Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat
05 Sep 2017, 18:05 #1 +1
Show. Show şi s-a terminat discuţia. Dacă un invitat ajunge să înjure pe celălalt, sau chiar pe moderator, asta e. Poate chiar s-a enervat şi asta spune multe despre el, poate joacă teatru. Cum reacţionează moderatorul în astfel de situaţii, ţine de experienţa şi inspiraţia fiecăruia. Prea multă deontologie şi etică au stricat presa. Cândva, eram mai liberi, dar mai corecţi şi mai puţin ipocriţi
05 Sep 2017, 22:06 #1 0
De asta am și lansat discuția să vedem cum putem îmbunătăți calitatea talk-show-urilor și profesinalismul nostru, al jurnaliștilor. Totuși, am senzația că astăzi tocmai etica și deontologia lipsesc în presa de la Chișinău.
04 Sep 2017, 16:13 #2 +1
Pentru mine talk-show-urile sunt ca un camp de lupta unde armele sunt argumentele si explicatiile. Pe langa aspectele ce tin de incidentele, care pot aparea in timpul emisiunii din cauza comportamentului unor invitati, sunt contrariata uneori, ca telespectator, ca moderatorul emisiunii nu este documentat astfel ca invitatii mint cu nerusinare, iar eu din fata televizorului ma revolt. Astfel o emisiune, care urma sa faca lumina, te baga si mai tare in ceata. Eu ma refer la cazurile cand nu se face intentionat, ca discutia sa devieze acolo unde trebuie. De fapt, in ultima perioada avem parte de talk-show-uri regizate, care au drept scop sa amortizeze o problema din societate sau sa diminueze importanta alteia. Nu mai vorbesc de experti, acum din astia avem tare multi si deja nu sunt specializati pe domenii, ce pe televiziuni. Reusita unui talk-show cred ca depinde mult de invitati, tema si in mare de maestria moderatorului de a face ca discutia si sa fie una echilibrata, chiar daca mai piparata. Interesant sa fie!
05 Sep 2017, 22:10 #2 0
Uneori interesant înseamnă să folosești diferite arme, nu întotdeauna cele mai corecte. Cum facem? Sau scopul scuză mijloacele?
03 Sep 2017, 14:01 #3 +1
Invitații talk-show-urilor se împart în două categorii: actori care sunt vizați în mod direct de tematica emisiunii – funcționari și demnitari, pe care funcția îi „obligă” să fie atenți la fiecare cuvânt pe care îl spun. Cu astfel de invitați, moderatorii au ocazia să afle informații din prima sursă, să întoarcă problema analizată pe toate părțile și să-i prindă în capcana necoincidențelor dintre fapte și declarații. În asemenea cazuri, moderatorul trebuie să fie foarte bine pregătit, de două ori mai pregătit decât interlocutorul său.
Cea de-a doua categorie sunt experții/analiștii, care își expun punctul lor de vedere. Teoretic, nu poți avea „pretenții” la astfel de invitați, pentru că fiecare are dreptul la părere și moderatorul (în echipă cu producătorul) i-a invitat pentru a le afla punctul de vedere. Dar se știe că există analiști care devin tendențioși și îndreaptă discuția spre zone care aduc beneficii anumitor actori politici ( analiștii plătiți să promoveze interesele anumitor partide), aceștia pot fi opriți (piața noastră media este mică, și, de obicei, se cunosc viziunile experților, nu sunt o „descoperire” în timpul emisiunii) iar discuția poate fi continuată cu un alt invitat. Dacă există doar un singur invitat, moderatorul are rolul de a aminti si de cealaltă parte a monedei, pentru un dialog echilibrat. Certurile în plato-urile de la Chișinău sunt un fenomen rar și se întîmplă numai atunci cînd sunt invitați experți din tabere diferite. Puține instituții media își permit, însă , „luxul” de a aduce invitați incomozi și care nu „corespund ” viziunilor partidelor / politicienilor care le finanțează. De cele mai dese ori, pe platou se întîlnesc invitați care împărtășesc același punct de vedere.
05 Sep 2017, 22:12 #3 0
Cred că e vorba mai degrabă de ”luxul” invitaților care aleg la ce emisiune de dezbateri să meargă. Dacă întrebările moderatorului îl deranjează, atunci el nu mai acceptă să vină a doua oară și preferă să stea într-un platou confortabil, unde i se vor pune întrebări aruncate ca mingea la fileu. Întrebarea e ce facem cu această situație și categorie de invitați? Îi neglijăm sau îi obligăm?
03 Sep 2017, 08:15 #4 +1
Sa recunoastem - ne place cand se cearta invitatii. Si celor care ne privesc de acasa tot. Chiar daca rad de cei care se mananca, in cadrul emisiunii, ca javrele printre gard. Dar ai dreptate - emisiunea trebuie sa aiba un fir logic, iar trasarea acestuia este sarcina moderatorului. Reactiile emotive tot "vorbesc", asa ca lasati-i sa "vorbeasca" inclusiv "scuipandu-se", pentru ca privitorii sa-i afle asa cum sunt: agresivi, lipsiti de autocontrol, nesimtiti. E ca in cazul casniciei - mai bine sa-i vezi fata adevarata inainte de casatorie, decat sa umbli cu vanatai dupa. Si, da, balacareala aduce rating.
Trimiterea la plimbare a unui invitat care a luat-o razna la emisiune este un atribut al moderatorului. Se aplica in situatii execptionale, dar se aplica - atunci cand invitatii manifesta lipsa de respect fata de moderator si, implicit, fata de privitori. E, de fapt, o sanctiune. Aplicata corect, aceasta il va poate transforma pe moderator intr-un fel de erou despre care toti vor vorbi. Dar un asemenea gest trebuie sa fie foarte bine intemeiat, iar moderatorul are doar cateva secunde ca sa ia o astfel de decizie.
Legat de invitarea exponentilor abelor tabere: problema nu e ca nu-i invitam. Pur si simplu "barbatii neamului", in special din politica moldoveneasca, dar si functionarii publici din "esalonul" doi, prefera sa monologheze si fac pe ei de frica atunci cand ii inviti la o confruntare pe fapte, in direct. Motivul? Sunt santajabili (cu averi nemeritate) sau prosti.
05 Sep 2017, 22:15 #4 0
De acord, Vitalie!. Asta ziceam și în comentariul anterior: cum îi putem obliga pe ”bărbații neamului” să participe la emisiunile unde vor avea parte de multe întrebări pipărate?
02 Sep 2017, 15:21 #5 +1
Bună abordare! Am avut și eu onoarea să fiu invitata Elenei Robu. Recunosc, întrebările și tactica de a prezenta un talk-show, sunt profesionale, iar uneori te pune în situația de a spune absolut tot ce gândești. Totuși, pentru a nu ajunge la momente neplăcute, cred că e nevoie să se ia în considerație comportamentul invitaților. Se poate de făcut o analiză înainte de a-l invita. Dacă acesta a dat dovadă de agresivitate în alte emisiuni, atunci nu e cazul să mergem la risc. Ca și moderator, mi se pare corect să-ți impui regulile, să intervii când invitatul nu e în temă. Media are menirea de a educa populația, și talk-show-ul la fel, nu trebuie să uităm de aceasta. Deci, mizăm pe invitați cu minți lucide și care să aibă ce ne spune!
05 Sep 2017, 22:17 #5 0
Și moderatorii ar fi bine să fie cu minți lucide și să înțeleagă responsabilitatea pe care o au față de public. De asta cred că se cere respectarea Codului Deontologic. Cine îl sancționează pe moderatorul care spune minciuni?
02 Sep 2017, 14:06 #6 +1
Talk-show-urile se identifică cu moderatul. De calitatea răspunsurilor invitaților și valorizarea acestora în știri, tot moderatorul este responsabil. Or, noi putem să observăm că în prezent, în Republica Moldova, ducem lipsă de dezbateri și emisiuni cu invitați cu păreri diametral opuse. Iar de asta suntem vinovați tot noi, auditoriul care tolerăm refuzul acestora de a participa la emisiuni, de a veni pe platou alături de adversarul său politic.
Atunci când se manifestă agresiv, moderatorul are tot dreptul să ceară invitatului să se tempereze sau va fi nevoit să părăsească platoul. În același timp, ori de câte ori invitatul încearcă să întrerupă coștient firul emisiunii și discuția cu alte personaje din platou, moderatorul poate deconecta microfonul sau îl poate lipsi de câteva intervenții în timpul talk-showului.
În multe cazuri, talk-show-ul au adus notorietate prezentatorului. Astfel, moderatorul care se respectă nu va permite să se treacă limita Codului Deontologic, va păstra echidistanța între invitați și nu va permite monopolizarea discuțiilor, chiar și cu riscul ca invitatul să părăsească platoul sau să fie „sancționat” prin deconectarea microfonului.
05 Sep 2017, 22:20 #6 0
E adevărat, echidistanța moderatorului înseamnă foarte multe într-un talk-show. Aceasta este una dintre armele pe care le are ca să pună la punct invitații.
01 Sep 2017, 16:51 #7 +1
Cred că tema adusă în discuție este pe cât de sensibilă, pe atât de interesantă. Observ de multe ori, la televiziunile din R. Moldova, că nu există mai mulți invitați și, în general, se cam evită aducerea în platouri a personajelor cu păreri diametral opuse. Ori, tocmai acesta cred că este rolul unui talk show și anume de a crea polemici constructive.
Totuși, în acest caz, există și riscul ca situația să degenereze în zona jignirilor sau cea a manifestărilor fizice. În acest caz, este de dorit ca moderatorul să aibă fler și să intervină pentru a modera/stopa aceste aspecte. Dacă nici astfel de soluții nu pot fi folosite, atunci moderatorul ar trebui să întrerupă orice fel de emisiune care nu se desfășoară în parametri civilizați de comportament sau limbaj. Astfel de situații sunt greu de prevăzut și mai ales greu de gestionat. Nu există un manual sau cod deontologic care îți va spune cum să procedezi mai bine în astfel de momente, ci flerul și inspirația de moment.
Personal, sunt de părere că moderatorul ar trebui să oprească fie emisia. Fie să îl invite pe cel care se manifestă necivilizat să părăsească platoul. S-a întâmplat de mai multe ori în România și a funcționat. De altfel, au fost și situații inverse în care moderatorii au provocat și au adresat injurii invitaților (vezi cazul Firea versus Boureanu).
În concluzie, rămân la părerea că talk show-urile trebuie să genereze schimburi de idei (cu toate riscurile aferente) și nu să fie simple monologuri și pe alocuri chiar exerciții de imagine, în special pentru politicieni experimentați. Pe de cealaltă parte, moderatorii trebuie să știe când să fie incisivi și când trebuie să preia frâiele discuțiilor în caz de derapaje.
05 Sep 2017, 22:23 #7 0
Într-adevăr, presa din România poate oferi multe exemple în acest sens:) Încercăm să luăm ce este mai bun de peste Prut în materie de comportament al moderatorilor de talk-show.
15 Aug 2017, 12:54 #8 +1
Bine punctat!
Cu siguranta, Elena Robu este una din jurnalistele potrivite pentru a modera o astfel de tema.
In cazul in care se depaseste bunul simt, o gazda care se respecta va aminti invitatilor sai, regulile casei.
Si da, un comportament lipsit de etica, din partea ambelor parti este neadmisibil intro emisiune. Si daca invitatul nu cunoaste ca televiziunea sau presa mai are si scopul de a educa, atunci moderatorul este obligat sa taxeze un comportament neadecvat.
07 Aug 2017, 21:15 #9 +1
Urmaresc cu mare placere emisiunile D-nei. Elena Robu si sunt in totalitate de acord cu modelul ei de moderare a emisiunilor, a talk-show-urilor, a dezbaterilor, etc.
A pune la punct invitații în emisiunile cu invitații autohtoni, mi se pare o practică normală și adaptată, căci puțini știu să fie corecți si să-și adapteze discursurile în conformitate cu ceea ce pregătește în emisiune moderatorul.
Cred că e ok să se ia în considerare temperamentele invitaților, însă nu consider că o emisiune trebuie să se supună unui anumit temperament.
Închiderea microfonului este o practică normală, cred eu, la noi în țară, iarăși, din motivele expuse mai sus (Mi-a plăcut mult momentul cu deputatul Bolea la dezbaterile de la Bălți), nu cred că e un abuz, ci mai mult o necesitate, fiindcă într-o țară dominată de propagandă și dezinformare, cred că jurnaliștii trebuie să știe care sunt adevăratele mesaje care trebuie să ajungă la cetățeni și, dacă aceasta implică închidere unui microfon, atunci așa să fie.