Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Deontologie și profesionalizare

Loghează-te pentru a putea comenta

Jurnalismul online: primii, cu greșeli sau mai târziu și documentat?

Смотри на русском языке

Categorie: Deontologie și profesionalizare

Unele din cele mai mari reproșuri la adresa presei online este faptul că acolo scriu niște agramați și că, uneori, informația e mai mult #depesurse decât verificată din trei surse, așa cum spune manualul de jurnalism, iar această dezbatere mai că nu este sub fiecare știre a portalurilor online din Republica Moldova.

De asemenea, se observă tranziția presei scrise, dar și TV, pe mediul online și acest lucru nu face decât să întărească această discuție continuă despre cum facem: repede și cu erori sau mai lent, dar cu mai puține greșeli (inevitabile, de altfel).

*sursa foto: primemovermag.com.au

Pentru ca dezbaterea să ia amploare, la cursurile de jurnalism de la Universitatea de Stat, studenții sunt rugați să găsească greșeli din presa online, iar pe rețelele sociale chiar sunt create grupuri în care se face public shaming instituțiilor de presă care comit erori, unele de formă, altele de fond.

Din experiența de 6 ani de la #diez, am observat că online-ul e relevant atunci când este viu, iar ce este viu se dezvoltă, crește, avansează. În acest proces, inevitabil se comit și erori. Datorită creșterii popularității rețelelor sociale, utilizatorii sunt obișnuiți să vadă totul în timp real, atât în feed, cât și pe site-urile de știri. Presa online accesează în același timp cu utilizatorii mai multe informații despre evenimentele care se întâmplă la zi, însă are misiunea să selecteze și „să pună pe rafturi” informația din acest haos informațional. Dacă întârzii prea mult și nu ții ritmul cu utilizatorii, devii irelevant: pe rețele sunt distribuite deja link-urile primelor instituții media care au scris mai rapid despre un eveniment care „arde”.

Pe online, puțini utilizatori intră direct pe site-urile agențiilor de presă (la Diez.md avem 10% din cititori) sau pe paginile de Facebook ale acestora. Și, chiar dacă utilizatorii se abonează la pagini de Facebook, profiluri de instagram sau grupuri pe Telegram, din cauza algoritmurilor de pe rețelele sociale și ale motoarelor de căutare, au de câștigat anume cei care devin relevanți primii, adică cei care primii publică informația. Anume ei apar mai des în news feed, ceilalți deja obțin fărâmiturile. Și poți tu să ai cel mai fain material, însă, din păcate, doar o mână de oameni te vor citi.

La #diez, e prioritar să nu avem greșeli de fond sau informație care știm sigur că nu este confirmată formal sau informal. În rest, ne angajăm să urmărim un eveniment dacă l-am început și să oferim mereu actualizări, în funcție de informația care apare și pe care o obținem. După cum este specificul online-ului, lucrăm cu linkuri interne și externe, iar fiecare actualizare apare ca știre separată, dar suficient de legată cu subiectul început. De exemplu, în ziua alegerilor, deși avem o știre generală cu informații live care se actualizează la minut, avem și o serie de știri care scot în prim-plan anumite subiecte și cuvinte cheie, pe care le considerăm relevante pentru cititorii noștri, iar link-urile la aceste știri se regăsesc în știrea principală. Dacă pui toată informația cap-coadă într-un singur material, acesta devine prea lung, iar cititorii nu stau mult în el. În funcție de vârstă, ocupație și interese, cititorii vor distribui informațiile care le sunt mai aproape și nu neapărat știrea în care există toate link-urile informației.

 

Vă propun să dezbatem subiectul și să căutăm răspunsuri la câteva întrebări:

#Ce regulă aplicați în redacțiile voastre când există astfel de situații?

#Cum „reanimați” subiectul pe care ați preferat să-l dați printre ultimii, în schimb confirmat oficial și scris bine?

#Cum trebuie să reacționeze redacția dacă prima informație publicată conține greșeli de fond? Șterge repejor, cu gândul că nu a observat cineva, sau face o erată publică?

#Ce faceți atunci când cel puțin un site (în care aveți, de regulă, încredere) a dat o informație, însă pe surse, iar tu nu ai unde să o confirmi, iar șeful o cere imediat?

#Cum ar fi bine să procedăm dacă informația publicată de tine este citată peste tot, iar mai apoi se adeverește că este falsă?

 

17 Apr 2019, 17:30 #1 0

Înregistrat: Apr 2019

Postări: 8

Alex, la Diez n-am pretenții :) am vaga senzație că o iei prea persoanl :) despre greșeli, Cristi tare bine a punctat. Deși, neplăcute, scăpările de litere se mai trec cu vederea și se iartă. Cele de gramatică mai greu le accept eu, nu vorbesc de alții. Dar cele mai grave rămân cele de cultură generală sau înțelegere a subiectului de către reporter. În general, o știre bună, pentru mine, este o știre în care eu înțeleg tot ce se povestește în știre. Desigur, pe parcurs se revine cu completări, dar citim pe unele portaluri niște pseudo-știri din care nu înțelegi nimic. Și atunci am 2-3 portaluri de reper la care revin atunci când vreau o informație complexă, credibilă și știu sigură că e verificată. Nu dau nume, dar acestea sunt redacții care dau știrile mai târziu dar cu informația completă, clară, explicată și verificată :)

18 Apr 2019, 17:25 #1 0

Diana salut, merci pentru completări.

Eu nu o iau personal, dar îmi place când sunt anumite standarde după care se iau unele lucruri. Același debate, de obicei, îl aduc în discuție, la tema, ce înseamnă presă independentă (cea care își rezervă dreptul să accepte sau să refuze orice client, indiferent dacă e politic sau comercial, sau cea care nu depinde de nimeni, dar vrei nu vrei depinzi de piață, anyway).

Noi, la #diez, încercăm să facem știrile așa cum am vrea noi să le citim, poate de asta și place la cititori, dar asta nu exclude faptul că deseori ne întrebăm: asta-i știre, sau nu-i știre, merită de dat, sau nu. etc.

De pseudo-portaluri, acolo tot îi clar, eu le urmăresc doar să văd ce se mai aruncă, pentru a ști ce să evit.

Oricum, cred că un tânăr reporter trebuie să știe standardele unei știri bune, nu doar după ce spune manualul jurnalistic, dar și cum este în practică.

Înregistrat: Apr 2019

Teme moderate: 3

17 Apr 2019, 13:16 #2 0

Înregistrat: Apr 2019

Postări: 4

Să fin primii cei mai documentați care scriem fără greșeli cu opiniile tuturor părților. pare complicat? Da, este complicat. Doar aș poți informa și nu dezinforma oamenii.

17 Apr 2019, 14:25 #2 0

Tatiana salut, merci pentru comentariu.

Așa o întrebărică, ce înseamnă, în general a dezinforma oamenii: dacă scrii o știre despre noua ruta de troleibuz, și scapi o literă în Ialveni de ex, sau chiar în numele primarului interimar Rslan Codranu, asta e dezinformare, sau totuși informare?

Înregistrat: Apr 2019

Teme moderate: 3

17 Apr 2019, 13:13 #3 +1

Înregistrat: Apr 2019

Postări: 6

Oooo, un subiect tare actual pt orice site de știri. Cred că toată lumea e de acord că greșelile nu dau bine pentru o redacție, dar în același timp toți le fac. Noi, la UNIMEDIA ne propunem să transmitem știrile cât mai repede și primii. Asta prespune că reporterul e cel care are prioritate și textul său va fi mai întâi publicat, apoi verificat/văzut de un editor, colegi și vizitatori. Astfel, șansele de a comite greșeli cresc exponențial. Din păcate nu avem luxul de a ne permite să dăm o știre mai târziu și mai documentat. Dar, nici piața nu prea mai permite așa ceva. Dacă vreai audiență.
Acum și greșelile sunt diferite. Le voi împarte în:
1. minore, neesențiale - asta ține de scăpări de litere, li se mai spun: greșeli de tipar, dar că în online sună nu tare bine. De multe ori ele țin și de probleme tehnice. La caculatorul de pe care scriu, tare greu merge tasta l, t, e și o. Astfel că, mai ales că, atunci când e de vreo știre ce trebuie de scris rapid, apar astfel de probleme. Se mai încrcă din grabă și taste alăturate. Chiar dacă îs minore, consecințele unor astfel de greșeli pot fi tare mari. De exemplu, la poza unei știri, am scris că respectiva persoană e „boul” în loc de „noul”... b și n stau alături în orice tastatură latină...Amuzant, dar vă asigur că nu pentru reporter și pentru „noul primar”

2. Greșeli grave - sunt greșelile de gramatică, cratime puse aiurea, acorduri proaste, tot tacâmul. Aici din păcate, toleranța scade și tinde spre 0. Explicațiile că am scris repede sau e breaking news nu țin. Înțeleg o literă, o virgulă maximum, dar așa??? Apoi, la acest capitol țin greșelile de cultură generală: confuzia dintre vameș și polițist de frontieră, oraș sau sat, cartier sau sector al Chișinăului, ori Istanbul - capitala Turciei..:(

3. Informații eronate și dezinformări - aici nu știu dacă sunt greșeli. Orice informație are o sursă, este verificabilă și servește interesului public.

În general, de fiecare dată corectăm greșelile de orice tip. Regula de bază e public shamingul intern. Pe chat-ul redacției semnalăm greșeala și discutăm. Aici ne ajută și vizitatorii care au opțiunea de a semnala greșeala. Erate publice nu facem. Greșeala trebuie să fie nevinovată. O știre sau o informație de interes public este mereu verificată, sau citată persoana, sursa orice altceva. Nu am avut niciun caz prin care

17 Apr 2019, 14:27 #3 0

La noi interchat shamingul e mai mult legat de cultură generală, care este foarte importantă, mai ales când faci ofice fel de material.

Noi avem un caz clasic despre Icey Dicey (în loc de AC/DC), totuși și Icey Dicey există ca formație.

Eu nu zic că sunt pro-greșeli, eu doar înțeleg că ele se întâmplă, și pentru mine mai mult contează ideea știrii sau materialului propriu zis, decât greșelile ne-esențiale.

Da, dacă nu verifici sursa, atunci o poți da în bară foarte tare.

Înregistrat: Apr 2019

Teme moderate: 3

17 Apr 2019, 12:55 #4 0

Înregistrat: Apr 2019

Postări: 2

Am avut și noi la TV8.md câteva cazuri memorabile în care am dat-o în bară, publicând în goană informații eronate. Și când îți înțelegi „fail-ul”, prima reacție instinctivă e să ștergi știrea și să încerci să uiți))), dar noi ne-am impus o regulă internă că nu ștergem categoric știri și, cu toată rușinica, dăm o actualizare cu informația corectă. În schimb încercăm acum să verificăm informațiile, fiind conștienți că vom avea mai puține vizualizări. Dar, până la urmă, aceste vizualizări pot fi compensate cu știri originale.

17 Apr 2019, 14:30 #4 0

Natalia, merci de comentariu.

Așa o întrebare, la voi știrile care trebuiesc date repede, mai întâi se publică apoi se verifică, sau invers?

Înregistrat: Apr 2019

Teme moderate: 3

17 Apr 2019, 14:31 #4 0

Natalia, merci de comentariu.

Așa o întrebare, la voi știrile care trebuiesc date repede, mai întâi se publică apoi se verifică, sau invers?

Înregistrat: Apr 2019

Teme moderate: 3

17 Apr 2019, 02:00 #5 +1

Diana, da! Într-o lume perfectă așa ar fi. Dar după ce clasificări se iau cele mai bune știri? Bune cum zic un grup de experți? Bune după audiență? Bune după indexare pe Google? Bune după BOP? Cî dacă spui bune după cititori, asta ce înseamnă?

Știri bune este un termen tare vag, și din cauza că e vag, e folosit atât de cei care scriu știri manipulatorii, cât și de cei care luptă pentru codul deontologic.

De asemenea, sunt de acord cu tine, că dacă pe termen lung calci prin străchini, îți pierzi numele, totuși, de la greșeli minore, nimeni nu și-a pierdut nimic. Cu apariția netului, dar înainte de asta a sms-urilor, cititorii pe termen lung iartă greșelile de litere, nume, sau calchieri, dar niciodată nu vor ierta o info falsă, sau o idee scoasă din context.

Înregistrat: Apr 2019

Teme moderate: 3

16 Apr 2019, 17:40 #6 +2

Înregistrat: Apr 2019

Postări: 8

Cele mai bune știri sunt cele bine documentate și cu cât mai puține greșeli (inclusiv gramaticale și ortografice) și dezinformări. În goana după audiență și ideea de a fi primul, de multe ori se omit lucruri importante, se încurcă nume, cifre, se strecoară greșeli, care, cu timpul duc la pierderea credibilității și cititorii vor evita acel site.

Și nu-i deloc etic să ștergi articolul dacă informația e greșită, cu speranța că nimeni nu va observa. E ok să greșești uneori, și mai ok e să recunoști asta și să vii cu erate.

Așa că, dragi reporteri, editori...dați-ne știri bine documentate și corecte și noi vă vom citi cu fidelitate, chiar dacă nu dați primii știrea :)

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta