Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Management și legislație

Loghează-te pentru a putea comenta

Merită să ne facem griji în privința noului proiect referitor la drone?

Смотри на русском языке

Categorie: Management și legislație

La nivel european, în august 2016 a fost făcută publică şi propusă spre dezbateri  Reglementarea „Prototip" a Comisiei Europene privind Operațiunile Aeronautice fără Pilot. Estimativ, din 2019 reglementarea va trebui transpusă în fiecare stat membru UE. La fel şi în 2016, într-un comunicat al său, OSCE a recomandat statelor membre să recunoască faptul că utilizarea de drone în scopuri jurnalistice reprezintă un instrument pentru realizarea dreptului mass-media de a informa publicul, precum şi libertatea publicului de a primi informaţii şi idei prin intermediul presei. 

Până nu demult în Republica Moldova nu existau reglementări de securitate aeronautică specifice operării aeronavelor fără pilot sau aeronavelor pilotate la distanţă (drone). Acum însă, autorităţile vor să reglementeze condiții specifice de operare în spațiul aerian național a dronelor, criteriile de clasificare a acestor dispozitive, astfel încât în funcție de dimensiuni, masă, înălțimea și distanța la care pot fi pilotate, să poată fi stabilit gradul de risc care îl reprezintă atât pentru securitatea aeronautică, cât și pentru viața oamenilor.

Potrivit notei informative la proiectul de lege la Codul Aerian al Republicii Moldova pus recent pe masa legislativului, se invocă următoarea justificare: “Deşi la nivel european nu a fost reglementată în mod unitar problematica operării cu aeronave fără pilot la bord, există însă preocupări în acest sens la nivel naţional, odată cu intensificarea activităţilor de utilizare a acestor tipuri de aparate de zbor de către persoane fizice şi juridice. Proiectul reglementează şi setul de reguli pentru eficientizarea serviciilor de navigaţie aeriană, în condiţiile menţinerii unor indicatori de siguranţă ridicaţi. În acest scop a fost întărit rolul autorităţilor naţionale de supraveghere, inclusiv în stabilirea şi elaborarea unor planuri de performanţă sau al blocurilor funcţionale de spaţiul aerian, ale căror ţinte de performanţă să fie compatibile cu cele stabilite la nivel european. De asemenea, Codul aerian va reglementa activităţile aeronautice civile, va stabili instituţiile cu atribuţii în domeniul administrării aviaţiei civile, precum şi competenţele şi atribuţiile altor organisme în domeniul siguranţei şi securităţii aviatice.” 

Proiectul de lege nu a întrunit numărul necesar de voturi ai membrilor Comisiei drepturile omului şi relaţii interetnice, pentru a fi susţinut în plenul Parlamentului, iar potrivit Raportului de expertiză anticorupţie, în proiect au fost atestate incompatibilităţi cu standardele internaţionale şi internaţionale anticorupţie, fiind identificate domenii în care proiectul este în contradicţie cu aceste standarde. 

Experţii şi jurnaliştii însă atenţionează asupra restricţiilor care se impun la utilizarea dronelor, deoarece i-ar putea descuraja să utilizeze dronele în investigaţiile lor şi ar impune o sarcină excesivă. Or, drona este recunoscută drept un instrument de dobândire a informaţiei al jurnalistului, la fel ca şi reportofonul sau aparatul de fotografiat. În asemenea circumstanţe, sarcina mass-mediei de a informa publicul asupra problemelor de interes public nu va mai putea fi exercitată eficient.

Chiar dacă pe moment proiectul nu se află pe agenda Palamentului și nu se știe în ce formulă va reveni în procesul de examinare, documentul a readus în actualitate o intenție mai veche a autorităților de a reglementa utilizarea dronei ca instrument de filmare și a generat noi motive de vigilență pentru jrunaliști. Pornind de la ele, vă invit să discutăm subiectul și să răspundem împreună la câteva întrebări:

Credeți că autoritățile ar putea impune restricții reale jurnaliștilor la utilizarea dronelor?

Vor fi descurajaţi jurnaliştii să facă investigaţii în urma restricţiilor impuse?

 

 

Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat

08 Apr 2017, 13:24 #1 0

Înregistrat: Oct 2024

Postări: 9

Dronele cum bine a fost menționat nu reprezintă altceva decât un instrument prin care jurnalistul își poate face meseria, exact ca și reportofonul, pixul sau aparatul foto.

„Problema” dronelor pornește de la două lucruri simple, și anume:
- Pe de o parte este vorba despre dreptul la informare și implicit acces la informație,
- Pe de altă parte, este vorba despre dreptul la viața privată.

Bănuiesc, că nu trebuie ca drona să fie pusă din start ca o „problemă” care trebuie rezolvată. Asta din simplu considerent că nu drona nu e problemă în sine, e un lucru total inofensiv. Problema apare atunci când vine vorba de „în mâinile cui pot nimeri acestea și scopul în care sunt folosite”. Exemplu: un cuțit îl poți la bucătărie (misiunea lui principală); însă poate fi folosit și ca armă (nu neapărat de apărare).

Revenind la drone, trebuie să se pornească, cred eu, de la intenția că acestea vor fi folosite drept instrumente pentru jurnaliști în a documenta subiectele de interes public.

Referitor la întrebările de la care pornește această discuție.
1. Răspunsul scurt ar fi, DA. Important e că aceste restricții să nu fie în detrimentul jurnaliștilor în procesul lor de documentare pe diferite subiecte. La noi însă știm cum sunt făcute legile pentru mass-media: în folosul cuiva și, de cele mai multe ori, în defavoarea jurnaliștilor.
2. Iarăși, DA. E ca și cum cineva ar confisca camera foto sau reportofonul unui jurnalist.

05 Apr 2017, 10:56 #2 0

Înregistrat: Oct 2024

Postări: 40

În ultimul an în presa din Republica Moldova au apărut mai multe investigaţii jurnalistice fiind utilizate imagini cu drona. Informaţia apărută a fost de interes public. Voi menţiona doar o anchetă: cea despre casa de lux a democratului Constantin Botnari şi pădurea de la Durleşti pe care a îngrădit-o ilegal. https://anticoruptie.md/ro/investigatii/integritate/filmare-cu-drona-democratul-constantin-botnari-a-ingradit-ilegal-40-de-ari-de-padure
Inevitabil întrebarea este de ce sunt necesare aceste reguli pentru utilizarea dronelor tocmai acum? Tatiana Puiu , după cum ai menţionat şi tu, în nota informativă a proiectului se arată că “la nivel european nu a fost reglementată încă în mod unitar problematica operării cu aeronave fără pilot la bord, există însă preocupări în acest sens la nivel național, odată cu intensificarea activităților de utilizare a acestor tipuri de aparate de zbor de către persoanele fizice și juridice”. Despre ce fel de preocupări vorbim sau mai bine spus ale cui?

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta