Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Deontologie și profesionalizare

Loghează-te pentru a putea comenta

Cât de mult își respectă publicul jurnaliștii moldoveni?

Смотри на русском языке

Categorie: Deontologie și profesionalizare

Cu riscul de a supăra pe unii colegi de breaslă, pot să răspund la întrebarea din titlu cu câteva categorii, dar mai ales voi ruga cititorii să răspundă. Dacă se poate, fără injurii și cu exemple. Potrivit lui David Randall, celebrul autor al „Jurnalistului universal”, limitările jurnalistului stau în prioritățile patronului, cultura jurnalistică și valorile cititorilor. Astăzi, în Moldova, toate trei pun o presiune enormă pe colegii jurnaliști și sunt, deseori, subiecte ale agendei publice.

În doi ani de mandat în Consiliul de presă, am întâlnit plângeri de la oameni care nu prea am înțeles pe ce erau supărați, dar și reacții inadecvate ale jurnaliștilor la plângeri privind articole de-a dreptul parșive. Multe plângeri s-au referit la faptul că unii jurnaliștii au lezat dreptul la intimitate al persoanei, de altfel și cele mai răsunătoare cazuri au fost din acest domeniu. Este vorba despre cazul profesoarei din Ungheni și filmul cu un fost premier, subiecte, care dincolo de interesul politic, exploatează instinctele și cresc ratingul, dar ridică și întrebări legate de percepția jurnalistului asupra publicului său.  

În doi ani am întâlnit incitări la ură interetnică, manipulare pentru a pune într-o lumină defavorabilă un politician sau chestionarea anchetei penale dacă a fost viol sau nu. Multe cazuri complexe, greu de calificat și apreciat, altele evidente și simple… Am întâlnit plângeri pe Oleg Brega, pentru că a filmat cum într-o grădiniță mai mulți copii dormeau câte doi în pat. În acest caz, Consiliul de presă a decis în favoarea Curaj TV și a lui Oleg Brega, considerând că, din respect față de public, din respect pentru copii, această informație avea dreptul să fie publică. Altă întrebare este de ce responsabilii de sănătatea și educația copiilor în loc să rezolve o problemă, se războiesc cu cei care o semnalează. 

Deci, vreau să lansez aici o discuție legată de nivelul consumatorului de presă în percepția jurnaliștilor, această percepție fiind și una din liniile directoare ale conținutului mediatic pe care îl vedem în fiecare zi. Iar pe de altă parte, în ce măsură avem în Moldova o cultură jurnalistică bazată pe respectul față de cititor sau privitorul de știri? 

Din fericire, în ultimii ani au început să apară proiecte jurnalistice ce par să-și trateze publicul cu respect, fără a încerca manipularea acestuia. De exemplu, publicații economice de nișă, care scriu despre micii antreprenori din țară fără a face din asta publicitate și, mai mult, fără a le cere bani protagoniștilor. Au apărut publicații pentru care orice articol este o investigație, citindu-l, mă simt respectat. Dar, în același timp, multe instituții media ascund conținutul advertorial sub forma știrilor economice. Aici, mă simt mințit, căci mi se vinde un substitut al știrilor care mă interesează și pe care le caut.  

La un seminar privind etica jurnalistică, redactorul șef al ediției germane Financial Times ne povestea cum jurnalistul, daca a primit de la un om de afaceri cadou, de exemplu, o cravată, va întoarce acestuia un cadou de aproximativ aceeași valoare. Există această practică în Moldova? Cât de des o întâlnim?

Vă invit să răspundem împreună la întrebările: 

Există în presa din Moldova un asemenea „concept”: „respectul față de public”?

Cum îl înțelegem și cum îl aplicăm?

Pentru cine publicăm? Pentru cineva care așteaptă să fie manipulat sau prezumăm, totuși, că omul vrea informații exacte, concrete, onest dobândite?

 

 

Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat

30 Sep 2016, 14:22 #1 0

Înregistrat: Sep 2024

Postări: 1

Уважать аудиторию — важно. За годы работы в газете «Коммерсантъ» я не раз слышал от коллег фразу: «Мы исходим из того, что наш читатель — не идиот». Я с ней полностью с согласен. Читатели способны отличать факты от мнений, правду от лжи, информирование от манипулирования. И делать выводы. Нужно быть честным перед читателем. В информационной заметке не должно быть места мнению автора. Хочешь его высказать — напиши авторскую колонку. В новостном тексте мнение и нравоучения журналиста неуместны и никого не интересуют.

Что значит уважать читателя? Это значит ценить его время и не писать пустых текстов. Не выдумывать сенсации. Не заниматься пропагандой и манипулированием, а сообщать факты. И никогда намеренно не вводить читателя в заблуждение.

Журналисты ошибаются. А кто нет? В редакции NewsMaker в таких случаях принято извиняться. Если в каком-то тексте обнаружена ошибка или опубликована недостоверная информация, мы не только исправляем ошибку, но и публикуем уточнение, в котором приносим извинения тому, кого касается неточность и читателям, которые по нашей вине это прочитали. С обязательным указанием некорректной формулировки и того, как должно быть. Ошибки надо во-первых, признавать, а во-вторых, исправлять.

Как в Молдове обстоят дела с уважением к читателям? По-разному. Я не хочу как-то выделять тех, кто хорошо делает свое дело — это нормально и тут не

30 Sep 2016, 16:15 #1 +1

Владимир, вспоминаю расказы Елизаветы Голиковой с Коммерсанта для наших журналистов и как нас все впечатлило. Но, вообщето, все что ты и Лиза говорите, это прописные истины. С этим невозможно не согласится, а только желать чтоб это все как можно чаще случалось! Спасибо за комментарий!

Înregistrat: Sep 2024

Teme moderate: 1

28 Sep 2016, 14:39 #2 +1

Înregistrat: Sep 2024

Postări: 5

Un jurnalist este respectat în măsura în care „se impune” în fața cititorilor/ascultătorilor/telespectatorilor. Iar un jurnalist „se impune” în funcție de subiectele pe care le abordează și modul în care respectă Codul Deotologic și Etic al Jurnalistului.

Dacă un jurnalist va scrie corect, din punct de vedere gramatical și respectând Codul Deotologic, atunci cei care vor citi știrile acestuia vor începe să aibă încredere în el. Din moment ce publicul va avea încredere într-un jurnalist, acesta va deveni credibil. O dată cu experiența acumulată, un jurnalist credibil abordând corect subiectele ce vizează direct societatea se va putea bucura de încredere din partea oamenilor.

Totodată, unele stereotipuri despre jurnaliști create de societatea civilă sunt de multe ori exagerate și din această cauză - lipsește respectul din partea publicului.
Un alt motiv al lipsei respectului din partea oamenilor este grupul de jurnaliști care vin în presă pentru popularitate, bani și „la îndemnul” unei persoane influente.

Pentru ca jurnaliștii să fie respectați trebuie să merite acest lucru: să respecte sursele, să realizeze materiale documentate și să nu fie afiliați politic.

Totuși, în Moldova avem jurnaliști foarte buni datorită cărora publicul este informat corect și echidistant.

26 Sep 2016, 16:53 #3 --1

Nume: Ana Racu

Înregistrat: Sep 2024

Postări: 34

tare bun subiect de discutie și mereu actual. Tandemul ”public-jurnalist” e unul de interdependenta. Respectul exista acolo unde exista reciprocitate. Se mai intimpla sa fie si lipsa de respect, discriminări, etichetări urite din partea presei - de exemplu un titlu - Bătrîna a fost atacată de un individ...În stirea se vorbea despre o femeie de 56 ani:) De cealaltă parte a baricadei - publicul operează și el de foarte multe ori cu expresii - jurnaliuji etc...sau exponenții puterii au mai operat cu expresii gen- cîini turbați - ceea ce face ca credibilitatea și autoritatea presei să scadă în ochii publicului.
Pentru a evita asemenea gafe trebuie să existe un schimb de opinii, feedback pentru că efortul se merită din moment ce conform sondajelor, presa alături de biserică se bucură de încrederea populației. Soluția ține de profesionalism și abordarea umană.

27 Sep 2016, 10:37 #3 0

Limbajul folosit tradeaza stereotipurile din mintile noastre. Cum zice Maria Calenciuc, autorul ultimului Dictionr ortoepic din Rusia, речь выдает нас с головой... Pe langa schimbul de opinii intre jurnalisti si cititorul sau, cred ca e si responsabilitatea managementului de redactie sa nu admita astfel de exprimari si sa vegheze la nivelul de pregatire al jurnalistilor.

Înregistrat: Sep 2024

Teme moderate: 1

16 Sep 2016, 10:29 #4 0

Înregistrat: Sep 2024

Postări: 65

Esenta sau chiar, as zice, definitia respectului fata de public este formulata clar de Mark Grigoryan in Manualul sau de jurnalism: "Reporterii au functia de a fi ochii si urechile cititorilor, nu si creerele acestora. Oferiti cititorilor fapte, concluziile le vor trage ei insisi. Posibilitatea pe care o acordam publicului de a extrage din fapte propriile concluzii este un mod prin care ne exprimam RESPECTUL fata de el. Acesta, la randul sau, ne onoreaza cu increderea sa". Prea multa informatie comentata, camuflat sau pe fata, avem astazi in presa. Respectiv, respectul fata de public descreste proportional.

22 Sep 2016, 09:36 #4 0

Foarte adevarat, Viorica. Distinctia clara intre genurile jurnalistice - comentariu/editorial sau stire este un alt semn de respect fata de public si, in primul rand, fata de sine. Unul din ingredientele "lucrului bine facut"...

Înregistrat: Sep 2024

Teme moderate: 1

15 Sep 2016, 13:16 #5 0

Înregistrat: Sep 2024

Postări: 10

”Respectul” devine tot mai mult un termen bun de înscris în Cartea Roșie. Și e valabil nu doar în relația jurnaliștilor cu publicul. Din păcate, au mai rămas puțini jurnaliști care merită respectul pentru munca pe care o depun, pentru faptul că refuză cadouri și preferă să rămână în slujba publicului pe care îl informează corect și obiectiv.

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta