de stat în care am avut încredere. 

O expresie care provine din Roma Antică ne spune că poporul are nevoie de ,,pâine și circ’’, or, anume asta ne dau politicienii prin televiziuni și portaluri on-line atunci când ne mai întrebăm ce mai fac ei, ,,aleșii noștri’’. Oare au făcut vreo gafă, vreo greșeală de protocol, s-a strecurat vreo ,,perlă’’ de genul ,,Istanbul – „capitala Turciei”? Publicul larg este însetat de acest tip de ,,știri piperate’’. Se creează impresia că anume curiozitatea și grija noastră, a poporului, pentru a afla detalii despre viața politicienilor este o preocupare nemărginită care ne ține lipiți de ecranele televizoarelor sau ale smartphoanelor. Astfel că ne întrebăm probabil în ultimul rând dacă știrile despre președinte, prim-ministru sau primar sunt veridice sau este rezultatul ,,bucătăriei’’ iscusite a serviciului de presă și a experților în PR. 

Vă invit să discutăm acest subiect. 

Câtă încredere acordați știrilor politice transmise de televiziunile cu patroni politicieni?

Credeți că suntem suficient de bine informați asupra a ceea ce fac și intenționează politicienii? 

Dacă nu, cum putem fi la curent cu viața politică din Moldova?

Avem în Republica Moldova un "jurnalism politic" suficient de dezvoltat? 


Credeți că, având proprietari din dimeniul politicului, instituțiile media din Moldova sunt obligate să facă partizanat politic?

 

Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat

14 Nov 2017, 21:16 #1 0

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 2

Știrile false chiar sunt peste tot. Nu cred ca putem scăpa de ele și statul nu face nimic în privința asta. Nu cred ca putem cere foarte mult de la jurnaliști, își fac și ei meseria după cum sunt plătiți. Dacă vrem o schimbare în țara asta trebuie să nu ne mai plîngem de sărăcie și să mai luăm mîna pe o carte și să închidem televizorul...

14 Nov 2017, 21:22 #1 0

Cred ca trebuie fim mai optimisti. Da , intradevar statul mai degraba mimeaza reformele in cea ce priveste stirile false insa si vigilenta noastra a consumatorilor de media este joasa. Da, la ceea ce va refeririri a citi carti este foarte actual si sustin lectura si eu

Înregistrat: Jul 2024

Teme moderate: 4

14 Nov 2017, 21:16 #2 0

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 2

Știrile false chiar sunt peste tot. Nu cred ca putem scăpa de ele și statul nu face nimic în privința asta. Nu cred ca putem cere foarte mult de la jurnaliști, își fac și ei meseria după cum sunt plătiți. Dacă vrem o schimbare în țara asta trebuie să nu ne mai plîngem de sărăcie și să mai luăm mîna pe o carte și să închidem televizorul.

24 Oct 2017, 00:01 #3 0

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 2

Noi trăim într-o țară mică, cu puține posturi TV, cu o infrastructura TV regională slab dezvoltată, în acest context din păcate doar posturile care au în spate susținerea financiară a bissnesului mare pot supravețui, iar acesta susține în paralel și partidele politice, ca rezultat marele bissnes dirijează și procesul decizional politic și modelarea conștinței și percepției oamenilor prin presă. Soluția e una complicată depășirea zonei de confort informațional, informarea din multiple surse, confruntarea informației și argumentelor, și pentru cei mai curajoși dintre noi asumarea de a împărți lumină informațională.

24 Oct 2017, 10:43 #3 0

Foarte bine punctat- doar cei mai curajoși dintre noi au asumarea de a împărți lumină informațională. As mai completa ca in rindurile moldovenilor inca se observa o foarte slaba cultura politica. Stirile politice probabil sunt percepute superficial de majoritate si tot adincul politic e perceput de foarte putini. In acest sens, jurnalistii ar trebuie sa fie mult mai atenti la concluziile lor insa iarasi cum ati mentionat foarte reusit - jurnalismul e afacere si finantarea e motivatia principala pentru multi dintre jurnalisti care scriu despre politica.

Înregistrat: Jul 2024

Teme moderate: 4

20 Oct 2017, 11:19 #4 0

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 12

Uneori imi este foarte greu sa urmaresc despre politica fiindca toti jurnalistii parca sunt la fel. Si in America acum e mare teatru de cind e Trump. S a luat la cearta cu coreenii cea. La noi in presa nu cred ca poti sa ai incredere in cineva. Poate un pic Jurnal Tv mai spune adevarul. Sincer eu nu am timp sa mai cercetez stirile. Cei drept uneori citesc doar titlurile si ma uit la video. reportaje. Increderea a scazut foarte mult in stirile politice zic eu. Nu stiu ce de facut. Sa ce vedem cine o sa mai duc la alegeri.

20 Oct 2017, 11:28 #4 0

Vasile, mulțumesc pentru comentariu. Cred că exista inca jurnaliști onești care pot scrie echidistant despre politica. Intradevar ei nu sunt foarte vizibil. Înțeleg că este aparent greu sa mai citești ceva in plus seara din alte surse despre o știre sau alta, insa politicienii anume că profita de apatia generala pentru a și face imagine. Banii in presa vin din politica asta e situația în Moldova. La vot trebuie să mergem , nu trebuie să considerăm că e un instrument inutil.

Înregistrat: Jul 2024

Teme moderate: 4

18 Oct 2017, 10:54 #5 0

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 4

In fiecare seara privesc in familie emisiunile politice deoarece vrem sa stim ce se petrce la noi in tara, fiindca nu vreau sa fiu indiferenta . Ma gindesc ca multi oameni au acasa doar Prime sau doar privesc Moldova 1 si nu au de exemplu Jurnal TV sau altele ca sa faca o comparatie. Asta este foarte rau . Oricum presa nu ar avea din ce trai daca politicieni nu ar da bani. Deci e foarte complicat azi sa afli adevarul. Insa oricum e mai bine ca pe vremea sovietica cind auzeam doar propaganda si nicimic altceva.

22 Oct 2017, 17:01 #5 0

Faptul că doriți să fiți informată este un lucru pozitiv. Dacă ați pomenit de timpurile sovietice eu as mai adaugă că publicul larg atunci nici nu bănuia de proporția propagandei prin știrile politice. Acum orice s ar spune exista mai multe surse și adevărul il găsim la mijloc.

Înregistrat: Jul 2024

Teme moderate: 4

17 Oct 2017, 11:45 #6 0

Vladimir, multumesc pentru comentariu detaliat. Eu as spune ca in Moldova ducem lipsa de un jurnalism competent pe subiecte politice. Jurnalisti calificati in acest sens avem foarte putini. In schimb avem foarte multi jurnalisti care fac partizanat politic si jurnalisti care scriu si distribuie zvonuri si birfe neconfirmate. In ceea ce priveste analize stiintifice, ele sunt rarisime in presa noastre. Abordarea stiintifica necesita in primul rind timp pe cind in presa ce este actual astazi maine este ,,rasuflat''.

Înregistrat: Jul 2024

Teme moderate: 4

17 Oct 2017, 11:11 #7 0

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 1

Interesul de politica in zilele de astăzi este mai mare , oamenii încearcă sa Fie implicați intr-o astfel de activitate. Încearcă sa înțeleagă adevarul și cu mult mai mult sunt cointeresați de a acționa pentru beneficul țării.
Asteapta ora știrilor , organizează sau participa la grevele create și totul pentru a cintribui la schimbări semnificative .
Însă adevarul este mult mai complicat de al afla. Nu fiecare poate analiza politic și nu fiecare deține informații suficiente și clare pentru a înțelege obiectivele corecte a reprezentatilor politici.
ASta nu e total vina oamenilor care-și Creează opinii greșite sau acționează greșit .
Rețele de socializare ne stimulează de a gindi , de a acționa , de a ne informa și chiar și ne arată subiectul la suprafața. De Aici este in competentă fiecăruia de a face ceva cercetări și de a se aprofunda cu cap și suflet înainte fde a-și crea ceva concluzii sau de a acționa , mai ales daca asta duce la schimbări semnificative.

17 Oct 2017, 14:32 #7 0

Cristina , mersi pentru comentariu. Da intradevar, multe persoane sunt departe de a intelege cum lucreaza politica si sunt nevoiti sa accepte ce se spune la stiri. Desigur ca este necesar ca fiecare stiri sa fie pusa la indoiala. Dar eu consider ca majoritatea oamenilor au mult prea multe griji cotidiene incit sa mai cerceteze ce spune televizorul, cu toate ca este foarte necesar de a gindi critic. Pe acest fon al saraciei si dezamagirii din tara noastra, politicienii profita si incerca sa se impuna drept persoane curate , neatinse de coruptie. Care ar fi solutia ?

Înregistrat: Jul 2024

Teme moderate: 4

17 Oct 2017, 10:56 #8 0

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 3

Avînd în vedere că fiecare știre reprezintă un caz aparte, precum s-a exprimat și autorul în articolele anterioare, se necesită verificarea veridicității analizînd mai multe surse. Referitor la informarea publicului, în primul rând, știrile conțin informații fără caracter confidențial. Anume acordurile „la nivel înalt” pot conține detalii nedestinate pentru publicul larg, astfel fiind disponibilă spre informare doar decizia luată, sau doar anumite detalii minore. Pe de altă parte, intenția unui politician ar trebui să corespundă normelor morale și etice, iar publicul percepe intenția acestuia după imaginea pe care și-o formează politicianul respectiv. Viața politică din Republica Moldova are un nivel de informare restrâns, publicul larg aflînd doar „fărâmituri” din totalitatea evenimentelor din această sferă. Informarea despre viața politică în Republica Moldova mai are pe alocuri și caracter de „bârfă”, anumite informații strecurîndu-se spre publicul larg datorită unor relații interpersonale ale jurnaliștilor și oamenilor de rând cu politicienii. Jurnalismul politic eficient presupune analiza deciziilor politice și evenimentelor din domeniul politic în baza cercetărilor academico-științifice și perspectivei istoriografice. În RM, însă, știrile politice, din păcate, se rezumă doar la redarea cu un caracter predominant descriptiv în detrimentul celui analitic, a evenimentelor din sfera politicului.

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta