Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Profesionalizare Media

Loghează-te pentru a putea comenta

Ce opțiuni de angajare au astăzi tinerii jurnaliști?

Смотри на русском языке

Categorie: Profesionalizare Media

În fiecare vară facultăţile de jurnalism „aruncă” pe piaţa media de la noi aproape 300 de tineri jurnalişti - am verificat cifrele la USM, ULIM și Bălți. O bună parte dintre ei, din motive diverse, nu vor ajunge să facă niciodată jurnalism, o altă parte lucrează deja în media încă din anii de studenţie, iar o a treia parte urmează să se angajeze pentru prima dată. Şi acum apare întrebarea: UNDE se pot angaja aceşti jurnalişti în devenire? Ce opţiuni au ei? Destule, am putea răspunde în grabă, că doar s-au deschis atâtea televiziuni în ultimii ani... Dar dacă admitem că aceşti jurnalişti nu vor să se înregimenteze la instituţiile de presă afiliate politic?

Cred că vom fi cu toţii de acord că instituţiile cele mai „vânate” de către tinerii jurnalişti, dar totodată şi cei mai mari angajatori în domeniul mass-media sunt televiziunile. Din păcate, însă, cu mici excepţii, majoritatea televiziunilor sunt controlate politic. Cel mai elocvent exemplu este al trustului „General Media Group” care deţine posturile Prime TV, 2 Plus, Canal 3 şi Publika TV şi care aparţine omului de afaceri şi politicianului Vlad Plahotniuc.

De cealaltă parte, televiziuni echidistante sunt puţine, au echipe de reporteri mai mici şi, astfel, pot primi anual un număr limitat de jurnalişti noi. Deci, dacă vrei să lucrezi la televiziune, fie accepţi să faci jocurile politice ale patronilor, fie te baţi pentru puţinele locuri disponibile la televiziunile cât de cât independente, unde nici salariile și nici notorietatea pe care o capeți nu se pot compara cu cele de la unele televiziunile propagandistice, care au acoperire şi audienţe mai mari.


Nici în jurnalismul online situaţia nu este tocmai roz. Deşi avem zeci de portaluri de ştiri, pe cele cu adevărat independente le poţi număra pe degete. În rest, ca şi în cazul celor mai importante televiziuni, site-urile de ştiri sunt în mâinile politicienilor şi, în loc să informeze corect, echidistant şi obiectiv, nu fac altceva decât să-şi laude stăpânii şi să critice oponenţii politici.


Presa scrisă, agenţiile de presă sau radioul sunt în coada preferinţelor tinerilor jurnalişti şi oricum şi în aceste domenii jurnalismul imparţial este un adevărat lux.


După mine e clar că jurnaliştii începători, chiar dacă ar vrea să-şi facă meseria corect, nu au prea multe opţiuni la dispoziţie. Instituţii media independente sunt puţine şi, așa cum spuneam mai sus, nu pot oferi salarii la fel de mari ca cele finanţate de politicieni. Odată ajunși într-o instituție media subordonată politic, unii sunt conştienți de ceea ce fac, dar lucrează în continuare pentru bani. Or, repuataţia şi conştiinţa curată nu-ţi plătesc ratele şi nici nu-ţi hrănesc familia. Însă, o fi asta o soluție pe termen lung?

Vă provoc la dezbatere. 

Avem suficientă presă liberă, care să poată absorbi întregul flux de jurnalişti veniţi de pe băncile universităţilor?

Li se spune studenţilor, în anii de facultate, cine sunt stăpânii instituţiilor media de la noi astfel încât ei să facă o alegere conştientă atunci când se angajează undeva sau află căror interese trebuie să servească abia după ce ajung în redacţii?

Sunt tinerii jurnalişti suficient de buni pentru rigorile presei echidistante sau, fiind slab pregătiţi, sunt gata să accepte orice job, inclusiv la instituţiile media finanţate de politicieni?

Ce trebuie să facă un tânăr jurnalist atunci când se află la primii pași în profesie? Cum să aleagă instituția la care merge? 

 

Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat

06 Oct 2016, 21:37 #1 0

Nume: Ion Marin

Înregistrat: Oct 2018

Postări: 1

După părerea mea, presa liberă, dacă aceasta există în RM, nu ar putea absorbi întregul flux de jurnalişti proaspeţi ieşiţi din universitate doar dacă aceştia toţi ar fi adevăraţi entuziaşti. Luînd în considerare faptul că, 80% (după părerea mea) din proaspeţii absolvenţi, şi nu doar a facultăţilor de jurnalism, fac studii doar pentru a pune o bifă într-un CV, atunci celelalte 20% pot fi absorbiţi de jurnalismul independent sau pot să-şi creeze propriile surse de ştiri (asta dacă au un suport financiar).
Adevăraţii profesionişti se educă de pe băncile universităţilor şi aici e foarte important, cred eu, ca profesorii (dacă sunt şi ei independenţi) să înveţe studenţii cum să scrie, nu despre cine sau despre ce să scrie.
Dacă sunt suficienţi de buni tinerii jurnalişti... Orice şi oricine poate fi cumpărat şi văndut în acestă ţară, se discută doar despre preţ. Excepţie sunt oamenii care îşi fac munca din pasiune, care au fost educaţi în spiritul dreptăţii şi a adevărului. Aceşti oameni îşi vor face bine munca însă, cum era scris mai sus, asta nu le va întreţine familia şi pînă la urmă vor ceda şi vor începe a scri ceea ce li se cere.
Soluţia ar trebui să vină din partea instituţiilor statului care nu doar să interzică prin lege implicarea politicului în domeniul media ci şi să impună un control strict, cu pedepse usturătoare celor care încalcă prevederile legale (pentru noi asta e din domeniul fantasticului).

29 Sep 2016, 23:02 #2 0

Înregistrat: Oct 2018

Postări: 8

In trei ani și jumătate de când coordonez Redacția Sănătate INFO am analizat cred că cel puțin 50 de CV-uri, în care diverși tineri, de la jurnalism, ori din alte instituții, își manifestau interesul pentru colaborare. Inițial chiar eram entuziasmată că atâția tineri vor să lucreze jurnaliști, mai ales într-o instituție media de nișă.
Eram convinsă că din mulțimea de CV-uri voi găsi doi sau trei care să vrea să scrie și să învețe repede. Cu timpul entuziasmul mi-a picat. Am înțeles că cei mai mulți dintre tinerii care au trimis CV-urile, habar nu aveau ce înseamnă, de fapt, jurnalism. Chiar și într-o instituție media cu profil îngust. Am înțels că majoritatea acestor pretendenți sunt niște oameni comozi, care în cel mai bun caz ar vrea să traducă niște știri externe, pentru că acolo nu trebuie să alergi pe teren. Culmea e că și la tradus nu e deloc ușor. Și aici trebuie să știi unde să cauți și cum să adaptezi textul la limba română. Așa că unii ascultau atent când le povesteam despre ce scriem și plecau, promiându-mi că mâine se întorc și duși erau. Probabil se speriau, doar că nu îmi dau seama de ce anume. Alții rezistau două zle și „oboseau” atât de mult, încât din nou renunțau. Cel mai mare regret e că mulți sunt de la facultatea de jurnalism. Ce vreau să spun? În Chișinăul ăsta chiar sunt redacții în care se poate munci onest și interesant. Pentru asta trebuie însă să vrei să lucrezi, să crești, să ai curiozități, să citești o grămadă, să urmărești cu ce respiră redacțiile. Altfel se vor folosi marile TV-uri de necunoașterea și naivitatea voastră, dragi viitori/începători jurnaliști. Și cel mai bun profesor de jurnalism este terenul și practica zilnică, iar cea mai mare și de preț sursă a noastră sunt oamenii. Nu credeți că din birou se face jurnalismul. Deci, nu fiți leneși. Veți descoperi cu mare surprindere că munca pe teren îți oferă mult mai multe oportunități decât biroul. Însă, dacă nu vă pasionează, nici nu vă apucați și nu chinuiți redactorii, nu le respirați oxigenul și nici nu pierdeți timpul. În jurnalism lucrează cei cărora le place această meserie și ei, apropo, pot face și bani din ea. Nu milioane, bineînțeles, dar pentru un trai decent e posibil. Milioanele se fac în altă parte și altfel. Sunteți liberi să alegeți.:)

29 Sep 2016, 22:02 #3 +1

Înregistrat: Oct 2018

Postări: 3

Paradoxal, pe de o parte e clar că nu avem sficientă presă liberă cât să absoarbă toți absolvenții de jurnalism, iar pe de altă parte locuri de muncă în redacții (relativ) independente rămân și câte jumătate de an neocupate, din lipsă de jurnaliști buni.

Cert este că niciodată nu au fost mai multe oportunități pentru jurnliști ca în ultima perioadă. Dacă ziua ar avea mai mult de 24 de ore, m-aș mai angaja încă în vreo trei locuri, pe lângă ceea ce fac acum. Și pentru că nu îi posibil, îmi rămâne doar să mă uit cu părere de rău cum posturi de muncă în redacții bune, cu salarii competitive, rămân de la lună la lună libere și anunțurile de angajare se fac repetat.

29 Sep 2016, 21:49 #4 +1

Înregistrat: Oct 2018

Postări: 24

Eu le spun deseori studentilor de la Jurnalism ca ei trebuie sa munceasca din facultate. Sa mearga pe la redactii si sa incerce sa faca ceva. Pentru ca una e sa mergi student intro redactie, sa ai initiativa, dorinta de lucru, interes, sa fii harnicut si asa mai departe, si e cu totul alta cand te duci intro redactie cu diploma in mana si vrei un loc de lucru si un salariu. Cand esti student, toti inteleg ca nu ai practica si te incurajeaza, te ajuta, te inteleg, cand nu faci chiar bine lucrul etc, etc. Atunci cand vii proaspat absolvenit si vrei sa te angajezi, redactorul vrea un om pregatit, gata sa faca materiale cap-coada bune, sa se descurce in hatisul lumii politice, economice... Oportunitati sunt. Mai toate redactiile, echipele jurnalistice au nevoie de mai multi jurnalisti. Adevarul ca au nevoie de jurnalistii buni, nu de cei pecare trebuie sa-i dadaceasca, pentru ca acum nu prea sunt redactori care n-au treaba, pentru toti timpul este foarte pretios. Studentii si jurnalistii tineri trebuie sa dea din coate, sa invete din mers, sa alerge pe la evenimente si sa scotoceasca in bazele de date, sa se faca cat mai utili, acolo unde incearca sa investe, sa lucreze. Astazi exista multe posibilitati si resurse din care poti invata, daca mai mergi pe la redactii si mai faci si practica - atunci, iti poti asigura si un loc de munca. Peste tot este nevoie de oameni dornici sa faca jurnalism de calitate. Si in presa din Moldova, asa pestrita cum este, exista loc pentru jurnalismulde calitate si pentru tineri exista oportunitati reale.

29 Sep 2016, 15:35 #5 +1

Înregistrat: Oct 2018

Postări: 16

Nu e ușor, dar nici nu este foarte greu să găsești și să lucrezi, imediat după facultate, la o instituție media corectă și nesupusă politic. Pentru că avem câteva instituții media cunoscute care destul de des caută jurnaliști buni, postând diferite oferte de angajare, la care, poate surprinzător, puțină lume bună aplică. Ăsta este un adevăr pe care cei care conduc și activează în aceste instituții îl pot confirma. Jurnaliști buni și foarte buni sunt foarte puțini, iar din cei care vin de pe băncile universității, buni, practic nu există. Pentru că pentru a deveni bun ai nevoie de experiență, care se acumulează lucrând, nu învățând despre istoria presei sovietice pe la universitate.

În altă ordine de idei, întrebarea e dacă cei care termină jurnalismul sunt gata să lucreze la aceste instituții media corecte și independente, dar care, de cele mai multe ori nu pot oferi un salariu la fel de atractiv ca cel oferit de instituțiile angajate politic. Și aici, jurnalistul în devenire trebuie să aleagă. Bani mai puțini, dar de la o presă independentă sau mai mulți, la una afiliată politic. Cum trăim într-o lume materialistă și într-o țară săracă, majoritatea aleg banii, fără a se gândi la carieră, reputație sau viitor. Deși, sunt sigur că există și jurnaliști tineri care gândesc înainte de a alege și preferă prima variantă, cea prin care să-și facă meseria la o instituție corectă și echidistantă. Poate prea puțini, dar asemenea tineri jurnaliști, există. Și ei trebuiesc încurajați și ajutați.

29 Sep 2016, 00:08 #6 +1

Înregistrat: Oct 2018

Postări: 21

Să începem cu începutul. Ce înțelegem prin noțiunea de jurnalist? Pentru mine, capurile vorbitoare sau purtătorii de microfon care au venit la Facultatea de Jurnalism doar pentru că s-au visat mari vedete pe toate ecranele țării, angelegonțe, lorenebogze sau sorineobreje nu pot fi numite/numiți jurnaliști. Acum doar leneșii nu știu care instituție și pe cine slujește, cine și imaginea cui o lustruiește și dacă aleg să o facă, să fie mercenari, e treaba lor. Probabil, e naiv să mai crezi în demnitate și principii, într-o lume în care pentru cei mai mulți afirmațiile „Banii nu miros” și „Nothing personal, just business” au mai mult sens decât „Onoarea nu se vinde și nu se cumpără”. E treaba lor și nu-i judec, numai vă rog, nu-i numiți jurnaliști, nici măcar începători. Trebuie să meriți acest nume, iar ei nu-l merită.

În altă ordine de idei, presa liberă, puțină, dar prezentă la noi, evident că nu poate absoarbe tot fluxul de nou veniți. Dar cine a zis că trebuie să o facă? Pe parcursul anilor, pe mulți îi va lua valul străinătății, ademeniți de o viață mai bună undeva în afară, cum s-a întâmplat cu o bună parte din colegii mei. Alții vor alege pe parcurs alt domeniu. O parte nu se vor putea adapta. Unora nu le vor conveni condițiile. Azi există o mulțime de oportunități - stagii de practică, care îți permit să înveți de la cei mai buni profesioniști de pe piața mediatică, granturi, proiecte, traininguri pentru jurnaliștii începători oferite de oameni cu experiență vastă (organizate de Centrul de Investigații Jurnalistice sau RISE Moldova), freelancingul. Deci, posibilități de creștere și dezvoltare armonioasă sunt multe, numai să vrei și să dai din coate. Or să faci bani buni din scris e greu, dar nu imposibil. Nimeni însă nu a promis că va fi ușor sau că va veni din prima. Cei care muncesc mult reușesc să echilibreze balanța „bani - demnitate” fără a-și păta numele. Acești oameni chiar există.

08 Oct 2016, 14:10 #6 0

Că tot spuneai că mulți jurnaliști (și nu doar) vor fi luați de valul străinătății fiind ademeniți de o viață mai bună... Asta așa e, dar o mare parte din vină o poartă chiar unii colegi de breaslă de-ai noștri care acceptă să fie complicii unei guvernări care, în loc să creeze condiții ca cetățenii noștri să revină acasă, ei din contră, îi fugăresc din țară. E o capcană aici și din păcate și mulți colegi de-ai noștri calcă în ea

Înregistrat: Oct 2018

Teme moderate: 1

28 Sep 2016, 22:48 #7 +1

Înregistrat: Oct 2018

Postări: 1

Dacă avem suficientă presă liberă care să absoarbă fluxul de jurnaliști? Nu, categoric. Și în general, ce înseamnă presă liberă? Cred că un reporter, atâta timp cât este sigur pe ceea ce face, este liber, în rest, cu presa liberă... e mult de discutat.

Dar, în general, nu recomand facultățile de jurnalism. Cei mai buni jurnaliști sunt cei veniți de la facultăți ce coincid ulterior cu domeniul în care scrie reporterul. De exemplu, dacă vrei să fii reporter politic, ți-ar prinde bine o facultate pe domeniu - științe politice. După studentul ar putea merge la Școala de Studii Avansate în Jurnalism, unde prinde mai mult jurnalism în zece luni, decât în toți trei ani de facultate.

Partea cu „cât de pregătiți sunt tinerii”. Asta e o mare problemă. E și ăsta un nou mod de a cenzura presa. Angajezi niște reporteri nepricepuți, care o să scrie tot ce le spui, nu-i duce capul să pună întrebări incomode, nu au un background informațional, astfel încât să reacționeze în momentele când este dus de nas etc. și atunci ei sunt foarte comozi. Spun asta din experiențele trăite/văzute.

Și ca să nu fiu lung la vorbă, dragi tineri, din jurnalism nu faci bani. Chiar dacă lucrezi la TV-ul cu cea mai bună audiență, și la cel mai bogat șef.

30 Sep 2016, 08:56 #7 0

Da, păcat doar că Școala de Studii Avansate în Jurnalism poate instrui cel mult 15 studenți pe an.

Înregistrat: Oct 2018

Teme moderate: 1

28 Sep 2016, 20:34 #8 +1

Înregistrat: Oct 2018

Postări: 5

Ca să spun și eu unele lucruri, o să răspund la cele 4 întrebări de la final:

1. În primul rând potențialul este mult mai mare decât facultățile de jurnalism. Mai sunt și alte domenii din care unii oameni se reprofilează în jurnalism. Mai sunt și situații când unii preferă subiectele care sunt foarte departe de politic, prin urmare pot merge și la instituții media controlate de cineva. Până la urmă nu se abordează sistemic, dar se abordează individual.

2. Eu cred că studenții ar trebui din facultate singuri să-și formeze o opinie despre cine sunt stăpânii, pornind de la faptul că din prima zi ar trebui să afle că trebuie să se informeze din prima sursă.

3. Aici iarăși depinde de oamenii care vin. Important este că să aibă dorința de a învăța și curiozitatea necesară de a afla ceva.

4. Să învețe și dacă nu știe un răspuns, există google și tutoriale video pe youtube. Cât despre instituția care merge, trebuie să-și pună întrebarea: „O să-mi fie rușine peste 5 ani să scriu despre asta în CV?”.

29 Sep 2016, 18:27 #8 0

1. De acord că potenţialul ar putea fi mai mare, dar grosul jurnaliştilor tot facultăţile îl asigură. Merită menţionată aici Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism care scoate jurnalişti puţini, dar buni şi observ că absolvenţii acestei şcoli aleg cu pregădere instituţiile media independente de factorul politic.

2. Aşa ar trebui să fie, dar realitate e un pic altfel. Am cunoscut câţiva studenţi la jurnalism care habar nu aveau pe ce lume trăiesc.

3. Da, important e să aibă dorinţă :)

4. Bună metoda cu CV-ul :)

Înregistrat: Oct 2018

Teme moderate: 1

28 Sep 2016, 18:28 #9 0

Înregistrat: Oct 2018

Postări: 1

Pentru un tânăr jurnalist care nu vrea să-și murdărească numele în redacții supuse politic, este într-adevăr greu actualmente să-și găsească un loc de muncă în domeniu, unde va fi ferit de orice fel de elemente care intră în contradicție cu deontologia meseriei. Oportunități de angajare în presa (aproape) liberă din R. Moldova există totuși, dar trebuie să caute destul de bine și să fie la curent cu fluctuațiile de personal - ideal ar fi să cunoască oameni din acele redacții - pentru că aceste locuri de muncă nu sunt, după cum spuneam, atât de multe și dacă vor să le prindă la timp, o soluție ar fi să le „urmărească”. Și să nu uite să lucreze continuu asupra lor, să devină mai buni.
Din păcate, pentru jurnaliștii tineri care vor să livreze obiectivitate nu avem suficiente instituții de presă libere care să-i angajeze. Drept urmare, constrânși de situație, o parte dintre ei se reprofilează sau pleacă, nefiind atrași nici de perspectiva financiară. Și aici vorbesc despre tinerii principiali. Cei cărora nu le pasă prea mult nu au vreo problemă cu angajarea prin „cotloane”.
Iar despre instituții cu politici editoriale părtinitoare au auzit cu toți, la acest capitol cred că nu se poate ascunde nimeni după deget. Ori că li se spune la prelegeri/seminare, ori că citesc comentarii online, ori că discută între ei sau aud zvonuri - studenții cunosc despre asta. Mai departe, depinde de caracterul fiecăruia ce drum va alege.
Dar, vorba aia - în țara noastră oamenii cinstiți o duc greu - iar mulți dintre ei sunt puși într-o situație dificilă, cauzele căreia sunt complexe și necesită o abordare ca atare din partea statului și a societății. Una dintre efectele grave este emigrația, care duce după sine un lanț de multe alte probleme majore.

29 Sep 2016, 18:19 #9 +1

Iar oamenii cinstiţi o duc greu inclusiv pentru că jurnaliştii necinstiţi acceptă să fie complicii guvernărilor care duc ţara la sapă de lemn...

Înregistrat: Oct 2018

Teme moderate: 1

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta