Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Deontologie și profesionalizare

Loghează-te pentru a putea comenta

Cât timp jurnaliștii vor mai fura de la jurnaliști?

Смотри на русском языке

Categorie: Deontologie și profesionalizare

Pe timpul când lucram la cotidianul Adevărul Moldova se întâmpla des ca dimineţile colegilor mei care îşi scriau articolele până seara târziu şi pe care le admirau dimineaţa în ziarele proaspăt scoase de la tipografie să înceapă aşa: „Stimate coleg de la redacţia cutare, aţi preluat materialul meu fără să citaţi corespunzător! Nu aţi vrea să faceţi un mic efort?” În încercarea de a scăpa de „hoţii de articole” dădeam şi câte cinci telefoane pe zi, iar uneori polemicile cu făptaşii se mutau pe reţelele de socializare. Această luptă a noastră era eşuată, pentru că portalurile care parazitau pe munca jurnaliştilor harnici apăreau ca ciupercile după ploaie. Nici link, nici autor. Doar undeva jos, sub articolul preluat integral, puteai vedea sursa indicată mărunt de tot. Fotografiile sunt subiect aparte. Şi azi văd celebrele imagini făcute de colegii noştri fotografi din Parlament, Guvern sau instanţe de judecată preluate de atâtea site-uri încât nu mai dai de urmă: cine de la cine a furat.

Pun pariu că astfel de supărări au loc în fiecare redacţie cu reporteri oneşti, care ţin la propriul produs. Mai deranjant este atunci când o fac portalurile pe care le considerăm serioase şi care pur şi simplu uită de nişte reguli elementare atunci când preiau un articol: link activ, sursă şi, bineînţeles, bunul simţ de a nu prelua materialul cap-coadă.

Uneori aceste instituţii fac un copy-paste inteligent. Parcă a indicat sursa, doar că atunci când citeşti materialul nu te prinzi al cui e meritul. Ajungi să crezi că efortul e al jurnalistului care a copiat un text şi a făcut trimitere la sursă doar în background.

Mai nou, câteva instituţii respectabile cum ar fi Ziarul de Gardă, Rise Moldova sau Centrul de Investigaţii Jurnalistice s-au văzut nevoite să scrie negru pe alb pe portalurile lor „Nu ne furaţi conţinutul!”, doar că au formulat altfel:

1. Preluarea se realizează în limita maximă de 500 sau 1.000 de semne;

2. În cazul paginilor web trebuie indicat linkul direct la articolul preluat, iar în cazul publicaţiilor tipărite, posturilor de radio şi televiziuni va fi indicată sursa;

3. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil.

Se pare însă că nici asta nu e suficient. Bunăoară, nu o dată jurnaliştii de la Ziarul de Gardă s-au trezit cu textele din versiunea tipărită transcrise de colegii lor de la alte instituţii mass-media, deşi autorii intenţionau să plaseze articolele pe propria pagină web peste o zi sau poate două. Îmi imaginez cât efort presupune transcrierea unor texte de mii de semne! Admit că în unele cazuri poate îţi ia exact atâta timp cât ar fi să te documentezi pentru propriul subiect. Înseamnă oare asta că managerii de presă au angajat oameni să fure conţinut de la alții?

Dragi colegi, vă invit la o discuţie la acest subiect ca să înţelegem împreună:

Cum să facem ca să creștem respectul față de munca fiecăruia dintre noi și, în același timp, să nu ajungem să ne dușmănim?

Să fie doar penalitățile un remediu?

Credeți că fiecare redacție trebuie să stabilească reguli de citare, altfel spus anti-furt?

 

Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat

29 Dec 2015, 11:39 #1 +1

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 9

Continuare: Cu ce ar fi furtul material (pentru care se plătește) mai altfel decât cel de idei/imagini – or, și întru-un caz, și în altul e vorba despre furt și de beneficiarea de pe urma muncii altuia.

29 Dec 2015, 11:29 #2 +1

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 9

Părerea mea e că problema copiatului sau furtului în jurnalism/media este una caracteristică mai mult spațiului nostru. Dacă vreți copiatul sau furtul e în AND-ului moldoveanului. Sunt sigur de exemplu că dacă am verifica toate lucrările de licență, masterat sau doctorat, 99% din ele ar pica testul. Deci, de ce să ne mirăm atunci când jurnaliștii fură, dacă copiatul este învățat și practicat încă de pe băncile școlii.

Situația nasoală însă intervine, când furtul sau copiatul se instituționalizează prin intermediul școlilor, universităților și a redacțiilor. Apropos, editorii, responsabilii finali de publicarea unui text, ce fac, unde le este gândul când apar astfel de situații?

Problema internetului, cum spunea cineva aici, a amplificat această problemă a furtului. Acum când se pune accentul mai mult pe rapiditate și viteză de a prezenta o informație, în detrimentul corectitudinii, nu mai contează că furi o propoziție, frază sau imagine, important e să fii primul care ai dat știrea/informația. Cred că onoarea și demnitatea e cu mult mai importantă decât viteza și faima de moment. Dar, asta iarăși revin, să stabilești, sau să nu stabilești niște reguli e în van, pentru că e vorba de o problemă de mentalitate/sistem. Suntem un popor foarte leneș, căruia mai degrabă îi place să fure, decât să pună osul la bătaie și să gândească. Apropos, spuneți-mi un nume cu renume internațional din Republica Moldova, care a inventat ceva original și a devenit foarte cunoscut? Eu am probleme în a găsi.

Într-o societate sănătoasă, unde democrația care funcționează, furtul, copiatul sau atribuirea unor idei straine sieși se lasă de obicei cu urmări grave. Sunt cunoscute cazurile când jurnaliști, oameni de știință, personalități marcante celebre și-au distrus întreaga carieră și nume, doar pentru că au furat o frază sau o idee, care și-au atribuit-o. În Republica Moldova se fură articole și cărți întregi. Rezultatul? Nici unul. Pentru că, a fura e la ordinea zilei. Și, cel mai important, e că nu ești pedepsit pentru asta.

Întrebarea în acest sens e de ce nu se apelează la drept de autor? Să uzeze cineva o singură dată, crează un precedent în acest sens, iar după asta lumea se va învăța minte. Deci, penalitatea ar fi un remediu aici. Ai greșit, furat, plagiat copiat – plătește (bani). Cu ce ar fi furtul material (pentru care se plăteșt

22 Dec 2015, 12:40 #3 +1

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 17

Lucrurile par să fi ieșit de sub control și pentru că, deși există instituții care ar putea lua atitudine, nu o fac. Astfel, cei care preiau aiurea, mult mai mult decât îți permite redacția care a scris acel articol, sau și mai grav, cei care preiau fără a da sursa sau fără a da link la articolul original, știind că nu riscă nimic, nu pot fi convinși să procedeze altfel. Pedepse (nu știu ce fel de pedepse) și aplicarea lor, ar fi o soluție pentru a scăpa de hoții de articole. O să spună cineva că o redacție poate merge în judecată. Da, e o soluție, dar e una foarte costisitoare, pe care majoritatea publicațiilor din Moldova nu și-o pot permite.
Și încă ceva. În ultima perioadă, a apărut un alt fenomen. Preluarea manipulatorie. Adică, unele surse media preiau un articol, sau o parte din acel articol, pun sursa, dar, printre aceste informații, bagă și informațiile lor, manipulatorii, încercând să-i facă pe oameni să creadă că acea informație vine de la cei care au scris articolul. Astfel de preluări sunt, cred, mai grave chiar și decât ale celora care nu citează corect!

22 Dec 2015, 12:53 #3 0

Am observat și eu că se practică această preluare manipulatorie despre care vorbești, Victor. E regretabil. Putem pune mâna pe telefon și să vorbim cu șefii acelor instituții media, dar e o soluție pe termen scurt. Mâine-poimâine apar alte site-uri... Din păcate, "lege" pentru jurnaliști nu e codul deontologic, ci regulile dictate de proprietarii cu interese în domeniul politic.

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 3

15 Dec 2015, 10:11 #4 +1

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 5

Я тоже постоянно с этим сталкивался. Самый яркий пример, который оставил меня шокированным, был в этом году. Тогда я еще писал только в "Молдавские Ведомости". После того, как я написал большую статью с подробностями и комментариями, где был не только текст, но и много хороших фотографий, ради которых я объездил практически все районы Кишинева, я увидел РЕРАЙТ своей статьи в газете "Комсомольская правда". Это не была копия, там не было ссылки на источник или мое имя. Это была слабо переписанная на свой лад статья. Некоторые предложения даже были оставлены так, как есть. Вот с такой наглостью я вообще столкнулся впервые.

Я написал пост в фейсбуке, отметив автора того рерайта, но мне так и не ответили.

Что делать с этим, я так и не знаю...

14 Dec 2015, 18:01 #5 +1

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 65

As face o analogie cu toleranta fata de mita. Unii oameni cer de la altii sa nu ia mita dar pe alocuri ofera. Aici e la fel. Sunt jurnalisti care nu concep prin definitie sa "scrie" un text care nu-i al lor. Altii insa - si am intalnit destui - pot lua comunicate intregi fara sa citeze sursa si sa le dea drept textele lor. Ma gandesc ca unii poate nici nu stiu ca asa ceva nu se face. Cred ca aici autorii textelor sau fotografiilor furate pur si simplu trebuie sa isi apere munca. Prin discutii cu redactia si judecata daca e nevoie. Altfel cum o sa ne disciplinam?

16 Dec 2015, 17:15 #5 0

Viorica, ai dreptate. Totuși, păcat că ne putem responsabiliza colegii doar prin aplicarea unor sancțiuni. Nu știu dacă au fost astfel de cazuri examinate în instanțele de la noi, dar ar fi interesant să vedem ce soluții au magistrații.

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 3

13 Dec 2015, 16:33 #6 +1

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 2

Această problemă a apărut odată cu era Internetului și ea va fi aici pentru totdeauna! Trebuie să vă consolați cu acest fenoment și trebui să găsiți o altă soluție, un alt business model. Nu jurnalismul e primul domeniu care pățește așa ceva. Industria de soft, de filme și de musică deja au pățit și se adaptează cu începtul inventând alte busness modele.

Un portal în mare depinde de traficul de la search engine și rețele sociale. Dacă Google și Facebook for penaliza site-urile care fac copy/paste, există o speranță de a salva site-urile care produc content autentic. Va rămâne doar rănirea ego-ului că cineva vă fură textul, însă ca efect economic el nu vă va afecta.

Nu înțeleg de ce să publicați în ediția online după ce o faceți în ziar? Oricum cei care citesc ziarul nu vă citesc pe online.

PS: Nu uitați că până la urmă orice produceți nu e 100% autentic, tot preluați, copiați, tăiați.
Copyleft e soluția.

16 Dec 2015, 17:01 #6 0

Vitalie, mulțumesc pentru acest comentariu util. Ai dreptate, fenomenul "copy-paste" și-a făcut loc în multe domenii. Putem inventa alte tipuri de business model, dar presupun că asta nu ne va feri de problema discutată aici.

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 3

12 Dec 2015, 14:34 #7 +2

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 9

Sunt cazuri si mai grave - cand iti iau materialul jurnalistic, il publica integral, iti iau pozele, fara sa dea sursa, le faci observatie si pot sa-ti reposeze ca nu-i place materialul si-l va scoate integral de pe site.:) E o lupta, intr-adevar, aproape interminabila, pentru ca pina ajungi sa-i deprinzi pe unii cu regulile si etica jurnalistului, vin altii din urma pe care-i doare in cot si deseori habar n-au ca exista un astfel de document si astfel de reglementari. Nu stiu ce ar putea sa opreasca "trendul" de a fura textele colegilor, dar poate ar trebui facute niste modificari la cod, elaborat un document separat in care sa fie stabilite inclusiv amenzi usturatoare pentru redactiile/jurnslitii obisnuiti cu furtul. Pentru ca, indirect, ne fura si finaciar. Jurnalistii care scriu primesc salarii, iar institutia plateste tot felul de contributii la stat. Poate sa incercam sa aratam public cazurile de furt de texte prinexemple concrete. Poate se mai rsineaza unii.

09 Dec 2015, 19:55 #8 0

Mă întreb dacă e o soluţie ca jurnaliştii să se adreseze în instanţele de judecată. Poate în dacă ar exista nişte precedente, am scăpa parţial de problemă.

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 3

09 Dec 2015, 16:27 #9 +1

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 21

Păi dacă există internet de viteză înaltă în Moldova, la ce bun să punem creierii în mișcare? 3 taste - ctrl, c și v și ești primul, ai spart gura târgului, ai obținut n mii de vizualizări, incredibil, fabulos, deschide aici! Ce mai contează cine a transpirat pentru a scrie, ce contează cine a venit la ora 23 acasă pentru a-și face onest munca? În toată chestia asta cei mai nedreptățiți sunt, bineînțeles, jurnaliștii din presa scrisă. Or, până își publică aceștia articolele muncite pe site-urile publicațiilor, „minunații colegi” din online le distribuie deja, recurgând la tertipuri cu aplicații ce transformă imaginile în text. Simplu, nu? Ai luat ziarul, l-ai fotografiat, ai transformat fotografia în text, ai dat publish și hop, ești primul. Nici link la sursă nu tre să pui, link doar încă nu-i, ziarul abia a apărut. Super inteligent! Mega interesant! Bravo băieți! Sunteți geniali!

09 Dec 2015, 15:27 #10 +1

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 4

Dacă în ţara asta lucrurile vor merge aşa cum trebuie, atunci cu siguranţă se va găsi ac de cojoc şi acestei probleme. Dreptul de autor ar fi respectat, iar cel care îl încalcă - pedepsit pe măsură. Din păcate, trebuie să treacă încă multă vreme până se va întâmpla asta. Şi e păcat că jurnaliştii îşi pierd valorile. Ei ar trebuie, de fapt, să fie cei care să le promoveze. Dar e mai uşor să furi decât să munceşti.

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta