Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Deontologie și profesionalizare

Loghează-te pentru a putea comenta

Ar trebui fotografii să se implice în scenele pe care le surprind în obiectiv?

Смотри на русском языке

Categorie: Deontologie și profesionalizare

Recunosc, întrebarea din titlu m-a luat și pe mine prin surprindere la un moment dat. Primul lucru care mi-a venit în minte a fost că eu mai degrabă, atunci când sunt pe teren, mă gândesc unde să urc ca să îmi iasă cadrul bun, cum să ocolesc poliția care îmi interzice să face poze sau cum să prind cel mai reușit moment al acțiunii. Totuși, nu întotdeauna suntem puși în situații de a fotografia scene pașnice. Dimpotrivă, e nevoie de noi la manifestații, încăierări, accidente. Cum procedăm?

Pe internet, găsim păreri împărțite. Unii spun că de fapt, ai venit pe teren ca să surprinzi ce se întâmplă și nu să te implici, alții spun că trebuie să fii un pic și om…  Desigur, fiecare caz trebuie tratat diferit, uneori fotoreporterii scapă cadre unice doar pentru că s-au aplecat să ajute pe cineva în pericol. 

„Nu cred că fotojurnaliștii ar trebui să „se implice” în evenimentele la care sunt prezenți. Implicarea - nu este sarcina noastră. Noi ne aflăm la locul evenimentului ca să luăm mărturii. Noi nu putem prezice ce se va întâmpla, dar anumite situații pot genera o reacție imprevizibilă a fotojurnalistului (noi doar tot suntem oameni)”, spune, într-un interviu, James Oatway, un cunoscut jurnalist independent, care acivează în Africa de Sud.

Părerea mea este că fotograful ar trebui să intervină atunci când este martorul unui abuz sau când vede cum alte persoane sunt agresate sau lovite cu pietre. Chiar dacă pentru un fotoreporter contează foarte mult să obțină imagini unice nu poți să nu vii în ajutor celor care sunt loviți sau înjosiți. 

Întrebarea e în ce măsură fotograful e observator pasiv sau totuși, are față „umană” în situații de criză?

Acum, această întrebare e tot mai actuală, când fotoreporteri de ocazie devin, în anumite momente, practic toți utilizatorii de Facebook sau activiștii civici. Se aud tot mai des reproșuri că „decât fotografiai, mai bine ajutai omul”. 

Voi ce răspunsuri aveți la aceste întrebări? 

Când și cum ne implicăm? 

Dacă ne implicăm, schimbăm mersul evenimentelor? Unde e mijlocul de aur? 

V-aș fi recunoscătoare dacă ați aduce și exemple concrete, pe care să le discutăm împreună. 

 

 

Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat

01 Aug 2017, 18:37 #1 0

Înregistrat: Sep 2024

Postări: 2

Exista o singura regula, valabila universal: atunci cand viata, integritatea unui om este in pericol, primeaza viata lui, nu fotografia ta. Pe de alta parte, implicarea prin fotografiere poate fi chiar arma care sa salveze acea viata ... Depinde, de fiecare data, de situatia din teren. Dar ierarhia valorilor trebuie sa fie clara, oriunde ne-am afla ...

30 Apr 2017, 13:04 #2 0

Înregistrat: Sep 2024

Postări: 1

O situație la care mă gândesc mereu, odată ce am luat în mână camera.
Eu a-ș face câteva fotografii și ulterior a-ș încerca să mă implic, dar... mereu este acel „dar” care ne limitează, fie că putem face mai rău (spre exemplu- acordarea ajutorului medical necalitativ, care ulterior poate să omoare o persoană, în loc să o salveze; sau realizarea unor fotografii într-un stat străin în cazul unor operațiuni militare/anti-tero și altele).
În asemenea situații nu m-aș implica, pentru că a-ș putea fi învinuit de implicare sau complicitate cu unii din actori. Totuși, în primul rând suntem oameni, totul depinde de noi în acele situații.
Societatea noastră reacționează cam prea agresiv când cineva documentează un eveniment mai tragic, iar aceasta împiedică unii foto-reporteri să-și facă meseria, din cauza unor judecăți, din cauza unor posibile amenințări sau chiar vătămări corporale. Totul depinde de noi.

27 Apr 2017, 14:39 #3 +1

Înregistrat: Sep 2024

Postări: 1

Очень хороший короткометражный фильм на эту тему.
Если кто не видел. Называется "1/100 секунды".

27 Apr 2017, 00:43 #4 +2

Înregistrat: Sep 2024

Postări: 1

Exact aceeași situație e și cu operatorii de imagine (cameramanii). Totul depinde de eveniment, deobicei suntem prezenți la evenimente publice unde cel puțin poliția asigură ordinea publică (gen proteste sau alte manifestări în masă), responsabili de ordine sunt "oamenii legii" iar noi cei care înregistrăm evenimentul avem altă misiune... În alte cazuri când asiști la niște situații excepționale unde echipa de salvatori nu e la fața locului și cineva are nevoie urgent de ajutor și nu e nimeni prin preajmă, atunci evident că acorzi ajutor (în limita posibilităților). Permanent vor apărea reproșuri și indignări din partea "societății" indiferent de situație, fiindcă așa e societatea și mentalitatea noastră... Noi totuși trebuie să ne facem meseria, dar să nu uităm și de excepțiile care le-am menționat mai sus. Asta e părerea mea :)

26 Apr 2017, 15:51 #5 +1

Înregistrat: Sep 2024

Postări: 9

Nu sunt fotografă deci nu urmăresc un cadru bun, dar cel mai probabil nu aș putea fotografia cum un copil, un om, un animal sunt supuși violenței și m-aș implica. Cred că pe prim plan e omenia și apoi meseria.

26 Apr 2017, 14:36 #6 +1

Înregistrat: Sep 2024

Postări: 1

Bună întrebare, mi-am pus-o și eu de multe ori și chiar a fost temă pentru discuții cu alti colegi. Nu am fost niciodată în situație critică în care ar trebui să aleg, dar dacă aș fi cred că aș alege să ajut omul. Foarte mult depinde de situație, dacă omul este în stare gravă și în jur n-are cine să-l ajute voi lăsa aparatul . Pentru mine totuși e mai important viaţa umană decât poză care m-ar face mai vestit sau va fi exclusiv. Până la urmă părerile vor fi tot timpul diferite și fiecare își face alegere sa și așa cum simte. Pace

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta