Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Țintește în presă!

Loghează-te pentru a putea comenta

Ce impact au investigațiile jurnalistice în Republica Moldova?

Смотри на русском языке

Categorie: Țintește în presă!

Începutul lui decembrie a fost unul tumultos pentru organizațiile non-profit din Regatul Unit. Timp de trei zile, angajații instituturilor britanice de cercetare în domeniul dezvoltării internaționale au avut doar un portal media deschis la calculatoarele de lucru - The Times. Publicația de renume internațional și cu o reputație demnă de respect în Marea Britanie a anunțat că a finalizat investigația jurnalistică privind alocarea de proiecte (și respectiv fonduri) de către Guvern instituțiilor non-profit de cercetare. Printre articolele ce au cauzat agitație se numără „Consultants take billions from foreign aid budget”, ce a dezvăluit tarifele exagerat de mari pentru consultanță și servicii, precum scrierea unui blog de către un think tank contra sumei de circa 10,000 lire. Un alt articol „Millions are spent on salaries and ‘pointless’ policy briefs” a pus în discuție necesitatea unui grant de £17.7 milioane acordat de către Guvern unui think tank ce activează în domeniul cercetării schimbărilor climaterice.

Eu și alți peste 280 de colegi am răsuflat ușurați. Deși institutul la care lucrăm a fost intervievat de către reporterii The Times, numele acestuia nu a fost menționat în articolele de mai sus. Chiar și așa, micul nostru triumf a durat mai puțin de cîteva ore. Reacția seismică la apariția articolelor s-a facut simțită aproape instantaneu. Plătitorii de taxe au cerut imediat explicații, Guvernul a declarat public că acest nou business va înceta și măsuri drastice de prevenire a netransparenței financiare vor fi implementate în timp scurt. Simultan, noi și alte organizații „fără pată” am anunțat lansarea unor pagini web care vor conține toata istoria financiară a proiectelor.

Ajunsă acasă, încă impresionată și sub efectul adrenalinei, am dat o căutare rapidă pe Rise.md – primul site de investigații jurnalistice în Moldova care mi-a trecut prin minte. Scanez rapid ultimele titluri „Noul stăpân al Aeroportului Chişinău — un offshore din Cipru” (0 comentarii sub text), „#Killer VIP: Matrioska Plahotniuc-Usatîi” (4 comentarii), „Beneficiarii de milioane ai promisiunilor electorale” (9 comentarii). Articole sunt mult mai multe, dar am inclus doar câteva mai recente, pe care am vrut să le deschid. Următorul site pe lista mea e Anticoruptie.md, de care știam mai puțin și ale cărui articole le-am văzut rar pe Facebook. Sărind de la o temă la alta, încep să mă întreb de ce nu am auzit de multe dintre investigații. Or, întrebarile ce încep a mi se contura în gând sunt: Cine e cititorul acestor articole? Cui îi sunt destinate: publicului larg, societății civile sau autorităților? Vă invit și pe voi să reflectați asupra acestor întrebări.

Pornind de la aceste gânduri, mă întreb care e scopul final al unei investigații și cum măsurăm succesul ei? Deși majoritatea articolelor la această temă evidențiază importanța jurnalismului de investigație, mai mulți experți atestă că impactul acestuia este greu de estimat. Un inforgrafic simpatic și ușor de înțeles, realizat de către Global Investigative Journalism Network, delimitează noțiunea vastă de impact în 5 sub-categorii: 1. Expunerea abuzului de putere 2. Promovarea responsabilității/răspunderii 3. Lupta împotriva corupției 4. Asigurarea unei mai bune transparențe 5. Consolidarea democrației. Pe baza acestor criterii, 

 

Vă invit să răspundeți la următoarele întrebări: 

Cum apreciați voi impactul jurnalismului de investigație în Republica Moldova? 

Există feedback din partea autorităților? Dar a populației?

Cum am putea mări impactul?

Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat

28 Dec 2016, 12:09 #1 0

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 24


Laura, mulţumim pentru tema care ai pus-o în discuţie. Şi eu de multe ori mă întreb şi, totodată, mă oftic că după publicarea investigaţiilor în care sunt descoperite cazuri grave de corupţie, abuz de putere, fals în acte publice, îmbogăţiri ilicite, totuşi de cele mai multe ori instituţiile care trebuie să se autosesizeze, nu o fac. Deja de câţiva ani, “câinii latră, iar caravana trece”. Sunt unele investigaţii în care autorii vin cu probe, documente. Sunt însă neglijate aceste aspecte, iar uneori aceste dovezi sunt folosite de persoane interesate (politicieni, funcţionari) doar ca instrumente în “reglare de conturi”, fără a se ţine cont de interesul public şi de eradicarea corupţiei.

03 Jan 2017, 15:00 #1 0

Lilia, îți mulțumesc pentru contribuție. O temă recurentă este periclitarea reputației unei investigații atunci când este folosită în scopuri politice. Care ar fi soluția la această problemă?

De asemenea, crezi că rolul unei investigații jurnalistice se limitează doar la dezvăluirea unei informații și a o face cunoscută publicului larg, sau ar putea continua și cu răspunsul sau lipsa de răspuns a autorităților? Consider că o astfel de presiune din partea jurnaliștilor ar rezulta în acțiuni din partea insitituțiilor vizate.

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 1

24 Dec 2016, 16:09 #2 0

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 1

Susțin și apreciez inițiativa de a organiza o astfel de dezbatere! De fapt, jurnalismul de investigație presupune abilitatea jurnalistului de a pune cap la cap faptele cunoscute și descoperirea unor scheme și legături pe care nimeni nu le-a obținut până acum. Până la acest punct, putem zice că aceste lucruri se realizează în jurnalismul de investigație autohton. În multe cazuri, punctul culminant al investigației este momentul publicării. Însă se cere și cred ca este absolut necesară continuarea, desfășurarea investigației în timp, după momentul publicării, simțindu-se astfel lipsa unui follow-up.

26 Dec 2016, 17:55 #2 0

Cristina, ai expus câteva idei foarte importante și sunt de acord că publicul larg este interesat să afle și despre progresul/rezultatele unei investigații jurnalistice pe termen lung. Când te gândești la o investigație jurnalistică din Moldova, care este prima pe care ai putea-o numi și de ce?

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 1

23 Dec 2016, 19:32 #3 0

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 1

In Republica Moldova lipseste jurnalismul de investigatie, de obicei "investigatiile" se fac atunci cand este cerere si nu atunci cand apare "necesitatea". De aceea nu este nici feedback. Eu de ceva timp primesc unele articole ca pe niste barfe simple doar ca aparute in presa si infrumusetate pe alocuri, si le "tratez" la fel de superficial, fara sa comentez si fara sa distribui, cred ca daca ar aparea investigatii adevarte am putea mari inpactul, pana atunci avem ceea ce avem.

26 Dec 2016, 17:50 #3 0

Diana, îți mulțumesc pentru comentariu. Poți să ne dai un exemplu ce ar demonstra unele din punctele de mai sus? De asemenea, care sursă o găsești credibilă la moment, din perspectiva de cititor, dar și ca jurnalist independent?

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 1

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta