Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Țintește în presă!

Loghează-te pentru a putea comenta

Ce fel de presă vrem noi? Liberă? Oare doar atât?

Смотри на русском языке

Categorie: Țintește în presă!

În genere, libertatea cuvântului se formează și din imposibilitatea unui cuvânt liber de a spune ce pot spune alte cuvinte. Cu alte cuvinte (libere) fie spus, libertatea cuvântului se formează din câte o parte de ne-libertate a tuturor cuvintelor libere, care nu sunt absolut libere să spună orice, decât ce le e dat să spună doar într-o strictă libertate personală sever (auto)reglementată. Iar libertățile personale sever (auto)reglementate ale cuvintelor luate aparte alcătuiesc Universala Libertate a Cuvântului.” Leo Butnaru, „Cuvinte în stepă” (http://leo-butnaru.blogspot.fr/2017/06/cuvinte-in-stepa.html)

 

Din toamna anului 2014 autorul acestor rânduri este și editorialist la un portal de știri. O rubrică pe care o țin vie de aproape trei ani publicând în fiecare vineri comentarii asupra știrilor despre Republica Moldova. În toată această perioadă nu mi s-a întâmplat să fiu intimidat sau persecutat pentru textele pe care le public. Și nici presiunea „cenzurii” nu am simțit-o. Îmi veți spune că nu sunt jurnalist, ci editorialist și am să vă dau dreptate, dar paleta calificativelor pe care am folosit-o de-a lungul anilor la adresa diferitilor factori de decizie a fost într-atât de variată, încât aș fi putut să mă aștept la orice. Fiți de acord, într-o societate în care libertatea cuvântului nu ar fi respectată, ar fi avut de suferit atât redacția, cât și eu...

Dar staţi puţin, am folosit deja o noţiune fundamentală - „Libertatea cuvântului”! Aici nu cred că avem mari probleme. Vedeți alineatul de mai sus. Problema e alta – libertatea minciunii (care tot un cuvânt este)! Dacă nu poți îngrădi libertatea exprimării (căci nu dă bine), îneacă adevărul în minciună! Efectul obținut este și mai devastator...

Să vedem mai departe care sunt componentele acestui puzzle:

Profesionalismul şi echidistanţa jurnaliştilor: aici avem grave lacune. Jurnaliști care ar servi o singură cauză, acea a adevărului, au rămas foarte puțini. Fie că sunt de-a dreptul plătiți pentru a produce un anumit tip de discurs, fie că o fac din convingeri și simpatii proprii, dar spaţiul media este astăzi invadat de militanţi. Jurnaliști nu prea avem. Doar „ostaşi ai frontului informaţional”, pentru a relua o frază ieșită din uz cam acum 30 de ani... 

Independenţa instituțiilor mass-media: despre acest lucru doar leneșul nu a scris. Cine plătește – acela comandă și muzica. Oriunde. Chiar și în europe cu americi. Însă eu am așa o întrebare: persoana care se angajează la un asemenea „organ al presei”, oare nu este conștientă de ceea ce face? Și o altă întrebare: avem noi o piață suficient de mare pentru a „hrăni” toate mass-media existente? Dar și alta: au oare toate instituțiile același acces la consumator (la televiziuni mă refer, în primul rând)?

Calitatea consumatorului: să presupunem că am avea o piață sănătoasă a presei. Ce ar „cumpăra” consumatorul? Știri „ŞOCANTE”? Cu omoruri și violuri? Poate că tocmai „presa” și este unul din acele domenii care nu poate fi lăsată sfâșiată de legile cererii și ofertei?

Accesul la şi disponibilitatea informaţiei: despre gradul de transparență al factorilor de decizie vorbim aici. La acest capitol există lacune destul de mari, numai recenta lege despre „protecţia datelor personale” cât face, dar țin să vă asigur că nici în alte părți lucrurile nu stau mai bine. Alta e că noi nu ne putem permite o opacitate a factorului decizional, dat fiind lipsa totală de încredere a cetățeanului în instituțiile puterii.

Am enumerat aici o serie de componente care, cred eu, contribuie toate la instaurarea unei impresii generalizate că ar exista, într-un spaţiu delimitat, o forţă ce ar purta falnicul nume de „presă liberă”. Vast subiect...

  • Cum credeţi, la care capitole stăm bine, la care binişor şi la care rău de tot?
  • Oare nu ar fi cazul să mai difuzăm partea de responsabilitate, dacă tot considerăm că nu avem „presă liberă”? (vorba lui Dovlatov: „Este adevărat că Stalin a fost un monstru, dar cine a scris totuşi patru milioane de denunţuri?”)

Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat

11 Aug 2017, 00:17 #1 +1

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 18

Vitalie, orice redacție, jurnalist din RM, care își permit să încerce a fi obiectivi, echidistanți, de la un timp devin ostili guvernării. Am simtit-o pe propria piele. Iar adevărul, oare ce o mai fi acesta... Fiecare îl vede in felul său.
Presă liberă. Vreau și eu. Dar mai întâi de toate vreau o economie de piață, liberă de monopoluri și dictat. O justiție adevărat independentă. Uite doar în așa condiții poate exista și o presă liberă! Restul sunt doar speculații.

16 Aug 2017, 14:17 #1 +1

Cu riscul de a ma repeta: presa nu poate fi nici ostila, nici prietenoasa guvernarii... presa trebuie sa ramâna obiectiva si... critica, fara nicio indoiala! In rest "adevarul" - da, fiecare il vede in felul sau si obiectivitate desavarsita nu poate exista. cu toate acestea... faptele ramân fapte. Despre felul in care sunt ele relatate nu mai are rost sa mai discutam: fiti de acord, se poate manipula opinia si fara a minti.
In rest sunt de acord: vreau si eu o economie fara monopoluri si justitie echidistanta si independenta. Numai ca eu inteleg lucrurile invers: cand vom avea presa cu adevarat "libera" se vor face si celelalte. (caci la inceput a fost cuvântul, nu-i asa?)

Înregistrat: Jul 2024

Teme moderate: 3

06 Aug 2017, 16:53 #2 +2

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 23

Ce fel de presă vrem ”noi”, asta cine?

Societatea e mai divizată ca niciodată, la fel și mass-media și breasla jurnalistică.
Chiar dacă unii vor presă de calitate și luptă din răsputeri pentru standarde, armata plătită politic nu își va complica viața după atâția ani de slujbă la instituții controlate.
Ei vor ignora Media Forum , Consiliul de Presă, Codul de Etică. Până când patronii politici nu vor abdica.

07 Aug 2017, 09:25 #2 +1

Foarte buna intrebarea! cine anume are nevoie de mass-media calitativa? se prea poate ca astazi sa nu mai fie nevoie de obiectivitate... e confortant sa-ti scrie ceva pe plac. sa te mentina in zona de confort... acel care crede in rosu va citi doar despre rosu, acel ce crede in albastru - doar despre qlbqstru si asa mai departe...

Înregistrat: Jul 2024

Teme moderate: 3

06 Aug 2017, 16:21 #3 +1

Înregistrat: Jul 2024

Postări: 18

Dragă Vitalie, sper să nu te superi pentru ”reproșurile” mele alcătuite din cuvinte mai mult sau mai puțin libere.
Din start două replici:
1) Fiind în Franța și având un job care îți asigură existența familiei bine merci, sper eu, îți poți permite lejer folosirea calificativelor în adresa diferiților factori de decizie nu doar destul de variată, fără careva consecințe;
2) Redacția, pentru care scrii editorialele tale din 2014, nu una ostilă actualei guvernări, ca să nu spun că chiar îi toarnă apă la moară în multe cazuri.

10 Aug 2017, 14:57 #3 0

Multumesc, Victor!
1) Da, presupun ca faptul ca traiesc in Franta este un avantaj. Si mai mare este avantajul sa nu depind financiar de ceea ce scriu, dar afirmatia respectiva ma duce la alta intrebare: reiese ca in R.Moldova nu este posibil sa exersezi profesia de jurnalist? As... Nu cred. Cred ca totul e mult mai prozaic... si mai urat.
2) Eu nu stiu ce inseamna redactie "ostila" actualei guvernari. Mai bine zis stiu foarte bine care sunt acele "redactii". O redactie nu poate fi ostila sau prietenoasa unei guvernari! Exact despre asta scriam in text: noi ne jucam de-a razboiul, nu facem presa. O redactie, oricare n-ar fi ea, nu poate avea decat un singur aliat: obiectivitatea si adevarul! (oricat de utopic nu ar parea)...

Înregistrat: Jul 2024

Teme moderate: 3

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta