Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Management și legislație

Loghează-te pentru a putea comenta

Corupția în presă. De ce jurnaliștii participă la campanii de denigrare?

Смотри на русском языке

Categorie: Management și legislație

În societatea noastră actuală, suntem zilnic ”inundați” de fluxuri de tot felul de informații care provin dintr-o vastă panoplie de surse mediatice. În acest câmp informațional, televiziunea și, cu mai multă intensitate, în ultima vreme, online-ul au devenit arme de manipulare și dezinformare, iar instrumente ale acestor campanii care urmăresc interese înguste (politice sau de altă natură) sunt jurnaliștii. 

Televiziunile ”lucrează” umăr la umăr cu site-urile (deoarece audiovizualul este reglementat) și, aparent, încearcă să respecte legea, în timp ce online-ul nu este supus unor reguli stricte. Schema este arhicunoscută: campania de dezinformare este lansată de vreun site (habar n-avem cine sunt patronii acestuia întrucât n-avem informații pe web), după care intervine televiziunea care începe să exploateze subiectul la maximum, cu difuzare la toate jurnalele și urmată de reluări în alte zile etc. 

Prin dezbaterea pe care o lansăm, încercăm să răspundem la o întrebare simplă: de ce jurnaliștii acceptă să fie folosiți în ”războiul” pe care politicienii îl duc împotriva oponenților lor? E clar că în această luptă numai de jurnalism nu putem vorbi, ci de o adevărată propagandă ca în vremurile care au apus. Numai că atunci fațeta principala era glorificarea ”realizărilor” și lustruirea imaginii conducătorilor ”iubiți”, acum însă predominante sunt campaniile de denigrare a adversarilor politici.

Este evident că toate aceste campanii, care au drept scop final discreditarea cuiva, sunt în general însoțite de tendențiozitate și parțialitate, iar cei care le promovează n-au nicio treabă cu etica și deontologia profesională. Ei, pur și simplu, îndeplinesc niște comenzi politice. 

De ceva vreme, ne-am liniștit cu toții și suntem ”fericiți” că în sfârșit putem afla cine stă în spatele televiziunilor din Republica Moldova. Nu ne deranjează că mai toate posturile tv de top au patroni politicieni, unii avându-le mai de demult, iar alții s-au pricopsit cu posturi tv mai recent. Perfect. Toți sunt cu acte în regulă. Nu contează că politicienii folosesc televiziunile și pe jurnaliști pentru crearea propriei imagini și/sau pentru discreditarea și defăimarea concurenților politici. Apropo, conform art. 66 alin (2) al Codului Audiovizualului, partidele și formațiunile politice nu pot deține posturi de radio și tv. Adică, partidele n-au voie, dar membrii de partid au. 

În final, stimați colegi, vă îndemn să discutăm împreună câteva lucruri:

  • De ce unii dintre confrații noștri acceptă să facă jocul politicienilor?
  • Cum putem să combatem campaniile de denigrare cu implicarea jurnaliștilor?
  • Ce trebuie să facem ca să diminuăm amploarea corupției în presă?

Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat

Pagina 1 din 8

«12345678»

11 Jul 2016, 08:31 #1 0

Nume: Constantin Draghici

Sursa: Facebook

Likes: 0

De tampiti

10 Jul 2016, 22:10 #2 0

Nume: Alexandru Latcu Claudiu

Sursa: Facebook

Likes: 0

un ziarist adevarat e impartial...nu baga parerile lui in prezentarea anchetelor.

10 Jul 2016, 21:35 #3 0

Nume: Dumitru Gheorghe

Sursa: Facebook

Likes: 1

ERADICAREA ..............LEGI PRECUM IN CHINA ....INTR O TARA DEVASTATA DE FARADELEGI...PEDEAPSA CAPITALA ,,DETENTIE PE VIATA PENTRU FAPTELE GRAVE SI DEOSEBIT DE GRAVE

10 Jul 2016, 20:55 #4 0

Nume: Ion Oprea

Sursa: Facebook

Likes: 1

Imi vine sa vorbesc neacademic si sa fac generalizari cu referire la acest popor,din care,totusi,cu mandrie fac parte,dar ma abtin si zic,doar,ca multe cozi de topor au mai crescut pe meleagurile astea minunate...

10 Jul 2016, 19:12 #5 0

Nume: Florica Horhocia

Sursa: Facebook

Likes: 0

Poi sunt platiti sa denigreze

10 Jul 2016, 15:34 #6 0

Înregistrat: Oct 2024

Postări: 1

Maxim, sunt de acord cu ideea că pentru tot se plătește și că nu cred că unii o fac pur și simplu din convingeri personale sau din prea mare dragoste față de patron. A doua parte a comentariului tău deschide, însă, un subiect de dezbatere foarte interesant legat de beneficiile urmărite de unii așa-ziși ”jurnaliști” care țintesc și niște funcții sau poziții în structuri de partid sau instituții publice. Dar, cum rămâne cu clauza de conștiință, cu moralitatea sau cu exigențele deontologiei profesionale? Reiese că jurnaliștii (mai exact, unii jurnaliști) n-au nicio treabă cu Codul deontologic al jurnalistului, că totul se rezumă la bani sau la faptul de a fi loial patronului și de a-i îndeplinii capriciile, etc.

În rândul al doilea, nu aș vrea să fiu la fel de pesimist. Sigur, fiecare își alege drumul pe care să meargă și felul în care tratează informația pe care o transmite publicului. Cred, totuși, că prin discutarea acestui subiect, noi, jurnaliștii care ținem la această profesie, putem combate fenomenul prin taxarea fiecărui caz în parte. Apoi, pentru a răspunde la întrebarea ”cine sunt judecătorii?”, sunt organisme create de organizații media, gen Consiliul de presă, care sunt destul de reprezentative și imparțiale. Și mai este o problemă care ar merita o dezbatere: la noi, oricine care are un calculator și poate scrie niște texte, poate obține o legitimație de oriunde și se poate considera jurnalist. În alte meserii, nu poți profesa dacă nu ai licență în domeniu. În breasla noastră – se poate.

Corupția, în presă sau în altă parte, trebuie înțeleasă, așa cum este acest fenomen definit prin dicționare, înseamnă orice abatere de la moralitate, onestitate sau datorie. Probabil, unii nu mai pun preț pe aceste calități. Petru mine personal, acestea contează. Tocmai de aceea, consider că trebuie arătați cu degetul cei care pervertesc jurnalismul.

10 Jul 2016, 15:33 #7 0

Nume: Mihail Tudorache

Sursa: Facebook

Likes: 0

Sa traiasca si ei din coruptie ! Vezi,Dan Andrinic si Nicolae Turcescu-milionari.

10 Jul 2016, 15:01 #8 0

Nume: Ilie Burgui

Sursa: Facebook

Likes: 0

E si ei oameni !!!

10 Jul 2016, 14:33 #9 0

Nume: Daniel Nica

Sursa: Facebook

Likes: 0

a 4-a putere in stat deja era aservita.face parte din nomenclatura,doar cine se opune e marginalizat si devine erou peste 50 de ani.

10 Jul 2016, 14:14 #10 0

Nume: Neculai Gabriela

Sursa: Facebook

Likes: 0

Din prostie. Inca nu realizeaza ca toti suntem intr-un mare rahat indiferent de opinia pe care o avem.

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta