Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Deontologie și profesionalizare

Loghează-te pentru a putea comenta

Citate trunchiate: manipulare, rea-credință sau neprofesionalism?

Смотри на русском языке

Categorie: Deontologie și profesionalizare

Aş îndrăzni să afirm că acurateţea citării surselor este una din cele mai interesante, dar şi dificile sarcini ale unui jurnalist. Să redai în cât mai puţine, exacte şi clare cuvinte sensul unei declaraţii importante este uneori rezultatul unui adevărat exerciţiu de inteligenţă, pe care cred că mulţi jurnalişti îl ratează. Lucrurile sunt grave şi atunci când se întâmplă involuntar, dar se complică când greşeala e deliberată, adică atunci când spusele cuiva sunt rupte din context şi interpretate în mod eronat cu bună ştiinţă, urmărindu-se ca sensul să se aşeze într-o anumită albie de înţelegere.  

În ultimele săptămâni, din păcate, am avut mai multe experienţe în care am tresărit de indignare la auzul unor „tălmăciri” din presă a unor declaraţii. Am să vă descriu doar una dintre ele. 

Daţi-mi voie mai întâi să vă întreb ce înţelegeţi din următorul citat: „Din punctul meu de vedere, nu „oligarhii”, care există în toate țările Parteneriatului Estic, sunt problema, ci modul cum sunt sau nu ei integrați în sistemul democratic. Oamenii de afaceri, care creează locuri de muncă, au un loc important în societate, dar nu trebuie să-și folosească banii pentru a influența politica.” Autorul acestei alegaţii e fostul comisar european pentru extindere și vecinătatea estică, diplomatul ceh bine cunoscut la Chişinău, Stefan Füle. Cred că o să fiţi de acord că el spune, de fapt, că nu oligarhii în sine sunt o problemă, ci faptul dacă sunt sau nu lăsaţi să controleze procesele politice într-un stat. Ei bine, iată cum au interpretat această declaraţie anumite media de la Chişinău, pe care nu le voi numi aici: „Stefan Fule a propus să se renunțe la pedeapsa penală pentru oligarhii moldoveni.”  

Vreau acum să vă provoc la o discuţie despre această problemă: acurateţea citării surselor. Vreau să vedem: 

E rea credință sau greșeală banală? 

Cât de grave sunt astfel de interpretări?

În ce măsură o astfel de greşeală poate fi considerată involuntară? 

Cum se răsfrâng aceste situaţii asupra nivelului de încredere în presă şi jurnalişti?

Cum ar putea învăţa jurnaliştii să fie exacţi în citări? 

 

 

 

Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat

15 Oct 2015, 10:06 #1 0

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 25

De foarte multe ori jurnalistii o fac in mod intentionat, adica utilizeaza declaratiile surselor in asa fel, incat stirea, materialul sa bata intro tinta. Ruperea citatului din context la fel e practicata pe larg. Asta se face cel mai des acolo unde se manipuleaza, unde institutia media lucreaza pentru anumite grupuri de interese. De multe ori insa isi spune cuvantul lipsa de profesionalism a jurnalistilor si banala lene. Un jurnalist profesionist intotdeauna se va ingriji ca materialul pe care il face sa fie incheiat la toate acele, sa aiba toate sursele, iar citatele sa fie facute corect. Eu cred ca asa procedeaza un jurnalist care in primul rand isi respecta publicul si se respecta pe sine, daca pot sa spun asa, pentru ca orice material este fata autorului. Putini insa inteleg ca relatarea corecta a faptelor, citatelor, utilizarea surselor necesare iti aduce un plus de imagine si, cu timpul - si un nume in ziaristica.

13 Oct 2015, 17:14 #2 +1

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 4

Cred că e rea credinţă mai curând, decât greşeală banală, involuntară. ba dimpotriva îmi pare că foarte conştient, uneori sau frecvent, anumite media distorsionează anumite declaratii, le rup din context astfel incat cum spuneai - sensul să se aşeze într-o anumită albie de înţelegere. jurnalistii sunt invatati sa fie exacti in citari, stiu ca trebuie sa ia citatul si sa-l reproduca fara interventii, fara interpretari, dar folos ca stiu daca patronii le cer alta.

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta